PIB Backgrounder
মাই ভারত-দিজিতেল ইন্দিয়ানা নহা ওইরিবা ভারতকা থেংনফম
অমৃত পীধীবু পাঙ্গল পীবা
05 JUL 2026 10:59AM by PIB Imphal
মেরা য়ুব ভারতকী ময়াইদা লৈরিবা নহাশিং
ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা নহা ওইরিবা মীশিং লৈরি। মসিগী মীশিংগী চাদা ৬৫দি চহি ৩৫গী মখাদা লৈরি। হায়রিবা দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দ অসিগী অচৌবা পোতেন্সিএল অদু খঙলদুনা, য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়গী মখাদা ২০২৩গী ওক্তোবরদা মাই ভারত (মেরা য়ুব ভারত) হৌদোকখি। ইনিসিএতিব অসিনা নহারোলশিংবু ভোলুন্তিয়রিং, স্কিল দিবেলপমেন্ত, লুচিংবা অমসুং সিভিক পার্তিসিপেসনগী খুদোংচাবশিং পীদুনা নেসন-বিল্দিংগী ময়াইদা থম্নবা পান্দম থম্লি।
মাই ভারত অসি সরকার, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং, নন-প্রোফিৎ ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরি। পাক চাউবা দিজিতেল ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী মখাদা ভারতকী মপাঙ্গল কল্লবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) না মতেং পাংদুনা, প্লেৎফোর্ম অসিনা ভারতকী নহা লাখ কয়াবু তাকপী তম্বিবগী অমসুং লৈবাক শেমগৎপগী খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লি। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা হেন্না চাওবা ইনক্লুজন, এক্সেসিবিলিতী অমসুং শরুক য়াবা ফংহল্লি। মসিগী খোঙথাং অসিগী খুত্থাংদা, নহা ওইরিবা নাগরিকশিংবু বিক্সিত ভারত@2047গী মঙলানগী মায়কৈদা থবক ওইনা শরুক য়ানবা শক্তি পীরি।
খুদোংচাবশিংগী খুত্থাংদা অমৃত পীধীবু শক্তি পীবা
মাই ভারতনা ফিজিকেল এনগেজমেন্ত অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগা পুনশিন্দুনা য়ুনিফাইদ দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌরি। পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা পীরিবা খুদোংচাবশিং অদুদি:
দিজিতেল ভোলুন্তরিজম
• ২০২৬গী জুন ফাওবদা, প্লেৎফোর্ম অসিদা স্বচ্ছতা, ঈ দান তৌবা, শান্ন-খোৎনবা, দিজাস্তর রেস্পোন্স অমসুং কম্ম্যুনিতী সর্বিসকী লমদা ভোলুন্তিয়রগী খুদোংচাবা লাখ ১.৫২ হেন্না ফংলি।
• মসিনা ওনলাইন রেজিস্ত্রেসন, এতেন্দেন্স, জিও-তেগিং, সর্টিফিকেট জেনরেসন অমসুং ইম্পেক্ত ত্রেকিংগী খুত্থাংদা এন্দ-টু-এন্দ দিজিতেল ভোলুন্তিয়র মেনেজমেন্ত পীরি।
ক্লাসরুমগী ৱাংমদা এক্সপরিএন্সিএল লর্নিং
• জুলাই ২০২৬ ফাওবদা, প্লেতফোর্ম অসিনা এক্সপরিন্সিএল লর্নিং প্রোগ্রাম (ই.এল.পি.) ২৪৯০০+ হেন্না ফংহল্লি, মসিনা হেন্দ-ওন লর্নিং অমসুং ৱার্কফোর্স রেদিনেস প্রমোৎ তৌরি।
• মসিগী মথক্তা, খুদোংচাবশিংগী মনুংদা পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ ওর্গনাইজেসনশিংদা ইন্তর্নশিপশিং, থবক মফমশিংদা ত্রেনিং পীনবগীদমক এপরেন্তিসশিপশিং, অমসুং ইন্দস্ত্রী এক্সপোজরশিংসু য়াওরি।
• প্লেতফোর্ম অসিনা ক্বিজ অমসুং কম্পিতিসনশিংগী খুত্থাংদা সিভিক লিদরশিপ প্রমোৎ তৌরি। মসিনা য়ুনিয়ন বজেৎকুম্বা নেস্নেল ইসুশিং খঙবদা নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি।
লিদরশিপ দিবেলপমেন্ত অমসুং কেরিয়র সপোর্ত
• প্লেৎফোর্ম অসিনা বিক্সিত ভারত য়ুথ পার্লিয়ামেন্তগুম্বা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা লুচিংবা ওইবগী থৌনা পীরি। মসিনা নহারোলশিংদা নেস্নেল ইসুশিংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং লুচিংবগী হৈশিংবা শেমগৎপদা মতেং পাংই।
• এ.আই.-পাৱর তৌরবা রেজুমে বিল্দর অমসুং মেন্তোরিং সপোর্তনা নহাশিংবু মখোয়গী একাদমিক অমসুং কেরিয়র শেম-শাবদা মতেং পাংই।
•গবর্নান্স, সংবিধান, ইন্নোবেসন অমসুং পব্লিক পোলিসীদা মল্তিলিঙ্গ্বেল দিজিতেল ক্বিজশিংনা লর্নিং ইন্তরেক্সন পী।
নহারোলশিংগা লৈবাক অসিগা শম্নহল্লিবা খোঙথাংশিং
নহাশিংনা লুচিংদুনা লৈবাক শেমগৎপা
• মাই ভারত মাই ভোৎ কেম্পেননা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদবা মীওইশিংগী মরক্তা ই-পাউ পীদুনা ভোৎ থাদবা অমসুং কন্সতিত্যুসনেল এৱেয়রনেস প্রমোৎ তৌখি।
• নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল: ভিক্সিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ ২০২৬দা নহারোল লাখ ৫০.৪২ হেনবনা শরুক য়াখি। মসিনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা নহারোলশিংগী খন্ন-নৈনবগী থৌরম অমা ওইখি।
• ভিক্সিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ (ভি.বি.ৱাই.এল.দি.) ২০২৬না নেসন বিল্দিংদা লুচিংবা, ইনোবেসন অমসুং অর্থ লৈনা শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎতুনা, ভিক্সিৎ ভারত@২০৪৭গীদমক ৱাখল্লোন অমসুং সোলুসনশিং খন্ননবা নহাশিংগীদমক নেস্নেল প্লেৎফোর্ম অমা পীখি।
য়ুথ ফোর বিক্সিত ভারত মাই ভারত য়ুথ কনভেন্সন ২০২৬না অমৃত পীধীগী এস্পিরেসনশিং অমসুং এচিবমেন্তশিংবু সেলেব্রেৎ তৌনবা নহা ৬,০০০ হেন্না পুনশিনখি।
• জোন ১৭দা পাংথোকখিবা নারী শক্তি য়ুথ পার্লিয়ামেন্তনা নুপীমচা ৭,০০০ হেন্না স্ত্রকচর তৌরবা দেমোক্রেতিক দাইলোগ অমসুং পোলিসীগী খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াহনখি।
ভোলুন্তিয়রিজম অমসুং সোসিএল এক্সন
• নেস্নেল সর্বিস স্কিম (এন.এস.এস.) না ভোলুন্তিয়রিং, শরুক য়াবা অমসুং মোনিটরিংগী খুদোংচাবশিং ফংনবা মাই ভারত প্লেৎফোর্ম শিজিন্নরি।
• মাই ভারত ভোলুন্তিয়রশিংনা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং, কম্ম্যুনিতী স্পেসশিং অমসুং আইকোনিক লেন্দমার্কশিংদা যোগ সেসনশিং পাংথোক্তুনা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ ২০২৬কী মনুংদা নহারোল লাখ কয়াবু থৌগৎখি।
• নাশা মুক্ত ভারত কেম্পেনগী খুত্থাংদা, নহা ওইরিবা ভোলুন্তিয়রশিংনা এৱেয়রনেস দ্রাইবশিং, রিহেবিলিতেসন ইনিসিএতিবশিং অমসুং দ্রগ ফ্রী ভারত অমগীদমক্তা কম্ম্যুনিতী আউতরিচতা মতেং পাংলি।
• মাই ভারতনা লৈবাক শীনবা থুংনা পরিয়াত্রা, স্বচ্ছতা দ্রাইব অমসুং কম্ম্যুনিতী সর্বিসকী থবক থৌরমশিং সিভিক পার্তিসিপেসন অমসুং জন ভাগিদারী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পাংথোক্লি।
ঙমখৈ ৱাংমদা লৈরিবা নহাশিংগী খোঞ্জেল
• ভিক্সিত ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামনা নহারোলশিংদা ভারতকী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা পুন্সি মহিং থেংনবগী খুদোংচাবা পীখি, মসিনা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং গ্রাসরুৎ এঙ্গেজমেন্তবু পুক্নিং থৌগৎখি।
• ২০২৬গী মার্চ ২১দা হৌদোকখিবা মাই ভারত পোদকাস্ত সেরিজ অসিদা ইথিল পীবা শক্নাইরবশিং অমসুং অহোংবা পুরকপা মীওইশিংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনদুনা এক্তিব সিতিজনশিপ প্রমোৎ তৌগনি।
• মাই ভারতনা ২০২৬তা পাংথোক্কদৌরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইকোনোমিক অমসুং সোসিএল কাউন্সিল (ইকোসোক) য়ুথ ফোরমদা ভারতকী নহাশিংনা শরুক য়াবা ঙমহনখি। মসিনা নহা ওইরিবা লুচিংবশিংদা মালেমগী পোলিসীগী খন্ন-নৈনবদা ভারতকী মিৎয়েংশিং অদু ফোংদোক্নবগী প্লেৎফোর্ম অমা পীখি।
মাই ভারতনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মিৎয়েং অওনবা পুরক্লি
• তেক্নোলোজীনা মতৌ করম্না লৈবাক শীনবা থুংনা নহারোলশিংগী শরুক য়াবা, মশক খঙবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা ওইহল্লিবা অদু মাই ভারতনা উৎলি।
শরুক য়াবা অমসুং শকখঙবা
• মাই ভারতনা জুন ৪, ২০২৬তা ভেরিফাই তৌরবা শরুক য়ারিবা ৩৯০,৮১২গা লোইননা "হপ্তা অমদা ওনলাইন ক্বিজ অমা পাংথোকপা খ্বাইদগী য়াম্বা য়ুজর" ওইদুনা গিনিস ৱার্ল্দ রেকোর্দকী মিংথোল ফংখি।
• পোর্তেল অসিনা দিজিতেল বেজশিং, সর্তিফিকেৎশিং অমসুং ভোলুন্তিয়রিং, লর্নিং প্রোগ্রামশিং অমসুং সিভিক এঙ্গেজমেন্ত মশক খঙদোকপা ভেরিফাই তৌরবা পার্তিসিপেসন রেকোর্দশিং পীরি।
দিজিতেল গবর্নান্স অসি নহাক্কী পোকেত্তা লৈগনি
• ভারতকী লোন ২২দা ফংলিবা মাই ভারত মোবাইল এপ্লিকেসন অসি ২০২৬গী জুলাই ২ ফাওবদা দাউনলোদ লাখ ১ হেন্না তৌখ্রে।
• সিঙ্গল রেজিস্ত্রেসননা লৈবাক শিনবা থুংনা খুদোংচাবশিং, ত্রেনিং রিসোর্সশিং, দিজিতেল সর্তিফিকেৎশিং অমসুং সরকারগী খোঙথাংশিংদা মপুং ফানা এক্সেস পীরি।
তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা প্লেতফোর্ম
• মাই ভারত ২.০না নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), মল্তিলিঙ্গ্বেল তেক্নোলোজীশিং, ওপন এ.পি.আই.শিং অমসুং দিজিতেল ক্রেদেন্সিএলশিংগী খুত্থাংদা নহারোলশিং শরুক য়াবা হেনগৎহল্লি।
• প্লেৎফোর্ম অসিনা ভারতকী ভিজনগী মহুৎ শিন্দুনা তেক্নোলোজী দাইরেক্ত গবর্নান্সকী খুত্থাংদা নহারোল মিলিয়ন ১০০গী মথক্তা শক্তি পীনবা বিক্সিত ভারত@২০৪৭গা চুশিন্নবা ওইগনি।
তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা মেরা য়ুব ভারত অমা শেমগৎপা
দিজিতেল ইন্দিয়াগী য়ুম্ফমদা শেমগৎলবা, মাই ভারতনা অমৃত পীধীশিংবু লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়ানবা অমসুং চাউখৎলবা, ইনক্লুসিব অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমগী মায়কৈদা ভারতকী খোঙচৎপু থৌগৎনবা শক্তি পীরি।
ভারতনা বিক্সিত ভারত@2047গী মায়কৈদা খোংজেল য়াঙনা চংশিল্লকপদা, মাই ভারত অসি নহারোলশিংগীদমক লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ওইনবা শেম-শারি। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং মল্তিলিঙ্গ্বেল তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা, প্লেতফোর্ম অসিনা ভোলুন্তিয়রিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সেল লর্নিংগী খুদোংচাবা অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি।
রিফরেন্সশিং
মাই ভারত পোর্তেল
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়
পি.দি.এফ. ফাইলগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু

PIB Backgrounder
MY Bharat – Where Digital India Meets Young India
Empowering Amrit Peedhi
05 JUL 2026 10:59AM by PIB Delhi
Youth at the Heart of Mera Yuva Bharat
India has the largest youth population in the world, with nearly 65% of its population below the age of 35. Recognising the immense potential of this demographic dividend, MY Bharat (Mera Yuva Bharat) was launched in October 2023 under the Ministry of Youth Affairs and Sports. The initiative aims to place youth at the centre of nation-building by providing opportunities for volunteering, skill development, leadership and civic participation.
MY Bharat serves as a digital platform that connects the Government, educational institutions, non-profit organisations and industry to create meaningful youth engagement. Enabled by India’s strong Digital Public Infrastructure (DPI) under the broader Digital India initiative, the platform seamlessly connects millions of young Indians with learning and nation-building opportunities, ensuring greater inclusion, accessibility and participation across the country. Through this initiative, young citizens are being empowered to actively contribute towards the vision of Viksit Bharat@2047.
Empowering Amrit Peedhi Through Opportunities
MY Bharat serves as a unified digital platform by combining physical engagement with digital technology. The opportunities accessible through the portal are:
Digital Volunteerism
• Over 1.52 lakh volunteer opportunities are available on the platform across cleanliness, blood donation, sports, disaster response, and community service, as of June 2026.
• It offers end-to-end digital volunteer management through online registration, attendance, geo-tagging, certificate generation and impact tracking.
Experiential Learning Beyond Classrooms
• As of July 2026, the platform offers over 24900+ Experiential Learning Programs (ELP), promoting hands-on learning and workforce readiness.
• Additionally, opportunities also include internships with public and private organisations, apprenticeships for workplace training, and industry exposure.
• The platform promotes civic leadership through quizzes and competitions that engage youth in understanding national issues like the Union Budget.
Leadership Development and Career Support
• The platform offers leadership development through initiatives such as the Viksit Bharat Youth Parliament, enabling youth to debate national issues and build leadership skills.
• AI-powered Resume builder and mentoring support helps youth prepare for their academic and career prospects.
• Multilingual digital quizzes on governance, the Constitution, innovation and public policy, making learning interaction.
Initiatives Connecting Youth with the Nation
Youth-led Nation-building
• MY Bharat MY Vote’ campaign promoted informed voting and constitutional awareness among first-time voters.
• National Youth Festival: Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2026 witnessed participation of over 50.42 lakh youth, making it one of India’s largest youth consultation exercises.
• The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue (VBYLD) 2026 provided a national platform for youth to deliberate on ideas and solutions for Viksit Bharat@2047, encouraging leadership, innovation and meaningful participation in nation-building.
• Youth for Viksit Bharat – MY Bharat Youth Convention 2026 brought together 6,000+ youth to celebrate the aspirations and achievements of the Amrit Peedhi.
• The Nari Shakti Youth Parliament, conducted across 17 zones, engaged over 7,000 young women in structured democratic dialogue and policy discussions.
Volunteerism & Social Action
• The National Service Scheme (NSS) leverages the MY Bharat platform to facilitate volunteering, participation and monitoring.
• MY Bharat volunteers mobilised lakhs of youth during International Day of Yoga 2026 through yoga sessions across educational institutions, community spaces and iconic landmarks.
• Through the Nasha Mukt Bharat campaign, youth volunteers support awareness drives, rehabilitation initiatives and community outreach for a drug-free India.
• MY Bharat organises nationwide Padyatras, cleanliness drives and community service activities to strengthen civic participation and Jan Bhagidari.
Young Voices Beyond Borders
• The Viksit Vibrant Village Programme enabled youth to experience life in India’s border villages, fostering national integration and grassroots engagement.
• The MY Bharat Podcast Series, launched on 21 March 2026, features conversations with inspiring personalities and changemakers to promote active citizenship.
• MY Bharat enabled India's youth participation at the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) Youth Forum 2026. This provided young leaders with a platform to represent India's perspectives in global policy discussions.
MY Bharat Advancing Digital India's Vision
MY Bharat showcases how technology is making youth participation more accessible, recognised and future-ready across the country.
Participation and Recognition
• MY Bharat earned a Guinness World Record title on 04 June 2026 for the "Most Users to Take an Online Quiz in One Week" with 390,812 verified participants.
• The portal offers digital badges, certificates and verified participation records recognising volunteering, learning programmes and civic engagement.
Digital Governance in your Pocket
• MY Bharat mobile application, available in 22 Indian languages, has recorded over 1 lakh downloads, as of 02 July 2026.
• Single registration enabling seamless access to opportunities, learning resources, digital certificates and government initiatives across the country.
Future-ready Platform
• MY Bharat 2.0 is transforming youth engagement through Artificial Intelligence (AI), multilingual technologies, open APIs and digital credentials to expand youth participation.
• The platform represents India’s vision of empowering over 100 million youth through technology-driven governance aligned with Viksit Bharat@2047.
Building Future-ready Mera Yuva Bharat
Built on the foundations of Digital India, MY Bharat is empowering the Amrit Peedhi to participate in nation-building and drive India's journey towards a developed, inclusive and self-reliant nation.
As India advances towards Viksit Bharat@2047, MY Bharat is poised to become the country's largest Digital Public Infrastructure for youth. By leveraging Artificial Intelligence and multilingual technologies, the platform will continue to expand access to volunteering and experiential learning.
References
MY Bharat Portal
Ministry of Youth Affairs and Sports
Click here for pdf file