গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী অমিত শ্বাহৰ গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে 'গণ গছপুলি ৰোপণ অভিযান’ মুকলি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'এক পেড় মা কে নাম’ৰ আহ্বান দ্ৰুতগতিত জন আন্দোলনত পৰিণত হোৱাৰ লগতে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই তেওঁৰ মন্ত্ৰ ‘প্ৰগতিৰ সৈতে পৃথিৱী আৰু জনসাধাৰণ’ গ্ৰহণ কৰিছে
আজি কেৱল গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিতে ৰোপণ কৰা হৈছে
এক কোটিৰো অধিক গছপুলি
সানন্দ, গান্ধীনগৰ, কালোল আৰু আহমেদাবাদে একেলগে সেউজ আৱৰণ ১১.২৩ % বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ২০% ত উপনীত কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে
আহমেদাবাদ পৌৰ নিগমে এদিনতে উদ্বোধন কৰে ১০১ খন অক্সিজেন পাৰ্ক
জনসাধাৰণৰ নেতৃত্বত চলা এই গছ পুলি ৰোপণ অভিযানে আন চহৰৰ তুলনাত আহমেদাবাদৰ উষ্ণতা কমেও ৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব
এক সেউজীয়া পৰিৱেশ, পৰিষ্কাৰ বায়ু, বিশুদ্ধ পানী আৰু বাসযোগ্য গ্ৰহ সৃষ্টি কৰাটো এই বৃহৎ অভিযানৰ উদ্দেশ্য
প্ৰতগৰাকী নাগৰিকে এটাকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে অ’জন স্তৰ সংৰক্ষণ কৰাত সহায় কৰিব লাগে
চি এ পি এফৰ জোৱানসকলে যোৱা সাত বছৰত সমগ্ৰ দেশতে সাত কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে
12 JUL 2026 3:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে এক গণ বৃক্ষ ৰোপণ অভিযানো মুকলি কৰে।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি কেৱল গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিতে নাগৰিকসকলে এক কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি সমগ্ৰ আহমেদাবাদ চহৰত ৫০ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে এক সেউজীয়া পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা, পৰিষ্কাৰ বায়ু আৰু বিশুদ্ধ পানী নিশ্চিত কৰা আৰু এক উচ্চ মানৰ, বসবাসযোগ্য পৃথিৱী সংৰক্ষণ কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এক কোটি গছপুলি ৰোপণৰ অভিযানে কেৱল এটা শ্লোগানৰ পৰিধি নেওচি জন আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ "এক পেড় মা কে নাম"ৰ আহ্বান দ্ৰুতগতিত এক জন আন্দোলনত পৰিণত হোৱাৰ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই তেওঁৰ মন্ত্ৰ “প্ৰগতিৰ সৈতে পৃথিৱী আৰু জনসাধাৰণ” গ্ৰহণ কৰিছে ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে (চি এ পি এফ) বিগত সাত বছৰত সমগ্ৰ দেশতে সাত কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দুদিন পূৰ্বে দিল্লীত বৃহৎ পৰিমাণৰ গছপুলি ৰোপণ অভিযানো আৰম্ভ কৰা হৈছে। ৰোপণ কৰা গছপুলিবোৰ ভাৰতৰ পৰিৱেশগত পৰিস্থিতিৰ সৈতে খাব পৰা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াত ১০০ বছৰতকৈ অধিক জীৱনকালৰ প্ৰজাতিৰ গছপুলি অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গছপুলি ৰোপণ অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে আহমেদাবাদক স্বাভাৱিকভাৱে এখন সেউজীয়া চহৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। গান্ধীনগৰ অঞ্চলত পূৰ্বে ১২ খন অক্সিজেন পাৰ্ক আছিল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ অৱগত কৰে যে আজি ইয়াত ৬১ খন নতুন অক্সিজেন পাৰ্ক উদ্বোধন কৰাৰ জৰিয়তে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ মুঠ অক্সিজেন পাৰ্কৰ সংখ্যা ৭৩লৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে, আহমেদাবাদ পৌৰ নিগমে এদিনতে ১০১ খন অক্সিজেন পাৰ্ক উদ্বোধন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আহমেদাবাদ পৌৰ নিগমে গছপুলি ৰোপণ কৰিব বিচৰা নাগৰিকসকলৰ ঘৰলৈ পোনপটীয়াকৈ পুলিবোৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক বৈজ্ঞানিক পদক্ষেপৰ অধীনত এক বিশেষ বাহন সেৱা আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ অবিহনে কোনো অভিযান সফল হ’ব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে এই গছপুলি ৰোপণ অভিযানে আগন্তুক বছৰবোৰত আন চহৰৰ তুলনাত আহমেদাবাদৰ তাপমাত্ৰা কমেও ৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ শ্লোগান "এক পেড় মা কে নাম" হৈছে পৰিৱেশ সংৰক্ষণৰ একমাত্ৰ পথ। তেওঁ প্ৰতিজন নাগৰিকক গছ ৰোপণ কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে অ’জন স্তৰ সংৰক্ষণ কৰাত সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে সানন্দ, গান্ধীনগৰ, কালোল আৰু আহমেদাবাদ চহৰে একেলগে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ সেউজ আৱৰণ ১১.২৩ শতাংশ বৃদ্ধি কৰিছে আৰু ২০২৯ চনৰ ভিতৰত ইয়াক ২০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প লৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ ২০ শতাংশ সেউজ আৱৰণ প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো এক সামূহিক দায়িত্ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সকলো লোকসভা সমষ্টিৰ ভিতৰত গান্ধীনগৰত সৌৰ ছাদ স্থাপনৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক। তেওঁ আহমেদাবাদ আৰু গান্ধীনগৰৰ বাসিন্দাসকল প্ৰতিটো ঘৰ, এপাৰ্টমেণ্ট বা ছাদত সৌৰ ছাদ স্থাপন কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় । তেওঁ কয় যে আজি ২২টা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু সাতটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ৩২৫ খন নতুন এ এম টি এছ আৰু বি আৰ টি এছ বাছে কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব আৰু আজিৰ উদ্বোধনৰ পাছত আহমেদাবাদত আৰু প্ৰদূষণ সৃষ্টি কৰা কোনো বাছ নাথাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিটোত এতিয়ালৈকে ১ কোটি টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ঘাটলোডিয়াত ৩ কোটি, ভেলপুৰত ৫ কোটি, সবৰমতিত ৬ কোটি, নাৰণপুৰাত ১ কোটি, সানন্দত ৭ কোটি, উত্তৰ গান্ধীনগৰত ২ কোটি আৰু কালোলত ৪ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প। শ্ৰী শ্বাহে আহমেদাবাদ চহৰ আৰু গান্ধীনগৰ লোকসভা সমষ্টিৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ গৃহ নিৰ্মাণ সমিতিৰ এটা কোণতো গছ নোহোৱাকৈ এৰি নাযাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এক বসবাসযোগ্য গ্ৰহ সৃষ্টি কৰিবলৈ গছপুলি ৰোপণ কৰাটো সামূহিক লক্ষ্য হ'ব লাগে। তেওঁ লগতে নাগৰিকসকলক প্ৰতিটো ঘৰৰ ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তিৰে সজ্জিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah launches a ‘mass plantation drive’ and inaugurate as well as lays the foundation stones for various development projects in the Gandhinagar Lok Sabha constituency of Gujarat.
Prime Minister Shri Narendra Modi's call of ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ has quickly grown into a people's movement, and the entire nation is embracing his mantra of ‘People, Planet with Progress’
Over one crore trees planted today in the Gandhinagar Lok Sabha constituency alone
Sanand, Gandhinagar, Kalol and Ahmedabad have together increased green cover by 11.23%, with a target of achieving 20% by 2029
Ahmedabad Municipal Corporation inaugurates 101 Oxygen Parks in a single day
This people-led plantation drive will reduce Ahmedabad's temperature by at least 5% compared to other cities
Creating a greener environment, clean air, pure water and a livable planet is the objective of this mega campaign
Every citizen should plant a tree and help preserve the ozone layer for future generations
CAPF personnel have planted over seven crore trees across the country over the past seven years
12 JUL 2026 3:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched a ‘mass plantation drive’ and inaugurated as well as laid the foundation stones for various development projects in the Gandhinagar Lok Sabha constituency of Gujarat.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that over one crore trees have been planted by citizens in the Gandhinagar Lok Sabha constituency alone today. In addition, 50 lakh trees have been planted across Ahmedabad city. He said the campaign aims to create a greener environment, ensure clean air and pure water, and preserve a high-quality, livable Earth and land. Shri Shah said that the campaign to plant 1.25 crore trees has evolved from being just a slogan into a people's movement. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi's call of "Ek Ped Maa Ke Naam" has quickly grown into a people's movement, and the entire nation is embracing his mantra of "People, Planet with Progress."
Shri Amit Shah said that the Central Armed Police Forces (CAPFs) have planted over seven crore trees across the country over the past seven years. He added that a large-scale tree plantation drive was also undertaken in Delhi two days ago. He said the trees planted are native to India's ecological conditions and include species with a lifespan of more than 100 years. Shri Shah said the objective of the plantation drive is to naturally transform Ahmedabad into a greener city. He informed that the Gandhinagar region earlier had 12 Oxygen Parks, while 61 new Oxygen Parks were inaugurated today, taking the total number to 73 in the Gandhinagar Lok Sabha constituency. Similarly, Ahmedabad Municipal Corporation inaugurated 101 Oxygen Parks in a single day.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Ahmedabad Municipal Corporation has introduced a special vehicle service under a scientific initiative to deliver saplings directly to the homes of citizens who wish to plant trees. He said no campaign can succeed without public participation. He said that this tree plantation campaign will reduce Ahmedabad's temperature by at least 5 percent compared to other cities in the coming years. Shri Shah said that Prime Minister Modi's slogan, "Ek Ped Maa Ke Naam," is the only path towards environmental conservation. He urged every citizen to plant a tree and help preserve the ozone layer for future generations. He also said that Sanand, Gandhinagar, Kalol and Ahmedabad city have together increased green cover by 11.23 percent in the Gandhinagar Lok Sabha constituency and have resolved to increase it to 20 percent by 2029.
Shri Amit Shah said that achieving 20 percent green cover in the Gandhinagar Lok Sabha constituency is a collective responsibility. He noted that Gandhinagar has the highest number of solar rooftop installations among all Lok Sabha constituencies. He urged the residents of Ahmedabad and Gandhinagar to ensure that not a single house, apartment or rooftop remains without a solar rooftop installation. He said that 22 development projects were inaugurated and the foundation stones for seven projects were laid today. Shri Shah added that 325 new AMTS and BRTS buses will help reduce carbon emissions and that, following today's inauguration, Ahmedabad will no longer have any buses that cause pollution.
Union Home Minister said that development projects worth ₹28,492 crore have been completed in the Gandhinagar Lok Sabha constituency so far. These include projects worth ₹7,030 crore in Ghatlodia, ₹2,670 crore in Vejalpur, ₹2,149 crore in Sabarmati, ₹3,262 crore in Naranpura, ₹2,800 crore in Sanand, ₹4,300 crore in Gandhinagar North and ₹2,003 crore in Kalol. Appealing to the people of Ahmedabad city and the Gandhinagar Lok Sabha constituency, Shri Shah urged them not to leave even a single corner of their housing societies without a tree. He said that planting trees to create a livable planet for future generations should be the collective goal. He also urged citizens to ensure that every house is equipped with a solar rooftop installation.