Ministry of Electronics & IT
India’s IT Industry Must Pivot to “AI as a Service” says Union Minister Ashwini Vaishnaw
Hyderabad to Play a Key Role in India’s AI, Semiconductor and Electronics Growth under Prime Minister Narendra Modi’s Vision
11 JUL 2026 5:53PM by PIB Hyderabad
Union Minister for Electronics & Information Technology, Railways and Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, today called upon the Indian IT industry to transform itself from a software services-led model to an "AI as a Service" model, leveraging India's trusted global reputation and skilled talent pool.
Shri Vaishnaw was addressing an Industry Leader Townhall on "The Role of Technology in Building Viksit Bharat 2047", organised by the Hyderabad Software Enterprises Association (HYSEA) in Hyderabad. The event was followed by a roundtable interaction with industry leaders. Union Minister for Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy also participated in the programme.
Addressing industry leaders, Shri Ashwini Vaishnaw said India's next phase of growth will be driven by Artificial Intelligence, semiconductors, electronics manufacturing and advanced infrastructure, all aligned with Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of Viksit Bharat 2047.
Stating that Artificial Intelligence has fundamentally transformed the IT industry, the Minister said every new AI model brings new capabilities and opportunities. He highlighted that India's greatest strength lies in the trust it has earned globally by understanding industries, identifying problems and delivering effective technology-driven solutions.
DFMY.jpeg)
Emphasising the need for a strategic shift, Shri Vaishnaw said the Indian IT industry must now move beyond the Software-as-a-Service model and evolve towards providing AI as a Service. He said this transformation should be driven through close collaboration between industry and academia. Referring to recent initiatives, he said NASSCOM, in partnership with the Government, has developed a comprehensive AI curriculum which has been shared with the Ministry of Education and AICTE to ensure students receive exposure to the latest developments in Artificial Intelligence.
Highlighting the country's progress in semiconductor manufacturing, Shri Vaishnaw said India had aspired to build a semiconductor ecosystem since the 1960s, but the vision has now become a reality due to the focused efforts of Prime Minister Shri Narendra Modi. He informed that 12 semiconductor manufacturing plants are currently at various stages of development, with three already producing chips that are being exported to Japan, Europe and domestic markets.
The Minister said India's growing semiconductor design ecosystem, coupled with a global shortage of skilled talent, presents a significant opportunity for the IT industry. He encouraged companies to leverage their strengths in electronics, IT, design and product development to create innovative semiconductor solutions. He also informed that the Government has made advanced semiconductor design tools available to 315 universities to strengthen the talent pipeline.
On electronics manufacturing, Shri Vaishnaw said India is witnessing unprecedented growth, with mobile phones emerging as the country's largest export category last year. He said the electronics manufacturing sector is expected to expand from the current ₹13 lakh crore to ₹20 lakh crore in the near future. In Telangana alone, the Central Government has supported the establishment of 104 electronics manufacturing companies, sanctioned four Electronics Manufacturing Clusters and established a Common Facility Centre (CFC).
Referring to infrastructure development, Shri Vaishnaw said Hyderabad is poised to emerge as a major hub under Prime Minister Narendra Modi's development vision. He said three bullet train corridors are planned for the city, positioning Hyderabad as an important centre for high-speed rail development and economic growth.
The Minister also highlighted the significant increase in railway investments in Telangana. He said while the undivided Andhra Pradesh received around ₹880 crore annually for railway development during the UPA period, Telangana alone is now receiving more than ₹5,400 crore. He added that about 40 railway stations in Telangana are being redeveloped under the Amrit Bharat Station Scheme as part of the nationwide modernisation of over 1,300 stations.
ZYUK.jpeg)
The Minister said that , Hyderabad has emerged as one of the country's most important centres for technology-led growth and innovation. He said the city is making significant contributions in emerging sectors such as semiconductors, AI, Kavach technology, VFX and digital innovation, and will play a leading role in building India's future in Artificial Intelligence, semiconductor manufacturing, digital public infrastructure and innovation.
Over the past decade India has built a strong digital foundation, enabling the country to become a global leader in Digital Public Infrastructure. He noted that UPI has processed transactions worth over ₹314 lakh crore, while indigenous 4G and 5G technologies, affordable data services and world-class digital platforms are accelerating innovation and economic growth across sectors, he added.
Union Minister for Coal & Mines, Shri G. Kishan Reddy said that development must extend beyond Hyderabad and that tier-II cities such as Warangal, Karimnagar and others should emerge as hubs of investment, innovation and employment, ensuring balanced regional growth across Telangana. He said the redevelopment of Secunderabad and Nampally railway stations, along with new railway infrastructure and 100% railway electrification, will transform connectivity and strengthen Hyderabad's growth story.
Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw and Shri G. Kishan Reddy visited the Medha Bogies Factory at Kondakal and Medha Servo Drives Private Limited on Fab City Road. They reviewed manufacturing operations, assessed technological capabilities and safety preparedness, interacted with officials and employees, and inspected key facilities ahead of the commissioning phase.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ଏବେ “ସେବା ରୂପେ ଏଆଇ” ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବା ଜରୁରୀ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଏଆଇ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ହେବ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର
11 JUL 2026 5:53PM by PIB Bhubaneswar
୧୧/୦୭/୨୦୨୬ : କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ରେଳ ଏବଂ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ସଫ୍ଟୱେର୍ ସେବା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ମଡେଲ୍ ରୁ "ସେବା ରୂପେ ଏଆଇ" ମଡେଲରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା ଉତ୍ସର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ସଫ୍ଟୱେର୍ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ (ଏଚୱାଇଏସଇଏ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ "ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଭୂମିକା" ଶୀର୍ଷକ ଏକ ଶିଳ୍ପ ନେତା ଟାଉନହଲରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଉଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଗୋଲଟେବୁଲ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍‌ଟର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଆଇଟି ଶିଳ୍ପକୁ ମୌଳିକ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ବୋଲି କହି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ଏଆଇ ମଡେଲ୍ ନୂତନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଆଣିଥାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା, ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅର୍ଜନ କରିଥିବା ବିଶ୍ୱାସରେ ରହିଛି।
ଏକ ରଣନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପକୁ ଏବେ ସଫ୍ଟୱେର୍-ଆଜ୍-ଏ-ସର୍ଭିସ୍ ମଡେଲ୍ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଏଆଇକୁ ସେବା ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ହେବା ଉଚିତ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାସକମ୍, ସରକାରଙ୍କ ସହଭାଗୀତାରେ, ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏଆଇ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରିଛି ଯାହା ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏଆଇସିଟିଇ ସହିତ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ସଦ୍ୟତମ ବିକାଶ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇପାରିବେ।
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ୧୯୬୦ ଦଶକରୁ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୧୨ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି, ତିନୋଟି ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବାରୁ ଜାପାନ, ୟୁରୋପ ଏବଂ ଘରୋଇ ବଜାରକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭାର ବିଶ୍ୱ ଅଭାବ ସହିତ, ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଆଇଟି, ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଅଭିନବ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଭା ପାଇପଲାଇନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୩୧୫ ଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଉନ୍ନତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଡିଜାଇନ୍ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି, ଗତ ବର୍ଷ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ରପ୍ତାନି ବର୍ଗ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ୧୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। କେବଳ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୦୪ଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି, ଚାରୋଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏଫସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହର ପାଇଁ ତିନୋଟି ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି, ଯାହା ହାଇଦ୍ରାବାଦକୁ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ବିକାଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ରେଳ ନିବେଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପିଏ ସମୟରେ ଅବିଭକ୍ତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରେଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଉଥିଲା, କେବଳ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବେ ୫,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟେସନର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଧୁନିକୀକରଣର ଅଂଶ ଭାବରେ ପୁନଃବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଏଆଇ, କବଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭିଏଫଏକ୍ସ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନବସୃଜନ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଉଛି ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ, ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ଯାହା ଦେଶକୁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁପିଆଇ ୩୧୪ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କାରବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱଦେଶୀ ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସୁଲଭ ଡାଟା ସେବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ହାଇଦ୍ରାବାଦ ବାହାରେ ବିସ୍ତାର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ୱାରାଙ୍ଗଲ, କରିମନଗର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକ ନିବେଶ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ସମଗ୍ର ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିକନ୍ଦରାବାଦ ଏବଂ ନାମପାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ, ନୂତନ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ୧୦୦% ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସହିତ, ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ବିକାଶ କାହାଣୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ କୋଣ୍ଡାକାଲରେ ମେଧା ବଗିଜ୍ କାରଖାନା ଏବଂ ଫ୍ୟାବ୍ ସିଟି ରୋଡ୍ ସ୍ଥିତ ମେଧା ସର୍ଭୋ ଡ୍ରାଇଭ୍ସ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲେ, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କମିଶନିଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରମୁଖ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଯାଞ୍ଚ କରିଥିଲେ।