ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 JUL 2026 8:09AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅକ୍ଲାଣ୍ଡ୍ ସ୍ଥିତ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ହାଉସଠାରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନ୍ୟବର କ୍ରିଷ୍ଟୋଫର ଲକ୍ସନଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି। ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ହାଉସରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ତାଙ୍କୁ ସେଠାକାର ପାରମ୍ପରିକ ମାଓରି ଶୈଳୀରେ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସ୍ୱାଗତ ସମାରୋହରେ ଶାନ୍ତି, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ସ୍ୱରୂପ ପାରମ୍ପରିକ ମାଓରି ରୀତିନୀତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାଗତ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଗାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର୍' ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୀମିତ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ ସ୍ତରୀୟ ଫର୍ମାଟରେ ବ୍ୟାପକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା, କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତି, କ୍ରୀଡ଼ା, ଶିକ୍ଷା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ସହିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ ଦିଗ ସାମିଲ ଥିଲା। ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରି ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗିତାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ନିହିତଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସେମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଘଟଣାବଳୀ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ପରେ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି, କ୍ରୀଡ଼ା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ଦୁଗ୍ଧ ଉଦ୍ୟୋଗ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ସହମତି ସ୍ବାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସଫଳତାର ତାଲିକା ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗିତାର ଆଗାମୀ ପନ୍ଥା ଉପରେ ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ମିଳିତ ବିବୃତି ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ସନଙ୍କ ଆଦର ଓ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister holds official talks with Prime Minister of New Zealand
11 JUL 2026 8:09AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Prime Minister of New Zealand, the Rt. Hon. Christopher Luxon at Government House in Auckland. On arrival at Government House, he was accorded a traditional Māori welcome. The ceremony included customary Māori rituals symbolising peace, respect and welcome. Following the traditional welcome, Prime Minister inspected the Guard of Honour.
The two Prime Ministers held extensive bilateral discussions in restricted and delegation-level formats. Their talks covered the entire spectrum of bilateral relations, including trade and investment, defence and security, agri-tech, sports, education, tourism, culture and people-to-people ties. They agreed to elevate the bilateral relationship to the level of Strategic Partnership, marking a new chapter in India-New Zealand relations. They reaffirmed their commitment to deepen cooperation across areas of mutual interest. Both leaders underscored the importance of the early implementation of the India–New Zealand Free Trade Agreement. The two Prime Ministers set a target to double bilateral trade by 2030. The leaders exchanged views on regional and global developments and reiterated their commitment to strengthening cooperation in multilateral fora.
Following the talks, the two Prime Ministers witnessed the exchange of several Memoranda of Understanding (MoUs) and understandings in the fields of defense and maritime security, hydrography, sports, disaster management, dairy, tourism, maritime heritage, culture, food technology and ocean research. The list of outcomes may be seen here [link]. A Joint Statement on the way forward for the bilateral partnership was also adopted by the two leaders [Link].
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Luxon for his warmth and hospitality and invited him to visit India.