গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ আৰু কেন্দ্ৰীয় কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এল নিনোৰ বাবে দেশৰ কিছু অঞ্চলত স্বাভাৱিকতকৈ কম বৰষুণৰ প্ৰভাৱৰ পৰ্যালোচনা কৰে
চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশত বাৰিষাৰ বৰষুণৰ পৰিস্থিতি আৰু এল নিনোৰ বাবে কিছুমান অঞ্চলত সম্ভাব্য খৰাং পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি আছে
সমগ্ৰ দেশৰ সকলো সৰু-বৰ জলাশয় আৰু ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ ওপৰত নজৰ ৰাখিবলৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ক নিৰ্দেশ দিয়ে
পশুখাদ্য, কণীধান, দাইল আদি কম পানী ব্যৱহৃত বিকল্প শস্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব
দেশত চাউল, ঘেঁহু আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্যশস্য পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে উপলব্ধ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দাম সুস্থিৰ
03 JUL 2026 7:42PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ আৰু কেন্দ্ৰীয় কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে এল নিনোৰ বাবে দেশৰ কিছু অঞ্চলত স্বাভাৱিকতকৈ কম বৰষুণৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত পৰ্যালোচনা কৰে। এই বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব আৰু কেন্দ্ৰীয় কৃষি তথা কৃষক কল্যাণ সচিবকে ধৰি বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এল নিনোৰ বাবে দেশৰ একাংশ অঞ্চলত স্বাভাৱিকতকৈ কম বৰষুণ আৰু সম্ভাব্য খৰাং পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত চৰকাৰে নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ কৰি আছে। তেওঁ কৃষি মন্ত্ৰালয় আৰু আনুষংগিক সকলো মন্ত্ৰালয়ক সজাগ হৈ থাকিবলৈ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে সমন্বয় স্থাপন কৰি কৃষকসকলক বীজ সিঁচাৰ উপযুক্ত শস্যৰ বিষয়ে পৰামৰ্শ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। শ্ৰী শ্বাহে জলসম্পদ বিভাগৰ বিষয়াসকলক সমগ্ৰ দেশৰ সকলো সৰু-বৰ জলাশয় নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কম পানী প্ৰয়োজন হোৱা বিকল্প শস্য, যেনে- পশুখাদ্য, কণীধান, দাইল আদিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন্দ্ৰীয় শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবক সুচাৰুৰূপে আৰু পৰ্যাপ্ত বিদ্যুৎ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে।
বৈঠকৰ সময়ত গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীক এই কথাও জনোৱা হয় যে দেশত ধান আৰু ঘেঁহুকে ধৰি পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্যশস্য উপলব্ধ আৰু অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দাম স্থিৰ হৈ আছে।
এই বৈঠকত কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগৰ সচিব, নদী উন্নয়ন আৰু গংগা পুনৰুজ্জীৱিত বিভাগ, গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগ, মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়, পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়, শক্তি মন্ত্ৰালয়, গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়, বিজ্ঞান-প্ৰযুক্তি বিভাগৰ সচিব, সদস্য আৰু মুৰব্বীসকলৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ (এনডিএমএ), ভাৰত বতৰ বিজ্ঞান বিভাগৰ সঞ্চালকপ্ৰধান, কেন্দ্ৰীয় জল আয়োগ, ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দূৰৱৰ্তী সংবেদন কেন্দ্ৰৰ অধ্যক্ষকে ধৰি অন্যান্য বিভিন্ন বিভাগৰ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে শেহতীয়াকৈ হোৱা প্ৰচণ্ড বৰষুণ, কৃত্ৰিম বান আৰু ভূমিস্খলনৰ ফলত হোৱা ক্ষয়-ক্ষতিৰ বুজ ল’বলৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ এটা আন্তঃমন্ত্ৰালয় কেন্দ্ৰীয় দল (আই এম চি টি) অসম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশলৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। দুয়োখন ৰাজ্যই ধাৰাসাৰ বৰষুণ, আকস্মিক বানপানী, ভূমিস্খলনৰ ফলত ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। আনহাতে অসমৰ কেইবাখনো জিলাত জলপৃষ্ঠ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কেইবাটাও পাহাৰীয়া অঞ্চলত ভূমিস্খলনে পথ অৱৰোধ কৰি তুলিছে। ফলত আন্তঃগাঁথনি, কৃষি আৰু আৱাসিক অঞ্চলৰ ক্ষতিৰ সঠিক মূল্যায়ন কৰিবলৈ আইএমচিটিৰ দ্বাৰা স্থানীয়ভাৱে মূল্যায়ন কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister and Cooperation Shri Amit Shah and Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan reviews situation regarding below-normal rainfall and its impact in certain parts of country due to ‘El Niño’
Government is continuously monitoring monsoon rainfall situation across country and potential drought conditions in certain areas due to El Niño
Union Home Minister directs Ministry of Jal Shakti to monitor all water bodies—large and small—and groundwater across country
There is a need to focus on alternative, low-water-consuming crops such as fodder, millets, and pulses
Adequate quantities of essential food grains, including rice and wheat, are available in country, and prices of essential commodities remain stable
03 JUL 2026 7:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah and Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan reviewed the situation regarding below-normal rainfall and its impact in certain parts of the country due to ‘El Niño’. Senior officials from various ministries and departments, including the Union Home Secretary and the Union Agriculture and Farmers Welfare Secretary, were present at the meeting.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the government is continuously monitoring the situation regarding below-normal rainfall and potential drought conditions in certain parts of the country due to El Niño. He directed the Ministry of Agriculture and all related ministries to remain vigilant and coordinate with state governments to advise farmers on the appropriate crops to sow. Shri Shah instructed officials from the Department of Water Resources to monitor all water reservoirs across the country. He also emphasized the need to focus on alternative crops that require less water, such as fodder, millets, and pulses.
Union Home Minister also directed the Secretary of the Union Ministry of Power to take necessary action to ensure a smooth and adequate supply of electricity.
During the meeting, the Home Minister was also informed that adequate quantities of essential food grains—including rice and wheat—are available in the country, and the prices of essential commodities remain stable.
The meeting was attended by Secretaries from the Department of Agriculture and Farmers Welfare, Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Department of Consumer Affairs, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Ministry of Power, Ministry of Rural Development, and Department of Science and Technology; members and heads of divisions of the National Disaster Management Authority (NDMA); the Director General of the India Meteorological Department (IMD); the Chairman of the Central Water Commission; and officials from various other departments, including the Indian Agricultural Research Institute and the National Remote Sensing Centre.
Union Home Minister also instructed that the Inter-Ministerial Central Team (IMCT) of the Ministry of Home Affairs should be deputed to Assam and Arunachal Pradesh to assess the damage caused by recent heavy rainfall, flash floods, and landslide as both states have been affected, with Assam experiencing rising floodwaters in multiple districts and Arunachal Pradesh facing landslides and road blockages in several hilly areas. The IMCT's on the spot assessment is essential to evaluate the extent of damage to infrastructure, agriculture, and human habitations.