প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মন কি বাতৰ ১৩৫ সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ (২৮.০৬.২০২৬)
28 JUN 2026 11:41AM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী, নমস্কাৰ।
'মন কি বাত'ত আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ লগত যোগদান কৰি আনন্দিত হৈছোঁ। ২০২৬ চনৰ অৰ্ধেক সময় পাৰ হ’বলৈ ওলাইছে। এই ছমাহত আমি ‘মন কি বাত’ৰ ওপৰত আমাৰ দেশবাসীৰ বহু কৃতিত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো। জুন মাহতো দেশখনে এনে কিছুমান মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছিল যিয়ে প্ৰতিজন নাগৰিকক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। এই সফলতাসমূহ দেশখনৰ নিৰাপত্তা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সৈতে জড়িত। শেহতীয়াকৈ কলকাতাত নৌসেনাৰ এক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। আই এন এছ দুনাগিৰি, আই এন এছ সংশোধক আৰু আই এন এছ অগ্ৰেক ভাৰতীয় নৌসেনাৰ জাহাজ হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। এই জাহাজবোৰৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত আৰু নিৰ্মাণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সকলোখিনি থলুৱা।
বন্ধুসকল,
খোদ জুন মাহতে দেশখনে বিমান পৰিবহণ খণ্ডত এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিছিল। ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ নামৰ চি-২৯৫ বিমানখনে প্ৰথমটো উৰণ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। ভাৰতত এনে ৪০ খন বিমান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত এম এছ এম ই আৰু মহাকাশ খণ্ডক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বাঢ়িছে। আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্পও শক্তিশালী হৈ আহিছে। এই মাহত ডি আৰ ডি অ’ই থলুৱা ‘লং ৰেঞ্জ লেণ্ড এটেক ক্ৰুজ মিছাইল’ৰো সফলতাৰে পৰীক্ষা কৰে। ইয়াক ডি আৰ ডি অ’ লেবৰেটৰী আৰু ভাৰতীয় উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলে যৌথভাৱে প্ৰস্তুত কৰিছিল, অৰ্থাৎ আজি সাগৰৰ পৰা আকাশলৈ আমাৰ ভাৰত অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
জুন মাহত আন এক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল য’ত সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাত যোগদান কৰিছিল, সেয়া আছিল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস। এইবাৰ বিশ্বৰ ২৫০০ৰো অধিক স্থানত বিভিন্ন যোগাসন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হয়। আমাৰ দেশৰ লাখ লাখ লোকে বিভিন্ন স্থানত যোগ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। চলিত মাহত আহমেদাবাদত অনুষ্ঠিত হোৱা বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপতো ব্যাপক চৰ্চা হয়। ভাৰতে ১০২টা স্বৰ্ণ পদককে ধৰি মুঠ ১১৪টা পদক লাভ কৰে। মুঠ পদকৰ হিচাপত ভাৰতে প্ৰথম স্থান লাভ কৰে। বিজয়ী সকলোকে মই মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ আত্মা হ’ল তাৰ জনসাধাৰণ। আৰু সেই দেশৰ জনসাধাৰণে যেতিয়া সংকল্প লয়, তেতিয়া কোনো শক্তিয়ে তেওঁলোকক লক্ষ্যৰ পৰা বিৰত ৰাখিব নোৱাৰে। ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এই শক্তি ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ সম্পদ, আৰু আমি জনসাধাৰণৰ এই অংশগ্ৰহণ বাৰে বাৰে অনুভৱ কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
পশ্চিম এছিয়াৰ যুদ্ধসদৃশ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মই মোৰ দেশবাসীক কিছু অনুৰোধ কৰিছিলোঁ। মই তেওঁলোকক কিছুদিনৰ পৰা যিমান পাৰি সোণ কিনাৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ কৈছিলোঁ। মই জনসাধাৰণক বিদেশত ছুটী উদযাপনৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ কৈছিলোঁ। বাহনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাসৰ বাবেও মই মানুহক আহ্বান জনাইছিলোঁ। কৃষকসকলক ৰাসায়নিক সাৰমুক্ত কৃষিৰ অভ্যাস কৰিবলৈ, খেতিপথাৰ বচাবলৈ, যিমান পাৰি প্ৰাকৃতিক সাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিলোঁ। বন্ধুসকল, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ এইবাবেই যে মোৰ এই আহ্বানক কেৱল সমৰ্থন কৰাই নহয়, সকলো দিশতে সহায়-সহযোগিতা আগবঢ়োৱা হৈছে। বহু পৰিয়ালে নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰি মোলৈ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে। বহুতে এইবাৰ পাৰিবাৰিক বিয়াত সোণ কিনাৰ সিদ্ধান্ত প্ৰত্যাহাৰ কৰিছে। প্ৰয়োজন হ’লে পুৰণি সোণ পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰি নতুন গহনা তৈয়াৰ কৰিব। এইবাৰ কেনেদৰে বিদেশ ভ্ৰমণ স্থগিত ৰাখিছে সেই বিষয়েও বহুতে ছ’চিয়েল মিডিয়াত লিখিছে।
বন্ধুসকল,
বাহনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস সন্দৰ্ভতো মানুহে বহু অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিছে। আগতে নিজা বাহনেৰে প্ৰতিদিনে একে দিশত যাত্ৰা কৰাসকলে এতিয়া সমূহীয়াভাৱে যাত্ৰা কৰিছে। মানুহে সম্ভৱ হ’লে বাছ আৰু মেট্ৰ’ ব্যৱহাৰ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ৰাহি হৈছে। একেদৰে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত প্ৰাকৃতিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পোৱাৰ খবৰ পোৱা গৈছে। বন্ধুসকল, মই আনন্দিত যে আমি ভাৰতীয়সকলে ঐক্যবদ্ধভাৱে এই বিশ্ব সংকটৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিছোঁ। মোৰ বিশ্বাস যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এই শক্তিয়ে আমাক শক্তিশালী আৰু আমাক সফল কৰি তুলিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ দেশত জন্মদিন আৰু বিয়া কেৱল পাৰিবাৰিক অনুষ্ঠান নহয়, এয়া সামাজিক উদযাপন। প্ৰতিটো পৰিয়ালে নিজৰ সুখ আনৰ লগত ভাগ কৰিব বিচাৰে। আলহীক উপহাৰো দিয়ে মানুহে। বন্ধুসকল, মহাৰাষ্ট্ৰৰ নন্দেত থকা এটা পৰিয়ালে নিজৰ সুখৰ ভাগ বতৰা কৰিবলৈ কিবা এটা কৰিছে, যিটো আলোচনাৰ বিষয় হৈ পৰিছে। পেঠকাৰ পৰিয়ালৰ ঘৰ নন্দেৰ বাহাদুৰপুৰা গাঁৱত। এই পৰিয়ালটোৱে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে যদি তেওঁলোকে সুখৰ ভাগ ল’ব বিচাৰে তেন্তে কঠিন সময়ত এটা পৰিয়াল পোহপাল দিব পৰা কিবা এটা কৰিব লাগে। তেওঁলোকৰ ঘৰত এখন বিয়া উপলক্ষে তেওঁলোকে গাঁৱৰ প্ৰায় চাৰে তিনি হাজাৰ লোকৰ বাবে দুৰ্ঘটনাৰ বীমাৰ ব্যৱস্থা কৰিলে। প্ৰতিজন ব্যক্তিক এক লাখ টকাৰ বীমা কভাৰেজ দিয়া হৈছিল। এই পদক্ষেপৰ আঁৰৰ আৱেগ অতি মৰ্মস্পৰ্শী। দুৰ্ঘটনাৰ পিছত পৰিয়ালসমূহে কেনেদৰে আৰ্থিক অসুবিধাৰ সন্মুখীন হয় সেয়া পৰিয়ালটোৱে দেখিছিল। এনে সময়ত সামান্য সাহায্যও এটা ডাঙৰ সহায় হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ পৰিয়ালক সুৰক্ষামূলক ঢাল প্ৰদান কৰিছে চৰকাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ অধীনত বাৰ্ষিক প্ৰিমিয়াম মাত্ৰ ২০ টকা, বছৰি মাত্ৰ ২০ টকাৰে ২ লাখ টকা পৰ্যন্ত দুৰ্ঘটনা বীমা প্ৰদান কৰে। এই আঁচনিখনত এতিয়ালৈকে ৫৮ কোটিৰো অধিক লোকে নাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। ইয়াৰে প্ৰায় ২৮ কোটি আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা, মহিলা। বৰ্তমানলৈকে এই আঁচনিৰ অধীনত ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহে ৩৭০০ কোটি টকাৰো অধিক সাহায্য লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একেদৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনাও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে এজন ব্যক্তিৰ কৰুণ মৃত্যুৰ ক্ষেত্ৰত পৰিয়ালক ২ লাখ টকাৰ বীমা কভাৰেজ প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ বাৰ্ষিক প্ৰিমিয়াম মাত্ৰ ৪৩৬ টকা, অৰ্থাৎ দিনটোত প্ৰায় ১.৫০ টকাহে। এই আঁচনিখনত এতিয়ালৈকে ২৭ কোটিৰো অধিক লোকে যোগদান কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১১ লাখ পৰিয়ালে প্ৰায় ২২,০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে। এই সংখ্যাবোৰ আচৰিত ধৰণে অধিক। এই সংখ্যাবোৰৰ আঁৰত নিজা নিজা কাহিনীৰে লাখ লাখ পৰিয়াল নিহিত হৈ আছে। ক’ৰবাত এগৰাকী মাতৃয়ে সন্তানৰ শিক্ষা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সাহায্য লাভ কৰিছিল, ক’ৰবাত এগৰাকী পত্নীয়ে ঘৰুৱা দায়িত্ব চম্ভালিবলৈ সহায় পাইছিল।
বন্ধুসকল,
কেতিয়াবা ডাঙৰ নিৰাপত্তাৰ আৰম্ভণি কম পৰিমাণ আৰু সৰু খোজৰ পৰাই হ’ব পাৰে; সৰু সিদ্ধান্ত এটায়ো ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছোঁ যে এই আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে তথ্য আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰক।
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী,
"মন কি বাত"ত আমি এতিয়া হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি আৰু হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি মানৱ সমাজত গভীৰভাৱে শিপাই থকা বিষয় এটাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম। এই বিষয়টো অন্ধবিশ্বাস। অন্ধবিশ্বাস প্ৰায়ে কেৱল ভুৱা বিশ্বাস নহয়। ই ভয়ৰ সৃষ্টি কৰে আৰু যেতিয়া ভয়ে মনত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰে তেতিয়া মানুহে সত্য দেখা বন্ধ কৰি দিয়ে। অন্ধবিশ্বাসত ডুব যোৱা, যুক্তি নোহোৱাকৈ আৰু সত্য নজনা মানুহে তেতিয়াই এনে সিদ্ধান্ত ল’বলৈ আৰম্ভ কৰে যিয়ে ডাঙৰ ক্ষতি কৰে। একে সময়তে সমাজত বিজ্ঞান, অভিজ্ঞতা, যুক্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই বিশ্বাসবোৰক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা লোকো আছে। অন্ধবিশ্বাসৰ পৰা বিশ্বাসলৈ এই যাত্ৰা সহজ নহয়, আৰু আজি মই আপোনালোকক এনে এটা সফল যাত্ৰাৰ বিষয়ে ক'ব বিচাৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
অসমত পোৱা যায় ‘হাড়গিলা’ নামৰ এটি চৰাই। ‘হাড়গিলা’ এবিধ বিৰল চৰাই। প্ৰকৃতিক পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাত ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। কিন্তু দীৰ্ঘদিন ধৰি অসমৰ কিছুমান অঞ্চলত ইয়াক অশুভ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। মানুহে নিজৰ চাৰিওফালে ইয়াক দেখি ভাল নাপাইছিল। কেতিয়াবা, হড়গিলাৰ বাহ সাজি থকা গছবোৰো কাটি পেলোৱা হৈছিল। কল্পনা কৰকচোন, পৰিৱেশ পৰিষ্কাৰ কৰাত সহায় কৰা ‘হাড়গিলা’ চৰাই মানুহৰ ভয়ৰ বলি হৈ পৰিল। এই সময়ছোৱাত জীৱবিজ্ঞানী পূৰ্ণিমা দেৱী বৰ্মনে এই সকলোবোৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। মানুহৰ মনত শিপাই থকা ভুল ধাৰণাবোৰ সলনি কৰাৰ সংকল্প ল’লে তেওঁ। মহিলাসকলৰ লগত কথা পাতি তেওঁ কথাবোৰ বিজ্ঞানসন্মতভাৱে বুজাই দিলে আৰু লাহে লাহে মহিলাসকলেও এই অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ ধৰিলে। তাৰ পিছত, এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আৰম্ভ হ’ল। এসময়ত অশুভ বুলি গণ্য কৰা আৰু পৰিহাৰ কৰা চৰাইটো গাঁৱৰ প্ৰতীক হৈ পৰিল। হাজাৰ হাজাৰ গ্ৰাম্য মহিলাই "হাড়গিলা"ক ৰক্ষা কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছিল— আজি তেওঁলোকক "হাড়গিলা সেনা" বুলি জনা যায়। এই মহিলাসকলেও সমাজৰ সৈতে সংগ্ৰাম কৰিছিল, দিনে-নিশাই সমাজক শিক্ষিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিছিল আৰু অন্ধবিশ্বাসক অতিক্ৰম কৰি গৈছিল। তেওঁলোকে দেখুৱাইছে যে সঠিক তথ্য প্ৰচাৰ হ’লে যুগ যুগ ধৰি চলি অহা চিন্তাধাৰাও সলনি হ’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
মই প্ৰায়ে কওঁ, "যিসকলে খেলে, তেওঁলোকে সমৃদ্ধিশালী হয়।" আজি দেশত খেলা-ধূলা আৰু সমৃদ্ধিশালী দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে যুৱকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বতকৈ অধিক যুৱকে ক্ৰীড়াক কেৰিয়াৰ হিচাপে লৈছে। নাগালেণ্ডত এনে দুটা পদক্ষেপৰ বিষয়ে জানিব পাৰিলোঁ যিবোৰ অতি আকৰ্ষণীয়। প্ৰথমটো হ'ল "নাগালেণ্ড বেবী লীগ"। নামটো শুনি আপুনি হয়তো ভাবিব পাৰে যে ই কেৱল অতি সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে এটা সাধাৰণ লীগ, কিন্তু সেয়া সঁচা নহয়। ৫ৰ পৰা ১০-১২ বছৰ বয়সৰ সৰু ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে এইখন এক অসাধাৰণ লীগ, এই শিশু ফুটবল খেলুৱৈসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ গতি আৰু প্ৰতিভাক অনুপ্ৰাণিত আৰু স্বীকৃতি দিয়া লীগ। নাগালেণ্ডৰ যিমান পাৰি সিমান শিশুক ফুটবলৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। পাঁচৰ পৰা বাৰ বছৰৰ ভিতৰৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিব। এই লীগে এতিয়া তিনি বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। ইয়াৰ ফলত শিশুসকলৰ মনৰ ওপৰত গভীৰ প্ৰভাৱ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
নাগালেণ্ডত চলি আছে আন এক ভাল পদক্ষেপ। ইয়াৰ নাম 'নাগালেণ্ড উইমেন ফুটবল লীগ'। হয়তো 'ফুটছাল' শব্দটো আপোনাৰ বাবে নতুন শব্দ হ'ব। মই কওঁ, ফুটবলক ইনড’ৰ ফুটবল বুলিও জনা যায়। এটা দলত মাত্ৰ পাঁচজন খেলুৱৈ থাকে। খেলপথাৰখন ফুটবল খেলপথাৰতকৈ বহু সৰু। ইয়াৰ বাবে খেলুৱৈসকলে দ্ৰুত সিদ্ধান্ত ল’ব লাগিব আৰু নিজৰ কৌশল আৰু দক্ষতাক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। নাগালেণ্ড মহিলা ফুটছাল লীগে আমাৰ কন্যাসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ এক সুন্দৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এনে পদক্ষেপৰ বাবে নাগালেণ্ডবাসীক প্ৰশংসা কৰিছোঁ। এনে প্ৰচেষ্টাই দেশৰ আন আন প্ৰান্তকো অনুপ্ৰাণিত কৰে।
বন্ধুসকল,
এয়া প্ৰযুক্তিৰ যুগ। প্ৰতিদিনে নতুন নতুন গৱেষণা চলি আছে। নতুন নতুন এ আই উদ্ভাৱনৰ উন্মেষ ঘটিছে। এই যুগত এটা প্ৰশ্ন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আমি মানুহৰ সৃষ্টিশীলতাক কেনেকৈ ৰক্ষা কৰিম? নতুন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত আমি কেনেকৈ নিজৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থাকিম? এই প্ৰশ্নবোৰৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াইছে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে। আমাৰ হাজাৰ বছৰীয়া নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে এতিয়া ভাৰতৰ ভাগ্যক নতুন অৱতাৰত গঢ় দিছে। দুবছৰৰ আগতে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নতুন চৌহদ উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে আমাৰ প্ৰাচীন শাস্ত্ৰৰ্থ পৰম্পৰাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰিছে। “শাস্ত্ৰৰ্থ” কেৱল নিজৰ মতামত প্ৰকাশৰ মাধ্যম নহয়; ই বিতৰ্ক আৰু আলোচনাৰ এক অনুশাসিত প্ৰক্ৰিয়া। যুক্তি আৰু তথ্যৰে নিজৰ মতামত উপস্থাপন কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু ইয়াক আয়ত্ত কৰিব লাগিব। এই শাস্ত্ৰৰ্থ প্ৰক্ৰিয়াই আমাক ধৈৰ্যৰে আনৰ মতামত শুনিবলৈ আৰু বুজিবলৈও শিকাইছে। মই আনন্দিত যে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে সমাৱৰ্তনৰ অংশ হিচাপে এই কথা অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে। অংশগ্ৰহণকাৰী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ প্ৰায় আধা আন দেশৰ পৰা আহিছিল। এটা প্ৰাচীন পৰম্পৰাক আধুনিক যুগৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ এই প্ৰচেষ্টা অতি প্ৰশংসনীয়। ইয়াৰ বাবে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ক অভিনন্দন জনাইছোঁ। দেশৰ আন বিশ্ববিদ্যালয়সমূহকো এনে পদক্ষেপৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
নতুন প্ৰযুক্তিৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ শিপাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকাৰ আন এক ভাল প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। দিল্লীত অৱস্থিত কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয়ে আৰম্ভ কৰিছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু তথ্য বিজ্ঞানৰ বি. টেক কাৰ্যসূচী। আধুনিক প্ৰযুক্তিবিদ্যাক ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। ই ভাৰতীয় ভাষাৰ বাবে নতুন এ আই সঁজুলি বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব। আমাৰ প্ৰাচীন গ্ৰন্থ আৰু পাণ্ডুলিপিসমূহ ডিজিটেলভাৱে সংৰক্ষণৰ কামেও নতুন গতি লাভ কৰিব। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃত বিশ্ববিদ্যালয়লৈও মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় সংস্কৃতিয়ে পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত প্ৰসাৰিত হৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে আমাৰ গীত, সংগীত আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ শিক্ষা লৈছে আৰু ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতৰ পৰা হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত কেৰিবিয়ান সাগৰত ডমিনিকান ৰিপাব্লিক নামৰ এখন দেশ আছে। তাত ভাৰতীয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় ১০০, হয়তো তাতোকৈ কম। ইয়াৰ পিছতো তাত ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে জড়িত এক অতি ভাল প্ৰচেষ্টা চলি আছে। কিছুমান স্পেনিছ ভাষী লোকে তাত এটা দল গঠন কৰিছে। এই দলটোৰ নাম 'ব্ৰহ্মকমল ডমিনিকানা'। এই দলৰ সদস্যসকলে একেলগে বৈদিক সাহিত্য অধ্যয়ন কৰে। বৈদিক মন্ত্ৰ জপ কৰিবলৈও শিকিছে। কোনো আনুষ্ঠানিক প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰা নাই। কিন্তু তেওঁলোকে অডিঅ’ ৰেকৰ্ডিং শুনি বৈদিক মন্ত্ৰৰ শুদ্ধ উচ্চাৰণ শিকিছিল। আজি তেওঁলোকে বহুত ভালকৈ বহু মন্ত্ৰ জপ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে পুৰুষ সূক্তম, শ্ৰী সূক্তম, শ্ৰী ৰুদ্ৰম, দুৰ্গা সূক্তম আৰু দেৱী মাহাত্ম্যম আদি। ভাৰতৰ পৰা ইমান দূৰৈত থাকি আমাৰ পৰম্পৰা শিকিবলৈ তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা সঁচা অৰ্থত প্ৰেৰণাদায়ক। ব্ৰহ্মকমল ডমিনিকানাৰ সকলো সদস্যকে তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। ভাৰতীয় সংস্কৃতিক বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয় কৰাৰ বাবে অহৰহ চেষ্টা কৰি থকা সকলোৰে মই গভীৰ শলাগ লৈছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীসকল,
মেঘালয় ডাৱৰ আৰু মনোমোহা দৃশ্যৰ বাবে জনাজাত। মেঘালয়লৈ যোৱা যিকোনো ব্যক্তিয়ে ইয়াৰ মানুহৰ উষ্ণ আন্তৰিকতা বহুদিনলৈ মনত ৰাখে। অৱশ্যে মেঘালয়ৰ আন এটা অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে যিটো আজি আপোনালোকৰ সৈতে "মন কি বাত"ত আলোচনা কৰিব বিচাৰিছোঁ। এখন মেঘালয়ৰ শিপাৰ দলং। পথ নহয়, শিপা। এই শিপাৰ দলংবোৰৰ কাহিনী মনোমোহা। এই দলংবোৰ কেইদিনমান বা বছৰত নিৰ্মাণ কৰা নহয়; ইয়াৰ বিকাশ হ’বলৈ দশক দশক সময় লাগে। ৰবৰ গছৰ শিপাবোৰ ক্ৰমান্বয়ে সজ্জিত কৰি নৈৰ সিপাৰলৈ কঢ়িয়াই নিয়া হয়। সময়ৰ লগে লগে সেই শিপাবোৰে এখন মজবুত দলং গঠন কৰে। এই দলংবোৰৰ আন এটা অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে: এয়া জীৱন্ত দলং। সময়ৰ লগে লগে এয়া শক্তিশালী হৈ পৰে। ই মেঘালয়বাসীৰ সৃষ্টিশীলতাক প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াৰ আঁৰত নিহিত হৈ আছে বছৰ বছৰ ধৰি ধৈৰ্য আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধা। প্ৰকৃতিৰ সহযোগত মানুহে কিমান আচৰিত বস্তু সৃষ্টি কৰিব পাৰে সেই কথা এই দলংসমূহে প্ৰমাণ কৰে। এয়াই আমাৰ দেশৰ, এই ভূমিৰ ঐতিহ্য। ভাৰতে এতিয়া মেঘালয়ৰ শিপাৰ দলংসমূহ ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰত তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ আবেদন জনাইছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এই শিপাৰ দলংসমূহে বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। এনে সময়ত মেঘালয়ৰ ৰাইজে এই প্ৰাকৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। আগতে এনে দলঙৰ সংখ্যা নিৰ্ণয় কৰাটোও কঠিন হৈ পৰিছিল। স্থানীয় লোকে এতিয়া নিজেই গণনা কৰিবলৈ ধৰিলে। পৰৱৰ্তী সময়ত ৰাজ্যখনৰ সম্প্ৰদায়সমূহে এই দলংসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে। আজি স্থানীয় লোকে ১২০ খনতকৈও অধিক শিপাৰ দলঙৰ যত্ন লৈছে। স্থানীয় গোটসমূহে বছৰি এই দলংসমূহৰ অৱস্থা পৰিদৰ্শন কৰে। আনকি কোনো কোনোৱে চাৰিওফালৰ অঞ্চলটো শক্তিশালী কৰিবলৈ নাৰ্চাৰীও সৃষ্টি কৰিছে। এইদৰে ইয়াৰ সংৰক্ষণৰ বাবে এটা সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি হৈছে। আপুনি হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে এই বছৰ হেলী ৱাৰ জীক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছিল। তেওঁ নিজৰ জীৱনৰ ৫০ বছৰতকৈও অধিক সময় এই শিপাৰ দলংবোৰৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছে। তেওঁৰ এই সমৰ্পণ আমাৰ সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণাদায়ক। বন্ধুসকল, যদি আপুনি কেতিয়াবা এই শিপাৰ দলংবোৰ পৰিদৰ্শন কৰিছে তেন্তে ছচিয়েল মিডিয়াত ইয়াৰ ফটো শ্বেয়াৰ কৰক। আপোনালোকৰ ফটোবোৰে মেঘালয়ৰ এই অনন্য ঐতিহ্যৰ বিষয়ে জানিবলৈ আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীসকল,
আমি সকলোৱে বিচাৰো আমাৰ গাঁওবোৰ পৰিষ্কাৰ হওক আৰু আমাৰ চহৰবোৰ ধুনীয়া হওক। কিন্তু আমাৰ চাৰিওফালে জমা হোৱা জাবৰ-জোঁথৰ কোনে চাফা কৰে সেই কথা ভাবিবলৈ আমি খুব কমেইহে ৰৈ যাওঁ। বেছিভাগ মানুহেই ধৰি লয় যে এয়া আন কাৰোবাৰ দায়িত্ব আৰু তেওঁলোকে চাফাইৰ কামটো কৰিব। কিন্তু আমাৰ মাজত এনে কিছুমান আছে যিয়ে নিজৰ চিন্তাধাৰাৰে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে। মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজগড় জিলাৰ বিয়াওৰাৰ কেইগৰাকীমান ভগ্নীৰ বিষয়ে জানিবলৈ সুযোগ পাইছিলোঁ। চৌপাশে থকা প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনাবোৰ আঁতৰাই পেলোৱাৰ সংকল্প ল’লে। কোনোৱেই পৰিৱৰ্তন আনিব বুলি ভবা নাছিল। তেওঁলোকে নিজেই চহৰৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা প্লাষ্টিকৰ আৱৰ্জনা আৰু খালী বটল সংগ্ৰহ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। লাহে লাহে এই প্ৰচেষ্টা বাঢ়ি আহিল আৰু তাৰ পিছত প্লাষ্টিক ইক’-ব্ৰিকলৈ ৰূপান্তৰিত হ’বলৈ ধৰিলে। আজি এই একেবোৰ ইক’-ব্ৰিককে ৰাজহুৱা স্থানৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ৰাজগড়ত বিগত কেইমাহমানৰ ভিতৰত শ শ কিলো প্লাষ্টিক পুনঃব্যৱহাৰ কৰি উন্নত ব্যৱহাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ এসময়ত চহৰখন প্ৰদূষিত কৰা প্লাষ্টিকে এতিয়া এই ভগ্নীসকলৰ প্ৰচেষ্টাত ইয়াৰ সৌন্দৰ্যত অৰিহণা যোগাইছে। বিয়াৱাৰৰ সকলো ভগ্নী আৰু এই অভিযানৰ লগত জড়িত সহকৰ্মীক অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীসকল,
বহুতে মোলৈ এটা নিৰ্দিষ্ট বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনাৰ পৰামৰ্শ দি লিখিছে। এই বিষয়টো গণেশ উৎসৱৰ লগত জড়িত। যদিও গণেশ উৎসৱৰ বাবে এতিয়াও বহু সময় বাকী আছে, তথাপি এই বিষয়টো এতিয়াই আলোচনা কৰিবলৈ ৰাইজে আহ্বান জনাইছে। আচলতে গণেশৰ মূৰ্তি নিৰ্মাণৰ কাম খুব আগতীয়াকৈ আৰম্ভ হয়। মূৰ্তি নিৰ্মাতা আৰু মূৰ্তি ব্যৱসায়ৰ লগত জড়িতসকল এতিয়াৰে পৰা সক্ৰিয় হৈ উঠে। গতিকে আপোনালোক সকলোৰে বাবে মোৰ এটা অনুৰোধ। আপোনালোকৰ ঘৰ, সমাজ বা আশে-পাশে থকা অঞ্চলত স্থাপন কৰা গণপতি বাপ্পাৰ মূৰ্তিটো যাতে আমাৰ দেশৰ পৰা আহৰণ কৰা মাটিৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়, আমাৰ নিজৰ মৃৎশিল্পী আৰু স্থানীয় শিল্পীৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত হয়, তাৰ বাবে আপোনালোকে এক প্ৰচেষ্টা চলাব লাগে। গণেশৰ মূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰাসকলক মাটিৰ মূৰ্তিক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। মূৰ্তি ক্ৰয় কৰাসকলে মূৰ্তিটো কি সামগ্ৰী আৰু দেশত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে সেই বিষয়েও পৰীক্ষা কৰিব লাগে। পেৰিছৰ প্লাষ্টাৰৰ মূৰ্তি ক্ৰয় কৰাটো পৰিত্যাগ কৰক।
বন্ধুসকল,
মাটিৰ মূৰ্তি পূজাৰ পিছত পানীত সহজে দ্ৰৱীভূত হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ নদী, পুখুৰী আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষিত হয়। আমাৰ বিশ্বাস অক্ষত থাকে আৰু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি আমাৰ দায়িত্ব পালন হয়। যেতিয়া আমি স্থানীয় শিল্পীৰ পৰা মূৰ্তি ক্ৰয় কৰো তেতিয়া আমি ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ হোৱাৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰো। মোৰ বিশ্বাস যে এইবাৰ গণেশ উৎসৱৰ সময়ত আৰু এনে প্ৰতিটো উৎসৱৰ সময়ত আমি এনে সকলো বিষয় গুৰুত্বসহকাৰে বিবেচনা কৰি জাতীয় স্বাৰ্থত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ সৰ্বাধিক শক্তি নিহিত হৈ আছে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ মাজত। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত চলি থকা সৰু-বৰ প্ৰচেষ্টাই আমাক বহুখিনি শিকাইছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে প্ৰমাণ কৰে যে দৃঢ়তা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ সমৰ্থনৰ দ্বাৰা যিকোনো উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ। আপোনালোকৰ আশে-পাশে চলি থকা এনে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে মোলৈ লিখি থাকিব। আপোনালোকৰ চিন্তা আৰু পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰি থাকিব; হয়তো আপোনালোকৰ ওচৰ-চুবুৰীয়াৰ এটা সৰু পদক্ষেপ সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ পৰিব। অহা মাহত আকৌ লগ হৈ আমি নাগৰিকৰ কিছুমান নতুন পদক্ষেপৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম। তেতিয়ালৈকে অনুগ্ৰহ কৰি নিজৰ লগতে পৰিয়ালৰ যত্ন লওক। আৰু হয়, পানী সংৰক্ষণ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। বৰষুণৰ পানীৰ প্ৰতিটো টোপাল আমি বচাব লাগিব। এই "বৰষুণ ধৰক" অভিযান শিথিল হ'বলৈ দিব নালাগে। গতিকে, মোৰ বিশেষ অনুৰোধ, আহক আমি একেলগে কাম কৰি বৰষুণৰ প্ৰতিটো টোপাল বচাওঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 135th Episode of Mann Ki Baat on 28.06.2026
28 JUN 2026 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar!
It gives me immense joy to connect with all of you once again through ‘Mann Ki Baat’. Half of the year 2026 is drawing to a close. Over these six months, we have discussed numerous achievements of our countrymen in Mann Ki Baat. In June as well, the nation has attained certain achievements that fill every citizen with pride. These successes are linked to the country's security and self-reliance. Recently, I had the opportunity to attend a Navy-related event in Kolkata. There, INS Dunagiri, INS Sanshodhak, and INS Agray were inducted into the Indian Navy's fleet. Everything - from the design to the manufacturing of these ships - is indigenous.
Friends,
The country also achieved a major success in the aviation sector in the month of June itself. The C-295 aircraft is ‘Made in India’; C-295 aircraft has completed its maiden flight and 40 such aircrafts are being manufactured right here in India. This is providing new momentum to the MSME and aerospace sectors, raising employment opportunities, and strengthening the resolve for an Atmanirbhar Bharat.
This month, the DRDO also successfully tested an indigenous ‘Long-Range Land-Attack Cruise Missile’. It was developed jointly by DRDO laboratories and Indian industry partners; in other words, from the seas to the skies, our India is becoming increasingly secure and self-reliant.
Friends,
Another event took place in June that saw the entire world join hands with India’s efforts – and that event was ‘International Yoga Day’. This time, diverse Yoga events were held at over 2,500 locations across the globe. In our country, crores of people participated in Yoga programmes at numerous places. There has also been much discussion this month about the ‘World Yogasana Championship’ held in Ahmedabad. India won a total of 114 medals in this event, including 102 gold medals. India topped the medal tally at this championship. I extend my heartiest congratulations to all the winning athletes.
Friends,
The people are the soul of any nation. And when the people of that country make a resolve, no force can deter them from their goal. This power of public participation in nation-building is a tremendous asset for India, and we are experiencing this public participation time and again.
Friends,
In view of the prevalent war-like situation in West Asia, I had urged countrymen on a few points. I had asked people to avoid buying gold for some time, as far as possible. I urged people to avoid holidaying abroad and encouraged carpooling. I also requested farmers to adopt chemical-free farming, protect their farmlands, and maximize the use of natural fertilizers. Friends, I am grateful to every citizen of the country; not only have they supported my appeal, they are also actively cooperating in every way. Many families have shared their experiences with me through messages. Numerous families have decided not to buy gold for weddings in their homes this time; if the need arises, they would recycle old gold to create new jewellery. Many people have also written on social media about how they have postponed their foreign trips, this time.
Friends,
People have shared many experiences regarding carpooling as well. Those who used to travel in their own vehicles in the same direction every day have now started commuting together. People are making every effort to use buses and the metro, which is resulting in savings on petrol and diesel. Similarly, reports are coming in about the increased consumption of natural fertilizers in various parts of the country. Friends, I am happy that we Indians are facing this global crisis together. I am confident that this very power of public participation will strengthen us and lead us to success.
My dear countrymen,
In our country, occasions like birthdays, weddings, and family functions are not merely private affairs but celebrations for the entire community. Every family wishes to share its joy with others, and people often give gifts to their guests. Friends, a family in Nanded, Maharashtra, has done something to share their happiness that has become a topic of discussion. The Pethkar family resides in the village of Bahadurpura in Nanded. This family felt that if they were to share their joy, they should offer something that could serve as a support system for a family during difficult times. On the occasion of a wedding in their home, the family arranged accident insurance for approximately 3,500 villagers. Each individual was provided with an insurance cover of one lakh rupees. The sentiment behind this initiative is truly touching. The family had observed that households often face severe financial hardship following an accident. During such times, even a little aid turns out to be of great support.
Friends,
The government is extending this protective shield to crores of families across the country. Under the ‘Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana’ for an annual premium of just ₹20 - meaning a premium of only ₹20 for the entire year - one gets 'accidental insurance' cover of up to ₹2 lakh. So far, more than 58 crore people have joined this scheme.
Among them, approximately 28 crore are women - our mothers, sisters, and daughters. Affected families have received assistance amounting to over ₹3,700 crore through this scheme to date, as per the accounts available so far.
Friends,
Similarly, the 'Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana' is equally important. This scheme provides an insurance cover of ₹2 lakh to a person's family in the event of their unfortunate death. Its annual premium is just ₹436 - which works out to barely ₹1.50 per day. More than 27 crore people have joined this scheme so far. Under it, around 11 lakh families across the country have received assistance totalling approximately ₹22,000 crore. These figures are massive. Behind these numbers lie the individual stories of lakhs of families; somewhere, a mother received help to continue her children's education, while elsewhere, a wife found the support needed to manage household responsibilities.
Friends,
Often, a significant safety net can begin with a very small amount and a tiny step; even a small decision can bring about a major change. I urge all of you to share information about these schemes with your families.
My dear countrymen,
In 'Mann Ki Baat', let us now discuss a subject that is thousands of years old - one that has been deeply ingrained in human society for millennia. That subject is superstition. Superstition is often not merely a misconception; it begets fear, and when fear dominates the mind, a person stops seeing the truth. People steeped in superstition begin making decisions without logic or knowledge of the facts—decisions that lead to great harm. At the same time, there are those in society who challenge such beliefs based on science, experience, and logic. The journey from superstition to faith is not easy, and today I certainly want to tell you about one such successful journey.
Friends,
A bird is found in Assam known as the ‘Hargila’. The ‘Hargila’ is a rare bird. It plays a vital role in keeping nature clean. However, for a long time, it was considered inauspicious in certain parts of Assam. People disliked seeing it in their vicinity. Often, trees housing ‘Hargila’ nests were even cut down. Just imagine—a bird that helps clean the environment became a victim of people's fears. It was during that time that biologist Purnima Devi Barman witnessed it all. She resolved to change the misconceptions deeply rooted in people's minds. She spoke to women and explained the facts based on science; gradually, women began joining this campaign.
Then, a major transformation began. The bird that was once driven away as a bad omen started becoming the identity of the villages. Thousands of rural women stepped forward to save the ‘Hargila’—today, they are known as the ‘Hargila Army’. These women also had to contend with societal resistance. They worked day and night to convince society and ultimately succeeded in leaving superstition behind. They have demonstrated that when the right information is conveyed, even age-old mindsets can change.
Friends,
I often say: "Those who play, blossom." Today, the number of young people in the country who are both playing sports and blossoming is growing rapidly. Compared to the past, far more young people are now pursuing sports as a career. I have learned about two such initiatives in Nagaland that are quite interesting. The first initiative is the ‘Nagaland Baby League’. Hearing the name, you might presume this is just an ordinary league for very young children, but that is not the case. It is an extraordinary league for children aged 5 to 10 to 12 - blossoming youngsters - that not only inspires them and nurtures their speed and talent but also helps establish their identity. It was launched to connect as many children as possible in Nagaland with football. Boys and girls aged five to twelve can participate. The league has now completed three years of operation. This league has had a positive impact on the children.
Friends,
Another commendable initiative is underway in Nagaland: the ‘Nagaland Women Futsal League’. ‘Futsal’ might be a new term for some of you; let me explain that it is also known as indoor football. In each team, there are only five players, and the playing court is much smaller than a standard football field. Consequently, players must make quick decisions and effectively utilize their technique and skills. The Nagaland Women Futsal League is providing a wonderful platform for our daughters to showcase their talent. I commend the people of Nagaland for such initiatives; these efforts serve as an inspiration to other parts of the country as well.
Friends,
This is the age of technology. New research is taking place every day. Ever new AI innovations are coming up. In such times, a crucial question arises: how can we preserve people's creativity? How do we remain connected to our roots while advancing with new technology? Nalanda University has found a solution to these questions. Our Nalanda University—dating back thousands of years—is now shaping India's destiny in a new avatar. Two years ago, I had the opportunity to dedicate to the people the new campus of Nalanda University. Nalanda University has revived our ancient tradition of *Shaastraarth* i.e. intellectual discourse.
*Shaastraarth* is not merely a medium for expressing one's views; it is a disciplined process of dialogue, debate, and deep contemplation. It requires articulating one's position backed by logic and facts - areas demanding mastery. This process also teaches us to listen to and understand the views of others with patience. I am pleased that Nalanda University has incorporated this into its convocation ceremony. Nearly half of the participating students came from other countries. This effort to bridge an ancient tradition with contemporary times is highly commendable. I extend my heartiest congratulations to Nalanda University for this initiative. I would also urge other universities across the country to consider similar initiatives.
Friends,
Another significant effort is underway to prepare the youth for new technology while keeping them rooted in their heritage. The Central Sanskrit University in Delhi is launching a B.Tech program in Artificial Intelligence and Data Science. This marks a crucial step towards integrating modern technology with India's traditional knowledge. It will facilitate the development of new AI tools for Indian languages ​​and accelerate the digitization and preservation of our ancient texts and manuscripts. I convey my best wishes to the Central Sanskrit University for this endeavour.
Friends,
Indian culture is reaching various corners of the globe today. People across the world are discovering and embracing our songs, music, and spirituality. Thousands of kilometers away from India, in the Caribbean Sea, lies a country called the Dominican Republic. The Indian population there is around 100—perhaps even fewer. Despite this, a wonderful initiative connected to Indian culture and spirituality is underway there. A team has been formed by some Spanish-speaking locals; this team is named 'Brahmakamal Dominicana.' The members study Vedic literature together and are learning to chant Vedic mantras. They have received no formal training on this; but they have learnt the correct pronunciation by listening to audio recordings.
Today, they chant several mantras—such as the Purusha Suktam, Sri Suktam, Sri Rudram, Durga Suktam, and Devi Mahatmyam—with great proficiency. Their effort to learn our traditions while living so far from India is truly inspiring. I extend my best wishes to all the members of 'Brahmakamal Dominicana' for their endeavors. I wholeheartedly appreciate all those who are making continuous efforts to popularize Indian culture worldwide.
My dear countrymen,
Meghalaya is known for its clouds and breathtaking landscapes. Anyone who visits Meghalaya also cherishes the memory of the warmth and sense of belonging offered by its people even long after they leave.
However, there is another unique feature of Meghalaya that I wish to discuss with you today in ‘Mann Ki Baat’, that is Meghalaya’s root bridges. I am referring to bridges made of roots, not the kind of route one travels on. The story behind these root bridges is fascinating. These bridges are not built in a matter of days or years; it takes decades for them to take shape. The roots of rubber trees are gradually guided in specific directions and trained to span across water streams.
Over time, these roots transform into sturdy bridges. These bridges possess another unique quality: they are living bridges. They grow stronger with the passage of time. They reflect the creativity of the people of Meghalaya. These embody years of patience and a deep respect for nature. These bridges demonstrate the amazing things humans can create in harmony with nature. They are a heritage of our country and our land. India has now applied to have Meghalaya’s root bridges included in the UNESCO World Heritage Site Network.
Friends,
climate change poses several challenges to these root bridges. Amidst this, the people of Meghalaya have admirably shouldered the responsibility of preserving this natural heritage. Previously, it was not even easy to determine exactly how many such bridges existed; the local people themselves took the initiative to count them.
Subsequently, the communities also took up the responsibility of maintaining these bridges. Today, local residents look after more than 120 root bridges. Some teams inspect the condition of these bridges annually, and some individuals have even established nurseries to strengthen the surrounding areas. An entire ecosystem has thus developed around their conservation. You may have noticed that Hally War ji was honored with a Padma Award this year; he has dedicated over 50 years of his life to the care of these root bridges. His dedication is an inspiration to us all. Friends, if you have ever visited these root bridges, do share your photographs on social media. Your pictures will inspire others to learn about this unique heritage of Meghalaya.
My dear fellow citizens,
We all desire our village to be neat and clean and our city to look beautiful. Yet, we rarely pause to consider who clears the waste that accumulates around us. Most people presume it is someone else's responsibility—that someone else will handle the cleaning. However, there are individuals among us whose mindset serves as a great inspiration. I had the opportunity to learn about some women from Biaora in the Rajgarh district of Madhya Pradesh. They resolved to remove the plastic waste scattered around their area. Instead of contemplating for someone else to bring about change, they took the initiative to collect plastic waste and empty bottles from across the town themselves. Gradually, this effort expanded, and the collected plastic began to be converted into 'eco-bricks.'
Today, these very eco-bricks are being used to beautify public spaces. In Rajgarh, hundreds of kilograms of plastic have been recycled and put to productive use over the past few months. In other words, the plastic that once polluted the city is now contributing to its beauty, thanks to the efforts of these women. I congratulate all the sisters of Biaora and the associates involved in this initiative.
My dear fellow citizens,
Many people have written to me suggesting that I speak about a special topic. This topic relates to ‘Ganesh Utsav’. Although there is still quite some time left for ‘Ganesh Utsav’, people have urged that this subject be discussed right now. In fact, the work of crafting Ganesh idols begins well in advance; idol makers and those involved in the idol trade become active right now. Therefore, I urge all of you... please make an effort to ensure that the idol of Ganpati Bappa installed in your home, society, or neighborhood is made from the soil of our own country and crafted by the hands of our own potters and local artisans. I also urge those who make Ganesh idols to prioritize clay idols, and I ask buyers to check what the idol is made of and which country it was produced in. Do not buy idols made of Plaster of Paris at all.
Friends,
Clay idols dissolve naturally in water after the worship rituals conclude. This helps protect our rivers, ponds, and the environment. It allows us to uphold our faith while also fulfilling our responsibility towards nature. When we purchase idols from local artisans, we strengthen the resolve of being ‘Vocal for Local’. I am confident that during this ‘Ganesh Utsav’—and indeed during every such festival—we will give serious thought to these matters and take steps in the national interest.
Friends,
The greatest strength of our country lies in her people. The various efforts—big and small—taking place across the country teach us a great deal. These endeavours demonstrate that when there is determination and the support of society, significant change can be achieved. Do keep writing to me about such efforts happening in your vicinity. Continue sharing your thoughts and suggestions; a small initiative in your area could well become an inspiration for the entire nation. We shall meet again next month to discuss new endeavors undertaken by our countrymen. Until then, take care of yourselves and your families - and yes, water conservation is a must! We must save every single drop of rainwater. We cannot let the momentum of the ‘Catch the Rain’ campaign slacken in the slightest. So, I urge you specially: let us come together to save every drop of rain.
Thank you very much. Namaskar.