নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কাৰ্বন নিৰ্গমন ৪৫ শতাংশ হ্ৰাসৰ সৈতে সেউজ সামুদ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ভিঅ’চি বন্দৰ এক আদৰ্শ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছেঃ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
মানসম্পন্ন শিক্ষাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰি সোনোৱালে ভিঅ’চি বন্দৰত কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে
বহনক্ষম প্ৰতিবেদন, সেউজ হাইড্ৰ’জেন পৰিৱৰ্তন আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতাই ভিঅ’চি বন্দৰৰ ভৱিষ্যত-সাজু বিকাশৰ আৰ্হিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে
23 JUN 2026 5:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী (এম অ’ পি এছ ডব্লিউ) সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয় যে ভাৰতত বহনক্ষম সামুদ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ভি অ’ চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ (ভি অ’ চি পি এ) এক আদৰ্শ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কাৰ্বনিকৰণ হ্ৰাস, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি গ্ৰহণ আৰু সেউজ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত বন্দৰৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
ভি ও চি পি. এ-ত ধাৰাবাহিকভাৱে স্থায়িত্ব, শিক্ষা আৰু উদ্ভাৱনমূলক পদক্ষেপসমূহক উৎসৰ্গা কৰি সোনোৱালে বন্দৰৰ প্ৰথম স্থায়িত্ব প্ৰতিবেদনৰ ফলাফলসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত প্ৰকাশ পাইছে যে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিয়ে এতিয়া বন্দৰৰ শক্তি-ব্যৱহাৰৰ সমতুল্য প্ৰায় ৯৪ শতাংশ অফছেট কৰে, আনহাতে মুঠ কাৰ্বন নিৰ্গমন প্ৰায় ৪৫ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। প্ৰতিবেদনখনত লগতে উল্লেখ কৰা হৈছে যে যোৱা চাৰি বছৰত প্ৰতি টন কাৰ্গোত কাৰ্বনৰ তীব্ৰতা প্ৰায় আধা হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ সেউজ সামুদ্ৰিক পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত ভিঅ "চি বন্দৰৰ স্থিতি শক্তিশালী হৈছে।
‘ভি অ’ চি বন্দৰে প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে যেতিয়া আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন স্থায়িত্ব, উদ্ভাৱন আৰু সামূহিক কল্যাণৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত হয় তেতিয়া কি প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি। নেট কাৰ্বন নিৰ্গমন ৪৫ শতাংশ হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বন্দৰটোৰ সাফল্য হৈছে সেউজ আৰু অধিক দায়িত্বশীল সামুদ্ৰিক বিকাশৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি। এই পদক্ষেপসমূহে জনসাধাৰণ, প্ৰযুক্তি আৰু পৰিৱেশত বিনিয়োগ কৰাৰ সময়ত আধুনিক, বহনক্ষম আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে’ , সৰবানন্দ সোনোৱালে কয়।
এই অনুষ্ঠানৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আছিল ২০২৬-২৭বৰ্ষৰ শৈক্ষিক বৰ্ষৰ বাবে ভি অ’ চি বন্দৰৰ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ত শৈক্ষিক কাৰ্যকলাপৰ আৰম্ভণি। কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় সংগঠনৰ অনুমোদনৰে স্থাপিত এই প্ৰতিষ্ঠানটোৱে প্ৰথমতে পোৰ্ট স্কুলৰ পৰা কাম কৰিব আৰু বন্দৰৰ কৰ্মচাৰী, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়ৰ শিশুসকলক মানসম্পন্ন চি বি এছ ই শিক্ষা প্ৰদান কৰিব। এই উদ্যোগটোৱে সূলভ আৰু উচ্চ মানৰ শিক্ষাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে টুটিকোৰিনত শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
‘গুণগত শিক্ষা হৈছে সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ অন্যতম শক্তিশালী সঁজুলি। ভি অ’ চি বন্দৰত কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় স্থাপনৰ ফলত শিশুসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সামাজিক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী হ’ব’, -সোনোৱালে কয়।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আইআইএম কলিকতাৰ গোচৰ অধ্যয়ন ‘দ্য হাইড্ৰ’জেন পিভটঃ ভি অ’ চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষত সেউজ পৰিৱৰ্তনৰ আয়োজন কৰা হৈছে, যি বন্দৰটোৰ পৰম্পৰাগত কাৰ্গো হাবৰ পৰা সেউজ শক্তি আৰু বহনক্ষম সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰৰ নথিভুক্ত কৰে। অধ্যয়নটোৱে নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, বিদ্যুতায়ন আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেন বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত বন্দৰৰ অগ্ৰণী প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে এটা মুখ্য বন্দৰত আৰম্ভ কৰা ভাৰতৰ প্ৰথমটো সেউজ হাইড্ৰ’জেন পাইলট প্ৰকল্প।
ইয়াৰ পৰিৱেশগত প্ৰমাণপত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰি, ভিঅ’চি প’ৰ্টে স্কোপ-২ নিৰ্গমন মুক্ত বন্দৰ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰে, যি পৰিষ্কাৰ শক্তি আৰু নিম্ন-কাৰ্বন কাৰ্য্যকলাপৰ দিশত ইয়াৰ সফল পৰিৱৰ্তনক প্ৰতিফলিত কৰে। এই প্ৰমাণপত্ৰই বন্দৰৰ ডিকাৰ্বনাইজেশ্যন প্ৰচেষ্টাক বৈধতা প্ৰদান কৰে আৰু ভাৰতৰ অন্যতম আগশাৰীৰ সেউজ বন্দৰ হিচাপে ইয়াৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰে।
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নত, ভিঅ’ চি বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই গৱেষণা, উদ্ভাৱন, লজিষ্টিক শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু বহনক্ষম বন্দৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে বদোদৰাৰ গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে এক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে। এই অংশীদাৰীত্বৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক লজিষ্টিকছ আৰু বন্দৰ ব্যৱস্থাপনাত এক উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ সুবিধা হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে আৰু লগতে উদ্যোগ-শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প’ৰ্টজিপিটি মোবাইল এপ্লিকেচনৰো শুভাৰম্ভ কৰে, যাৰ ফলত ভি অ’ চি প’ৰ্ট ভাৰতৰ প্ৰথম’টো প্ৰধান বন্দৰ হৈ পৰে যিয়ে এক সমৰ্পিত মোবাইল এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে এণ্টাৰপ্ৰাইজ-গ্ৰেড জেনেৰেটিভ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মঞ্চ সম্প্ৰসাৰণ কৰে। এই মঞ্চখনে বন্দৰৰ দীৰ্ঘম্যাদী ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ লক্ষ্যসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ লগতে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা, জ্ঞান ব্যৱস্থাপনা আৰু তথ্য-চালিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰালয় আৰু চৰকাৰৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে এম ও পি এছ ডব্লিউ-ৰ সচিব বিজয় কুমাৰ, ভি অ’ চি পি এ-ৰ অধ্যক্ষ সুশান্ত কুমাৰ পুৰোহিত উপস্থিত আছিল।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
VOC Port Emerges as a Model for Green Maritime Growth With 45% Reduction in Carbon Emissions: Sarbananda Sonowal
Sonowal Dedicates Kendriya Vidyalaya at VOC Port to the Nation, Expand Access to Quality Education
Sustainability Report, Green Hydrogen Transition & Academic Collaboration Highlight VOC Port's Future-Ready Growth Model
23 JUN 2026 5:36PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal said that V.O. Chidambaranar Port Authority (VOCPA) has emerged as a model for sustainable maritime development in India, citing the port's significant progress in decarbonisation, renewable energy adoption and green infrastructure development.
Dedicating a series of sustainability, education and innovation initiatives at VOCPA, Sonowal highlighted the findings of the port's first Sustainability Report, which revealed that renewable energy now offsets nearly 94% of the port's energy-consumption equivalent, while net carbon emissions have been reduced by around 45%. The report also noted that carbon intensity per tonne of cargo has been reduced by nearly half over the past four years, reinforcing VOC Port's position as a frontrunner in India's green maritime transition.
"VOC Port is demonstrating what can be achieved when infrastructure development is guided by sustainability, innovation and community welfare. The port's achievement in reducing net carbon emissions by 45% is a significant milestone in India's journey towards greener and more responsible maritime growth. These initiatives reflect the vision of Prime Minister Narendra Modi for building modern, sustainable and future-ready infrastructure while investing in people, technology and the environment," Sarbananda Sonowal said.
A major highlight of the event was the commencement of academic activities at Kendriya Vidyalaya, VOC Port, for the 2026-27 academic session. Established with the approval of Kendriya Vidyalaya Sangathan, the institution will initially function from the Port School campus and provide quality CBSE education to children of port employees, Central government personnel and the local community. The initiative is expected to strengthen educational infrastructure in Tuticorin while expanding access to affordable, high-quality education.
"Quality education is one of the most powerful instruments of social transformation. The establishment of Kendriya Vidyalaya at VOC Port will provide new opportunities for children and strengthen the social infrastructure required for long-term development," Sonowal said.
The Union Minister also released the IIM Calcutta case study, "The Hydrogen Pivot: Orchestrating the Green Transition at V.O. Chidambaranar Port Authority," which documents the port's transformation from a conventional cargo hub into a green energy and sustainable maritime centre. The study highlights the port's pioneering efforts in renewable energy, electrification and green hydrogen development, including India's first green hydrogen pilot project commissioned at a major port.
Further reinforcing its environmental credentials, VOC Port received recognition as a Scope-2 Emission Free Port, reflecting its successful transition toward clean energy and low-carbon operations. The certification validates the port's decarbonisation efforts and strengthens its standing as one of India's leading green ports.
In another major development, VOC Port Authority signed a Memorandum of Understanding with Gati Shakti Vishwavidyalaya, Vadodara, to promote collaboration in research, innovation, logistics education, skill development and sustainable port operations. The partnership is expected to facilitate the establishment of a Centre of Excellence in Maritime Logistics and Port Management while creating new opportunities for industry-academia engagement.
The minister also launched the PortGPT mobile application, making VOC Port the first major port in India to extend an enterprise-grade generative artificial intelligence platform through a dedicated mobile application. The platform is expected to enhance operational efficiency, knowledge management and data-driven decision-making while supporting the port's long-term digital transformation goals.
Vijay Kumar, Secretary, MoPSW; Susanta Kumar Purohit, Chairperson of VOCPA, among other senior officials of the ministry and the government were present at the event.