ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ
କଳାହାଣ୍ଡିରେ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ୬ ମୃତ; ସ୍ୱତଃସଂଜ୍ଞାନ ନେଲେ ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର କମିଶନ
ଉଦ୍ଧାର ପ୍ରୟାସ ବେଳେ ଘଟିଲା ଅଘଟଣ; ସେପ୍ଟିକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କର ବିଷାକ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍‌ରେ ଶ୍ୱାସରୁଦ୍ଧ ହୋଇ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ ପୀଡ଼ିତ
ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ; ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଆର୍‌ସିର ନୋଟିସ
ତଦନ୍ତର ସ୍ଥିତି, ଆହତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ କ୍ଷତିପୂରଣ ବିବରଣୀ ସହ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ ପାଇଁ କମିଶନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
29 MAY 2026 5:59PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାର କଳାହାଣ୍ଡି ଜିଲ୍ଲାର ଗୌଡ଼ କର୍ଲାଖୁଣ୍ଟା ଗାଁରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଏକ ସେପ୍ଟିକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କରେ ବିଷାକ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗୁଁ ଛଅ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଆହତ ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର କମିଶନ (ଏନଏଚଆରସି) ସ୍ୱତଃ ତଦନ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୬ ମଇ ୨୦୨୬ରେ, ଜଣେ ଶ୍ରମିକ, ଘରମାଲିକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୁଅ ୧୦ ଫୁଟ ଗଭୀର ଟାଙ୍କିରେ ଦୁର୍ଘଟଣାବଶତଃ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ଜଣେ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ସମୟରେ ଶ୍ୱାସରୁଦ୍ଧ ହୋଇ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଟାଙ୍କିରୁ ସାମଗ୍ରୀ ବାହାର କରୁଥିଲେ।
କମିଶନ ଜାଣିପାରିଛନ୍ତି ଯେ ଖବର ରିପୋର୍ଟରେ ଥିବା ସୂଚନା, ଯଦି ସତ୍ୟ, ତେବେ ପୀଡିତଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମାନବାଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଉଛି। ତେଣୁ, କମିଶନ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ କଳାହାଣ୍ଡିର ପୋଲିସ ଅଧିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରି ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ମାଗିଛନ୍ତି।
ରିପୋର୍ଟରେ ତଦନ୍ତର ସ୍ଥିତି, ଆହତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଏବଂ ପୀଡିତଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ରହିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।

National Human Rights Commission
NHRC, India takes suo motu cognizance of the reported death of six persons and injury to another after inhaling toxic gases inside an under-construction septic tank at Gauda Karlakhunta village in Kalahandi district, Odisha
Reportedly, the victims suffocated inside the 10-foot-deep tank while rescuing a mason, who accidentally fell into it
The Commission issues notices to the Chief Secretary, Odisha and Superintendent of Police, Kalahandi, calling for a detailed report on the matter within two weeks
The report to include the status of investigation, health of injured worker, as well as compensation disbursement to the victims
29 MAY 2026 5:59PM by PIB Delhi
The National Human Rights Commission (NHRC), India has taken suo motu cognizance of a media report that six persons died and another was injured after inhaling toxic gases inside an under-construction septic tank at a house in Gauda Karlakhunta village, Kalahandi district of Odisha. Reportedly, on 26th May 2026, the workers, along with the house owner and his son, suffocated inside the 10-foot-deep tank while rescuing a mason, who accidentally fell into it. They were reportedly removing the centering materials of the tank.
The Commission has observed that the contents of the news report, if true, raise a serious issue of violation of the human rights of the victims. Therefore, it has issued notices to the Chief Secretary, Government of Odisha and the Superintendent of Police, Kalahandi, calling for a detailed report on the matter within two weeks.
The report is expected to include the status of the investigation, health of the injured worker, as well as compensation disbursement to the victims.