Lok Sabha Secretariat
LOK SABHA SPEAKER PAYS FLORAL TRIBUTES TO SWATANTRYAVEER VINAYAK DAMODAR SAVARKAR
UNION MINISTERS AND MEMBERS OF PARLIAMENT PAY TRIBUTES TO SWATANTRYAVEER VINAYAK DAMODAR SAVARKAR.
28 MAY 2026 12:22PM by PIB Delhi
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla paid floral tributes to Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar in the Central Hall of Samvidhan Sadan, on his birth anniversary, today.
Union Minister for Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Shri J P Nadda; Minister of Parliamentary Affairs and Minister of Minority Affairs, Shri Kiren Rijiju; Union Minister of State (I/C) for Law & Justice, and Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal; National President, Bharatiya Janata Party, Shri Nitin Nabin; Members of Parliament and former Members also paid tributes to Veer Savarkar.
Swatantryaveer Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar, was born on May 28, 1883. A towering figure in India’s freedom movement, he was also a revolutionary, poet, writer, and a visionary social reformer. Veer Savarkar played a pivotal role in igniting the spirit of resistance against British colonial rule in the early 20th century. He founded revolutionary organizations aimed at uniting and mobilizing young Indians in the cause of independence. His indomitable courage was most evident during his incarceration at the infamous Cellular Jail in the Andaman and Nicobar Islands, where he endured immense hardship with unwavering resolve. Beyond his revolutionary fervor, he was a staunch advocate of social reforms and modernization. He championed the ideals of rationalism, dismantling social evils, and fostering a progressive Indian society. His legacy endures through his writings, his relentless pursuit of national freedom, and his vision for a strong, self-reliant India. His life remains a powerful testament to patriotism, resilience, and reform.
The portrait of Swatantryaveer V.D. Savarkar, placed in the Central Hall of Samvidhaan Sadan was painted by Smt. Chandrakala Kumar Kadam and officially unveiled on 26 February , 2003, by the then President of India, Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

লোক সভা সেক্রেতরিএৎ
লোক সভাগী স্পীকরনা স্বতন্ত্রাৱীর ভিনায়ক দামোদর সাৱর্করদা হৈকৎ-লৈকৎ তমদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংনা স্বতন্ত্রাবীর ভিনায়ক দামোদর সাৱর্করদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখ্রে
28 MAY 2026 12:22PM by PIB Imphal
লোক সভাগী স্পীকর, শ্রী ওম বির্লানা ঙসি স্বতন্ত্রাবীর ভিনায়ক দামোদর সাৱর্করবু মহাক্কী মপোক কুমওনদা, সমবিধান সদনগী সেন্ত্রেল হোলদা হৈকৎ-লৈকৎ তমদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রী, শ্রী জে.পি. নদ্দা; পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স অমসুং মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু; কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিস অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী (আই./সি.), শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল; ভার্তিয়া জনতা পার্তীগী নেস্নেল প্রসিদেন্ত, শ্রী নিতিন নবিন; পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং অমসুং হান্নগী মেম্বরশিংনা বীর সাৱর্করদা হৈকৎ-লৈকৎ তমদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
স্বতন্ত্রাবীর ভিনায়ক দামোদর সাৱর্কর, ময়াম্না বীর সাৱর্কর হায়না খঙনরম্মি, মহাক মে ২৮, ১৮৮৩দা পোকখি। ভারতকী নীংতম লান্মীগী শক্নাইরবা মীশক অমা ওইরিবা মহাক্না রিভোলুস্নরি, শৈরেং ইবা, অইবা অমসুং মীৎয়েং শানবা সোসিয়েল রিফোর্মর অমসু ওইখি। বীর সাৱর্করনা 20শুবা চহি-চাগী অঙনবা শরুক্তা ব্রিতিশ কোলোনিয়েল রুলগী মায়োক্তা রেজিস্তেন্সকী ৱাখল্লোন পুখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাক্না নিংতম ইহৌদা নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংবু পুনশিন্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থমদুনা রিভোলুস্নরী ওর্গনাইজেসনশিং লিংখৎখি। মহাক্কী থোইদোক-হেন্দোকপা থৌনা অদু অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা লৈবা মমিং লৈরবা সেলুলর জেলদা মহাকপু ফাজিন্দুনা থম্লিঙৈ মতমদা ময়েক শেংনা উবা ফংখি। মফম অদুদা মহাক্না অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোয়ননা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মহাক্কী রিভোলুস্নরিগী ৱাখল্লোন অদুগী মথক্তা, মহাক্না সোসিয়েল রিফোর্ম অমসুং মোদর্নাইজেসনগী অচেৎপা এদভোকেত অমা ওইখি। মহাক্না রেস্নেলিজমগী ৱাখল্লোনবু শৌগৎখি, খুন্নাইগী ফত্তবশিং মুত্থৎখি, অমসুং প্রোগ্রেসিভ ইন্দিয়ন খুন্নাই অমা শেমখি। মহাক্কী লিস্তকী খুত্থাংদা, নেস্নেল নীংতম্বা ফংনবা মহাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমগীদমক মহাক্না থমখিবা মীৎয়েং অসি মাংহন্দনা লৈহৌরি। মহাক্কী পুন্সি অসি পেত্রিয়োতিজম, রেজিলিয়েন্স অমসুং রিফোর্মগী শক্তি লৈরবা খুদম অমা ওইরি।
সমবিধান সদনগী সেন্ত্রেল হোলদা থম্লিবা স্বতন্ত্রাবীর ভি.দি. সাৱর্করগী অয়েকপা শক্তম অসি শ্রীমতী চন্দ্রকালা কুমার কদমনা য়েকপনি অমসুং ২০০৩গী ফেব্রুৱারী ২৬তা ওফিসিয়েল ওইনা মতমদুগী ভারতকী রাস্ত্রপতি, দোক্তর এ.পি.জে. অবদুল কলাম মাইখুম হাংদোকখি।