অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, জ্যোতিরাদিত্য সিন্দ্যানা সিক্কিমগী নামচিদা চত্তুনা মরুওইবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং য়েংশিনখ্রে
অৱাং-নোংপোক লমদমগী স্পোর্তস অমসুং লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী ভিজনগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখ্রে
MDoNERগী মরুওইবা ফোকস এরিয়াশিংগী মরক্তা এজুকেসন, তুরিজম, হেল্থ অমসুং স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সিন্দ্যানা খাংচেন্দজোঙ্গা স্তেত য়ুনিভর্সিতী, তেমি তি এস্তেত, IHCAE অমসুং ভলেয়ধুঙ্গা স্কাইৱাক প্রোজেক্ততা চৎখ্রে
সিন্দ্যানা নামচীগী মহৈরোইশিং, চাগী শিন্মীশিং অমসুং নহা ওইরিবা শান্নরোইশিংগা ৱারী শানখ্রে
ভলয়ধুঙ্গা স্কাইৱোক প্রোজেক্তকী খোংজেল য়েংশিনখ্রে; মীতর ৩২০০ শাংবা স্ত্রকচর অসি শেমগৎপা লোইরবা মতুংদা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা স্কাইৱোক ওইগনি
15 MAY 2026 7:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কম্ম্যুনিকেসন অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী, জ্যোতিরাদিত্য সিন্দ্যানা সিক্কিমদা মহাক্কী ওফিসিয়েল ওইবা খোঙচৎকী অনিশুবা নুমিত্তা নামচীদা থবক কয়া পায়খৎখি, মহাক্না এজুকেসন, তুরিজম, চা পুথোকপা অমসুং শান্ন-খোৎনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী সেক্তরশিংদা মরুওইবা খোংথাং কয়া য়েংশিনখি। খোঙচৎ অদুগী মনুংদা, মন্ত্রী সিন্দ্যানা মফম অদুগী স্তেকহোল্দরশিং, মহৈরোইশিং, চাগী শিন্মীশিং অমসুং নহা ওইরিবা শান্নরোইশিংগা ৱারী শানখি। অৱাং নোংপোক লমদমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, পুন্সি মহিং অমসুং গ্রাসরুতশিংগী খুদোংচাবশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারত সরকারনা মখাতানা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রীমতি সিন্দ্যানা সিক্কিমগী অহানবা স্তেত য়ুনিভর্সিতী ওইরিবা, নামচীগী তারকুদা শেমগৎলিবা খাংচেন্দজোঙ্গা সিক্কিম স্তেত য়ুনিভর্সিতীদা চৎখ্রে। একর 28দা পাক-শন্না শন্দোকপা অমসুং DoNER মন্ত্রালয়গী মখাদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলনা লুপা করোর 9.61গী এলোকেসনগা লোয়ননা শরুক খরা শেল থাদদুনা শেমগৎলিবা য়ুনিভর্সিতী অসি লোইরবা মতুংদা মহৈরোই 1,500 হেনবদা হাপচিনগনি হায়না পানরি।
খোঙচৎ মনুংদা মন্ত্রীনা এদমিনিস্ত্রেতিব ব্লোক অমসুং কেম্পস ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খোংজেল য়েংশিনখি। কেম্পসকী অকোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ওইবা শক্তমশিং অমসুং খোং লম্বীশিং অদু য়েংশিল্লদুনা মহাক্না সিক্কিমগী ইকোলোজিকেল কেরেক্তরগা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি হেন্না চুংশিন্নবা য়ুনিভর্সিতীগী দিজাইন ফ্রেমৱার্ক মনুংদা অহেনবা গ্রীনরী অমসুং নেচরেল ইলিমেন্তশিং য়াওহন্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন তীমশিংবু হৌজিক চত্থরিবা থবকশিংগী খোঙজেলগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
তুংদা মন্ত্রী সিন্দ্যানা নামচীদা তেমি চা এস্তেত অমসুং তেমি চা প্রোসেসিং য়ুনিৎতা চৎখি। মফম অদুদা মহাক্না চাগী বাগানগী শিন্মীশিং অমসুং এস্তেত অসিগা মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংগা ৱারী শানখি। মহাক্না চা পুথোকপা, প্রোসেসিং তৌবা অমসুং পেকেজিংগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিং য়েংশিনখি অমসুং এস্তেত অসিগী ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত আউতরীচ অমসুং এক্সপোর্ত পোতেন্সিয়েলগী মতাংদা খন্নখি।
তেমি তিগী LPGদা য়ুম্ফম ওইবা চাগী পোত্থোক পুথোকপগী থৌওংদা ওফিসিয়েলশিংনা মন্ত্রীদা পাউদমখি। মসিনা পোত্থোক পুথোকপদা মৈতাল শিজিন্নবা অমসুং কার্বন রেসিদ্যু হন্থহনগনি। মিনিস্তরনা চাগী এস্তেত অসি GI-সর্তিফিকেত ফংহন্নবা রিকমেন্দ তৌখি। মহাক্না নেপালীদা য়াম্না কোম্না ৱারী শানদুনা চা থারিবা মফমশিং অমসুং প্রোসেসিং ফেসিলিতীশিংদা চৎপদা চা মনা থৎনবা নুপী অমসুং এস্তেত ৱার্করশিংগা ৱারী শানখি।
মন্ত্রী সিন্দ্যানা চেমচৈদা লৈবা ইন্দিয়ন হিমালয়ান সেন্তর ফোর এদভেঞ্চর অমসুং ইকো তুরিজম (IHCAE)দসু চৎখি। মফম অদুদা মহাক্না সিক্কিম সরকার অমসুং DoNER মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা শেমগৎলিবা নামচি-তেমি-রেভাংলা তুরিজম সর্কিত য়েংশিনখি। প্রোপোস তৌরবা সর্কিত অসি মন্ত্রালয়গী পাক চাউবা রিজনেল তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর এপ্রোচকী শরুক অমনি। DoNER মন্ত্রালয়না মতেং পাংলিবা অসিগুম্লবা তুরিজম সর্কিত অনি ত্রিপুরা অমসুং মেঘালয়াদা হান্নদগী হৌনা পায়খৎলি।
মীফম অদুগী মনুংদা, মন্ত্রীনা IHCAEদা শেমগৎলিবা ফেসিলিতীশিং অমসুং থবক থৌরমশিং, রোক ক্লাইম্বিং, আইস ক্লাইম্বিং, সাইক্লিং ত্রেকশিং, ত্রেকিং, স্কিইং, মাউন্তেনেয়রিং অমসুং গাইদ ইকো-তুরিজম য়াওনা য়েংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভিজিস্তরগী চহিগী কাংলুপশিংদা অহেনবা তুরিজম অমসুং রিক্রিয়েস্নেল এক্তিবিতীশিংনা লমদম অসিগী তুরিজম ইকোসিস্তেমবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। চার ধাম কোরিদোর য়াওনা লমদম অসিদা লৈরিবা লাই খুরুম্বা অমসুং তুরিজম রুতশিংগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবশিং মতেং পীনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
নুমিৎ অদুগী মতুং তারকপদা, মিনিস্তর সিন্দ্যানা নামচিগী ভাইচুং স্তেদ্যমদা সিক্কিম প্রিমিয়র লীগকী 4শুবা এদিসনগী সেমিফাইনেল ফিক্তরদা শরুক য়াখি। মিনিস্তরনা নেপালগী চৎনবী ওইরবা মারুনি জগোয় য়াওনা মফম অদুগী নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিংনা উৎলিবা কলচরেল পর্ফোমেন্সশিং উখি।
শান্নরোইশিং অমসুং মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা শান্ন-খোৎনবগী মফম অমা ওইহন্নবা অৱাং-নোংপোক লমদম শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং অদু পনখি। DoNER মন্ত্রালয়না লুচিংদুনা পাংথোকপা অৱাংবা থাক্কী তাস্ক ফোর্সকী মীফমশিংগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লমদম অসিদা গ্রাসরুত তেলেন্ত মশক খঙদোকপা, সাইন্তিফিক কোচিং, স্পোর্তস সাইন্স ইন্তিগ্রেসন অমসুং এথলেত দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লি।
মিনিস্তর সিন্দ্যানা ‘ৱান স্পোর্ত, ৱান স্তেত’ দিবেলপমেন্ত এপ্রোচ অমসুং মিনিস্ত্রিগী 60:40 ফ্রেমৱার্ককী মতাংদা পনখি। মসিদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা লোয়ননা কোচিং, তেলেন্ত স্কাউতিং অমসুং তেক্নোলোজীদা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি। রাজ্য অসিগী নহা ওইরিবা ফুতবোলরশিংগীদমক খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা সিক্কিম প্রিমিয়র লীগকী থৌদাং হেনগৎলক্লিবা অদু মহাক্না মখা তানা পনখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সিন্দ্যানা কিলোমীতর 3.5 শাংবা ভলয়ধুঙ্গা রোপৱেগী খুত্থাংদা চৎখি অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন রিজন দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী PM-DevINE স্কিমগী মখাদা লুপা কোতি 220 চংনা নামচীদা শেমগৎলিবা ভলয়ধুঙ্গা স্কাইৱাক প্রোজেক্তকী খুমাং চাউশিল্লিবা অদু য়েংশিনখি। খোঙচৎ অদুগী মনুংদা, শ্রী সিন্দ্যানা প্রোজেক্ত অসিগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কম্পোনেন্তশিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন প্রোগ্রেসকী মতাংদা খন্নখি। মপুং ফারবা মতুংদা, মীতর 3,200গী অৱাংবদা শেমগৎনবা পান্দম থম্লিবা মীতর 240 শাংবা সর্ক্যুলর গ্লাস ভলয়ধুঙ্গা স্কাইৱাক অসি মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা স্কাইৱাক ওইগনি অমসুং মসিনা সিক্কিমগী তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এদভেঞ্চর তুরিজমগী পোতেন্সিয়েল হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না পানরি।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya Scindia Reviews Key Development Projects During Sikkim Visit in Namchi
Highlights Prime Minister Narendra Modi’s Vision for Northeast Sports and Regional Development
Education, Tourism, Health and Sports Infrastructure Among Major Focus Areas for MDoNER
Union Minister Scindia Visits Khangchendzonga State University, Temi Tea Estate, IHCAE and Bhaleydhunga Skywalk project
Scindia interacts with Students, Tea Workers and Young Sportspersons Across Namchi
Progress of Bhaleydhunga Skywalk Project Reviewed; Proposed 3,200-meters Structure Set to Become World’s Highest Skywalk Upon Completion
15 MAY 2026 7:40PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Jyotiraditya Scindia, undertook a series of engagements across Namchi on the second day of his official visit to Sikkim, reviewing key initiatives in the sectors of education, tourism, tea production and sports development. During the visit, Minister Scindia interacted with local stakeholders, students, tea workers and young sportspersons, while reiterating the Government of India’s continued focus on strengthening infrastructure, livelihoods and grassroots opportunities across the Northeast.
Union Minister Scindia visited the under-construction Khangchendzonga Sikkim State University at Tarku in Namchi, the first state university being developed in Sikkim. Spread across 28 acres and partially funded by the North Eastern Council under the Ministry of DoNER with an allocation of ₹9.61 crore, the university is expected to accommodate over 1,500 students upon completion.
During the visit, the Minister reviewed the progress of the administrative block and campus infrastructure. Observing the natural landscape and pedestrian pathways around the campus, he suggested incorporating additional greenery and natural elements within the university’s design framework to further align the infrastructure with Sikkim’s ecological character. He also congratulated the engineering and implementation teams for the pace of ongoing work.
Minister Scindia later visited the Temi Tea Estate and Temi Tea Processing Unit in Namchi, where he interacted with tea garden workers and officials associated with the estate. He reviewed various stages of tea production, processing and packaging, and discussed the estate’s international market outreach and export potential.
The Minister was briefed by officials on Temi Tea’s transition towards LPG-based tea manufacturing processes, eliminating the use of charcoal and reducing carbon residue during production. The Minister was also recommended the tea estate to get GI-certified. He also interacted with women tea pluckers and estate workers during his visit to the plantations and processing facilities, all while speaking fluent Nepalese.
Minister Scindia visited the Indian Himalayan Centre for Adventure and Eco Tourism (IHCAE), Chemchey, where he reviewed the proposed Namchi–Temi–Ravangla tourism circuit, being developed in coordination with the Government of Sikkim and the Ministry of DoNER. The proposed circuit forms part of the Ministry’s broader regional tourism infrastructure approach. Two similar tourism circuits supported by the Ministry of DoNER are already under implementation in Tripura and Meghalaya.
During the review, the Minister took stock of the facilities and activities being developed at IHCAE, including rock climbing, ice climbing, cycling tracks, trekking, skiing, mountaineering and guided eco-tourism activities. He suggested that additional tourism and recreational activities catering to visitors age groups may further strengthen the region’s tourism ecosystem. Discussions were also held regarding supporting infrastructure and tourist amenities linked to pilgrimage and tourism routes in the region, including the Char Dham corridor.
Later in the day, Minister Scindia attended the semifinal fixture of the 4th edition of the Sikkim Premier League at Bhaichung Stadium, Namchi. The Minister witnessed cultural performances, including the traditional Nepali Maruni dance presented by local youth artists.
Addressing players and attendees, the Minister highlighted Prime Minister Narendra Modi’s vision of transforming the Northeast into a major sporting hub of the country. Referring to the High-Level Task Force meetings led by the Ministry of DoNER, he noted the focus being placed on grassroots talent identification, scientific coaching, sports science integration and athlete development across the region.
Minister Scindia also spoke about the “One Sport, One State” developmental approach and the Ministry’s 60:40 framework prioritising coaching, talent scouting and technology alongside sports infrastructure creation. He further noted the growing role of the Sikkim Premier League in creating opportunities for young footballers across the state.
Union Minister Scindia also travelled via the 3.5 km-long Bhaleydhunga Ropeway and reviewed the progress of the Bhaleydhunga Skywalk Project being developed in Namchi under the PM-DevINE scheme of Ministry of Development of North Eastern Region at the cost of Rs.220 crore. During the visit, Shri Scindia took stock of implementation progress and associated infrastructure components linked to the project. Once completed, the 240 m long circular glass Bhaleydhunga Skywalk, proposed at an elevation of 3,200 m, is expected to emerge as the highest skywalk in the world and further strengthen Sikkim’s tourism infrastructure and adventure tourism potential.