অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাত্য এম.সিন্দিয়ানা "অরুনাচল কিৱি: অরুনাচল প্রদেশকি য়ু.এস.পি." গী মিশন হৌদোকখ্রে
অরুনাচল প্রদেশকি ওর্গানিক কিৱি অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘বিকসিত নোর্থ ইস্ত’ কী মিৎয়েংগী মখাদা মালেমগী ওইনা শকখঙবিনবা শেম শাখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী সিন্দিয়ানা অরুনাচল প্রদেশনা ভারতকি মাংজিল থাবা ওর্গানিক কিৱি হব অমা ওইনা থোরকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈবশিং অদু ফোঙদোকখ্রে
20 MAY 2026 7:25PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাওখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং কম্ম্যুনিকেসন মন্ত্রালয় শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম.সিন্দিয়ানা ঙসি "অরুনাচল কিৱি: অরুনাচল প্রদেশকি য়ু.এস.পি."থৌরম অসি অরুনাচল প্রদেশ সরকারগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খান্দু; অরুনাচল প্রদেশকি চিফ সেক্রেস্তরি শ্রী মনিশ কুমার গুপ্তা; অমসুং শ্রী শঞ্জয় জাজু, সেক্রেস্তরি, দোনর মন্ত্রালয়না শরুক য়ারদুনা অগস্ততা হৌদোকখিবনি।
চাওরাক্না লুপা করোর ১৬৭কি চাদিংগা লোয়ননা "অরুনাচল কিৱি: অরুনাচল প্রদেশকি য়ু.এস.পি." মিশন অসি সরকার পুম্বগী অমসুং কনভরজেন্সনা লুচিংবা থৌঅোং অমগী খুৎথাংদা দিজাইন তৌখ্রে। মিশন অসি এম. ইন্তরভেন্সনশিং অসিনা অরুনাচলগী কিৱি-ফারমিং কম্ম্যুনিতিশিংগী গ্রাওন্দ রিএলিতিশিং অমসুং এসপিরেসনশিং অদু তশেঙনা উৎপা ঙমহন্দুনা ভেল্যু চেন অসিদা শরুক য়ারিবা স্তেকহোলদর খুদিংমক্কি মীৎয়েংশিং য়েংদুনা মিশন অসি শেমখিবনি।
মিশন অসিনা ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্রোচ অমা লৌখৎলি, মসিদা ইন্তিগ্রেতেদ ক্লস্তর-লেবেল পোস্ত-হারবেস্ত মেনেজমেন্ত হব ৬ মশক খঙদোক্লি। হায়রিবা সেন্তরশিং অসি জিরো ভেলি (লৱর সুবনশিরি), দিরাং অমসুং কলাক্তাং (ৱেস্ত কামেং), শি য়োমি, অমসুং দিবাং ভেলি লমদমশিংদা লৈ। মিশন অসিগী মখাদা স্ত্রেতেজিক ইন্তরভেন্সন ৩০ হেনবনা কিৱি উহৈগী ভেল্যু চেনদা মরুওইবা গেপশিং কোকহন্নবা পান্দম থম্লি-মমল-মমল-ৱাখল্লোনগী গেপ অসি থুগাইবা; অরুনাচলগী মথৌ তৌদ্রবা এন.পি.ও.পি.গী ওর্গানিক সর্তিফিকেসন অমুক হন্না শেমগৎপা; নুমিৎ ৭-১০গী দিস্ত্রেস সেলগী মতম অসি লৌথোক্নবা কোল্দ-চেন অমসুং পোস্ত-হারবেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা; অমসুং লৌমী ইমুং লিশিং কয়াবু প্লান্তেশন দিভেলপমেন্ত, পোস্ত-হারবেস্ত প্রোসেশিং, ব্রান্দিং, ত্রেসিবিলিতি, এক্সপোর্ত, অমসুং এক্সপিরিএন্সিএল তুরিজমগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অমদা য়াওহনবনি।
দোনরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “ফার্ম-তু-ফার্ম” হায়রিবা লৌউ-শিংউগী ভেল্যু চেন পুম্বদা লৌমীশিং অসি অশেংবা স্তেকহোলদর অমা ওইহন্নবাগী ৱাশক অদুবু থোইদোক্না পল্লদুনা ৱাফম ফোংদোকখি। ইনিসিয়েতিব অসিগী কনভর্জেন্স-দ্রাইভন করেক্তরদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি:
"অৱাং-নোংপোক্কি রাজ্য ৮ পুম্নমক্কা লোয়ননা শেমখিবা অৱাংবা থাক্কী তাস্ক ফোর্সশিংগী খুত্থাংদা, অমসুং রাজ্য ৮ অসিগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং সরকার পুম্নমক্কি মতেংগা লোয়ননা, ঐখোয়না রাজ্য খুদিংমক্তগী অখন্নবা পোত্থোক অমা মশক খঙদোক্লে, মসিদা অখন্নবা ‘য়ুনিক সেলিং প্রোপোজেল’ (য়ু.এস.পি.); মিজোরামদগী শিং অমসুং নাগালেন্দদগী কোফিদগী হৌরগা সিক্কিমদগী ওর্গানিক ফার্মিং, মনিপুরদগী পোলো হেরিতেজ, অসামদগী মুগা লং, অমসুং মেঘালয়দগী লকাদোং য়াইঙং মশক খংদোকখি। ঙসি অরুনাচলগী কিৱিগী প্রোজেক্ত অসি হৌদোকপগা লোয়ননা অৱাং-নোংপোকপু হেন্না ফগৎহন্ন্বা মালেমগী ওইবা কম্পিতিতিব ভেল্যু চেন শেমগৎপগী অচৌবা খোংথাং অমা পায়খৎখি।
“ঐহাক্না দোনর মন্ত্রালয়, অরুনাচল প্রদেশ সরকার অমসুং পারতনর ইনসতািৎয়ুসন পুম্নমকপু অচুম্বা সরকার পুম্বগী অমসুং ভারত পুম্বগী থৌঅোং অমদা পুন্না লাকমিন্নবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, মসি সরকারগী স্কিম অমা নৎরগা মন্ত্রালয়না লুচিংবা ইনিসিএতিব খক্তা নত্তে, মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিং, নাবার্দ, ফুদ প্রোসেশিং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়, আই.সি.এ.আর., এ.পি.ই.দি.এ লৌমিদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবা কিৱি ভেল্যু চেন্ পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লনাই সেক্তারদা থাক খুদিংমক্তা হেন্না ফবা শেনফম, ভেল্যু এদিসন, প্ৃমীয়াম মার্কেৎ এক্সেশ অমসুং ঐখোয়গী লৌমীশিংগীদমক্তা হেন্না ইনকম ফংহননবা ইন্তরভেন্সনশিং মশক খঙদোক্লে।”
মন্ত্রীনা নোৎ তৌখি মদুদি মিশন ওন্ “অরুনাচল কিৱি: অরুনাচল প্রদেশকি য়ু.এশ.পি.না অরুনাচল প্রদেশ অসি অৱাবা তারবা কিৱি পুথোকপা লমদম অমদগী প্ৃমীয়াম, ত্রেশ তৌবা য়াবা, শিঙ্গল-ওরিজিন্ ওর্গানিক কিৱি ইকোনোমি অমদা ওন্থোক্নবা মপূঙ ফাবা ভেল্যু-চেন্ দিবেলপমেন্ত ইনিসিএতিব অমা ওইনা দিজাইন্ তৌখ্রে, মসিদা অচেৎপা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎ প্রেজেন্স লৈবা ভারতকি কিৱিগী চাদা ৫০ হেন্না কন্ত্রীব্য়ুৎ তৌরবশু। চহি খুদিংগী এম.তি. ভেল্যু এদিসন, ব্রান্দিং অমসুং মার্কেৎ ইনতিগ্রেশন মহাকনা মখা তানা সেলফ লাইফ শাংদোকপা, দিস্ত্রেস শেল হন্থহনবা, কোল্দ-চেন কেপাসিতি এম.তি. ২,০০০ লৈহন্দুনা প্রোসেসশিং অমসুং ভেল্যু-এদিসন ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্দুনা কিৱি স্তার্ত-অপশিং ফগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনখ্রে অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী কিৱি অসি শেনবা চহী ২০২৮ ফাওবদা ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত্তা এক্সপোর্ত তৌরগনি।
মন্ত্রীনা মখা তানা ফোঙদোকখি মদুদি থৌরাং অসিনা ব্রান্দ নোর্থ ইস্ত – “অরুনাচল ওর্গানিক কিৱি” – মেদিয়া কেম্পেনশিং, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদা ফেয়রশিংদা শরুক য়াবা, অমসুং পায়লোৎ ক্লস্তরশিংদা এক্সপিরিএন্সিএল কিৱি-ওরচার্দ তুরিজমগী থৌরাংশিংগী খুৎথাংদা মতেং পাংনবা থৌরাং তৌরি। মহাকনা নোৎ তৌখি মদুদি মিশন অসিনা অরুনাচলগী মহৌশাগী নবেম্বর–জনুৱারিগী লৌরোক থোঙ অসি স্ত্রেতেজিক ওইনা শিজিন্নরি, মসি ন্যু জিলেন্দগী ওফ-সিজনগী মনুংদা অকক্ননা চল্লি — অরুনাচল ওর্গানিক কিৱিদা খা-নোংপোক এশিয়াগী, মিদল ইস্তরন্, অমসুং য়ুরোপিয়ন্ কৈথেলশিংদা হাংদোকপগী অখন্নবা কৈথেল অমা পিরি। মিশন অসিনা জিরো ভেলি অমসুং দিরাং শিনবা থুংনা ফার্ম-স্তে অমসুং ফার্ম-তু-ফোর্ক তুরিজমগী এক্সপরিয়েন্সশিং য়োকখৎনবা হোৎনরি, মসিনা অরুনাচল প্রদেশপু ওর্গানিক হোর্তিকলচর তুরিজমগী মশক থোকপা মফম অমা ওইনা থম্লি।
মন্ত্রীনা নোৎ তৌখি মদুদি খোঙথাং অসিগী অশেংবা মায় পাকাপা অসি “অরুনাচল ওর্গানিক কিৱি”না দোমেস্তিক অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী কৈথেল অনীমক্তা প্রেমিয়ম শেলফমগী মফম শোয়দনা ফংহনবা মতমদা উবা ফংগনি – মসিনা ক্যু.আর.-ইনেবল পেকশিংগী খুত্থাংদা মীওই অমমমগী লৌমীশিংদা ত্রেস তৌবা য়াবা – অদুগা রাজ্য শিনবা থুংনা কিৱি থাবা খুন্নাইশিংগীদমক্তা লৌমিশিংগী ভেল্যু রিএলাইজেসন অসি শরুক মরিদগী ৬ ফাওবা হেনগৎহনবা ঙমগনি। মহাক্না মিশন অসিবু "ব্রেন্দ নোর্থ ইস্ত"গী অচৌবা মীৎয়েংগী মনুংদা থমখি — রাজ্য খুদিংমককি ওইনা য়ু.এশ.পি. অমা: ওর্গানিক রাজ্য (সিক্কীম), মিজোরামগী জিঞ্জার, ত্রিপুরাগী ক্যুীন পাইপলাইন্, নাগালেন্দগী কোফি, মেঘালয়গী লকাদোং য়াইঙং, অমসুং হৌজিক অরুনাচল প্রদেশকি ওর্গানিক কিৱি। মহাকনা লৌীশিং অমসুং স্তেকহোলদরশিংদা থাজবা পিখি মদুদি সরকারনা মখোয়গা লোয়ননা “মায়কৈ অমদা” লেপ্লি অমসুং অরুনাচল প্রদেশকিদমক মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা য়াবা স্পিসিএলিতি ওর্গানিক কিৱি ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা মপূঙ ফানা ৱাশক্লি।
অরুনাচল প্রদেশকি ইকায় খুম্নজরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খান্দুনা এম.দি.ও.এন.ই.আর.দা অরুনাচল কিৱি: অরুনাচল প্রদেশকি য়ু.এস.পি. মহাক্না নোৎ তৌখি মদুদি অরুনাচল প্রদেশ অসি ভারতকি খ্বাইদাগী চাওবা কিৱি পুথোকপা রাজ্যনি অমসুং এম.ও.ভি.সি.দি.-এন.ই.আর.(২০২০)গী মখাদা ওর্গানিক কিৱি সর্তিফিকেৎ ফংখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্যনি — মসি মায়লস্তোন অমনি মদুদি মিশন অসিনা হৌজিক লৌমিশিংগী য়াইফনবা, ভেল্যু এদিসন অমসুং মালেমগী কৈথেলগী ইনতিগ্রেসনগী স্ত্রকচরেল পাথতা ওন্থোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি কিৱি অসি ত্রান্সফোর্মেতিব কেশ ক্রোপ অমা ওইনা থোরক্লে, মসিনা অৱাংবা থাক্কী বেল্ত পুম্নমক্তা ঝুম থাবগী মহুত্তা তুং কোয়না চৎকদবা অল্তর্নেতিব অমা পিরি, অমসুং রাজ্য সরকারনা মিশন অসি মফম অদুদা মতম চানা পাঙথোক্নবা মপূঙ ফানা ৱাশক্লি হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি, মসিনা রাজ্য অসিগী মশাগী অরুনাচল প্রদেশকী কিৱি মিশন ২০২৫–৩৫গা মান্নহল্লি।
শ্রী শঞ্জয় জাজু, সেক্রেতরি, এম. মহাকনা নোৎ তৌখি মদুদি রাজ্য অসিগী জিলা ১৩দা কিৱি লৌউবা অসি পাকাথোক চাউথোকলবশু – হেক্তর ৩৫৮২ হেন্না শাংদোকতুনা অমসুং কৎথোক্লবা লৌমি ১৫০০ হেন্না শরুক য়াদুনা – হৌজিক্তি পোত্থোক পুথোকপা, মগুন্, ভেল্যু এদিসন অমসুং কৈথেলদা য়ৌবা ঙম্নবা ইন্তরভেন্সনশি মথৌ তাই। মহাক্না মখা তানা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ক্লস্তরদা য়ুম্ফম ওইবা, কনভরজেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা মোদেল অসিনা অপিকপা লৌমিশিংনা সেয়র তৌরবা কোল্দ-চেন ইনফ্রাস্তরকচর, তেক্নিকেল সপোর্ত, ব্রান্দিং ইনিসিয়েতিবশিং অমসুং হকথেংননা কৈথেলগী লিঙ্কেজশিংদগী পুন্না কাননবা ফংহনবা ঙমগনি — ময়েক শেঙনা লেপথোক্লবা অমসুং মতম কুইনা চৎকদবা মরুওইবা মায়লস্তোনশিংনা এঙ্কর তৌখি।
অরুনাচল প্রদেশ সরকারগী হোর্তিকলচর বিভাগকি সেক্রেতরি শ্রীমতি কোজ রিন্যানা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ইকায় খুম্নজরবা,., ভারত সরকারগী দোনর মন্ত্রী, খোংবু মন্ত্রালয়শিং, ইন্সতিত্যুসনশিং, লৌমীশিং, এফ.পি.ও. শিং, ওন্তর্প্রিন্যোরশিং অমসুং স্তেকহোলদরশিংবু অরুনাচর কিৱিঃ অরুনাচল প্রদেশকী য়ু.এস.পি. মিশনগী কেন্সপ্ত অসিবু মপুং ফাহনবদা লৌবিখিবা মখোয়গী লোইনাইদবা মতেং অমসুং থৌপাংমিন্নবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না অরুনাচল প্রদেশ শিনবা থুংনা কিৱি ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা মিশন অসি ইফেক্তিব অমসুং মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্য সরকারগী ৱাশক অদু মহাক্না অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
খোঙথাং অসিনা তুং কোয়না চৎকদবা পুনশি মহিং অমা সেমগৎকনি, লৌরোক মতুংগী মাং-তাকপশিং য়াম্নাা হন্থহনগনি, ফারম গেৎতা ভেল্যু কেপচর ফগৎহনগনি অমসুং অরুনাচল প্রদেশ শিনবা থুংনা কিৱি ইকোনোমিদা খুঙ্গংগী নহাশিংনা শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না থাজরি। হৌদোকপগী থৌরম অসি জিরো ভেলি অমসুং দিরাংগী কিৱি লৌমিশিংনা নুংঙাইনা ঢ়াম্না ওকখি, অমসুং লৌমিশিং, এফ.পি.ও.শিং, ওন্ৎরপ্রিনরশিং অমসুং অতোপ্পাা ইন্দস্ত্রীগী মরি লৈনবা মিওইশিংগা লোয়ননা এম.দি.ও.এন্.ই.আর.গী ওফিশিএলশিং অমসুং অরুনাচল প্রদেশ সরকারনা শরুক য়াখি।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia launches the Mission on “Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh"
Arunachal Pradesh's Organic Kiwi Poised for Global Rise Under Prime Minister Narendra Modi's Viksit North East Vision
Union Minister Scindia highlights Arunachal Pradesh's potential to emerge as India's premium organic kiwi destination
20 MAY 2026 7:25PM by PIB Delhi
The Union Minister for Development of North Eastern Region and Communications, Shri Jyotiraditya M. Scindia, today launched Mission on “Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh — a Cluster-based Kiwi Cultivation and Value Chain Development Mission for the State of Arunachal Pradesh. The launch was graced in the august presence of Shri Pema Khandu, Chief Minister, Government of Arunachal Pradesh; Shri Manish Kumar Gupta, Chief Secretary of Arunachal Pradesh and Shri Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER.
With an outlay of approximately ₹167 crore, Mission on Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh has been designed through a whole-of-government, convergence-led approach — anchored by MDoNER and woven together with the schemes of the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Ministry of Rural Development, Ministry of Food Processing Industries, along with NABARD, ICAR-CITH, APEDA, NERAMAC and committed private investors. The Mission has been shaped keeping in view the perspectives of every stakeholder in the value chain, ensuring that interventions reflect the ground realities and the aspirations of Arunachal's kiwi-farming communities.
The Mission adopts a cluster-based approach with six integrated cluster-level Post-Harvest Management Hubs identified across Ziro Valley (Lower Subansiri), Dirang and Kalaktang (West Kameng), Shi Yomi, and Dibang Valley. Over 30 strategic interventions under the Mission seek to address critical gaps across the kiwi value chain — bridging the price-realisation gap, restoring Arunachal's lapsed NPOP organic certification, building cold-chain and post-harvest infrastructure to end the 7–10-day distress-sale window, and integrating thousands of farming households into a unified ecosystem of plantation development, post-harvest processing, branding, traceability, export and experiential agri-tourism.
The Union Minister, MDoNER, underscored Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi's commitment to ensuring that farmers become true stakeholders in the entire agricultural value chain — "from farm to fork." Emphasising the convergence-driven character of the initiative, the Minister said:
Through the High-Level Task Forces constituted with all 8 North Eastern states, and in collaboration with all the Chief Ministers and Govts of the 8 States, we have identified one unique product from each state with a distinct Unique Selling Proposition, like from Mizoram’s ginger and Nagaland’s coffee to Sikkim’s organic farming, Manipur’s polo heritage, Assam’s muga silk and Meghalaya’s Lakadong turmeric. Today, with the launch of Project Kiwi in Arunachal Pradesh, we are taking another major step in building globally competitive value chains rooted in the strengths of the North East.”
“I congratulate the Ministry of DoNER, the Government of Arunachal Pradesh and all partner institutions for coming together in a true whole-of-government and whole-of-India approach. This is not just a government scheme or a ministry-led initiative, it is a first-of-its-kind collaborative model bringing together the Central and State Governments, NABARD, Ministry of Food Processing Industries, ICAR, APEDA and the private sector to strengthen the entire kiwi value chain, from the farmer to the market. At every stage, interventions have been identified to ensure better shelf life, value addition, premium market access and higher incomes for our farmers.”
The Minister noted that the Mission on “Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh has been designed as a full-value-chain development initiative to transform Arunachal Pradesh from a distress-selling Kiwi-producing region into a premium, traceable, single-origin organic Kiwi economy with strong domestic and international market presence. He highlighted that despite contributing over 50 percent of India’s kiwi production with more than 7,050 MT annually, farmers receive only ₹20–40 per kg for Grade C produce and around ₹120 per kg for Grade A, while imported kiwi commands significantly higher prices in Indian and global markets. Stressing the need to strengthen FPOs and reduce intermediary dependence, the Minister stated that the Mission is anchored on four strategic pillars — Convergence, Value Addition, Branding and Market Integration. He further outlined key targets including extending shelf life, reducing distress sale, creating 2,000 MT cold-chain capacity, improving processing and value-addition facilities, promoting kiwi start-ups, increasing farmers’ income, and positioning Arunachal Organic Kiwi in international export markets by FY 2028.
The Minister further highlighted that the initiative envisions Brand North East — "Arunachal Organic Kiwi" — supported through media campaigns, participation in international trade fairs, and experiential kiwi-orchard tourism initiatives in the pilot clusters. He noted that the Mission strategically leverages Arunachal's natural November–January harvest window, which falls precisely within the New Zealand off-season — offering Arunachal Organic Kiwi a unique market opening in South-East Asian, Middle Eastern, and European markets. The Mission also seeks to promote farm-stays and farm-to-fork tourism experiences across Ziro Valley and Dirang, positioning Arunachal Pradesh as a niche destination for organic horticulture tourism.
The Minister noted that the true success of the initiative would be reflected when "Arunachal Organic Kiwi" secures premium shelf space in both domestic and international markets — traceable to individual farmers through QR-enabled packs — while ensuring a four-to-six-fold increase in farmer value realisation for kiwi-growing communities across the State. He situated the Mission within the larger vision of "Brand North East" — one USP for every State: Organic State (Sikkim), Ginger of Mizoram, Queen Pineapple of Tripura, Coffees of Nagaland, Lakadong Turmeric of Meghalaya, and now Organic Kiwi of Arunachal Pradesh. He assured farmers and stakeholders that the Government stands "side by side" with them and remains fully committed to developing a globally competitive specialty organic kiwi ecosystem for Arunachal Pradesh.
The Hon'ble Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, expressed deep appreciation to MDoNER for conceptualising and anchoring Mission on Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh, describing it as a defining moment in the State's agricultural and economic journey. He noted that Arunachal Pradesh is India's largest kiwi-producing State and the first State in the country to receive organic kiwi certification under MOVCD-NER (2020) — a milestone that the Mission now converts into a structured pathway for farmer prosperity, value addition and global market integration. He stated that kiwi has emerged as a transformative cash crop, offering a sustainable alternative to jhum cultivation across the high-altitude belts, and reaffirmed that the State Government is fully committed to time-bound execution of the Mission on the ground, dovetailing it with the State's own Arunachal Pradesh Kiwi Mission 2025–35.
Shri Sanjay Jaju, Secretary, MDoNER, in his introductory remarks, elaborated on the implementation framework of the Mission and highlighted the immense potential of Arunachal Pradesh's high-altitude, organic agro-climatic conditions for producing premium-grade Hayward and Allison cultivars of kiwi. He noted that while kiwi cultivation has expanded across 13 districts of the State — spanning more than 3,582 hectares and engaging over 1,500 dedicated farmers — interventions are now required to improve productivity, quality, value addition and market access. He further emphasised that the cluster-based, convergence-driven model would enable smallholder farmers to collectively benefit from shared cold-chain infrastructure, technical support, branding initiatives and direct market linkages — anchored by clearly defined and time-bound critical milestones.
Ms. Koj Rinya, Secretary, Department of Horticulture, Government of Arunachal Pradesh, delivered the vote of thanks and expressed sincere gratitude to Hon’ble Minister, MDoNER, the Government of India, MDoNER, partner Ministries, institutions, farmers, FPOs, entrepreneurs and all stakeholders for their continued support and collaboration in conceptualising Mission on Arunachal Kiwi: The USP of Arunachal Pradesh. She reaffirmed the commitment of the State Government towards effective and time-bound implementation of the Mission for strengthening the kiwi ecosystem and improving the livelihoods of farmers across Arunachal Pradesh.
The initiative is expected to create sustainable livelihoods, sharply reduce post-harvest losses, improve value capture at the farm gate, and encourage rural youth participation in the kiwi economy across Arunachal Pradesh. The launch event was warmly welcomed by kiwi farmers of Ziro Valley and Dirang, and was attended by officials of MDoNER and the Government of Arunachal Pradesh along with farmers, FPOs, entrepreneurs and other industry stakeholders.