କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୂର୍ବ ଭାରତରେ କୃଷି ବିକାଶ ପାଇଁ ରୋଡ୍‍ ମ୍ୟାପ୍‍ ଚୂଡାନ୍ତ : ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସୂଚନା ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
ଓଡ଼ିଶାରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆଞ୍ଚଳିକ ଖରିଫ କୃଷି ଜୋନାଲ ସମ୍ମିଳନୀ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ନୂତନ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ପୂର୍ବ ଭାରତର କୃଷି ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଛି: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଫସଲ ବିବିଧକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ; କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ସନ୍ତୁଳିତ ସାର ବ୍ୟବହାର, କୃଷକ ପରିଚୟ ପତ୍ର ଏବଂ ଆଧୁନିକ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି: କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
'କ୍ଷେତ ବଚାଓ ଅଭିଯାନ’ ଆରମ୍ଭ ହେବ; ନକଲି କୀଟନାଶକ ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ବିହନ ବିରୋଧରେ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ: ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
19 MAY 2026 7:48PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଖରିଫ କୃଷି ଜୋନାଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ବିଷୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଅଞ୍ଚଳ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂର୍ବ ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ନୂତନ ଶିଖର ହାସଲ କରିପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଡ଼ିଶା, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ପୁଷ୍ଟିସାଧନ, କୃଷକଙ୍କ ଆୟ, ଫସଲର ବିବିଧକରଣ, ସମନ୍ୱିତ କୃଷି, ସନ୍ତୁଳିତ ସାର ବ୍ୟବହାର, କୃଷକ ପରିଚୟ ପତ୍ର, ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ଏକ ବିଶାଳ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ବିବିଧ କୃଷି-ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି, ମୃତ୍ତିକାର ବୈଚିତ୍ର୍ୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି। ତେଣୁ, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ମିଳନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ତୃତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂର୍ବ ଭାରତର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତିନୋଟି ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି-ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ପୁଷ୍ଟିକର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି, ନିବେଶ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାରିଶ୍ରମିକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କ୍ଷତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଏକ ଛଅ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାନ ଏବଂ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଜି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା ଏବେ ବାକି ରହିଛି। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିବିଧତା କେବଳ ଅନ୍ୟ ଫସଲର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ। ଗୋଟିଏ ଫସଲର ବାରମ୍ବାର ଚାଷ ମୃତ୍ତିକାର ଉର୍ବରତା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି ଡାଲିଗୁଡ଼ିକ ନାଇଟ୍ରୋଜେନ୍ ସ୍ଥିରୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମୃତ୍ତିକାର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମନ୍ୱିତ କୃଷିକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ମଡେଲ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଶସ୍ୟ ସହିତ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ପନିପରିବା, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ, ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲଜାତ କୃଷିକୁ ମିଶାଇ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଏକାଧିକ ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମନ୍ୱିତ କୃଷିରେ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ କୃଷି ଋଣ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କୃଷିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆବଶ୍ୟକତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାରେ କୃଷି ଋଣର ପ୍ରବାହ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ଋଣ ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମଡେଲ ବିକଶିତ କରାଯିବ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସନ୍ତୁଳିତ ସାର ବ୍ୟବହାର, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ଏବଂ କୃଷକ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜୁନ୍‍ ୧ ରୁ ଜୁନ୍‍ ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 'କ୍ଷେତ ବଚାଓ ଅଭିଯାନ’ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ମାଟିର ଅବସ୍ଥାକୁ ନ ବୁଝି ସାରର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା, ଫସଲ ଏବଂ ମାନବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ଯାହା ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରୟୋଗକୁ ଆବଶ୍ୟକ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କୃଷକ ଆଇ. ଡି. କୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କୃଷକଙ୍କ ଜମି, ଫସଲ ଏବଂ ପରିବାର ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀକୁ ଗୋଟିଏ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟରେ ଏକୀକୃତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକ ଆଇ. ଡି. କୃଷି ଋଣ, ଡି. ବି. ଟି. ହସ୍ତାନ୍ତର, ଯୋଜନାର ଲାଭ ଏବଂ ସାର ବିତରଣକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଏବଂ ଏହା ସହିତ ରିହାତି ଦରରେ ମିଳୁଥିବା ସାରର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକିପାରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇନାହିଁ, ସେଠାରେ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଧାନ ଅମଳ ପରେ ଅବ୍ୟବହୃତ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିଥିବା ଜମିର ବୃହତ ଅଂଶ ଡାଲି ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହରଡ, ମସୁର ଏବଂ ବୁଟ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପିଏମ-ଆଶା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉନ୍ନତ ମାନର ବିହନ, ପ୍ରଦର୍ଶନ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କ୍ରୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଡାଲି କାରଖାନା ଏବଂ ତୈଳ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ନକଲି କୀଟନାଶକ ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ସାର ବିରୋଧରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦଣ୍ଡାତ୍ମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ ଏବଂ ସରକାର ଏକ ନୂତନ କୀଟନାଶକ ଆଇନ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ବିହନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳିପାରିବ।
ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ୍ବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଭଳି ଫସଲ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୃତ୍ତିକାର ପ୍ରକାର, ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି, ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉପଯୁକ୍ତତା ଆଧାରରେ ଫସଲୱାରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟୱାରୀ କୃଷି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ କୃଷି ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତିରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ। ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଶୃଙ୍ଖଳାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏମ୍. ଆଇ. ଡି. ଏଚ୍., କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଭଳି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ସମୂହ ରହିଛି ଏବଂ ସରକାର ରାଜ୍ୟ, କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେ. ଭି. କେ.) ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଗବେଷଣା ଫଳାଫଳ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସୂଚନା କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଠିକଣା ଭାବେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବିକା, ଆୟ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା, ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କୃଷକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan Addresses Press Conference at Eastern Regional Kharif Agriculture Zonal Conference in Bhubaneswar
Eastern Regional Kharif Agriculture Zonal Conference from Odisha Marks New Positive Initiatives for Farmers and Agriculture
Roadmap for Eastern India’s Agriculture Finalised in Consultation with States: Shri Shivraj Singh Chouhan
Focus on Pulses, Oilseeds and Crop Diversification; Special Attention on Small and Marginal Farmers: Shri Shivraj Singh Chouhan
Balanced Fertilizer Use, Farmer ID and Modern Agricultural Technology Among Key Priorities: Union Minister Shri Shivraj Singh Chouha
‘Khet Bachao Abhiyan’ to Be Launched; Strict Laws Planned Against Fake Pesticides and Substandard Seeds, Focus on Horticulture and Cold Storage Infrastructure: Shri Shivraj Singh Chouhan
19 MAY 2026 7:48PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan, while addressing a press conference during the Eastern Regional Kharif Agriculture Zonal Conference in Bhubaneswar, said that Eastern India’s agriculture sector can achieve new heights through a subject-specific, region-specific and state-specific roadmap developed jointly by the Centre and the States. He said the zonal conference, comprising Odisha, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand and West Bengal, emerged as a meaningful platform for detailed deliberations on food security, nutrition, farmers’ income, crop diversification, integrated farming, balanced fertilizer use, Farmer ID, pulses and oilseeds, natural farming, horticulture and agricultural infrastructure.
Interacting with the media, Shri Chouhan said that India is a vast country with diverse agro-climatic conditions, varying soil characteristics and different agricultural challenges across states. Therefore, instead of holding only one national conference, the system of zonal conferences is proving to be more effective. He informed that this was the third zonal conference, aimed at enabling detailed discussions and concrete decisions tailored to the specific needs of Eastern India.
The Union Minister Shri Chouhan said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has three clear objectives in the agriculture sector — ensuring the country’s food security, improving nutritional availability in addition to grain production, and strengthening farmers’ income and livelihoods. Keeping these goals in view, the Government has adopted a six-point strategy focused on increasing production and productivity, reducing input costs, ensuring remunerative prices for farmers, providing compensation in case of losses, and accelerating diversification in agriculture.
Shri Chouhan said that India today is in a strong position in the production of paddy and wheat, but self-reliance in pulses and oilseeds is still to be achieved. He clarified that diversification is not merely about expanding other crops, but also about protecting soil health. Repeated cultivation of the same crop adversely impacts soil fertility, whereas pulses improve soil quality through nitrogen fixation. The Union Minister emphasized that integrated farming has been accorded special importance keeping in mind the needs of small and marginal farmers. He said models have been developed in which grains are combined with horticulture, vegetables, animal husbandry, fisheries, beekeeping and agro-forestry to create multiple sources of income for farmers. He added that integrated farming has immense potential to substantially increase farmers’ income in Eastern India.
During the press conference, Shri Shivraj Singh Chouhan also highlighted the issue of agricultural credit and farmer financing. He said the flow of agricultural loans remains inadequate in several states and districts, despite the growing need for capital to expand modern farming practices, horticulture and integrated farming. He said state-specific models would be developed to ensure more effective credit delivery to farmers. The Union Minister announced that a nationwide 'Khet Bachao Abhiyan' would be launched from June 1 to June 15, focusing on balanced fertilizer use, soil health awareness and farmer education. He said excessive use of fertilizers without understanding soil conditions increases costs and adversely affects soil, crop and human health, making balanced application essential.
Describing Farmer ID as a transformative initiative, Shri Chouhan said it would integrate all details related to a farmer’s landholding, crops and family in a single digital identity. He said Farmer ID would help make agricultural credit, DBT transfers, scheme benefits and fertilizer distribution more transparent, targeted and efficient, while also preventing diversion of subsidized fertilizers. He noted that the initiative is progressing rapidly in several states and efforts are being intensified in states where implementation has not yet begun. Shri Chouhan further stated that the large tracts of rice fallow land remaining unused after paddy harvest in Eastern India present a major opportunity for pulses and oilseeds missions. He said these areas would be identified and supported with quality seeds, demonstrations, farmer incentives and procurement support under the PM-AASHA scheme to boost production of urad, masoor and tur crops.
He also announced that subsidies would be provided to promote the establishment of dal mills and oil mills, enabling local-level processing and value addition alongside increased production. The Union Minister stressed the need to promote natural farming and launch a nationwide campaign against fake pesticides and substandard fertilizers. He said the existing punitive provisions are inadequate and that the Government is preparing to introduce a new Pesticide Act and a new Seed Act to ensure stricter punishment against offenders and guarantee quality agricultural inputs to farmers.
Highlighting the immense horticulture potential in Eastern India, Shri Chouhan said crops such as mango and other horticultural produce offer significant opportunities to enhance farmers’ income. He informed that crop-wise and state-wise agricultural roadmaps would be prepared based on soil type, climatic conditions, available resources and local suitability to maximize productivity and improve farm management practices. The Union Minister also acknowledged the urgent need to strengthen cold storage and cold chain infrastructure. He said efforts are underway through schemes such as MIDH, the Agriculture Infrastructure Fund and PM Kisan Sampada Yojana to expand cold storage facilities and strengthen agricultural infrastructure, particularly in Eastern India.
Shri Chouhan further said that India has a large pool of agricultural scientists and that the Government will continue working in coordination with states, agricultural universities and Krishi Vigyan Kendras (KVKs) to ensure that new technologies, research findings, best practices and useful scientific information reach farmers effectively. He said agriculture remains the backbone of the Indian economy and improving farmers’ livelihoods, income and productivity continues to be the Government’s core priority. Shri Chouhan stated that the Government is committed to addressing every challenge faced by farmers, increasing production, reducing costs, protecting soil health, promoting diversification and ensuring a more prosperous, secure and dignified life for the farming community.