যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছে সংস্কাৰ সাধন কৰা আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰ ‘জন সেৱা কানেক্ট’ৰ অধীনত ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত ডাকঘৰ হিচাপে উদ্বোধন কৰে
১৭খন ৰাজ্যৰ ৪০টা ডাকঘৰত কাৰ্যকৰী হৈ থকা প্ৰুফ-অফ-কনচেপ্ট পদক্ষেপৰ অধীনত নিৰ্বাচিত আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰ; জন সেৱা কানেক্ট প্ৰকল্পৰ অধীনত উদ্বোধন হোৱা মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথমটো ডাকঘৰ আৰু ভাৰতৰ এনেধৰণৰ দ্বিতীয়টো ডাকঘৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে
09 MAY 2026 12:09PM by PIB Guwahati
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু উন্নয়ন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছে ডাক বিভাগৰ প্ৰধান পদক্ষেপ জন সেৱা কানেক্টৰ অধীনত ২০২৬ চনৰ ৮ মে’ত মুম্বাইত সংস্কাৰ কৰা আন্ধেৰী ৰেলৱে ষ্টেচন (আৰ এছ) ডাকঘৰটো ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত ডাকঘৰ হিচাপে উদ্বোধন কৰে।
(মুম্বাইত জন সেৱা কানেক্টৰ অধীনত সংস্কাৰ সাধন কৰা আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰ উদ্বোধন কৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য এম. সিন্ধিয়া আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছে)
মূলতঃ ১৯৩২-৩৩ চনত স্থাপন হোৱা আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰটোৰ ইণ্ডিয়া পোষ্টৰ পৰম্পৰাগত ডাকঘৰসমূহক আধুনিক, গ্ৰাহককেন্দ্ৰিক আৰু প্ৰযুক্তি-সক্ষম সেৱা কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। নতুন দিল্লীৰ স্কুল অৱ প্লেনিং এণ্ড আৰ্কিটেকচাৰৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে এই প্ৰকল্পটো হাতত লোৱা হৈছে।
(শেহতীয়াকৈ মুম্বাইত জন সেৱা কানেক্টৰ পদক্ষেপৰ অধীনত আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে)
জন সেৱা কানেক্টৰ অধীনত ১৭খন ৰাজ্যৰ ৪০টা ডাকঘৰত ৰূপায়ণ হৈ থকা প্ৰুফ অৱ কনচেপ্ট (পিঅ’চি) পদক্ষেপৰ অধীনত আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰক অন্যতম স্থান হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথমটো ডাকঘৰ আৰু দেশৰ ভিতৰতে দ্বিতীয়টো এনেধৰণৰ ডাকঘৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে।
উন্নীতকৃত সুবিধাটোত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু আভ্যন্তৰীণ, বৰ্ধিত গ্ৰাহকৰ সুবিধা, ডিজিটেল সংহতি, দক্ষ সেৱা প্ৰদান ব্যৱস্থা আৰু শক্তিশালী ব্ৰেণ্ডিং আৰু দৃশ্যগত পৰিচয়ৰ বৈশিষ্ট্য আছে।
১.৬৫ লাখৰো অধিক ডাকঘৰৰ নেটৱৰ্কৰ সৈতে ইণ্ডিয়া পোষ্টে সমগ্ৰ দেশতে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু জনসেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। বিভাগটোৱে ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত মুঠ ডাক ৰাজহত ১৬% বৃদ্ধি লাভ কৰিছে, যিয়ে ইয়াৰ চলি থকা ৰূপান্তৰ পদক্ষেপৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিছে।
(জন সেৱা কানেক্টৰ অধীনত সংস্কাৰ সাধন কৰা আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰৰ উদ্বোধনী উপলক্ষ্যে বিশেষ কভাৰ মুকলি কৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে)
জন সেৱা কানেক্টৰ পদক্ষেপৰ অধীনত সংস্কাৰ সাধন কৰা আন্ধেৰী আৰ এছ ডাকঘৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ মন্ত্ৰী আৰু ড’নেৰ শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছ, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গোৱা চক্ৰৰ মুখ্য পোষ্ট মাষ্টাৰ জেনেৰেল শ্ৰী অমিতাভ সিঙৰ লগতে অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে বিশেষ কভাৰ মুকলি কৰে।
এই অনুষ্ঠানত বিধায়ক শ্ৰী হাৰুণ খান, শ্ৰী ৰূপেশ সাৱৰকাৰ আৰু শ্ৰী আচাৰ্য পৱন ত্ৰিপাঠীও উপস্থিত থাকে।
সভাত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই কয় যে এই পদক্ষেপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আধুনিক, ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক ডাক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত কৰিছে।
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনভিছে মানুহক সংযোগ কৰি সমাজৰ শেষ মাইললৈকে সেৱা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ইণ্ডিয়া পোষ্টৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে।
জন সেৱা কানেক্ট হৈছে ইণ্ডিয়া পোষ্টৰ ফ্লেগশ্বিপ আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণ পদক্ষেপ যাৰ লক্ষ্য হৈছে ডাকঘৰসমূহক সুলভ, দক্ষ আৰু ডিজিটেলভাৱে সৱল সামূহিক সেৱাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কথা কল্পনা কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়া পোষ্টে এই পদক্ষেপৰ অধীনত সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰায় ২০০০ ডাকঘৰ উন্নীতকৰণৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে।

Ministry of Communications
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia and Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis inaugurate renovated Andheri RS Post Office as a Future-Ready Service Hub under ‘Jan Sewa Connect’
Andheri RS Post Office selected under Proof-of-Concept initiative being implemented across 40 Post Offices in 17 States; becomes first post office in Maharashtra and second in India to be inaugurated under the Jan Sewa Connect Project
09 MAY 2026 12:09PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region Shri Jyotiraditya M. Scindia and Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis inaugurated the renovated Andheri Railway Station (RS) Post Office in Mumbai on 8th May 2026 as a Future-Ready Post Office under the Department of Posts’ flagship initiative, Jan Sewa Connect.
(Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia and Chief Minister Shri Devendra Fadnavis inaugurating the renovated Andheri RS Post Office under Jan Sewa Connect in Mumbai.)
Originally established in 1932-33, the Andheri RS Post Office has been renovated as part of India Post’s efforts to transform traditional post offices into modern, customer-centric and technology-enabled service hubs. The project has been undertaken in partnership with the School of Planning and Architecture, New Delhi.
(Recently inaugurated Andheri RS Post Office under the Jan Sewa Connect initiative in Mumbai.)
The Andheri RS Post Office has been selected as one of the sites under the Proof of Concept (PoC) initiative being implemented across 40 post offices in 17 States under Jan Sewa Connect. It is the first post office in Maharashtra and the second in the country to be inaugurated under the initiative.
The upgraded facility features modern infrastructure and interiors, enhanced customer amenities, digital integration, efficient service delivery systems and strengthened branding and visual identity.
With a network of more than 1.65 lakh post offices, India Post continues to play a vital role in financial inclusion and public service delivery across the country. The Department recorded a 16% growth in Gross Postal Revenue during 2025-26, reflecting the impact of its ongoing transformation initiatives.
(Dignitaries releasing a special cover to mark the inauguration of the renovated Andheri RS Post Office under Jan Sewa Connect.)
The inauguration of the renovated Andheri RS Post Office under the Jan Sewa Connect initiative was marked by the release of a special cover by Union Minister for Communications and DoNER Shri Jyotiraditya M. Scindia, Chief Minister of Maharashtra Shri Devendra Fadnavis, Chief Postmaster General, Maharashtra and Goa Circle Shri Amitabh Singh, along with other senior dignitaries.
Shri Harun Khan, MLA, Shri Rupesh Savarkar and Shri Acharya Pawan Tripathi were also present on the occasion.
Addressing the gathering, Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia said the initiative reflects the vision of building a modern, futuristic and citizen-centric postal infrastructure under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Chief Minister Shri Devendra Fadnavis highlighted the role of India Post in connecting people and delivering services to the last mile.
Jan Sewa Connect is India Post’s flagship infrastructure modernisation initiative aimed at reimagining post offices as accessible, efficient and digitally empowered community service hubs. India Post has proposed the upgradation of around 2,000 post offices across Maharashtra under the initiative.