ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୯ମ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳ ସପ୍ତାହ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ
ସୂଚନା ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚିତ, ଓ୍ବେବସାଇଟ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
22 APR 2026 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୨ରୁ ୨୬ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌ଠାରେ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳ ସପ୍ତାହର ୯ମ ସଂସ୍କରଣ (ଆଇଆଇଡବ୍ଲୁଡବ୍ଲୁ-୨୦୨୬) ପାଳନ କରିବ। ଏଥରର ବିଷୟ ରହିଛି ‘ଜଳବାୟୁ ସହନକ୍ଷମ ଜଳ ପରିଚାଳନା’। ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସି.ଆର.ପାଟିଲ୍ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଭବନରେ ଆଇଆଇଡବ୍ଲୁଡବ୍ଲୁ-୨୦୨୬ ସୂଚନା ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସହ ଓ୍ବେବ୍‌ସାଇଟ୍‌କୁ ଚାଲୁ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜଳସମ୍ପଦ, ନଦୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଭି.ଏଲ୍. କଣ୍ଠା ରାଓ , ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ବିଭାଗ (DDWS) ସଚିବ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଅଶୋକ କେ.କେ. ମୀନା; ଜାତୀୟ ଜଳ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥାର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ବାଲେଶ୍ୱର ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଅନୁପମ ପ୍ରସାଦ; ଜାତୀୟ ଜଳ ମିଶନର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଏବଂ ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ଅର୍ଚ୍ଚନା ବର୍ମା ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଡବ୍ଲୁଡବ୍ଲୁ-୨୦୨୬ ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଯୋଜନାକାରୀ, ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ଜ୍ଞାନ, ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକାଠି କରିବ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ 'ଜଳ ସଂଚୟ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ' (ଜନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ) ପ୍ରୟାସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ୬୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃତ୍ରିମ ଜଳ ପୁନଃଭରଣ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇସାରିଛି। ମେ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୧ କୋଟି ଢାଞ୍ଚାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏସ ଅଧୀନରେ ଖର୍ଚ୍ଚର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ - ୬୫% ରୁ ୩୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯାଇଛି।
ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପାଞ୍ଚ ଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନ, ଏକ ବିଶ୍ୱ ଜଳ ନେତାଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସମ୍ମିଳନୀ, ଜଳ ନେତାଙ୍କ ମଞ୍ଚ (ଡବ୍ଲୁଏଲଏଫ), ଏକ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ମଞ୍ଚ, ରାଷ୍ଟ୍ରମଞ୍ଚ, ଏକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଫୋରମ୍, ଯୁବ ମଞ୍ଚ (ଓ୍ବାଇଏଫ), ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଫୋରମ୍ । ଏହି ଅବସରରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ, ଯୁବ ପେସାଦାର, ସ୍କୁଲ ପିଲା, ଏନଜିଓ ଏବଂ ସଫଳତାର କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଗଠିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜଳ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ୪୯ ଟି ଅଧିବେଶନ ରହିବ। ପ୍ରାୟ ୧୫୦ଟି ଦେଶକୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୧୧ଟି ଦେଶ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଭାବରେ ଯୋଗଦେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ସମସ୍ତ ୮୪ଟି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଏବଂ ୩୬ ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ଛ’ ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ ଜଳ ସପ୍ତାହ ୨୦୨୬ର ଅଂଶ ଭାବରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଡବ୍ଲୁଏଏସଏଚ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ରୁ ୨୪, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜଳ, ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା (ଡବ୍ଲୁଏଏସଏଚ୍) କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଗବେଷକ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ, ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏନଜିଓ), ଶିଳ୍ପ, ପ୍ରଦର୍ଶକ ଏବଂ ଜଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି।
ଆଇଆଇଡବ୍ଲୁଡବ୍ଲୁ-୨୦୨୬ ୱେବସାଇଟ୍ (https://www.indiawaterweek.in/) ଏବେ ଚାଲୁ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧି ପଞ୍ଜିକରଣ ପାଇଁ ଖୋଲା ଅଛି।

Ministry of Jal Shakti
Shri C. R. Patil Launches 9th India International Water Week, India’s Flagship Global Water Event
150 countries invited; forum to drive dialogue on climate-resilient water management and global collaboration
22 APR 2026 5:49PM by PIB Delhi
The Ministry of Jal Shakti will organize the 9th edition of India International Water Week (IIWW-2026) on the theme “Climate Resilient Water Management” from 22nd to 26th September 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi. Marking the commencement of the event, Union Minister of Jal Shakti, Shri C. R. Patil, launched IIWW-2026 at Shram Shakti Bhavan, New Delhi, today, where he released the official brochure and made the IIWW-2026 website portal live.
The programme was graced by the presence of Secretary, Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation (DoWR, RD & GR), Shri V. L. Kantha Rao; Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Shri Ashok K. K. Meena; Director General, National Water Development Agency, Shri Baleshwar Thakur; Chairman, Central Water Commission, Shri Anupam Prasad; Additional Secretary & Mission Director, National Water Mission, Ms. Archana Varma; along with senior officials of the Ministry.
In his address, the Minister highlighted the key features of the upcoming event and expressed confidence that IIWW-2026 will bring together experts, planners, innovators, and stakeholders from across the globe to share knowledge, experiences, and best practices in water management.
During the media interaction, the Union Minister underscored the importance of sustained water conservation efforts as a cornerstone for achieving the vision of a Viksit Bharat. He highlighted the clarion call of Prime Minister Shri Narendra Modi during the launch of Jal Sanchay Jan Bhagidari in September 2024, urging citizens to make water conservation a mass movement. He underlined that over 60 lakh artificial recharge and water conservation structures have already been created under the initiative and expressed confidence that the target of one crore structures will be achieved by May 2026.
The Minister further stated that, as per the directions of the Prime Minister, a significant share of expenditure under MGNREGS/VB G RAM G, ranging from 65% to 30%, have been earmarked for water conservation activities.
The five-day conference to be held in September will feature bilateral meetings and a wide range of sessions, including Ministerial Plenary, Global Water Leaders’ Plenary (GWLPLN), Water Leaders’ Forum (WLF), Practitioners’ Forum (PF), Country Forum, Thematic Forum (TF), Youth Forum (YF), and Start-up Forum. The Thematic Forum will cover sub-themes such as inclusive and equitable water governance, collaboration for optimal use of water resources, technology and community for water security, water in climate-related risks, innovative financing models for water infrastructure and modernization, sustainable water resources management, and water for people and the planet. Special sessions and events involving Ministries, Departments, international organizations, young professionals, school children, NGOs, and success stories will further enhance the inclusivity of the conference.
The event will include 49 sessions across various themes in the water sector. Around 150 countries have been invited to participate, with 11 countries expected to join as partner countries. Additionally, all 84 Central Government Ministries/Departments and 36 States/UTs have been invited, with about six Central Ministries and 16 States/UTs likely to partner in the event.
A state-of-the-art exhibition, spread over four days at Hall No. 14GF, Bharat Mandapam, New Delhi, will provide a platform for business opportunities and enable participants to connect with prospective partners and customers. The final day of the event will include field visits.
The Second International WASH Conference-2026 will also be held from 22nd to 24th September 2026 as part of IIWW-2026, bringing together experts, researchers, and practitioners to address key challenges in Water, Sanitation, and Hygiene (WASH).
The Ministry has invited participation from foreign countries, partner countries, national and international organizations, Ministries, Departments, State Governments, NGOs, industries, exhibitors, and all stakeholders working in the water sector to make the event a success.
The IIWW-2026 website (https://www.indiawaterweek.in/) is now operational and open for delegate registration.