ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୬୧ତମ ଫେମିନା ମିସ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ‘ବିଶ୍ୱ ସୂତ୍ର’ କଲେକ୍ସନ୍‌ରେ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତର ଅନନ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ
‘ବିଶ୍ୱ ସୂତ୍ର’ରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପୁନଃକଳ୍ପିତ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ; ୩୦ ଦେଶ ପ୍ରେରିତ ୩୦ଟି ବୟନ ଶୈଳୀର ଅନନ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ
19 APR 2026 3:07PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପରେ, ବିକାଶ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ), ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଏନଆଇଏଫଟି)ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ "ବିଶ୍ୱ ସୂତ୍ର - ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ବୁଣାକାର" ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ୬୧ତମ ଫେମିନା ମିସ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଏକ ଡିଜାଇନର୍ କଲେକ୍‌ସନ, ଏକ ସମସାମୟିକ ବିଶ୍ୱ ଡିଜାଇନ୍ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ରୟାସ ସାରା ଭାରତରୁ ୩୦ ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଏକ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଏବଂ ୩୦ ଟି ଦେଶରୁ ଆହୃତ ପ୍ରେରଣା ମାଧ୍ୟମରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରେ, ଯାହା ବିବିଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପାଦାନ, ସିଲୁଏଟ୍ ଏବଂ ଡିଜାଇନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ବିଶ୍ୱସୂତ୍ର ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍-ଅଗ୍ରଗାମୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାର ଏକ ରଣନୈତିକ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାମାଣିକତାକୁ ବଜାୟ ରଖେ। ଏହା ଭାରତର ହସ୍ତତନ୍ତ ପରମ୍ପରାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ - ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପରିଷ୍କୃତ କୌଶଳ, ଦେଶର ଜୀବନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଗଠନ କରେ।
ବିଶ୍ୱ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଲେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗୃହିତ, ଏହି ସଂଗ୍ରହ ଭାରତୀୟ ବୟନକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାଂସ୍କୃତିକ ସିଲୁଏଟ୍ ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ - ଗ୍ରୀକ୍ ରୂପ ସହିତ ଓଡ଼ିଶା ଇକାତ, ନରୱେଜିଆନ୍ ରେଖା ସହିତ କାଞ୍ଚିପୁରମ୍, ମିଶରୀୟ ଉପାଦାନ ସହିତ ମୁଗା, ସ୍ପାନିସ୍ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ପଟୋଲା ଏବଂ ୟୁଏଇ-ପ୍ରେରିତ ଏନସେମ୍ବଲ୍ ସହିତ ବନାରସୀ - ଭାରତର ହସ୍ତତନ୍ତ ଶବ୍ଦକୋଷରେ ଏକ ନୂତନ ଡିଜାଇନ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଣିଥାଏ।
‘ବିଶ୍ୱ ସୂତ୍ର - ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ବୁଣାକାର’ ଭାରତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଥିଲା, ଯାହାକୁ ୬୧ତମ ଫେମିନା ମିସ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଉଦଘାଟନୀ ରାଉଣ୍ଡରେ ୩୦ ଜଣ ରାଜ୍ୟ ବିଜେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ବିକାଶ କମିଶନର (ହସ୍ତତନ୍ତ) ଡକ୍ଟର ଏମ୍. ବୀଣା ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ଜୀବିକା ନିର୍ବାହକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ “ଗାଓଁ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍” ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ପାରମ୍ପରିକ ବୁଣାକାରକୁ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍ କାହାଣୀ ଏବଂ ବିକଶିତ ବଜାର ପରିଦୃଶ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
୬୧ତମ ଫେମିନା ମିସ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବିଜେତା ସାଧ୍ୱୀ ସତୀଶ ସୈଲ, ପାରମ୍ପରିକ କୁନ୍‌ବି ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ୟୁରୋପୀୟ ସ୍କର୍ଟ ସିଲୁଏଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁନଃକଳ୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଐତିହ୍ୟରେ ମୂଳ, କୁନ୍‌ବି - କୁନ୍ (ପରିବାର) ଏବଂ ବି (ବୀଜ) ରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ - ପିଢ଼ିଗତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସ୍ଥାୟୀ ସୂତ୍ରକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ "ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍" ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୫ଏଫ୍‌ ଫ୍ରେମୱାର୍କ - ‘ଫାର୍ମ ଟୁ ଫାଇବର ଟୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଟୁ ଫ୍ୟାସନ୍ ଟୁ ଫରେନ୍’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହା ସାଂସ୍କୃତିକ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବୟନ ଏବଂ ଫ୍ୟାଶନ୍ ବଜାରରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ହସ୍ତତନ୍ତର ରଣନୈତିକ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।

Ministry of Textiles
Indian Handloom Weaves Presented through a Global Lens at the ‘Vishwa Sutra’ Collection at the 61st Femina Miss India
Indian Handlooms Reimagined for the World: ‘‘Vishwa Sutra’ Showcases 30 Weaves Inspired by 30 Countries
19 APR 2026 3:07PM by PIB Delhi
In a first-of-its-kind initiative, the Office of the Development Commissioner (Handlooms), Ministry of Textiles, Government of India and National Institute of Fashion Technology (NIFT) has unveiled “Vishwa Sutra – Weaves of India for the World”, a designer collection presented at the 61st Femina Miss India at Bhubaneswar, positioning Indian handlooms within a contemporary global design narrative.
The initiative brings together 30 distinct handloom weaves from across India, each representing a different state, and reinterprets them through inspirations drawn from 30 countries, reflecting diverse cultural elements, silhouettes, and design sensibilities.
Vishwa Sutra represents a strategic effort to position Indian handlooms as globally relevant and design-forward, while retaining their authenticity. It also reflects the depth and continuity of India’s handloom traditions—techniques preserved and refined across generations, forming an integral part of the country’s living cultural heritage.
Curated through global fashion lenses, the collection pairs Indian weaves with distinct cultural silhouettes—Odisha Ikat with Greek forms, Kanchipuram with Norwegian lines, Muga with Egyptian elements, Patola with Spanish influences, and Banarasi with UAE-inspired ensembles—bringing a fresh design perspective to India’s handloom vocabulary.
‘Vishwa Sutra – Weaves of India for the World’ embodied the grandeur of Indian handlooms, showcased by the 30 state winners in the opening round of the 61st Femina Miss India.
Addressing the media, Dr. M. Beena, Development Commissioner (Handlooms), emphasized the significant role of the handloom sector in sustaining India’s cultural identity, supporting livelihoods, and enabling women-led entrepreneurship. She highlighted the Prime Minister’s vision of “Gaon to Global”, underscoring the importance of connecting traditional weaves with modern design narratives and evolving market landscape.
Sadhvi Satish Sail, winner of the 61st Femina Miss India, wears the traditional Kunbi weave, reimagined through a Central European skirt silhouette. Rooted in heritage, Kunbi- derived from kun (family) and bi (seed) - symbolises generational skill and the enduring threads of community.
The initiative reflects the Government of India’s commitment to transforming traditional industries into globally competitive sectors under the vision of “Vocal for Local to Global” and the Prime Minister’s 5F framework — Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign. It further underscores the strategic role of handlooms in strengthening cultural industries, generating sustainable livelihoods, and enhancing India’s presence in global textile and fashion markets.