ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ.ଜି.ଏନ.ଆର.ଇ.ଜି.ଏ. ର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ କାମ ଯୋଗାଇବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ବିକଶିତ ଭାରତ-ଜୀ ରାମ୍‍ ଜୀ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି
18 APR 2026 8:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବୈଠକରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଧିନିୟମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) (ଭିବି-ଜୀ ରାମ୍‍ ଜୀ) ଅଧିନିୟମ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା।
ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍. ଆର୍. ଇ. ଜି. ଏ. ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ମୂଳ ସ୍ତରରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ଅବାରିତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଠିକଣା ସମୟରେ କାମ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଗ୍ରାମ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ କାମ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ କାମ ଦାବି କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସବୁ ସ୍ତରରେ ବିଳମ୍ବ ନକରି ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଫଳପ୍ରଦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇନଥିବା ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ଜବ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାର ଯେପରି ଜୀବିକା ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ନହୁଅନ୍ତି, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଇଚ୍ଛୁକ ପରିବାରକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍. ଆର୍. ଇ. ଜି. ଏ. ର ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୧୭,୭୭୪.୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଜୁରୀ ବାବଦକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପାଣ୍ଠିର ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଳମ୍ବ ନକରି ମଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧୀନରେ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏନ୍. ଆର୍. ଇ. ଜି. ଏ. ଅଧୀନରେ କାମ ଜାରି ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭିବି.-ଜୀ ରାମ୍‍ ଜୀ ଆଇନର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ବିକଶିତ ଭାରତ-ରୋଜଗାର ଏବଂ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଗ୍ରାମୀଣ) (ଭିବି-ଜୀ ରାମ୍ ଜୀ) ଅଧିନିୟମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ୧୨୫ ଦିନର ମଜୁରୀ କାମର ବୈଧାନିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରି ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ, ସଶକ୍ତିକରଣ ପରିଚାଳିତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ ର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏକ ସହନଶୀଳ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଭାବୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସମୟବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପରିଶେଷରେ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ମତାମତ ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭିବି-ଜୀ ରାମ୍ ଜୀ କୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ କରାଯାଇପାରିବ।

Ministry of Rural Development
Commitment to the smooth implementation of MGNREGA and ensuring timely employment to workers
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan reviews preparedness of States for Viksit Bharat – G RAM G with Ministers of Rural Development from States and Union Territories
18 APR 2026 8:43PM by PIB Delhi
The Union Minister of Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, today chaired a meeting with Ministers of Rural Development from States and Union Territories through video conferencing. The meeting reviewed the implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act and assessed the preparedness of States for the rollout of the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB–G RAM G) Act.
During the meeting, the Union Minister Shri Chouhan emphasised that works under Mahatma Gandhi NREGA must continue in a seamless and uninterrupted manner at the ground level. He underscored that ensuring timely availability of work to workers and prompt payment of wages remains the highest priority. States were advised to ensure adequate availability of works at the Gram Panchayat level so that no worker is required to wait for employment. He reiterated that every worker demanding employment must be provided work within the stipulated timeframe, and wage payments must be ensured without delay at all levels.
ZWSM.jpeg)
The Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan further stressed the need for effective worksite management and urged States to prioritise the issuance of Job Cards to eligible rural households not yet covered. He emphasised that willing households should be provided employment in a time-bound manner, ensuring that no eligible family is left without access to livelihood opportunities.
In order to ensure the smooth implementation of Mahatma Gandhi NREGA, the Union Minister informed that an amount of ₹17,744.19 crore is being released to States and Union Territories towards the wage component as the first instalment for the financial year 2026–27. He urged States to ensure timely and effective utilisation of these funds so that wage payments are made without delay. It was further highlighted that necessary funds are also being made available under the material and administrative components.
The Union Minister Shri Chouhan observed that the present period represents a critical transition phase, wherein it is essential to sustain employment under Mahatma Gandhi NREGA while simultaneously completing all necessary preparations for the effective implementation of VB–G RAM G Act.
Referring to the Viksit Bharat – Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB–G RAM G) Act, the Union Minister Shri Shivraj Singh stated that it seeks to establish a forward-looking, empowerment-driven rural development framework by providing a statutory guarantee of 125 days of wage employment to rural households. The programme is aligned with the vision of Viksit Bharat @2047 and aims to strengthen the rural economy through enhanced livelihood opportunities, thereby contributing to the creation of a resilient, self-reliant and prosperous rural Bharat.
The Union Minister urged States to complete all preparatory actions in a time-bound manner to enable effective implementation of the programme.
In conclusion, the Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan called upon all States and Union Territories to actively participate and share their suggestions and feedback so as to make VB–G RAM G more effective, transparent and outcome-oriented.