Ministry of Development of North-East Region
Connectivity and Development in the North East Region
01 APR 2026 3:07PM by PIB Delhi
With the objective to further strengthen ties with countries of the Southeast Asian region, India’s Act East Policy seeks to promote economic cooperation, cultural ties and developing strategic relationships with countries in the Indo-Pacific region. The ‘Act East Policy’ recognizes connectivity, in its broadest sense, as the key for growth and prosperity of the region that includes physical, digital, economic, and people-to-people movement. Further as a Whole of Government approach under the 10% Gross Budgetary Support Mechanism since 2014-15 to 2024-25, a cumulative expenditure of Rs. 6.11 lakh crore has been made against the cumulative allocation of Rs. 6.02 lakh crore (RE) for development in the NER. Further, under the various schemes of the Union several infrastructure projects have been completed under the following sectors:
(i) Road Connectivity:
The length of National Highways (NH) in NER has increased from 10,905 Km in 2014 to 16,207 Km as on 31.03.2025. Also in the last 10 years, under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), 46,296 Km Rural Roads has been constructed in NER with an expenditure of ₹47,279 crore.
(ii) Railway Connectivity:
The budget allocation for railway sector during the last five years has increased significantly in the North Eastern Region, from Rs. 2122 crore/year (2009-14) period to currently Rs. 10,440 crore in FY 2025-26. The following ongoing Railway Projects directly augment India’s growing infrastructure connectivity under Act East Policy:- Bhairabi-Sairang New Line (51 Km), Agartala-Sabroom New Line (112 Km), Agartala-Akhaura New Line (5 Km), Jiribam-Imphal New Line (111 Km), Murkongselek-Pasighat New Line (27 Km).
(iii) Telecom Connectivity:
As of December, 2025, 6355 Gram Panchayats have been made service ready for providing high speed internet services in North Eastern Region. Till Dec-2025, 3718 mobile towers have been commissioned in NER covering 5366 villages/locations under various Government funded mobile projects.
(iv) Air Connectivity:
The Ministry of Civil Aviation (MoCA) launched the Regional Connectivity Scheme (UDAN) on 21st October, 2016. UDAN is a market-driven initiative where the development of regional air connectivity routes is determined by market forces. Airlines assess the demand and supply needs for specific routes and lead the process under the scheme. The following airports and heliports have been identified for development and operation of RCS flights in the NE states under the UDAN scheme: Pasighat, Tezu, Hollongi, Jorhat, Lilabari, Rupsi, Tezpur, Dimapur, Shillong and Pakyong. Under the aforesaid scheme 90 routes have been operationalized.
(v) Power:
A number of Hydro Electric Projects with a total installed capacity of 5796 MW have been taken up in NER. The major projects include Subansiri Lower (2000MW), Dibang Multi-Purpose project (2880 MW), Teesta Stage VI (500 MW) etc. Under the NER Power System Improvement Project for six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems (33kV and above) at an estimated cost of ₹6700 crore. The comprehensive scheme for Strengthening of Transmission and Distribution System in Arunachal Pradesh and Sikkim at an estimated cost of ₹9129.32 crore has been sanctioned.
(vi) Inland Waterways:
The number of National Waterways in the NER has increased from 1 to 20 and ₹1,040 crore have been spent on various Waterways Projects in NER. This ensures better connectivity leads to more jobs, business growth, and long-term development of the region.
The evaluation report of various schemes of MDoNER mentions about the tangible economic gains in terms of trade volumes, border infrastructure, and export growth under the Act East Policy, includes developing border trade points and logistics hubs to enhance the region's integration with national and international markets, which directly supports the Act East Policy's objectives. Furthermore, investments in road connectivity, power transmission, and digital infrastructure under the schemes of MDoNER are crucial for catalyzing the economic integration of remote regions into national and regional value chains. These infrastructural and institutional developments are creating the necessary conditions for economic gains to materialize.
The ecological sensitivity and sustainability concerns are considered while sanctioning projects in the hilly challenging terrain of North East Region. The government ensures that border infrastructure development strengthens local communities rather than exacerbating displacement or ecological stress, through a Sustainability Lens, ensuring that projects balance economic development with ecological integrity. This is evident in sectors like Environment & Sustainability, which includes renewable energy, watershed management, and afforestation. The Focused Development Component (FDC) under the schemes of NEC specifically supports climate-resilient infrastructure and eco-restoration projects, indicating a priority on mitigating ecological stress. The overarching principles of participatory governance, sustainability, and inclusive growth are the primary means to ensure that infrastructure development serves to empower local communities and protect the region's unique ecological and cultural heritage.
This information was given by the Minister of State of the Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক লমদমগী লম্বী থোং অমসুং চাউখৎ খোঙথাং
01 APR 2026 3:07PM by PIB Imphal
খা-নোংপোক এসিয়া লমদমগী লৈবাকশিংগা লৈনরিবা মরী অসি হেন্না চেৎশিলহন্নবা পান্দম থম্লদুনা, ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসীনা ইকোনোমিক কোওপরেসন, কলচরেল লিঙ্কশিং অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী লৈবাকশিংগা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক ওইবা মরীশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। "এক্ত ইস্ত পোলিসী"না শন্দোক্না তাকপদা, লম্বী থোং অসি লমদম অসিগী চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা মরম অমা ওইনা শকখঙলি। মসিদা ফিজিকেল, দিজিতেল, ইকোনোমিক অমসুং মী অমগা মী অমগা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াওরি। মখা তানা, ২০১৪-১৫দগী ২০২৪-২৫ ফাওবদা ১০% গ্রোস বজেত সপোর্ত মেকানিজমগী মখাদা অপুনবা সরকারগী এপ্রোচ অমা ওইনা, অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ১,০০০গী শেনফম পুথোক্লে। লুপা কোতি ৬.১১গী অপুনবা এলোকেসনগী মথক্তা লুপা কোতি ৬.১১গী অপুনবা এলোকেসন তৌখ্রে। এন.ই.আর.দা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা কোতি লাখ ৬.০২ (আর.ই.) মসিগী মথক্তা, কেন্দ্রগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা মখাদা পীরিবা সেক্তরশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়া অমা লোইশিনখ্রে:
(i) রোদ কনেক্তিবিতী:
এন.ই.আর.দা লৈবা নেস্নেল হায়ৱেগী অশাং অসি ২০১৪দা কিলোমীতর ১০,৯০৫ ওইরম্বদগী ২০২৫গী মার্চ ৩১ ফাওবদা কিলোমীতর ১৬,২০৭দা হেনগৎখ্রে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সড়ক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.) গী মখাদা, এন.ই.আর.দা কি.মি. ৪৬,২৯৬গী রুরেল রোদশিং লুপা করোর ৪৭,২৭৯ থাদদুনা শেমগৎখ্রে।
(ii) রেলৱে কনেক্তিবিতী:
হৌখিবা চহি মঙা অসিদা রেলৱে সেক্তরগীদমক বজেত এলোকেসন অসি অৱাং নোংপোক লমদমদা চহী খুদিংগী লুপা করোর ২১২২ (২০০৯-১৪) দগী হৌরগা হৌজিক ফাউবদা লুপা করোর ১০,৪৪০ (২০২৫-২৬) ফাওবা হেনগৎখ্রে। মখাদা পীরিবা রেলৱে প্রোজেক্তশিং অসিনা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মখাদা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর কনেক্তিবিতী হেনগৎলক্লিবা অসি হকথেংননা হেনগৎহল্লি: ভৈরাবি-সাইরোং ন্যু লাইন (কি.মি. 51) আগরতলা-সব্রম ন্যু লাইন (কি.মি. 112) আগরতলা-আখৌরা ন্যু লাইন (কি.মি. ২৭)
(iii) তেলিকোম কনেক্তিবিতী:
২০২৫গী দিসেম্বর ফাওবদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা হাই স্পীদ ইন্তরনেত সর্বিসশিং ফংহন্নবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ ৬৩৫৫ সর্বিস রেদ ওইহনখ্রে। ২০২৫গী দিসেম্বর ফাওবদা, সরকারনা শেল থাদদুনা পায়খৎলিবা তোঙান তোঙানবা মোবাইল প্রোজেক্তশিংগী মখাদা এন.ই.আর.দা খুঙ্গং/ লোকেসন ৫৩৬৬ কোনশিনবা মোবাইল তাৱর ৩৭১৮ থবক হৌখ্রে।
iv) এয়র কনেক্তিবিতী:
সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়না রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (উরান) অসি ২০১৬গী ওক্তোবর ২১দা হৌদোকখি। উরান অসি মার্কেত দাইরেক্ত ইনিসিয়েতিব অমনি, মফমসিদা রিজনেল এয়র কনেক্তিবিতী রুতশিং শেমগৎপা অসি মার্কেত ফোর্সশিংনা লেপ্পি। এয়রলাইন্সশিংনা অখন্নবা রুতশিংগীদমক্তা দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মথৌ তাবশিং অদু য়েংশিল্লি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা প্রোসেস অদু লুচিংই। য়ু.দি.এ.এন. স্কিমগী মখাদা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা আর.সি.এস. ফ্লাইতশিং শেমগৎনবা অমসুং মথৌ তৌহন্নবা মখাদা পীরিবা এয়রপোর্তশিং অমসুং হেলিপোর্তশিং অসি মশক খঙদোক্লে: পাসিঘাত, তেজু, হোলোংগী, যোরহাৎ, লীলাবাড়ি, রুপসি, তেজপুর, দিমাপুর, শিলোং অমসুং পাকয়ুং। মথক্তা পনখ্রিবা স্কিম অসিগী মখাদা লম্বী ৯০ ওপরেস্নেল ওইহনখ্রে।
(v) পাৱর:
এন.ই.আর.দা অপুনবা ইন্সতোল তৌরবা কেপাসিতী মেগাৱাত ৫৭৯৬ লৈবা হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত কয়া অমা পায়খৎলে। মরুওইবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা সুবানসিরি লোয়র (মেগাৱাৎ 2000), দিবাং মল্তি-পরপস প্রোজেক্ত (মেগাৱাৎ 2880), তিস্তা স্তেজ VI (মেগাৱাৎ 500) অসিনচিংবা য়াওরি। রাজ্য তরুক (অসম, মনিপুর, মেঘালয়া, মিজোরাম, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ) গী ওইনা এন.ই.আর. পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুভমেন্ত প্রোজেক্তকী মখাদা ইন্ত্রা-স্তেৎ ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমশিং (কে.৩৩.ভি. অমসুং মসিগী মথক্তা) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা চাউরাক্না লুপা করোর ৬৭০০ চংগদবা শেনফম থাদগনি। অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কম্প্রিহেন্সিব স্কিমগীদমক চাউরাক্না লুপা করোর ৯১২৯.৩২ চংগনি।
(vi) ইন্তর্নেল ৱাতরৱেজ:
এন.ই.আর.দা লৈবা নেস্নেল ৱাতরৱেজশিংগী মশিং অসি ১দগী ২০দা হেনগৎখ্রে অমসুং এন.ই.আর.দা তোঙান তোঙানবা ৱাতরৱেজ প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর ১০৪০ চাদিং তৌখ্রে। মসিনা হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অমা লৈহন্দুনা থবক হেন্না ফংহল্লগনি, ললোন-ইতিক হেনগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিগী মতম শাংনা চাউখৎহল্লগনি।
এম.দি.ও.এন.ই.আর.গী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী ইভালুএসন রিপোর্ততা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মখাদা ললোন-ইতিক্কী ভোল্যুম, ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এক্সপোর্ত গ্রোথকী হীরমদা ফংলিবা শেনমিৎলোনগী কান্নবশিংগী মতাংদা পনখি। মসিগী মনুংদা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী পান্দমশিং অদু হকথেংননা শৌগৎলিবা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল মার্কেৎশিংগা লোয়ননা লমদম অসিগী ইন্তিগ্রেসন হেঙ্গৎহন্নবা ঙমখৈগী ললোন-ইতিক্কী পোইন্তশিং অমসুং লোজিস্তিক হবশিং শেমগৎপা য়াওরি। মসিগী মথক্তা, এম.দি.ও.এন.ই.আর.গী স্কিমশিংগী মখাদা লম্বীগী কনেক্তিবিতী, পাৱর ত্রান্সমিসন, অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবা অসি নেস্নেল অমসুং রিজনেল ভেল্যু চেনশিংদা অথাপ্পা লমদমশিংগী শেন্মিৎলোনগী ইন্তিগ্রেসন কেতালাইজ তৌবদা য়াম্না মরু ওই। ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্তশিং অসিনা শেন্মিৎলোনগী কান্নবশিং ফংনবগীদমক তঙাইফদবা ফিভমশিং শেমগৎলি।
ইকোলোজিকেল সেন্সিতিবিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী ৱাফমশিং অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী অৱাংবা থাক্কী লমদমদা প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীরকপদা খন্নখি। সস্তেনেবিলিতী লেন্স অমগী খুত্থাংদা, প্রোজেক্তশিংনা ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তগা ইকোলোজিকেল ইন্তিগ্রিতীগা চাংদম্নদুনা, সরকারনা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তনা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অদুগা দিসপ্লেসমেন্ত নৎত্রগা ইকোলোজিকেল স্ত্রেস হেঙ্গৎহল্লি। মসি রিন্যুএবল ইনর্জী, ৱাতরশেদ মেনেজমেন্ত অমসুং ফোরেস্তেসন য়াওরিবা এনভাইরনমেন্ত অমসুং সস্তেনেবিলিতীগুম্বা সেক্তরশিংদা উবা ফংই। এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা ফোকস দেভেলপমেন্ত কম্পোনেন্ত (এফ.দি.সি.) না ক্লাইমেৎ-রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইকো-রেস্তোরেসন প্রোজেক্তশিংদা অখন্ননা মতেং পাংলি, মসিনা ইকোলোজিকেল স্ত্রেস হন্থহনবদা মরুওইবা পীরি। পার্তিসিপেতিব গবর্নান্স, সস্তেনেবিলিতী, অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথকী মপুং ওইবা কাংলোনশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তনা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অমসুং লমদম অসিগী তোপ তোপ্পা ইকোলোজিকেল অমসুং কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলিবা মরুওইবা পাম্বৈশিংনি।
পাউদম অসি অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি লোক সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।