ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିମାନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି
ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଡିଜିସିଏ ମଧ୍ୟରେ ରାଜିନାମା ସ୍ବାକ୍ଷରିତ
ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସହଯୋଗରେ ୩ ବର୍ଷିଆ ବିଏସ୍‌ସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ
୧୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ଜିଏସଭିରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର
30 MAR 2026 6:44PM by PIB Bhubaneswar
ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଜିଏସଭି) ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିସିଏ) ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ରେଳ ଭବନରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୁଝାମଣା କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେ. ରାମ ମୋହନ ନାଇଡୁଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଡିଜିସିଏ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଫୈଜ ଅହମ୍ମଦ କିଦୱାଇ ଏବଂ ଜିଏସଭି ଭିସି ପ୍ରଫେସର ମନୋଜ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ. ସତୀଶ କୁମାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଚିବ ଶ୍ରୀ. ସମୀର କୁମାର ସିହ୍ନାଙ୍କ ସମେତ ରେଳବାଇ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବିଭାଗର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ମାନବ ପୁଞ୍ଜିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିମାନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ (ଏ.ଏମ୍.ଇ.) ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ନବୀକରଣ କରି ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହଲ (ଏମ୍.ଆର୍.ଓ.) କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା ଏବଂ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ସ୍ନାତକ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଏମଇ ଶିକ୍ଷାର ମାନକୀକରଣ, ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନଦଣ୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏମଆରଓ କ୍ୟାରିୟରକୁ ଅଧିକ ଆକାଂକ୍ଷୀ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ, ବିଶେଷ କରି ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପରି ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ସଠିକତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏକ ଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ବୈଷୟିକ ସଠିକତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ବିଭିନ୍ନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବା ସହିତ ସ୍ନାତକ ପରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ବୈଶ୍ୱିକ ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଷିକ ଅତିକମରେ ୧୦୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, "ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୧୦ ରୁ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ୧୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ଫ୍ଲିଟ୍ ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନବନ୍ଦର, ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ବିମାନରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନକକୁ ପୂରଣ କରେ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକଶିତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ଜେୱାର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ ବିକାଶର ପରିମାଣ ଏବଂ ଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି, ଯାହା ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ବିକ୍ଷିପ୍ତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିବିଧ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକତ୍ର ଅଣାଯାଇଛି। ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଏମ୍. ଆର୍. ଓ., କୌଶଳ ଏବଂ ତାଲିମ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି, ଯାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରାଜିନାମା ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରତିଭା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଉଡାନ ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ସହିତ ବିକାଶକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ କୁଶଳୀ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଜି.ଏସ୍.ଭି. ଏୟାରବସ୍, ସାଫ୍ରାନ୍ ଏବଂ ଜି. ଏମ୍. ଆର୍. ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଆଭିଏସନ୍ ସମେତ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱ ତଥା ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିସାରିଛି। ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଫ୍ରାନ୍ସର ଇ. ଏନ୍. ଏ. ସି. ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରୋନଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ସହିତ ଭାଗିଦାରୀ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛି। ଏହି ସହଯୋଗ ଏକ ସୁଦୃଢ଼, ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏକାଡେମିକ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି।
ଏହି ରାଜିନାମା ଅଧୀନରେ ଜିଏସଭି ଏବଂ ଡିଜିସିଏ ମିଳିତ ଭାବେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ତିନି ବର୍ଷିଆ ବି.ଏସ୍.ସି. (ଏ.ଏମ୍.ଇ.) ର ପରିକଳ୍ପନା କରିବେ ଯାହା ଏକାଡେମିକ୍ କଠୋରତା, ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ସଂଲଗ୍ନ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକୀକୃତ କରେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଜି.ଏମ୍.ଆର୍. ସ୍କୁଲ୍ ଅଫ୍ ଆଭିଏସନ୍ ଏବଂ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ଏ. ଏମ୍. ଇ. ଏକାଡେମୀ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଏ.ଏମ୍.ଇ. ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବଛା ବଛା ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚଳିତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ୨୦୨୬-୨୭ ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଚଳିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏକାଡେମିକ୍ ଏବଂ ନିୟାମକ ଉତ୍କର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏକ ନୋଡାଲ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଏହାର ଭୂମିକାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ଜି.ଏସ୍.ଭି. ନିରନ୍ତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇନ୍ଧନ (ଏସ୍.ଏ.ଏଫ୍.) ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଡି.ଜି.ସି.ଏ. ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବ। ଡି.ଜି.ସି.ଏ. କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିବ।
ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ନିୟାମକ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସଂରଚିତ ସେତୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥାଏ। ଡି. ଜି. ସି. ଏ. ସି.ଏ.ଆର୍.-୬୬ ଏବଂ ସି.ଏ.ଆର୍.-୧୪୭ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ମାନକକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବ, ଜିଏସଭି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ନବସୃଜନ, ଶିକ୍ଷକ ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ଏକୀକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ସଂଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ମଡେଲ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଏକାଡେମିକ୍ ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ବିଦେଶୀ ଏମ୍.ଆର୍.ଓ. ସୁବିଧା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ୱଦେଶୀ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏହି ମାପନୀୟ ଏବଂ ଅନୁକରଣଯୋଗ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ମେଳ ଖାଉଛି। ଏମ୍.ଆର୍ ଓ. ତାଲିମ, ଅନୁକରଣ-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା, ଓ.ଇ.ଏମ୍. ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଏ.ଏମ୍.ଇ. ଶିକ୍ଷାରେ ଦକ୍ଷତା-ପରିଚାଳିତ ମାର୍ଗକୁ ସାମିଲ କରି, ଏହି ସହଯୋଗ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଭାରତର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏମ୍.ଆର୍.ଓ. ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଜିଏସଭି), ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ୨୦୨୨ରେ ସଂସଦର ଅଧିନିୟମ ଦ୍ୱାରା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାବରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଚାହିଦା-ପରିଚାଳିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁସରଣ କରି, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ରେଳବାଇ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ରାଜପଥ, ବନ୍ଦର, ସାମୁଦ୍ରିକ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନେଟୱାର୍କ ସମେତ ସମଗ୍ର ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। କୁଳାଧିପତି ଭାବେ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ।

Ministry of Railways
Gati Shakti Vishwavidyalaya & DGCA Sign MoU to Revamp Aircraft Maintenance & Create Jobs
Both will Work Together to Design a Three-year B.Sc. Course in Aircraft Maintenance Engineering
Sh. Ashwini Vaishnaw Calls for Setting up of a Centre of Excellence for Manufacturing Technologies at GSV, which will Benefit 1,000 Students Every Year
Civil Aviation Minister Praises GSV for Developing a Skilled Workforce Equipped with Global Standards & Supporting the Evolving Needs of Fastest Growing Aviation Sector
Partnership Aims to Standardize Education in Aircraft Maintenance, Enhance Quality Benchmarks, and to Equip Youths with Future-ready Skills
3 Year Programme to Combine Academic Excellence, Regulatory Standards, and Industry-relevant Skills to Build a Highly Skilled Workforce for the Aviation Sector in India
30 MAR 2026 6:44PM by PIB Delhi
A Memorandum of Understanding was signed between Gati Shakti Vishwavidyalaya (GSV), India’s leading university for the transportation and logistics sector and Directorate General of Civil Aviation (DGCA) at Rail Bhawan today. This significant MoU was signed by Sh. Faiz Ahmed Kidwai (DG, DGCA) and Prof. Manoj Choudhary (VC, GSV) in the presence of Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw & Union Civil Aviation Minister Shri K. Ram Mohan Naidu. The Chairman of Railway Board, Sh. Satish Kumar and the Union Secretary of Civil Aviation, Sh. Samir Kumar Sinha were present amongst other top officials of Railways and Civil Aviation.
This strategic collaboration aims to support and enable the fast-growing Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) sector in India by strengthening human capital and revamping Aircraft Maintenance Engineering (AME) training. The partnership will focus on standardizing AME education, enhancing quality benchmarks, and making MRO careers more aspirational for the youth through the introduction of an undergraduate degree in Aviation Maintenance Engineering.
Speaking at the event, Sh. Ashwini Vaishnaw suggested establishing a Centre of Excellence at Gati Shakti Vishwavidyalaya focused on manufacturing technologies, particularly those requiring high levels of precision such as in aviation, railways, and marine sectors. The training required in these domains demands a different level of technical accuracy and expertise. Industry-oriented courses play a crucial role in ensuring that students are job-ready upon graduation, with access to diverse employment opportunities.
He further emphasized that global benchmark standards should be followed to guide the development of such programs. Highlighting the potential impact, he noted that at least 1,000 students could benefit annually from such initiatives, and assured that adequate funding support would be arranged to realize this vision.
Sh. Ram Mohan Naidu in his address said, “India’s aviation sector is the most progressive sector in the country today, growing at over 10–12% annually, a pace that is expected to continue for the next 15 years. The recent expansion in operational airports, passengers, and aircraft in the national fleet underscores the need to develop a workforce that meets global standards and supports the sector’s evolving needs. He highlighted that the recent inauguration of Jewar Airport reflects the scale and pace of development, aligned with the vision of establishing seamless multimodal connectivity across highways, railways, ports, and airports.”
He further noted that Gati Shakti Vishwavidyalaya embodies this integrated approach by bringing together diverse logistics sectors that have traditionally functioned in silos. Emphasizing the broader scope of aviation, he underlined that the sector today extends beyond passenger travel to include MRO, skilling and training, and indigenous aircraft component manufacturing, contributing to the vision of Atmanirbhar Bharat. He added that the MoU will help in creating the right talent pool, which, along with proper funding under initiatives like the Udaan scheme, is crucial for sustaining growth and ensuring a skilled workforce for the future.
GSV has already established formal collaborations with leading global and national aviation players including Airbus, Safran, and GMR School of Aviation. The university is also in the process of finalizing partnerships with ENAC France and Hindustan Aeronautics Limited. These collaborations have contributed significantly to the development of a robust, industry-relevant academic curriculum.
Under the MoU, GSV and DGCA will jointly design a future-ready three-year B.Sc. (AME) program that integrates academic rigor, regulatory compliance, and industry-aligned competencies. The program aims to create a highly skilled workforce equipped to meet the evolving demands of India’s aviation sector.
The pilot phase of the program will commence in the academic year 2026–27 at a select group of premier AME institutions, including GMR School of Aviation and Air India AME Academy. This phase will serve as a model for academic and regulatory excellence before a structured nationwide rollout.
As part of its role as a nodal centre, GSV will collaborate with DGCA as a research partner in emerging areas such as Sustainable Aviation Fuels (SAF) and related domains. The university will also conduct specialized training programs to support the capacity building and upskilling of DGCA personnel.
The partnership establishes a structured bridge between regulation, academia, and industry. While DGCA will continue to define licensing standards under CAR-66 and CAR-147 frameworks, GSV will function as a national academic anchor for curriculum innovation, faculty development, research integration, and industry-linked apprenticeship models.
This scalable and replicable framework aligns with India’s vision of reducing dependence on foreign MRO facilities and building strong indigenous maintenance capabilities. By embedding hands-on MRO training, simulation-based learning, OEM partnerships, and competency-driven pathways into AME education, the collaboration is expected to create a future-ready workforce capable of supporting India’s expanding airline fleet and enhancing the country’s position as a competitive global MRO destination.
Gati Shakti Vishwavidyalaya (GSV), India’s only University in Transportation and Logistics sector, was established as a Central University by the Act of Parliament in 2022. Following demand-driven curriculum, the University is mandated to cover the entire transportation sector including Railways, Aviation, Highways, Ports, Maritime, Shipping, Inland Waterways, Urban Transport and complete Logistics and supply chain networks. The university is headed by Sh. Ashwini Vaishnaw (Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, Electronics & Information Technology) as the University Chancellor.