Ministry of Communications
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia Informs Rajya Sabha on Telecom Subsidies in Odisha
₹2,229 Crore Disbursed to Strengthen Mobile Connectivity in Odisha’s Rural Areas
12 MAR 2026 6:35PM by PIB Delhi
Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, today informed the Rajya Sabha about the support provided to telecom operators in Odisha for expanding mobile connectivity in rural and remote areas.
In a written reply to a question in the Rajya Sabha, the Union Minister stated that the Digital Bharat Nidhi (DBN) has the mandate to support universal service by promoting access and delivery of telecommunication service in underserved rural, remote and urban areas of the country.
As on February 28, 2026, a total of 34,780 mobile towers have been planned under 12 DBN-funded mobile tower projects to provide connectivity to 46,331 villages in underserved rural and remote areas nationwide. Out of these, 5,182 mobile towers have been planned for the State of Odisha to cover 7,157 villages.
The Union Minister further informed that the plan includes 4,470 mobile towers in 13 districts of Odisha whose areas are notified under the Fifth Schedule to the Constitution.
He also stated that as on February 28, 2026, funds amounting to ₹2,229.35 crore have been disbursed from the Digital Bharat Nidhi to telecom operators for providing mobile services in rural and remote areas in Odisha. This includes ₹1,859.95 crore for the districts notified under the Fifth Schedule to the Constitution.
(STARRED-RS-216-120326)
Follow DoT Handles for more: -
X - https://x.com/DoT_India
Insta- https://www.instagram.com/department_of_telecom?igsh=MXUxbHFjd3llZTU0YQ==
Fb - https://www.facebook.com/DoTIndia
Youtube: https://youtube.com/@departmentoftelecom?si=DALnhYkt89U5jAaa

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡିଶାରେ ଟେଲିକମ୍ ସବସିଡି ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ. ସିନ୍ଧିଆ
ଓଡିଶାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ୨,୨୨୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆବଣ୍ଟନ
12 MAR 2026 6:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସଞ୍ଚାର ଓ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ. ସିନ୍ଧିଆ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ସଭାକୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଓଡିଶାର ଟେଲିକମ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସହାୟତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତରରେ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାରତ ନିଧି (ଡିବିଏନ୍) ଦେଶର ଅନୁନ୍ନତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ଦୁର୍ଗମ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଟେଲିକମ୍ ସେବାର ପ୍ରବେଶ ତଥା ବିତରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଜନାଦେଶ ରହିଛି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନୁନ୍ନତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳର ୪୬,୩୩୧ ଗ୍ରାମକୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ୧୨ ଟି ଡିବିଏନ୍-ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସହିତ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୩୪,୭୮୦ ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, ୭,୧୫୭ ଗ୍ରାମକୁ କଭର କରିବା ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟର ୫,୧୮୨ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଓଡ଼ିଶାର ୧୩ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୪,୪୭୦ଟି ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକର ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ବିଧାନର ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଧିସୂଚିତ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା, ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋବାଇଲ୍ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାରତ ନିଧିରୁ ଟେଲିକମ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ୨,୨୨୯.୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସମ୍ବିଧାନର ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଧିସୂଚିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ୧,୮୫୯.୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
(STARRED-RS-216-120326)