ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପ୍ରବେଶ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ସାରା ବିଶ୍ୱ ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ଡାଟା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ
11 MAR 2026 3:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଭାରତ ସରକାର ଜୁଲାଇ, ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ଏକ ତ୍ରି-ମୁଖୀ ରଣନୀତି ବ୍ୟବହାର କରି ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିଛି। ଏହି କ୍ରମରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁଲଭ କରିବା ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି। ଏହା ଫଳରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି।
ଆଜି, ଭାରତ ସେହି ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଅନନ୍ୟ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି ଯେଉଁମାନେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସଫଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରକୃତରେ, ସମ୍ପ୍ରତି ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଫ୍ରାନ୍ସର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏପରି କିଛି ନିର୍ମାଣ କରିଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କରିନାହିଁ।
ଉପରୋକ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ, ଭାରତର ଟେଲିକମ୍ ଶୁଳ୍କ ବିଶ୍ୱ ହାରାହାରି ତୁଳନାରେ ୨୫ ଗୁଣ କମ୍। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଟେଲିକମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ଗ. ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ:
ଭାରତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରିଛି ଯାହା ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଧରଣର ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ଆଧାର: ୧.୪୩+ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଆଧାର ନମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହା କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି।
ଆଧାର-ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ସ୍ଥାନାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା (୫୬ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୩୨୮ ଯୋଜନା) ରୁ ନଗଦ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଏ। ଏହା ବହୁବିଧ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଡୁପ୍ଲିକେଟ୍ କିମ୍ବା ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦୂର କରାଯାଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ ସେବା ପାଇବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ୧୬,୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟରେ ୧୦.୬୭+ କୋଟି ଆଧାର ଆଇଡି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ): ୟୁପିଆଇ ୪୬୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଏବଂ ମାସିକ କୋଟି କୋଟି କାରବାର ସହିତ ବଡ଼ ପରିମାଣର ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ୬.୫ କୋଟି ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ୬୮୫ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସଂଯୋଗ କରେ, ଯାହା ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ କରିଥାଏ।
ୟୁପିଆଇ ଭାରତର ୮୧ ପ୍ରତିଶତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୪୯ ପ୍ରତିଶତ ବିଶ୍ୱ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ତେଣୁ, ଏହିସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ଦେଶରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସୁରକ୍ଷା ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ (ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଅସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥଗିତ) ନିୟମ, ୨୦୨୪ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Electronics & IT
Digital India is advancing digital inclusion through greater access, affordability & strong Digital Public Infrastructure, says Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw
Internet access has increased multifold in the last decade
India has among the lowest data tariffs in the world
11 MAR 2026 3:57PM by PIB Delhi
In line with Prime Minister's vision to democratize technology and empower citizens, the Government of India had launched the Digital India programme in July, 2015.
Through this programme, Bharat has bridged the digital divide using a three-pronged strategy: Increasing access to internet, making internet affordable and providing digital public infrastructure. This has resulted in inclusive digital growth.
Today, Bharat is uniquely placed among the large economies which have successfully implemented digital public infrastructure. In fact, in the recent AI Impact Summit, President Macron of France stated that India has built something that no other country in the world has built.
Steps taken by Government of India are as below:
A. Increasing access to internet:
Internet access has increased multifold in the last decade.
Year
2014
2025
Internet connectivity
25 Crore
103 Crore
(Source: TRAI)
Rapid expansion of 4G and 5G networks, vast network of optical fiber cables, and focus on digital infrastructure has resulted in this massive increase in access to internet.
B. Making internet affordable:
India has among the lowest data tariffs in the world. The table compares the tariffs as available on various public sources:
Country
Approx. Cost per 1 GB (USD)
India
~ 0.08 – 0.10 (lowest)
Bangladesh
~ 0.23-0.34
Nepal
~ 0.27-0.43
Sri Lanka
~ 0.25-0.35
Pakistan
~ 0.12-0.18
France
~ 0.16-0.20
Germany
~ 2.14
Global Average
~ 2.59
As evident from above, India’s telecom tariffs are 25 times less than the global average. This has been made possible because of the transparency in telecom sector brought by the Prime Minister.
C. Providing digital public infrastructure:
India has developed a unique digital public infrastructure which has enabled large scale digital solutions for our people.
Aadhaar: Over 1.43+ billion Aadhaar numbers have been generated, providing a universal digital identity. This has enabled access to welfare schemes and financial inclusion.
Through Aadhaar-linked Direct Benefit Transfers (DBT), cash benefits from various welfare schemes (328 Schemes of 56 Ministries) are directly transferred into beneficiaries' bank accounts. This has done with the requirement of multiple documents and eliminated duplicate or fake beneficiaries.
More than 16,600 crore authentications have been carried out by various organizations in order to avail various services. 10.67+ Crore Aadhaar IDs have been generated in the state of West Bengal.
Unified Payments Interface (UPI): UPI has enabled large-scale digital payment adoption with over 460 million usersand billions of transactions monthly. This platform serves 6.5 crore merchants, and connects 685 banks on one platform, making it the world’s largest digital payment system.
UPI powers 81% of India’s digital payments and nearly 49% of global real-time digital payments.
Therefore, the three pronged strategy has resulted in inclusive digital growth in the last decade in our country.
Safeguards for public safety and public order
The Central Government and State Governments are empowered to issue orders for temporary suspension of internet to address the public emergency and public safety concerns. This is done as per the Telecommunication (Temporary suspension of Services) Rules, 2024 and the Guidelines of Supreme court in this regard.
This information was provided by the Union Minister for Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw in Lok Sabha today.