প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 'সবকা সাথ সবকা বিকাস- মীয়াম অনীংবা থুংহনবা' হায়বা থিমদা পাংথোকপা বজেৎ মতুংগী পাংথোকপা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
ভারতনা ঙসি প্রিভেন্তিব অমসুং হোলিস্তিক হেল্থকী ভিজন অমদা থবক তৌরি: পি.এম.
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, লৈবাক অসিগী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎলে। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা অমসুং আরোগ্য মন্দিরগী খুত্থাংদা জিলা চা কয়াদা মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোক্লে। খুঙ্গং খুদিংদা হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহল্লে: পি.এম.
ঐখোয়গী য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদ অসি মালেম পুম্বদা মীয়াম্না পাম্নরক্লি: পি.এম.
ঐখোয়না ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসি রিএল ৱার্ল্দ ইকোনোমীগা শম্নহন্নবগী থৌওং মখা তানা খুমাং চাওশিলহনগদবনি। ঐখোয়না এ.আই. অমসুং ওতোমেসন, দিজিতেল ইকোনোমী, অমসুং দিজাইন-দ্রিবন মেনুফেকচরিংগুম্বা হীরমশিংদা ঐখোয়গী মীৎয়েং হেনগৎহনগদবনি: পি.এম.
ভারতনা ইনোবেসন দ্রিবন ইকোনোমী অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি: পি.এম.
ঙসি ঐখোয়না ফ্যুচরস্তিক তেক্নোলোজীগীদমক শেম-শারি। নুপীমচা অমত্তবু খুদোংচাবা ফংদবনা মরম মরম ওইদুনা মনীং হলহল্লোইদবনি: পি.এম.
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, শান্ন-খোৎনবশিং অসি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবা খোংজং অমনি হায়না লৌনরি। খেলো ইন্দিয়াগুম্বা খোংথাংশিংনা লৈবাক অসিদা শান্ন-খোৎনবগী ইকোসিস্তেমদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। লৈবাক শিনবা থুংনা, শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লে: পি.এম.
09 MAR 2026 11:15AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি 'সবকা সাথ সবকা বিকাস-মীয়ামগী অনীংবা থুংহনবা' হায়বা থিমদা মীৎয়েং থমদুনা পাংথোকপা বজেৎকী মতুংদা পাংথোকপা মরিশুবা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে। এজুকেসন, স্কিল, হেল্থ, তুরিজম, স্পোর্তস, অমসুং কলচরগী সেক্তরশিং অসি হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগী মরুওইবা পাম্বৈশিংনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা এক্সপর্তশিং অমসুং পোলিসী মেকরশিংবু বজেৎকী লাউথোক্লিবশিং অসি মপুং ফানা চলাইনবগী মতাংদা খন্ন-নৈননবা তরাম্না ওকখি। মীয়ামগী অপাম্বশিং মপুং ফাহনবা অসি হীরম অমখক্তমক নত্তে, মসি বজেৎ অসিগী মরুওইবা পান্দম অমসুং সরকার অসিগী ৱারেপ্নি।"
প্রিভেন্তিব অমসুং হোলিস্তিক হেল্থকী ভিজনদা মরুওইবা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মালেমগী ওইনা য়োগ অমসুং আয়ুর্বেদকী মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লিবা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জিলা চা কয়াদা মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোক্লে। আয়ুশ্মান ভারত স্কিম অমসুং আরোগ্য মন্দিরগী খুত্থাংদা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং ফংহনবা হেনগৎলে। শ্রী মোদীনা 'কেয়র ইকোনোমী' অমসুং মালেমগী থাক্তা কেয়রগারশিংগীদমক হেনগৎলক্লিবা দিমান্দগী মতাংদা অখন্ননা পনখি। মহাক্না এক্সপর্তশিংদা নহাশিংবু শক্তি পীনবা অনৌবা ত্রেনিং মোদেলশিং পুথোক্নবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা হেল্থ সেক্তর এক্সপর্তশিংদা লৈবাক অসিদা ত্রেনিং ইকোসিস্তেম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা ত্রেনিং মোদেলশিং অমসুং পার্তনরশিপশিং শেমগৎনবা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং পীনবা হায়জরি।"
হেল্থকেয়রদা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অরাপ্পা মফমশিংদা তেলি-মেদিসিনগী মায় পাকপগী মতাংদা পনখি। মসিগী চাউখৎলকপা অসি খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুজর এক্সপরিয়েন্স অসি হেন্না লায়থোকহন্নবা অমসুং মীয়ামদা হেন্না চাউনা এৱেয়রনেস শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না থাজৈ মদুদি তেলি-মেদিসিনগী লমদা এৱেয়রনেস অমসুং শিজিন্নবদা লায়বা হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু লৈরি।"
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নহারোলশিংগী চাউখৎলক্লিবা ৱাখল্লোনবু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলনি হায়না থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ৱাখল্লোন অসিগা মান্নবা এজুকেসন সিস্তেম অমা শেম্নবা হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা, এজুকেসনবু থবক পীবা অমসুং এন্তরপ্রাইসকা শম্নহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা কৈথেলগী দিমান্দশিং অমসুং অশেংবা মালেমগী শেন্মিৎলোনগা মরী লৈনবা, মরুওইনা এ.আই., ওতোমেসন অমসুং দিজিতেল ইকোনোমীগুম্বা লমশিংদা, করিক্যুলম অমগী য়ুম্ফম ওইরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসি রিয়েল ৱার্ল্দ ইকোনোমীগা শম্নহন্নবগী থৌওং অসি খোংজেল য়াংশিনবা তাই।"
এজুকেসন, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রাইসকী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদু খন্ন-নৈনদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এ.ভি.জি.সি. (এনিমেসন, ভিজুএল ইফেক্স, গেমিং, অমসুং কোমিক্স) সেক্তর। ভারত অসি ইন্নোবেসন-দাইভর্স ইকোনোমী অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি হায়না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা মখোয়গী কেম্পসশিং অসি ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন অমসুং রিসর্স-দাইভর্স লর্নিংগী হবশিংদা ওন্থোক্নবা তকশিনখি। মসিনা মহৈরোইশিংদা তঙাইফদবা রিয়েল-ৱার্ল্দ এক্সপোজর ফংহনগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ওবিনার অসিদা, ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন অমসুং রিসর্স-দাইরেস্ত লর্নিংগী সেন্তরশিং ওইনা অদোমগী কেম্পসশিং শেমগৎনবা ৱাখল্লোন পুথোক্নবা ঐনা অদোমদা হায়জরি।"
প্রধান মন্ত্রীনা স্তেমগী লমশিংদা নুপী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি অমসুং তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীশিংদা নুপীমচাশিংগীদমক চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সরকারগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। নহা ওইরিবা রিসর্স তৌরিবশিংবু অথিংবা লৈতনা ইন্নোবেসন তৌনবা অমসুং এক্সপরিমেন্ত তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপা মপাঙ্গল লৈবা রিসর্স ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "অনৌবা রিসর্স তৌরিবশিংনা এক্সপরিমেন্ত তৌনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা থবক তৌনবা মপুং ফানা খুদোংচাবা ফংহনগদবা অসিগুম্বা রিসর্স ইকোসিস্তেম অমা ঐখোয়না শেমগদবনি।"
শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মশা-মউ ফবা অমসুং দিসিপ্লিন লৈবা নহারোলগী পোপুলেসন্না লৈবাক অসিগী শক্তিগী মপাঙ্গল ওইরি। মহাক্না 'খেলো ইন্দিয়া'গী ইম্পেক্তকী মতাংদা পনখি অমসুং অপীকপা শহরশিং অমসুং লমদমশিংদগী হৈশিংবশিং মশক খঙদোকপা, স্পোর্তস বোদীশিং প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং কমনৱেল্থ গেম্স অমসুং ওলিম্পিক বিদকুম্বা লাক্কদৌরিবা ইভেন্তশিংগীদমক্তা এথলেৎশিংদা স্ত্রকচর ফাইনান্সিএল সপোর্ত ফগৎহনবা মথৌ তাবগী মতাংদা পনখি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ঐখোয়না ঙসি নহা ওইরিবা শান্নরোইশিংবু মশক খঙদোকপা অমসুং শেমগৎপা মথৌ তাই। মদুগী মতুংদা খক্তনি ভারতকী ফ্লেগ অসি ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিতিবশিংদা ৱাংনা উরগনি।"
তুরিজম অমসুং কলচরনা থবক ফংহন্নবগী ওইথোকপা লৈবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ত্রেদিস্নেল স্পোৎশিংগী ৱাংমদা অনৌবা দিস্তিনেসনশিং শেমগৎপনা শহর অমগী ব্রান্দিং অমসুং অপুনবা চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। শ্রী মোদীনা স্তেকহোল্দরশিংদা স্কিল, কনেক্তিবিতী অমসুং কম্ম্যুনিতী পার্তিসিপেসন য়াওবা হোলিস্তিক এপ্রোচতা মীৎয়েং চংনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হৌজিক ঐখোয়না লৈবাক অসিদা অনৌবা তুরিস্ত দিস্তিনেসনশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্লি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ত্রেনিং ফংলবা গাইদশিং, হোস্পিতালিতী স্কিলশিং, দিজিতেল কনেক্তিবিতী, অমসুং কম্ম্যুনিতী পার্তিসিপেসন অসি ঐখোয়গী তুরিজম সেক্তরগী য়ুম্বী ওইরক্লি। মসিগী মথক্তা, ক্লিনিতী অমসুং তুং কোইনা চৎনগদবা থৌওংশিং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা গ্লোবেল দেস্তিনেসন অমা ওইনা ভারতকী থাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবদা তুরিজম অমসুং মসিগা মরী লৈনবা লমশিংদা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অসি য়াম্না মরু ওইগনি।
মহাক্কী অরোইবা ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুসনশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাং য়াঙখৎহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংমিন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি খন্ন-নৈনবশিং অসিনা তুংলমচৎকীদমক অচেৎপা রোদমেপ অমা পীগনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। অসিগুম্বা হোৎনবা অসিগা লোয়ননা, চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Post Budget Webinar on the theme “Sabka Saath Sabka Vikas-Fulfilling Aspirations of People”
India is working today on a vision of preventive and holistic health: PM
In the last few years, the country's health infrastructure has become stronger;medical colleges have opened in hundreds of districts through the Ayushman Bharat Yojana and Arogya Mandirs, the reach of health services has been extended to every village: PM
Our Yoga and Ayurveda are becoming popular across the entire world: PM
We must further accelerate the process of linking our education system with the real-world economy;we need to increase our focus on subjects such as AI and automation, Digital economy, and design-driven manufacturing: PM
India is moving towards an innovation-driven economy: PM
As we prepare for futuristic technologies today; it is crucial that no daughter is held back due to a lack of opportunities: PM
In the last few years, sports have been viewed as a significant stream of national development, initiatives like Khelo India have given new energy to the sports ecosystem in the country, and across the country, sports infrastructure is being strengthened: PM
09 MAR 2026 11:15AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the fourth in a series of post-budget webinars today, focusing on the theme “Sabka Saath Sabka Vikas-Fulfilling Aspirations of People”. Highlighting that the sectors of Education, Skill, Health, Tourism, Sports, and Culture are the primary vehicles for meeting these goals, Shri Modi welcomed experts and policy makers to deliberate on the effective implementation of budget announcements. "Fulfilling public aspirations is not just a subject; it is the core objective of this budget and the resolution of this government," emphasised Shri Modi..
Emphasizing the vision of preventive and holistic health, the Prime Minister noted the rapid strengthening of health infrastructure and the global popularity of Yoga and Ayurveda. The Prime Minister highlighted that Medical colleges have been opened in hundreds of districts; Through the Ayushman Bharat scheme and Aarogya Mandirs, access to healthcare services has been expanded. Shri Modi specifically drew attention to the emerging 'Care Economy' and the rising demand for caregivers globally, urging experts to develop new training models to empower the youth. "I would urge the health sector experts present in this webinar to give suggestions on developing new training models and partnerships so that the training ecosystem in the country can become even stronger," stated Shri Modi.
Regarding the digital transformation in healthcare, the Prime Minister spoke about the success of Tele-medicine in reaching remote areas. While acknowledging its growth, PM stressed the need for further simplifying the user experience and building greater public awareness. "I believe there is still a need to increase awareness and ease of use in Tele-medicine," asserted Shri Modi.
The Prime Minister lauded the evolving mindset of India’s youth as the nation's greatest strength and called for an education system that matches this spirit. Shri Modi highlighted that in the country, continuous efforts are being made to link education with employment and enterprise. The Prime Minister emphasized that the New Education Policy provides the foundation for a curriculum that must stay aligned with market demands and the real-world economy, specifically in fields like AI, automation, and the digital economy. "We will have to accelerate the process of linking our education system with the real-world economy," noted Shri Modi.
Discussing the nexus between education, employment, and enterprise, the Prime Minister highlighted the promotion of the A.V.G.C. (Animation, Visual Effects, Gaming, and Comics) sector. Asserting that India is moving towards an innovation-driven economy, the Prime Minister called upon academic institutions to transform their campuses into hubs of industry collaboration and research-driven learning to provide students with essential real-world exposure. "I would urge you that in this webinar, there must be a brainstorm on developing your campuses as centers of industry collaboration and research-driven learning," remarked Shri Modi.
The Prime Minister expressed pride in the increasing number of women in STEM fields and reiterated the government’s commitment to ensuring equal opportunities for daughters in futuristic technologies. Calling for a robust research ecosystem that encourages young researchers to innovate and experiment without barriers Shri Modi emphasized, "We have to create such a research ecosystem where young researchers get full opportunity to experiment and work on new ideas."
Turning to sports, the Prime Minister remarked that a healthy and disciplined youth population is the backbone of national power. He highlighted the impact of 'Khelo India' and emphasized the need for identifying talent even from smaller towns and regions, professionalizing sports bodies and improving structured financial support for athletes to prepare for upcoming events like the Commonwealth Games and the Olympic bid. "In such a situation, we have to identify and groom young players today, only then will India's flag fly high in international competitions," Shri Modi remarked.
On the potential of Tourism and Culture to drive employment, the Prime Minister noted that developing new destinations beyond traditional spots boosts a city's branding and overall development. Shri Modi urged stakeholders to focus on a holistic approach involving skills, connectivity, and community participation. "Now we are focusing on developing tourist destinations in the country afresh," noted the Prime Minister.
The Prime Minister asserted, “Trained guides, hospitality skills, digital connectivity, and community participation are becoming the pillars of our tourism sector. Alongside these, cleanliness and sustainable practices are essential. Your suggestions on tourism and related areas will be of immense importance as we work together to strengthen India’s position as a global destination.”
In his concluding remarks, the Prime Minister highlighted the importance of synergy between institutions, industry, and academia to accelerate national progress expressing confidence that these discussions would provide a solid roadmap for the future and solidify the foundation of a Developed India. "With such efforts, the foundation of a Developed India will be further strengthened," concluded the PM.