প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
"সবকা সাথ, সবকা বিকাশ-জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণ" শীৰ্ষক বিষয়ত বাজেট-উত্তৰ ৱেবিনাৰত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
ভাৰতে বৰ্তমান প্ৰতিৰোধমূলক আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত কেইবছৰমানত দেশৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী হৈছে; আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা আৰু আৰোগ্য মন্দিৰৰ জৰিয়তে কেইবাশ জিলাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছে, প্ৰতিখন গাঁৱলৈ স্বাস্থ্য সেৱাৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটোৱা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ সমগ্ৰ বিশ্বতে জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাক বাস্তৱ-বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো আৰু ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব; আমি এআই আৰু স্বয়ংক্ৰীয়কৰণ, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, আৰু আৰ্হি-চালিত উৎপাদনৰ দৰে বিষয়সমূহত আমাৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত এক উদ্ভাৱন-চালিত অৰ্থনীতিৰ দিশে আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি আজি ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থকা সময়ত সুযোগৰ অভাৱত কোনো কন্যাই যাতে পিছ পৰি নাথাকে সেয়া অতি গুৰুত্বপূৰ্ণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত কেইবছৰমানত ক্ৰীড়াক ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ধাৰা হিচাপে বিবেচনা কৰা হৈছে, খেলো ইণ্ডিয়াৰ দৰে উদ্যোগসমূহে দেশত ক্ৰীড়া পৰিৱেশতন্ত্ৰক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে আৰু সমগ্ৰ দেশতে ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 MAR 2026 11:15AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ-জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণ" শীৰ্ষক বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বাজেট-পৰৱৰ্তী ৱেবিনাৰৰ এক শৃংখলাৰ চতুৰ্থটো ভাষণ দিয়ে। এই লক্ষ্যসমূহত উপনীত হোৱাৰ বাবে শিক্ষা, দক্ষতা, স্বাস্থ্য, পৰ্যটন, ক্ৰীড়া আৰু সংস্কৃতি খণ্ডসমূহ প্ৰাথমিক বাহন বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বিশেষজ্ঞ আৰু নীতি নিৰ্ধাৰকসকলক বাজেট ঘোষণাৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ সম্পৰ্কত আলোচনা কৰিবলৈ আদৰণি জনায়। "জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰাটো কেৱল এটা বিষয় নহয়; ই হৈছে এই বাজেটৰ মূল উদ্দেশ্য আৰু এই চৰকাৰৰ সংকল্প", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰতিৰোধমূলক আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত সৃষ্টি তথা যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদৰ বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয়তাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেইবাশ জিলাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছে; আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আৰু আৰোগ্য মন্দিৰৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে বিশেষকৈ উদীয়মান 'যত্ন অৰ্থনীতি' আৰু বিশ্বজুৰি যত্ন লোৱাসকলৰ বৰ্ধিত চাহিদাৰ প্ৰতি মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰি বিশেষজ্ঞসকলক যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰ নতুন আৰ্হি বিকাশ ঘটাবলৈ আহ্বান জনায়। "মই এই ৱেবিনাৰত উপস্থিত স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞসকলক প্ৰশিক্ষণৰ নতুন আৰ্হি আৰু অংশীদাৰিত্ব বিকশিত কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শ দিবলৈ অনুৰোধ কৰিম যাতে দেশত প্ৰশিক্ষণ পৰিৱেশতন্ত্ৰ আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব পাৰে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
স্বাস্থসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুৰ্গম অঞ্চল ঢুকি পোৱাত টেলি-মেডিচিনৰ সাফল্যৰ বিষয়ে কয়। ইয়াৰ বিকাশৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যৱহাৰকাৰীৰ অভিজ্ঞতা অধিক সৰল কৰা আৰু অধিক জনসচেতনতা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এতিয়াও টেলি-মেডিচিনত সজাগতা আৰু ব্যৱহাৰৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে", শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰিৱৰ্তিত মানসিকতাক দেশৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ শক্তি হিচাপে প্ৰশংসা কৰে আৰু এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে খাপ খোৱা শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ বাবে আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশত শিক্ষা ব্যৱস্থাক নিযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে নতুন শিক্ষা নীতিয়ে এনে এক পাঠ্যক্ৰমৰ ভেটি প্ৰদান কৰে যি বজাৰৰ চাহিদা আৰু বাস্তৱ-বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখিব লাগিব, বিশেষকৈ এআই, স্বয়ংক্ৰীয়কৰণ আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত। "আমি আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাটোক বাস্তৱ-বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব", শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
শিক্ষা, নিযুক্তি আৰু উদ্যোগৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এ ভি জি চি (এনিমেচন, ভিজুৱেল এফেক্টছ, গেমিং, আৰু কমিক্স) খণ্ড প্ৰচাৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ভাৰত এক উদ্ভাৱন-চালিত অৰ্থনীতিৰ দিশে আগবাঢ়িছে বুলি দৃঢ়তাৰে মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক তেওঁলোকৰ চৌহদক উদ্যোগৰ সহযোগিতা আৰু গৱেষণা-চালিত শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে শিক্ষাৰ্থীসকলক প্ৰয়োজনীয় বাস্তৱ-জগতৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব পাৰি। "মই এই ৱেবিনাৰত আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিম-আপোনালোকৰ চৌহদক উদ্যোগৰ সহযোগিতা আৰু গৱেষণা-চালিত শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত কৰাৰ বাবে এক চিন্তা-চৰ্চা হ’ব লাগিব", শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এছ টি ই এম ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ বৰ্ধিত সংখ্যাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিত কন্যাৰ বাবে সমান সুযোগ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। যুৱ গৱেষকসকলক বাধা নোহোৱাকৈ উদ্ভাৱন আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা এক শক্তিশালী গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবে আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "আমি এনে এক গৱেষণা পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব য’ত যুৱ গৱেষকসকলে নতুন ধাৰণাৰ ওপৰত পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা আৰু কাম কৰাৰ সম্পূৰ্ণ সুযোগ পাব।"
ক্ৰীড়াৰ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এক সুস্থ আৰু শৃঙ্খলাবদ্ধ যুৱ জনসংখ্যা হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তিৰ মেৰুদণ্ড। তেওঁ 'খেলো ইণ্ডিয়া'ৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু আনকি সৰু চহৰ আৰু অঞ্চলৰ পৰাও প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰা, ক্ৰীড়া সংস্থাসমূহক পেছাদাৰী কৰা আৰু কমনৱেলথ গেমছ আৰু অলিম্পিকৰ দৰে আগন্তুক প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰস্তুত হ'বলৈ খেলুৱৈসকলৰ বাবে বিত্তীয় সহায়তাৰ গাঁথনি উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "এনে পৰিস্থিতিত আমি আজি যুৱ খেলুৱৈসকলক চিনাক্ত আৰু প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতৰ পতাকা ওপৰলৈ উৰিব", শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধিৰ বাবে পৰ্যটন আৰু সংস্কৃতিৰ সম্ভাৱনা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে পৰম্পৰাগত স্থানসমূহৰ বাহিৰেও নতুন গন্তব্যস্থানৰ বিকাশে চহৰ এখনৰ ব্ৰেণ্ডিং আৰু সামগ্ৰিক উন্নয়ন বৃদ্ধি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে অংশীদাৰসকলক দক্ষতা, সংযোগ আৰু সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ সৈতে জড়িত এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়। "এতিয়া আমি দেশত পৰ্যটনস্থলীসমূহৰ নতুনকৈ বিকাশ ঘটোৱাত গুৰুত্ব দিছো", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "প্ৰশিক্ষিত গাইড, আতিথ্য দক্ষতা, ডিজিটেল সংযোগ, আৰু সামূহিক অংশগ্ৰহণ আমাৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ স্তম্ভ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ লগতে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু বহনক্ষম অনুশীলনবোৰ অত্যাৱশ্যকীয়। আমি গোলকীয় গন্তব্যস্থান হিচাপে ভাৰতৰ অৱস্থান শক্তিশালী কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ বাবে পৰ্যটন আৰু আনুষংগিক ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত আপোনালোকৰ পৰামৰ্শসমূহ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।"
সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ আৰু শিক্ষাৰ মাজত সমন্বয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই আলোচনাসমূহে ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃঢ় ৰূপৰেখা প্ৰদান কৰিব আৰু উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। "এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে উন্নত ভাৰতৰ ভেটি অধিক শক্তিশালী হ’ব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণি মাৰি কয়।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Post Budget Webinar on the theme “Sabka Saath Sabka Vikas-Fulfilling Aspirations of People”
India is working today on a vision of preventive and holistic health: PM
In the last few years, the country's health infrastructure has become stronger;medical colleges have opened in hundreds of districts through the Ayushman Bharat Yojana and Arogya Mandirs, the reach of health services has been extended to every village: PM
Our Yoga and Ayurveda are becoming popular across the entire world: PM
We must further accelerate the process of linking our education system with the real-world economy;we need to increase our focus on subjects such as AI and automation, Digital economy, and design-driven manufacturing: PM
India is moving towards an innovation-driven economy: PM
As we prepare for futuristic technologies today; it is crucial that no daughter is held back due to a lack of opportunities: PM
In the last few years, sports have been viewed as a significant stream of national development, initiatives like Khelo India have given new energy to the sports ecosystem in the country, and across the country, sports infrastructure is being strengthened: PM
09 MAR 2026 11:15AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the fourth in a series of post-budget webinars today, focusing on the theme “Sabka Saath Sabka Vikas-Fulfilling Aspirations of People”. Highlighting that the sectors of Education, Skill, Health, Tourism, Sports, and Culture are the primary vehicles for meeting these goals, Shri Modi welcomed experts and policy makers to deliberate on the effective implementation of budget announcements. "Fulfilling public aspirations is not just a subject; it is the core objective of this budget and the resolution of this government," emphasised Shri Modi..
Emphasizing the vision of preventive and holistic health, the Prime Minister noted the rapid strengthening of health infrastructure and the global popularity of Yoga and Ayurveda. The Prime Minister highlighted that Medical colleges have been opened in hundreds of districts; Through the Ayushman Bharat scheme and Aarogya Mandirs, access to healthcare services has been expanded. Shri Modi specifically drew attention to the emerging 'Care Economy' and the rising demand for caregivers globally, urging experts to develop new training models to empower the youth. "I would urge the health sector experts present in this webinar to give suggestions on developing new training models and partnerships so that the training ecosystem in the country can become even stronger," stated Shri Modi.
Regarding the digital transformation in healthcare, the Prime Minister spoke about the success of Tele-medicine in reaching remote areas. While acknowledging its growth, PM stressed the need for further simplifying the user experience and building greater public awareness. "I believe there is still a need to increase awareness and ease of use in Tele-medicine," asserted Shri Modi.
The Prime Minister lauded the evolving mindset of India’s youth as the nation's greatest strength and called for an education system that matches this spirit. Shri Modi highlighted that in the country, continuous efforts are being made to link education with employment and enterprise. The Prime Minister emphasized that the New Education Policy provides the foundation for a curriculum that must stay aligned with market demands and the real-world economy, specifically in fields like AI, automation, and the digital economy. "We will have to accelerate the process of linking our education system with the real-world economy," noted Shri Modi.
Discussing the nexus between education, employment, and enterprise, the Prime Minister highlighted the promotion of the A.V.G.C. (Animation, Visual Effects, Gaming, and Comics) sector. Asserting that India is moving towards an innovation-driven economy, the Prime Minister called upon academic institutions to transform their campuses into hubs of industry collaboration and research-driven learning to provide students with essential real-world exposure. "I would urge you that in this webinar, there must be a brainstorm on developing your campuses as centers of industry collaboration and research-driven learning," remarked Shri Modi.
The Prime Minister expressed pride in the increasing number of women in STEM fields and reiterated the government’s commitment to ensuring equal opportunities for daughters in futuristic technologies. Calling for a robust research ecosystem that encourages young researchers to innovate and experiment without barriers Shri Modi emphasized, "We have to create such a research ecosystem where young researchers get full opportunity to experiment and work on new ideas."
Turning to sports, the Prime Minister remarked that a healthy and disciplined youth population is the backbone of national power. He highlighted the impact of 'Khelo India' and emphasized the need for identifying talent even from smaller towns and regions, professionalizing sports bodies and improving structured financial support for athletes to prepare for upcoming events like the Commonwealth Games and the Olympic bid. "In such a situation, we have to identify and groom young players today, only then will India's flag fly high in international competitions," Shri Modi remarked.
On the potential of Tourism and Culture to drive employment, the Prime Minister noted that developing new destinations beyond traditional spots boosts a city's branding and overall development. Shri Modi urged stakeholders to focus on a holistic approach involving skills, connectivity, and community participation. "Now we are focusing on developing tourist destinations in the country afresh," noted the Prime Minister.
The Prime Minister asserted, “Trained guides, hospitality skills, digital connectivity, and community participation are becoming the pillars of our tourism sector. Alongside these, cleanliness and sustainable practices are essential. Your suggestions on tourism and related areas will be of immense importance as we work together to strengthen India’s position as a global destination.”
In his concluding remarks, the Prime Minister highlighted the importance of synergy between institutions, industry, and academia to accelerate national progress expressing confidence that these discussions would provide a solid roadmap for the future and solidify the foundation of a Developed India. "With such efforts, the foundation of a Developed India will be further strengthened," concluded the PM.