পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় সংস্থাসমূহে ১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগৰ অনুদান হিচাপে ২৯৯ কোটিৰো অধিক টকা লাভ কৰে
08 MAR 2026 6:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অসমৰ পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠান/ গ্ৰাম্য স্থানীয় সংস্থাৰ বাবে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগৰ (XV FC) অনুদান মুকলি কৰিছে। ইয়াত ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ২৫৬.৬০ কোটি টকাৰ আনটাইড অনুদানৰ ২য় কিস্তি অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। এই ধনৰাশি অসমৰ সকলো যোগ্য ২৭ জিলা পঞ্চায়ত (DP), সকলো যোগ্য ১৮২ ব্লক পঞ্চায়ত (BP), সকলো যোগ্য ২১৯২ গাঁও পঞ্চায়ত (GP) আৰু সকলো যোগ্য ৩ স্বায়ত্তশাসিত জিলা পৰিষদ (ADC) যথাঃ বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিল (BTC), কাৰ্বি আংলং স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদ (KAAC) আৰু ডিমা হাছাও স্বায়ত্তশাসিত পৰিষদৰ (DHAC) বাবে আগবঢ়োৱা হৈছে। ইয়াৰোপৰি, ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ আনটাইড অনুদানৰ ১ম কিস্তিৰ ৪২.৭০ কোটি টকাৰ উইথহেল্ড অংশক অতিৰিক্তভাৱে যোগ্য ৩ এডিচিলৈ (বিটিচি, কেএএচি আৰু ডিএইচএচি) মুকলি কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয় আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ (খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ) জৰিয়তে পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠান/গ্ৰাম্য স্থানীয় সংস্থাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহলৈ ১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগৰ (XV-FC) অনুদান মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱাৰ পিছত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে এই অনুদান মুকলি কৰে। এই আবন্টিত অনুদানক এটা বিত্তীয় বৰ্ষত ২ টা কিস্তিত মুকলি কৰি দিয়াৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়োৱা হয়। সংবিধানৰ একাদশ সূচীত সন্নিৱিষ্ট ২৯ বিষয়ৰ অধীনত, স্থান-নিৰ্দিষ্ট অনুভূত প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে পিআৰআই/আৰএলবি-এ আনটাইড অনুদানসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিব। ইয়াত দৰমহা আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যয় অন্তৰ্ভুক্ত নহয়। টাইড অনুদানসমূহক (ক) অনাময় আৰু অ’ডিএফ স্বীকৃতি ৰক্ষণাবেক্ষণৰ মৌলিক সেৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ভিতৰত ঘৰুৱা আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা আৰু পৰিশোধনক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে। (খ) খোৱাপানীৰ যোগান, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু পানীৰ পুনঃব্যৱহাৰতো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।

Ministry of Panchayati Raj
Rural Local Bodies of Assam Get Over Rs. 299 Crores as Fifteenth Finance Commission Grants
08 MAR 2026 6:17PM by PIB Delhi
The Union Government has released XV FC Grants during FY. 2025-26, for Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies in Assam. It entails 2nd installment of untied grants of the financial year 2025-26 amounting to Rs.256.60 crores. These funds are for all eligible 27 District Panchayats (DPs), all eligible 182 Block Panchayats (BPs), all eligible 2192 Gram Panchayats (GPs) and all eligible 3 Autonomous District Councils (ADCs) namely Bodoland Territorial Council (BTC), Karbi Anglong Autonomous Council (KAAC) and Dima Hasao Autonomous Council (DHAC) in the State of Assam. Further, Rs. 42.70 crores of withheld portion of 1st instalment of untied grant for FY 2025-26 has also been released to additionally eligible 3 ADCs (BTC, KAAC & DHAC).
Government of India through Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti (Department of Drinking Water and Sanitation) recommends release of XV-FC Grants to States for Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies that is then released by Ministry of Finance. The allocated grants are recommended and released in 2 installments in a financial year. The Untied Grants will be utilized by PRIs/ RLBs for location-specific felt needs, under the twenty-nine subjects enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution, except for salaries and other establishment costs. The Tied Grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of ODF status, and this should include management and treatment of household waste, and human excreta and fecal sludge management in particular and (b) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling.