ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰত এ আই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬ এক্সপ’ৰ পঞ্চম দিনা দৰ্শকৰ ব্যাপক উৎসাহ
যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ উপস্থিতিৰে গুঞ্জৰিত পেভিলিয়ন
20 FEB 2026 8:36PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬ এক্সপ’ৰ পঞ্চম দিনটোতো দৰ্শকৰ ব্যাপক উচাহ পৰিলক্ষিত হয়। বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলে বিভিন্ন বিপনীত উৎসাহেৰে মত বিনিময় কৰা দেখা যায়। ইয়াত একাংশ প্ৰদৰ্শকৰ পৰা মুল দিশসমূহ আগবঢ়োৱা হ’ল:
ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ মত বিনিময়মুলক প্ৰদৰ্শনীৰে দৰ্শকক মোহিত কৰে, য’ত ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু আইটি উদ্ভাৱন নীতিক আগুৱাই নিয়াত ইয়াৰ ভূমিকাক উজ্জ্বল কৰি তোলা হয়।
জ্ঞান ভাৰতমে এক কোটিৰো অধিক পাণ্ডুলিপি ডিজিটেলাইজ কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ জ্ঞান ঐতিহ্যক এক শক্তিশালী ডিজিটেল ভঁৰালৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত কৰাৰ অভিযান প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সময়ত শক্তিশালী নিয়োজিততাৰ সাক্ষী হয়।
স্থানীয় ভাষা, উদ্যোগ আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰয়োগৰ বাবে নিৰ্মিত ভাৰতকেন্দ্ৰিক উদ্ভাৱনীমূলক এআই মডেলৰ পোনপটীয়া প্ৰদৰ্শনেৰে সৰ্বম এআইয়ে আগ্ৰহী দৰ্শকক মোহিত কৰে।
ভাৰতজিপিটিয়ে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় ভাষিক আৰু ডিজিটেল পৰিৱেশৰ অনুকূল বহুভাষিক এআই মডেল প্ৰদৰ্শন কৰি উপস্থিত দৰ্শকক উৎসাহ যোগায়।
ৱেভছ ক্ৰিয়েটাৰ্ছ কৰ্ণাৰে এভিজিচি-এক্সআৰ (এনিমেচন, ভিএফএক্স, গেমিং, কমিক্স, আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটি) খণ্ডত এআইৰ বাবে এটা মত বিনিময়মূলক উদ্ভাৱন হাব হিচাপে কাম কৰে, য'ত ৫১টা ষ্টাৰ্টআপে মিডিয়া, সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তি আৰু নিমজ্জিত মনোৰঞ্জনত ৰিয়েল-টাইম এআই এপ্লিকেচন প্ৰদৰ্শন কৰে।
জ্ঞানী এআইয়ে এই সন্মিলনত ‘ইনিয়া ভইচ-অ’এছ’ প্ৰৱৰ্তন কৰে, যিটো বহুভাষিক বাক্যৰ বাবে ডিজাইন কৰা ৫ বিলিয়ন পেৰামিটাৰৰ ভইচ-ফাৰ্ষ্ট এআই মডেল। ই চৰকাৰী, উদ্যোগ, আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰয়োগৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু স্বাভাৱিক কণ্ঠৰ পৰা কণ্ঠলৈ পাৰস্পৰিক মত বিনিময় সক্ষম কৰে।
অসংখ্য যুৱক-যুৱতীৰ উৎসাহৰ লগতে হলটোত বৈপ্লৱিক ধাৰণা সৃষ্টিৰে ইণ্ডিয়া এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬ এক্সপ’ৰ পঞ্চম দিনটোৰ সামৰণি পৰে। এআইৰ জগতখন ওচৰৰ পৰা অন্বেষণ কৰিবলৈ মাত্ৰ এদিন বাকী থকাৰ সময়তে কাইলৈ ​​এক্সপ’ সমাপ্ত হোৱাৰ আগতে উদ্যোগৰ নেতা, শিক্ষাবিদ আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে শেষৰ প্ৰতিটো তথ্য আৰু অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰিব পাৰিব।

Ministry of Electronics & IT
India AI Impact Summit 2026 Expo Sees High-Octane Day 5
Pavilions Buzz with Youth and Innovators
20 FEB 2026 8:36PM by PIB Delhi
The fifth day of the India AI Impact Summit 2026 Expo witnessed a continued robust footfall with hundreds thronging across the 10 pavilions at the Expo. Youngsters in particular were seen interacting enthusiastically at the various stalls. Here are snapshots from few exhibitors
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) attracted steady visitor interest with interactive demonstrations highlighting its role in driving India’s electronics and IT innovation policies.
Gyan Bharatam witnessed strong engagement as it showcased its mission to digitize over one crore manuscripts and safeguard India’s knowledge heritage through a robust digital repository.
Sarvam AI drew curious attendees through live showcases of its India-focused foundational AI models built for local languages, enterprises, and public sector applications.
BharatGPT generated enthusiastic participation by presenting multilingual AI models tailored to India’s diverse linguistic and digital landscape.
WAVES Creators’ Corner functioned as an interactive innovation hub for AI in the AVGC-XR (Animation, VFX, Gaming, Comics & Extended Reality) sector, featuring 51 startups and demonstrating real-time AI applications in media, creative technologies, and immersive entertainment.
Gnani.ai introduced Inya VoiceOS at the Summit, a 5-billion-parameter, voice-first AI model designed for multilingual speech, enabling seamless and natural voice-to-voice interactions for government, enterprise, and public sector applications.
The fifth day of India AI Impact Summit 2026 Expo came to a close with youthful energy and enthusiasm palpable in the air, the hum of breakthrough ideas lingering in the halls. With just one more day left to enthrall in the world of AI, industry leaders, academicians, students will have to race to capture every last insight before the curtains fall on the India AI Impact Summit 2026 Expo tomorrow.