প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ চৰকাৰী ভ্ৰমণ সন্দৰ্ভত ভাৰত-ফিনলেণ্ডৰ যুটীয়া বিবৃতি
05 MAR 2026 8:03PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত ফিনলেণ্ড গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ডঃ আলেকজেণ্ডাৰ ষ্টাব ২০২৬ চনৰ ৪-৭ মাৰ্চত ভাৰতলৈ চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীলৈ আহিছে। ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতলৈ অহা ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবে নতুন দিল্লী আৰু মুম্বাই ভ্ৰমণ কৰিছে আৰু তেওঁৰ সৈতে আছে ফিনলেণ্ডৰ জলবায়ু আৰু পৰিৱেশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ছাৰী মুল্টালা, ফিনলেণ্ডৰ নিয়োগ মন্ত্ৰী শ্ৰী মাটিয়াছ মাৰ্টিনেন তথা বিষয়া আৰু বাণিজ্যিক নেতৃত্বৰে গঠিত এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ৫ মাৰ্চত নতুন দিল্লীত ৰাইচিনা ডায়ালগৰ একাদশ সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবে মুখ্য অতিথি হিচাপে উদ্বোধনী ভাষণ প্ৰদান কৰে। ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ফিনলেণ্ড গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী পেট্টেৰি অৰ্পোৰ ভ্ৰমণৰ পাছতে ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবৰ এই ভ্ৰমণ।
২০২৬চনৰ ৫মাৰ্চত ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত উষ্ম আদৰণি জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত বিভিন্ন বিষয় আলোচনা কৰে আৰু যুটীয়াভাৱে সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভ্ৰমণৰত ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধানগৰাকীৰ সন্মানত দুপৰীয়াৰ আহাৰৰো আয়োজন কৰে।
ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এআই ইম্পেক্ট সন্মিলন ২০২৬ সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বাবে ভাৰতক অভিনন্দন জনায়। দুয়োজন নেতাই এই মত ব্যক্ত কৰে যে এ আই-ৰ নিৰাপদ, বিশ্বাসযোগ্য আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ দিশত কাম কৰাটো সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ।
নেতাদ্বয়ে পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু গণতন্ত্ৰ তথা আইনৰ শাসনৰ মূল্যবোধৰ ভেটিৰ ওপৰত নিৰ্মিত ভাৰত আৰু ফিনলেণ্ডৰ মাজত গভীৰ আৰু স্থায়ী বন্ধুত্বৰ লগতে বিশ্ব শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সৈতে বহুপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে।
নেতাদ্বয়ে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা দুগুণ কৰাৰ গুৰুত্ব আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ ক্ষতিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বজুৰি সহযোগিতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
২০২৬চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সন্মিলনত ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত সম্পন্ন হোৱা যুগান্তকাৰী মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিক আদৰণি জনাই নেতাসকলে ভাৰত-ফিনলেণ্ড দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ককে ধৰি উভয় পক্ষৰ বাবে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ অপৰিসীম আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সুযোগৰ সম্পৰ্কত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
২০২১চনৰ ১৬মাৰ্চত ভাৰত-ফিনলেণ্ড ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন আৰু ক্ৰমে ২০১৮ আৰু ২০২২ চনত ষ্টকহোম আৰু কোপনহেগেনত অনুষ্ঠিত ভাৰত-নৰ্ডিক সন্মিলনৰ দুটা সংস্কৰণৰ সমান্তৰালভাৱে দুয়োখন দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠকৰ লগতে ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা গতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নেতাদ্বয়ে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু গভীৰ কৰি ৰখাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই উদ্যমেৰে নেতা দুজনে ভাৰত-ফিনলেণ্ডৰ সম্পৰ্কক নিজ নিজ স্বাৰ্থ আৰু পাৰস্পৰিক লাভালাভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ডিজিটেলাইজেচন আৰু বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত এক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে বাণিজ্যিক সম্প্ৰদায়ক ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ যুগান্তকাৰী এফটিএৰ দ্বাৰা মুকলি কৰা বিশাল সুযোগসমূহৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই সন্দৰ্ভত নেতাদ্বয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰত আৰু ফিনলেণ্ডৰ মাজৰ বাণিজ্য বৰ্তমানৰ মূল্যৰ দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্যত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
নেতাদ্বয়ে সংশ্লিষ্ট বাণিজ্যিক সম্প্ৰদায়ৰ মাজত হোৱা ইতিবাচক মত বিনিময়ৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা বৃহৎ বাণিজ্যিক প্ৰতিনিধি দলৰ লগতে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এআই ইম্পেক্ট সন্মিলনত ফেব্ৰুৱাৰীত ফিনলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যোগদান কৰা কোম্পানীসমূহৰ দ্বাৰা প্ৰতিফলিত হৈছে। দুয়োগৰাকী নেতাই আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ৭ মাৰ্চত মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ভাৰত-ফিনলেণ্ড ব্যৱসায়িক সন্মিলন আৰু চিইঅ’ৰ মত বিনিময়ে বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি-সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগ সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাত সহায় কৰিব।
নেতাদ্বয়ে হেলচিংকিৰ শ্লাছত ভাৰতীয় উদ্ভাৱনীমূলক ষ্টাৰ্টআপৰ আৰু নতুন দিল্লীৰ ষ্টাৰ্টআপ মহাকুম্ভত ফিনলেণ্ডৰ ষ্টাৰ্টআপৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে বৃদ্ধি পোৱা ষ্টাৰ্টআপ সহযোগিতাৰ লগতে ভাৰত-ফিনলেণ্ড ষ্টাৰ্টআপ কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপক আদৰণি জনায়।
ডিজিটেলাইজেচন
ডিজিটেলাইজেচনৰ পৰিৱৰ্তনকাৰী শক্তিক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে ৫জি, ৬জি, উচ্চ-দক্ষতাসম্পন্ন আৰু কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং তথা কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিকে ধৰি ডিজিটেল ৰূপান্তৰক অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰে, য'ত পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু লাভালাভৰ ওপৰত আধাৰিত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব পাৰি। নেতা দুজনে ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ (ইউ পি আই) ৰ দৰে ডিজিটেল পেমেণ্টকে ধৰি ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত নেতাদ্বয়ে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়সমূহক ডিজিটেলাইজেচনৰ ওপৰত এক আন্তঃক্ষেত্ৰীয় যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠী স্থাপন কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে অগ্ৰাধিকাৰসমূহ নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰি আৰু ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনক সম্ভৱ কৰা দৃঢ় তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ ওপৰত কাম কৰিব পাৰি।
ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ফিনলেণ্ডৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন আৰু প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱন পৰিৱেশতন্ত্ৰত যথেষ্ট সংখ্যক ভাৰতীয় পেছাদাৰীৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিয়ে সকলোক উপকৃত কৰিব পৰা ডিজিটেল পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষমতাৰ জৰিয়তে সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত অৰিহণা যোগাইছে।
নেতাদ্বয়ে ছেমিকণ্ডাক্টৰ, ৬জি আৰু শক্তি প্ৰণালীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতীয় আৰু ফিনলেণ্ডৰ কোম্পানী আৰু গৱেষণা সংস্থাসমূহৰ যুটীয়া পদক্ষেপৰ বাবে আৰডিআই পুঁজি প্ৰদানৰ বাবে ভাৰতীয় বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ তথা ফিনলেণ্ডৰ বাণিজ্য বিভাগৰ যুটীয়া আহ্বানত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত ৬জি এলায়েন্স আৰু ফিনলেণ্ডৰ অলু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত সহযোগিতাৰ পৰিকাঠামোৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু ৬জিৰ ওপৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
তদুপৰি, নেতাদ্বয়ে ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু ফিনলেণ্ডৰ বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এআইৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি আৰডিআই সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক অন্বেষণৰ বাবে কৰা কামক আদৰণি জনায়, লগতে উচ্চ-ক্ষমতাসম্পন্ন কম্পিউটাৰৰ সন্দৰ্ভত ইণ্ডিয়ান চেণ্টাৰ ফৰ ডেভেলপমেণ্ট অৱ এডভান্সড কম্পিউটিং আৰু ফিনলেণ্ডৰ আইটি চেণ্টাৰ ফৰ ছায়েন্সৰ মাজত হোৱা আলোচনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত নেতাদ্বয়ে ভাৰতীয় আৰু ফিনলেণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ মাজত ভৱিষ্যতৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আৰু সক্ৰিয় ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে সহযোগিতাৰ এক উদীয়মান ক্ষেত্ৰ হিচাপে মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
বহনক্ষমতা
বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী নেতাই বিশেষকৈ নিম্ন কাৰ্বন পৰিৱৰ্তন, শক্তি দক্ষতা, জৈৱ ইন্ধন, স্মাৰ্ট গ্ৰীড আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ দৰে ক্ষেত্ৰত পৰিষ্কাৰ শক্তি সমাধানৰ অগ্ৰগতিৰ বৃহৎ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তদুপৰি তেওঁলোকে চক্ৰীয় অৰ্থনীতি, বহনক্ষম জল ব্যৱস্থাপনা আৰু বতৰ বিজ্ঞানত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
ইয়াৰ বাবে নেতাদ্বয়ে বহনক্ষমতা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ প্ৰাসংগিক বিষয়সমূহক একত্ৰিত কৰি বহনক্ষমতাৰ ওপৰত এক যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠী গঠনক আদৰণি জনায়।
তদুপৰি নেতাদ্বয়ে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি ৰূপায়ণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, য’ত জৈৱ শক্তি আৰু আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তিৰ সমাধান, শক্তি সংৰক্ষণ আৰু নমনীয় আৰই প্ৰণালী, সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ লগতে বায়ু, সৌৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ জলবিদ্যুতকে ধৰি বহনক্ষমতাত অৰিহণা যোগোৱা সহযোগিতাৰ বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ সামৰি লোৱা হৈছে।
তেওঁলোকে পৰিৱেশ সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি নৱীকৰণ আৰু উদ্যোগ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে নেতৃত্ব গোট (লিডআইটি) ৰ অধীনত সহযোগিতাক স্বীকৃতি দিয়ে আৰু চক্ৰীয় অৰ্থনীতি, জলবায়ু কাৰ্য আৰু বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত গভীৰ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োপক্ষই মানি লয় যে উন্নত মিটাৰিং আন্তঃগাঁথনি (এ এম আই) আৰু অন্যান্য ডিজিটেল গ্ৰীড প্ৰযুক্তিকে ধৰি স্মাৰ্ট শক্তি সমাধানৰ দ্ৰুত নিয়োজনে দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ বিপৰীতে গুৰুত্বপূৰ্ণ শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ বিপদৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁলোকে সহনশীল, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু বহনক্ষম স্মাৰ্ট গ্ৰীড প্ৰণালীক উৎসাহ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ২০২৬ চনৰ শেষৰ ফালে পৰৱৰ্তী ৱৰ্ল্ড চাৰ্কুলাৰ ইক'ন'মী ফ'ৰাম আয়োজন কৰাৰ বাবে ভাৰতক প্ৰশংসা কৰে, ই হৈছে ঘূৰ্ণীয়মান অৰ্থনীতি সমাধান বৃদ্ধি কৰা আৰু নতুন সহযোগিতামূলক পদক্ষেপৰ সন্ধানত আগশাৰীৰ দক্ষতা একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিবলৈ ফিনলেণ্ডৰ পদক্ষেপ।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডো-নৰ্ডিক ৱাটাৰ ফ’ৰামৰ পৰিকাঠামোত ভাৰতীয়, ফিনলেণ্ড আৰু অন্যান্য নৰ্ডিক অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰাত ফিনলেণ্ডৰ সক্ৰিয় ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে, যিয়ে চক্ৰীয় অৰ্থনীতি সমাধানৰ বাবে নতুন সহযোগিতা আৰু জল সম্পদ ব্যৱস্থাপনা তথা বৰ্জিত পানী ব্যৱস্থাপনাত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনক উদগণি দিয়ে।
বতৰ বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সন্দৰ্ভত নেতাদ্বয়ে ফিনলেণ্ডৰ বতৰ বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (এফ এম আই) আৰু ভাৰতীয় বতৰ বিজ্ঞান বিভাগৰ (আই এম ডি) মাজত এৰ’ছ’ল নিৰীক্ষণ আৰু বায়ুৰ মানৰ পূৰ্বানুমানৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে এফ এম আই আৰু ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান মাদ্ৰাজৰ (আই আই টি এম) মাজত এক ভাৰ্চুৱেল গৱেষণা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ কামক আদৰণি জনায়, লগতে ইতিমধ্যে চলি থকা এফ এম আই-আই আই টি এম গৱেষণা সহযোগিতাৰ লগতে বহুপাক্ষিক প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ মূল্য ১১ নিযুত ইউৰো অতিক্ৰম কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
নেতা দুজনে ভাৰতৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় আৰু ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ভূমি জৰীপ আৰু ফিনলেণ্ডৰ পৰিৱেশ প্ৰতিষ্ঠান, চহৰ আৰু কোম্পানীসমূহৰ মাজত আৰু সম্পত্তিৰ তথ্যৰ এক সংহত জি আই এছ আধাৰিত ডিজিটেল মঞ্চ সম্পৰ্কত অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদানৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
নেতা দুজনে চৰকাৰী পৰিসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায় যিয়ে চৰকাৰী পৰিসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন, পদ্ধতি আৰু কাৰিকৰী দক্ষতাৰ বিনিময়ৰ বাবে এক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে।
যাতায়াত, শিক্ষা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে দক্ষ শ্ৰমিক, বিশেষজ্ঞ আৰু যুৱ পেছাদাৰী, গৱেষক আৰু শিক্ষাৰ্থী, ব্যৱসায়ী আৰু শিক্ষাবিদকে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰতে জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কৰ গুৰুত্বক স্বীকৃতি দিয়ে, যাৰ ফলত অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি বৃদ্ধি পায়, এক সমৃদ্ধ সামাজিক গাঁথনিত অৰিহণা যোগায়, আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজি বৃদ্ধি কৰে।
এই সন্দৰ্ভত, নেতাদ্বয়ে আগন্তুক বছৰবোৰৰ বাবে মসৃণ, সুশৃঙ্খল আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক যাতায়াতৰ বাবে পৰিকাঠামো প্ৰস্তুত কৰি প্ৰব্ৰজন আৰু যাতায়াত অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত এক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই বুজাবুজি চুক্তিখন ব্যাপক আৰু সমন্বিতভাৱে ৰূপায়ণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ সন্মত হয়, যিয়ে ভাৰত আৰু ফিনলেণ্ড দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰে সমৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰিব। নেতাদ্বয়ে বাণিজ্যৰ বিষয়ত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা স্থাপনৰ সম্ভাৱনা বিচাৰি সংশ্লিষ্ট বৈদেশিক মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত হোৱা সম্পৰ্কৰ কথাও স্বীকাৰ কৰে।
শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনা (৩১জানুৱাৰী ২০২৪) ৰ দ্বাৰা অনুমোদিত যুটীয়া বিবৃতিৰ প্ৰতি নেতাদ্বয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সংশ্লিষ্টসকলক ইতিমধ্যে সন্মত হোৱা মাধ্যমিক শিক্ষা, উচ্চ শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ আৰু শিক্ষাৰ্থীৰ যাতায়াতৰ দৰে উমৈহতীয়া কার্যসূচী আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে যৌথ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ উৎসাহ যোগায়।
এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে ফিনলেণ্ডৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ বৰ্ধিত আগ্ৰহ, শিক্ষক প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ লগতে ফিনলেণ্ডৰ আৰ্হি অনুসৰি স্থাপন কৰা প্ৰাৰম্ভিক শৈশৱৰ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিদ্যালয়সমূহ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অব্যাহত ৰখাৰ বাবে অংশীদাৰসকলৰ অংশীদাৰী ইচ্ছা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দৃঢ় প্ৰকাশ হিচাপে উল্লেখ কৰে।
তদুপৰি নেতাসকলে এখন দ্বিপাক্ষিক অডিঅ’ ভিজুৱেল সহ-প্ৰযোজনা চুক্তিৰ বিষয়ে আলোচনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যি চলচ্চিত্ৰ আৰু গেমিং উদ্যোগত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক দৃঢ় পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰিব।
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্ক
দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৬ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সন্মিলনত অনুমোদন জনোৱা নতুন যুটীয়া ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যাপক কৌশলগত কার্যসূচীক আদৰণি জনায়, যি অংশীদাৰী মূল্যবোধ আৰু নীতি, পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, একত্ৰিত স্বাৰ্থ আৰু অংশীদাৰী ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত। দুয়োপক্ষই সহমত পোষণ কৰে যে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সুস্থিৰ, পূৰ্বানুমানযোগ্য আৰু বিশ্বাসী অংশীদাৰ হ'ব পাৰে, দুয়ো পক্ষৰ বাবে বহুতো ইতিবাচক ফলাফলৰ সৈতে এক বহুমুখী আৰু গভীৰ দীৰ্ঘম্যাদী সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিব পাৰে।
নেতাদ্বয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিয়ে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্কক এক নতুন স্তৰলৈ লৈ গৈছে। বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি আৰু বাণিজ্যিক বাধা দূৰ কৰি স্পষ্ট অৰ্থনৈতিক লাভালাভৰ উপৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে যে এফটিএ-য়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ মূল্য শৃংখলৰ বৈচিত্ৰতা আৰু নতুন বজাৰ মুকলি কৰাৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা আৰু সহশীলতাক সমৰ্থন কৰিব পাৰে।
গুৰুত্বপূৰ্ণ বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ বিষয়বোৰ নিস্পত্তি কৰাৰ এক মঞ্চ হিচাপে নেতাসকলে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন প্ৰযুক্তি অংশীদাৰিত্বৰ আধাৰশিলা হিচাপে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি পৰিষদৰ কাম অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাত স্বাক্ষৰে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বত আন এক অৰ্থপূৰ্ণ মাত্ৰা যোগ কৰিছে যিয়ে সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, চাইবাৰ আৰু হাইব্ৰিড ভাবুকি, মহাকাশৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদ প্ৰতিৰোধকে ধৰি অংশীদাৰী স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰিব।
নেতাদ্বয়ে গতিশীলতাৰ ওপৰত সহযোগিতাৰ ব্যাপক পৰিকাঠামোৰ ওপৰত বুজাবুজি চুক্তিক স্বাক্ষৰ আৰু ভাৰতত পাইলট ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আইনী গেটৱে কাৰ্যালয়ৰ শুভাৰম্ভক প্ৰশংসা কৰে।
বহুপাক্ষিক সহযোগিতা
নেতাদ্বয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰে।এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদক অধিক দক্ষ, প্ৰতিনিধিত্বমূলক, অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰাৰ বাবে এক ব্যাপক সংস্কাৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে এক সংস্কাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে ফিনলেণ্ডৰ সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ দোহাৰে।
নেতাদ্বয়ে বহুপাক্ষিকতা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আৰু পাৰস্পৰিক প্ৰাৰ্থিত্ব আৰু মনোনয়নক সমৰ্থন কৰাকে ধৰি এক নিয়ম-আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ ভিতৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
দুয়োপক্ষই শান্তি আৰু নিৰাপত্তা, মানৱ অধিকাৰ, বহনক্ষম উন্নয়নৰ লগতে জলবায়ুৰ পৰিৱৰ্তন আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যকে ধৰি বহুপাক্ষিক মঞ্চত তেওঁলোকৰ গঠনমূলক সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাদ্বয়ে ইউএন চি এল অ’ এছ-কে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি এখন মুক্ত, মুকলি, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ উদগণিৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দোহাৰে। এই সন্দৰ্ভত ভাৰতে ফিনলেণ্ডক ইণ্ডো-পেচিফিক অ’ চেন ইনিচিয়েটিভত যোগদান কৰিবলৈ আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই যৌথ গৱেষণা পদক্ষেপ, শৈক্ষিক বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীকে ধৰি মেৰু অঞ্চল বিষয়ত সহযোগিতা আৰু আলোচনা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁলোকে ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহত ফিনলেণ্ডৰ ৰোভানিমীত অনুষ্ঠিত "হিমালয়ান আৰু মেৰু অঞ্চল পৰিৱেশতন্ত্ৰঃ এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে ভাৰত-ফিনলেণ্ড অংশীদাৰিত্ব" শীৰ্ষক প্ৰথমখন ভাৰত-ফিনলেণ্ড মেৰু অঞ্চল সম্পৰ্কীয় আলোচনাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে সাংসদ, চৰকাৰী বিষয়া, শিক্ষাবিদ আৰু বিশেষজ্ঞসকলক মেৰু অঞ্চল বিষয়ত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ কৌশল আৰু উপায় সম্পৰ্কত আলোচনা কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰিছিল। দুয়োগৰাকী নেতাই আৰ্কটিক কাউঞ্চিলৰ গাঁথনিত আৰু ভাৰত-নৰ্ডিক সন্মিলনৰ বিস্তৃত পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক দ্ব্যর্থহীনভাৱে আৰু কঠোৰ ভাষাৰে নিন্দা কৰে। তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি ব্যাপক আৰু ধাৰাবাহিকভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ নিৰ্ণায়ক আৰু সমন্বিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে হিংসাত্মক মৌলবাদ আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে ধনৰ অবৈধ লেনদেন বিৰোধী মানৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ, সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিযুক্তিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়। নেতাদ্বয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু এফ এ টি এফ-কে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাসমূহ ব্যাহত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ অব্যাহত ৰখাৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰে। তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰু ২০২৫ চনৰ ১০ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ ওচৰত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনাক কঠোৰতম ভাষাৰে নিন্দা কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু স্বাধীনতা, সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে ইউক্ৰেইনত এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
সামৰণি
ডিজিটেলাইজেচন আৰু বহনক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ফিনলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে নেতাদ্বয়ে ডিজিটেলাইজেচন আৰু বহনক্ষমতাৰ ওপৰত সংশ্লিষ্ট কাৰ্যকৰী গোটসমূহক অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰ আৰু সম্পৰ্কিত কাৰ্যৰ সংজ্ঞাকে ধৰি ভৱিষ্যতমুখী আৰু দৃঢ় কাৰ্য পৰিকল্পনা বিকশিত কৰিবলৈ আৰু ফিনলেণ্ড গণৰাজ্যৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ক প্ৰাপ্ত অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে প্ৰতিবেদন দিবলৈ আহ্বান জনায়।
ফিনলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত আগবঢ়োৱা সহযোগিতাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু দুয়োগৰাকী নেতাই মুকলি আৰু গঠনমূলক আলোচনা আৰু অগ্ৰগামী তথা বিকশিত সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু সহযোগিতাৰ অংশীদাৰী মনোভাৱেৰে এক দৃঢ় ভিত্তিৰ সৈতে মত বিনিময় অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়। ৰাষ্ট্ৰপতি ষ্টাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ফিনলেণ্ড ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায় আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
India – Finland Joint Statement on the State Visit of President of the Republic of Finland
05 MAR 2026 8:03PM by PIB Delhi
At the invitation of the Hon'ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, President of the Republic of Finland, H.E. Dr. Alexander Stubb, is on a State Visit to India from 4-7 March 2026. President Stubb, who is on his first visit to India in his present capacity, is visiting New Delhi and Mumbai and is accompanied by Ms. Sari Multala, Minister of Climate and the Environment of Finland, Mr. Matias Marttinen, Minister of Employment of Finland, and a high-level delegation comprising of officials and business leaders. Prime Minister Modi inaugurated the 11th edition of the Raisina Dialogue on 5 March 2026 in New Delhi with President Stubb as the Chief Guest delivering the Inaugural Keynote Address. President Stubb’s visit follows the visit of H.E. Mr. Petteri Orpo, Prime Minister of the Republic of Finland for the AI Impact Summit in February 2026.
On 5 March 2026, President Stubb was warmly welcomed by Hon’ble President of India Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan. Prime Minister Modi and President Stubb held wide-ranging discussions during a bilateral meeting, and jointly addressed the media. Prime Minister Modi also hosted a luncheon in honour of the visiting dignitary.
The President of Finland congratulated India for successfully hosting the AI Impact Summit 2026. Both Leaders shared the view that working towards safe, trustworthy, and inclusive development of AI is of paramount importance.
The Leaders affirmed the deep and enduring friendship between India and Finland, built on a foundation of mutual respect and the values of democracy and rule of law, as well as commitment to global peace, security, and international law.
The Prime Minister of India and the President of Finland reiterated their commitment to the rules-based international order and multilateral cooperation, with the UN at its core.
The Leaders underlined the importance of redoubling efforts to reach the Sustainable Development Goals, and the importance of global cooperation against the challenges of climate change and loss of biodiversity.
Welcoming the landmark Free Trade Agreement between India and the European Union concluded in the India-EU Summit on 27 January 2026, the Leaders acknowledged the immense and mutually beneficial opportunities for both parties of increased trade and investments, including for the India-Finland bilateral relationship.
Building on the momentum provided by the India-Finland Virtual Summit on 16 March 2021 and the meetings of the Prime Ministers of both countries in the margins of two editions of India-Nordic Summit in 2018 and 2022 in Stockholm and Copenhagen respectively, as well as during the AI Impact Summit in February 2026, the Leaders emphasized their shared commitment to continue expanding and deepening the cooperation between the two nations. In this spirit, the leaders agreed to elevate the India-Finland relations to a Strategic Partnership in Digitalization and Sustainability, based on converging interests and mutual benefits.
Trade and Investment
The Prime Minister of India and the President of Finland called upon the business community to make use of the vast opportunities unleashed by the landmark India-EU FTA. In this context, The Leaders agreed that the aim should be to double the value of current trade between India and Finland by 2030.
The Leaders took note of the lively interactions between the respective business communities, reflected by the large business delegation visiting India together with the Finnish President, as well as the companies that joined the Finnish Prime Minister in February in connection with the AI Impact Summit in New Delhi. Both leaders expressed confidence that the India-Finland Business Summit and CEOs interaction scheduled to take place in Mumbai on 7 March would help pave the way for enhancing trade, technology collaboration and investments ties.
The Leaders welcomed the growing startup collaboration, manifested by the active participation of innovative Indian startups in Slush in Helsinki and Finnish startups in Startup Mahakumbh in New Delhi, as well as initiatives such as the Indo-Finland Startup Corridor.
Digitalization
Recognizing the transformative power of digitalization as a key driver of inclusive social and economic development, the Leaders identified digital transformation, including new and emerging technologies such as 5G, 6G, high-performance and quantum computing and Artificial Intelligence, as priority areas where collaboration based on mutual trust and benefit can be strengthened. The Leaders noted India’s experience in Digital Public Infrastructure, including digital payments such as the Unified Payments Interface (UPI), and discussed possibilities for cooperation in this area.
Against this backdrop, the Leaders asked the relevant ministries to establish a cross-sectoral Joint Working Group on Digitalization to define priorities and foster work on concrete and substantial actions driving the digital transition.
The Finnish President emphasized the positive impact of the considerable number of Indian professionals in the Finnish R&D and tech innovation ecosystems, contributing to social and economic development by means of digital transition and sustainability for the benefit of all.
The Leaders noted with satisfaction the Joint Calls by the Indian Department of Science and Technology and Business Finland to provide RDI funding for joint initiatives of Indian and Finnish companies and research organizations with focus on semiconductors, 6G, and energy systems. They also took note of the cooperation framework between Bharat 6G Alliance and the University of Oulu, Finland, welcoming all efforts to further strengthen bilateral collaboration on 6G.
Furthermore, the Leaders welcomed the work between the Indian Ministry of Electronics and Information Technology and Business Finland to further explore avenues of RDI collaboration with special focus on AI, noting also the discussions between the Indian Centre for Development of Advanced Computing and the Finnish IT Centre for Science with respect to High-Performance Computing.
In the field of advanced technology, the Leaders also highlighted Space tech as an emerging area of collaboration with considerable future potential and active private sector engagement between Indian and Finnish players.
Sustainability
On sustainability, both Leaders underlined the great potential in advancing clean energy solutions, notably in areas such as low carbon transition, energy efficiency, biofuels, smart grids, and green hydrogen. In addition, they highlighted the importance of cooperation in circular economy, sustainable water management and meteorology.
To this end, the Leaders welcomed the establishment of a Joint Working Group on Sustainability, bringing together relevant actors from both countries to enhance collaboration on sustainability-related issues.
Moreover, the Leaders underscored the importance of implementing the Memorandum of Understanding on Cooperation in the field of Renewable Energy, encompassing many key areas of collaboration that contribute to sustainability, including bioenergy and waste-to-energy solutions, power storage and flexible RE systems, green hydrogen, as well as wind, solar and small hydro power.
They acknowledged the renewal of the Memorandum of Understanding on Environmental Cooperation, and collaboration under the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) and encouraged the parties to advance the deeper collaboration in circular economy, climate action, and sustainability.
Both sides acknowledged that the rapid deployment of Smart Energy solutions, including Advanced Metering Infrastructure (AMI) and other digital grid technologies, has enhanced efficiency while increasing cybersecurity risks to critical power infrastructure. They agreed to explore future areas of cooperation in promoting resilient, reliable and sustainable smart grid systems.
The Finnish President extended his appreciation to India for hosting the next World Circular Economy Forum in the later part of 2026, a Finnish initiative providing a platform to enhance circular economy solutions and bring together leading expertise in the search for new collaborative initiatives.
The Prime Minister of India acknowledged Finland’s active role in bringing together Indian, Finnish and other Nordic stakeholders in the framework of the Indo-Nordic Water Forum, promoting new collaborations and best practices in water resources management and wastewater management for circular economy solutions.
With respect to meteorological collaboration, the Leaders underscored the ongoing cooperation in aerosol monitoring and air quality forecasting between the Finnish Meteorological Institute (FMI) and the Indian Meteorological Department (IMD). They welcomed the work to establish a Virtual Research Center between FMI and the Indian Institute of Technology Madras (IITM), also taking note of the already ongoing FMI-IITM research collaboration with multilateral projects exceeding a total value of Euros 11 million.
The Leaders also took note of the exchange of experiences between the Indian Ministry of Rural Development and the National Land Survey of Finland and the Finnish Environment Institute, cities, and companies about Land Stack, an integrated GIS based digital platform of land and property information.
The Leaders welcomed the signing of Memorandum of Understanding on fostering cooperation in the field of Official Statistics which provides a framework for exchange of best practices, methodologies, and technical expertise in the area of official statistics.
Mobility, education, and people-to-people contacts
The Prime Minister of India and the President of Finland recognized the importance of people-to-people contacts in all fields, including skilled workers, specialists and young professionals, researchers and students, businesspersons, and academics, thereby nurturing economic prosperity, contributing to a rich social fabric, and enhancing mutual understanding.
In this context, the Leaders hailed the signing of a Memorandum of Understanding on Migration and Mobility Partnership, laying the frameworks for smooth, orderly, and mutually beneficial mobility for the years to come. Both sides agreed to take the steps required for the implementation of the MoU in a comprehensive and coordinated manner, that serves both India’s and Finland’s prosperity and economic growth. The Leaders also acknowledged the contacts between the respective Foreign Ministries, looking into possibilities of establishing bilateral dialogue on consular matters.
The Leaders took note of the Joint Statement endorsed by the High-Level Dialogue on Cooperation in Education (31 January 2024) and encouraged the relevant parties to accelerate their joint efforts to advance the common agenda, focusing on the agreed areas of secondary education, higher education, skill development, and student mobility.
In this context, they noted the growing interest in India towards the Finnish education system, the increasing cooperation in teacher training, as well as early childhood education institutions and schools that are being set up according to the Finnish model, as concrete expressions of the stakeholders’ shared will and commitment to continue developing the collaboration on education.
Furthermore, the Leaders highlighted the discussions on a bilateral audiovisual co-production agreement that will provide a solid frame to enhance cooperation in the film and gaming industries.
India-EU-relations
Both Leaders welcomed the new Joint India-EU Comprehensive Strategic Agenda, endorsed in the India-EU Summit on 27 January 2026, based on shared values and principles, mutual trust, converging interests, and shared political will. They agreed that India and the EU can be stable, predictable, and trusted partners, building a multifaceted and deepening long-term relationship with many positive outcomes for both sides.
The Leaders underlined that the conclusion of Free Trade Agreement takes the India-EU relations to a new level. In addition to clear economic benefits by enhancing market access and removing trade barriers, both Leaders noted that the FTA could support economic security and resilience through diversifying critical value chains and opening new markets.
As a platform to address key trade, technology, and economic security issues, the Leaders reaffirmed their support to further enhance the work of the India-EU Trade and Technology Council as the cornerstone of the India-EU technology partnership.
The Prime Minister of India and the President of Finland underscored that the signing of India-EU Security and Defense Partnership added another meaningful dimension to the India-EU Strategic Partnership that will deepen co-operation in areas of shared interests, including maritime security, defense industry, cyber and hybrid threats, space, as well as counter-terrorism.
The leaders lauded the signing of the MoU on Comprehensive Framework of Cooperation on Mobility and the launch of pilot European Union Legal Gateway Office in India.
Multilateral cooperation
The Leaders recognized the need to reform the UN system. In this context, they emphasized the importance of a comprehensive reform of the UN Security Council to make it more efficient, representative, inclusive, and reflective of contemporary geopolitical realities. The President of Finland reiterated Finland’s support for the permanent membership of India in a reformed UNSC.
The leaders underscored the vital role of cooperation within the United Nations and other international bodies to safeguard multilateralism and uphold a rules-based international order, including supporting mutual candidacies and nominations.
Both sides agreed to continue their constructive cooperation in multilateral fora, including on peace and security, human rights, sustainable development as well as climate change and biodiversity.
The Leaders reiterated their shared commitment to promoting a free, open, peaceful and prosperous Indo‑Pacific, in accordance with international law, including the UNCLOS. In this context, India welcomed Finland to join the Indo-Pacific Oceans Initiative.
Both leaders reaffirmed their commitment to further strengthening cooperation and dialogue on Arctic matters, including through joint research initiatives, academic exchanges, and capacity-building programmes. They took note of the first India–Finland Arctic Dialogue titled "The Himalayan and Arctic Ecosystems: India–Finland Partnership for a Sustainable Future” held in January 2026 in Rovaniemi, Finland, which brought together parliamentarians, government officials, academics and experts to deliberate on strategies and pathways for deepening collaboration on Arctic matters. Both leaders also underscored the importance of advancing cooperation in the structures of the Arctic Council, and within the broader framework of the India-Nordic Summit.
Both leaders unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law. They agreed to enhance cooperation to counter violent radicalization and extremism, combat financing of terrorism, promote internationally agreed anti‑money laundering standards, prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes, and tackle terrorist recruitment. The leaders reaffirmed strong commitment to continue taking active measures to disrupt the terror financing channels including at the UN and FATF. They condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025.
Both Leaders agreed to continue to support efforts towards the achievement of a comprehensive, just, and lasting peace in Ukraine through dialogue and diplomacy, based on the principles of the UN Charter and international law, including independence, sovereignty, and territorial integrity.
Conclusion
To take forward the cooperation under the India-Finland Strategic Partnership in Digitalization and Sustainability, the Leaders asked the respective Working Groups on Digitalization and Sustainability to develop a future-oriented and concrete Action Plan, including definition of priority areas and related actions, and report back to the Ministry for Foreign Affairs of the Republic of Finland and the Ministry of External Affairs of the Republic of India on the progress achieved.
The President of Finland thanked the Prime Minister of India for the excellent arrangements during his state visit, and both Leaders expressed their appreciation of the open and constructive dialogue, and the forward-reaching and evolving cooperation. They agreed to continue their interaction with a solid foundation in a shared spirit of mutual respect and collaboration. President Stubb invited Prime Minister Modi to pay a visit to Finland, and Prime Minister Modi accepted the invitation.