Ministry of Railways
Strong Growth in Steel, Iron Ore and Fertilizer Traffic Helps Railways Earn Freight Revenue of ₹14,571 Crore in February
Freight Loading Rises Nearly 4% to 137.72 MT in February 2026 from 132.48 MT in February Last Year
Cumulative Freight Loading Reaches 1,503.8 MT as Revenue Touches ₹1.61 Lakh Crore so far in 11 Months of this Fiscal
06 MAR 2026 5:05PM by PIB Delhi
Indian Railways continues to play a crucial role in supporting the country’s economic activity by ensuring efficient transportation of essential commodities such as coal, steel, fertilizers, cement, food grains and containers. Freight operations in February 2026 recorded steady growth compared with the same period last year, reflecting the sustained demand for rail-based logistics across sectors.
During February 2026, Indian Railways carried 137.72 million tonnes of freight, registering a 3.96% increase compared to 132.48 million tonnes in February 2025. Freight revenue during the month stood at ₹14,571.99 crore, up from ₹14,151.96 crore in the corresponding month last year, reflecting a 2.97% increase.
Railways also recorded strong performance in terms of transport output. Net Tonne Kilometres (NTKM), which is a key indicator of freight movement, reached 76,007 million NTKM in February 2026, compared with 72,955 million NTKM in February 2025, registering a 4.18% growth.
Growth Driven by Core Commodities
A significant portion of freight traffic continues to be driven by core sector commodities. During the month, Indian Railways transported large volumes of coal, iron ore, finished steel, fertilizers, cement and container traffic. Growth in commodities such as finished steel, iron ore and fertilizers contributed significantly to the overall freight performance.
Performance across key commodities also remained encouraging. In the daily freight loading position, commodities such as Iron Ore, Pig Iron and Finished Steel, Raw Materials for Steel Plants (excluding Iron Ore), Fertilizers, Mineral Oil and Container EXIM traffic recorded notable year-on-year growth. Iron Ore loading stood at 0.675 million tonnes compared to 0.529 million tonnes last year (up 27.6%), while Pig Iron and Finished Steel registered 0.343 million tonnes compared to 0.284 million tonnes last year (up 20.8%). Raw Materials for Steel Plants (excluding Iron Ore) grew to 0.141 million tonnes from 0.096 million tonnes (up 46.9%). Similarly, Fertilizer loading increased to 0.184 million tonnes from 0.167 million tonnes (up 10.2%), Mineral Oil to 0.172 million tonnes from 0.146 million tonnes (up 17.8%), and Container EXIM traffic to 0.251 million tonnes from 0.213 million tonnes (up 17.8%).
In the monthly cumulative performance for February, several commodities registered strong growth compared to the same period last year. Fertilizer loading increased to 5.396 million tonnes from 4.224 million tonnes (up 27.7%), while Clinker rose to 6.508 million tonnes from 5.421 million tonnes (up 20.1%). Pig Iron and Finished Steel loading reached 6.237 million tonnes compared to 5.522 million tonnes (up 12.9%), and Iron Ore grew to 16.370 million tonnes from 14.925 million tonnes (up 9.7%). Growth was also observed in Container EXIM traffic (5.432 million tonnes vs 5.142 million tonnes, up 5.6%) and Container Domestic traffic (2.015 million tonnes vs 1.970 million tonnes, up 2.3%), indicating sustained demand across key industrial and logistics segments.
Rail freight remains one of the most economical and environmentally efficient modes of transportation for bulk goods, helping industries move raw materials and finished products across long distances in a reliable and cost-effective manner.
Strong Cumulative Freight Performance in FY 2025–26
Indian Railways has also recorded positive growth in cumulative freight performance during the current financial year.
During the period 1 April 2025 to 28 February 2026, Indian Railways carried 1,503.80 million tonnes of freight, compared with 1,456.07 million tonnes during the same period of the previous year, registering a 3.28% increase.
Freight revenue during this period reached ₹1,60,987 crore, as compared to ₹1,58,539.86 crore in the corresponding period last year, marking a 1.54% increase.
Total freight movement measured in NTKM stood at 840,000 million, compared with 826,586 million NTKM in the previous year, reflecting a 1.62% growth.
Supporting Economic Growth and National Logistics
Indian Railways continues to strengthen freight logistics through capacity augmentation, improved terminal infrastructure, dedicated freight corridors and digital freight management systems. These initiatives are helping industries and businesses move goods more efficiently while reducing logistics costs.
With continued investments in infrastructure and freight operations, Indian Railways remains committed to enhancing its role as the backbone of the country’s logistics network and supporting India’s economic growth.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଲ ପରିବହନରେ ବୃଦ୍ଧି: ଫେବୃଆରୀରେ ରେଳବାଇର ରାଜସ୍ୱ ୧୪,୫୭୧ କୋଟି
ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଫେବୃଆରୀରେ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନରେ ପ୍ରାୟ ୪% ବୃଦ୍ଧି
୧୧ ମାସରେ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନ ୧୫୦୩.୮ ମେଟ୍ରିକ ଟନ; ରାଜସ୍ୱ ୧.୬୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି
06 MAR 2026 5:05PM by PIB Bhubaneswar
କୋଇଲା, ଇସ୍ପାତ, ସାର, ସିମେଣ୍ଟ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଦକ୍ଷ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ମାଲ ପରିବହନ ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ସ୍ଥିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳ ଆଧାରିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ନିରନ୍ତର ଚାହିଦାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୧୩୭.୭୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ କରିଛି, ଯାହା ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ୧୩୨.୪୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୩.୯୬% ବୃଦ୍ଧି ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛି। ଏହି ମାସରେ ମାଲ ପରିବହନ ରାଜସ୍ୱ ଥିଲା ୧୪,୫୭୧.୯୯ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ଏହି ମାସରେ ୧୪,୫୫୧.୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକି ୨.୯୭% ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ରେଳବାଇ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ନେଟ୍ ଟନ୍ କିଲୋମିଟର (ଏନ୍.ଟି.କେ.ଏମ୍.), ଯାହା ମାଲ ପରିବହନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୂଚକ, ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ୭୨,୯୫୫ ନିୟୁତ ଏନ୍.ଟି.କେ.ଏମ୍. ତୁଳନାରେ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ୭୬,୦୦୭. ଟି.କେ.ଏମରେ ପହଞ୍ଚି ଏକ ୪.୧୮% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛି।
ପ୍ରମୁଖ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ଦ୍ୱାରା ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ମାଲ ପରିବହନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ମୂଳ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏହି ମାସରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବିପୁଳ ପରିମାଣର କୋଇଲା, ଲୁହାପଥର, ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇସ୍ପାତ, ସାର, ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ପରିବହନ କରିଥିଲା। ପ୍ରସ୍ତୁତ ଇସ୍ପାତ, ଲୁହାପଥର ଏବଂ ସାର ଭଳି ସାମଗ୍ରୀର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସାମଗ୍ରିକ ମାଲ ପରିବହନ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହଜନକ ରହିଥିଲା। ଦୈନିକ ମାଲ ପରିବହନ ସ୍ଥିତିରେ, ଲୁହାପଥର, ପିଗ୍ ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଫିନିସଡ୍‍ ଷ୍ଟିଲ୍, ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ (ଲୁହାପଥରକୁ ବାଦ ଦେଇ), ସାର, ଖଣିଜ ତୈଳ ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ଏକ୍ସିମ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ଲୁହାପଥର ଲୋଡିଂ ଗତ ବର୍ଷ ୦.୫୨୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୦.୬୭୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ରହିଥିଲା (୨୬.୬% ବୃଦ୍ଧି), ଯେତେବେଳେ କି ପିଗ୍ ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଫିନିସଡ୍‍ ଷ୍ଟିଲ୍ ଗତ ବର୍ଷ ୦.୨୮୪ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୦.୩୪୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲା (୨୦.୮% ଅଧିକ )। ଇସ୍ପାତ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କଞ୍ଚାମାଲ (ଲୁହାପଥରକୁ ବାଦ ଦେଇ) ୦.୦୯୬ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୦.୧୪୧ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୪୬.୯% ଅଧିକ)। ସେହିଭଳି, ସାର ଲୋଡିଂ ୦.୧୬୭ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୦.୧୮୪ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୧୦.୨% ଅଧିକ), ଖଣିଜ ତୈଳ ୦.୧୪୬ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୦.୧୭୨ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୧୭.୮% ଅଧିକ), ଏବଂ କଣ୍ଟେନର ଏକ୍ସିମ ଟ୍ରାଫିକ ୦.୨୧୩ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୦.୨୫୧ ନିୟୁତ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୧୭.୮% ଅଧିକ)।
ଫେବୃଆରୀ ମାସ ପାଇଁ ମାସିକ ସଞ୍ଚିତ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ, ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛି। ସାର ଲୋଡିଂ ୪.୨୨୪ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୫.୩୯୬ ନିୟୁତ ଟନକୁ (୨୭.୭% ଅଧିକ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ କ୍ଲିଙ୍କର ୫.୪୨୧ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୬.୫୦୮ ନିୟୁତ ଟନକୁ (୨୦.୧% ଅଧିକ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପିଗ୍ ଆଇରନ୍ ଏବଂ ଫିନିସଡ୍‍ ଷ୍ଟିଲ୍ ଲୋଡିଂ ୫.୫୨୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୬.୨୩୭ ନିୟୁତ ଟନରେ (୧୨.୯% ଅଧିକ) ପହଞ୍ଚିଛି, ଏବଂ ଲୁହା ପଥର ୧୪.୯୨୫ ନିୟୁତ ଟନରୁ ୧୬.୩୭୦ ନିୟୁତ ଟନକୁ (୯.୭% ଅଧିକ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କଣ୍ଟେନର୍ ଇ. ଏକ୍ସ. ଆଇ. ଏମ୍. ଟ୍ରାଫିକ୍ (୫.୪୩୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବନାମ ୫.୧୪୨ ନିୟୁତ ଟନ୍, ୫.୬% ବୃଦ୍ଧି) ଏବଂ କଣ୍ଟେନର୍ ଘରୋଇ ଟ୍ରାଫିକ୍ (୨.୦୧୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ବନାମ ୧.୯୦୭ ନିୟୁତ ଟନ୍, ୨.୩% ବୃଦ୍ଧି) ରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବିଭାଗରେ ନିରନ୍ତର ଚାହିଦାକୁ ସୂଚିତ କରେ।
ରେଳ ମାଲ ପରିବହନ ବୃହତ୍ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ପରିବହନର ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦକ୍ଷ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଯାହା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ କଞ୍ଚାମାଲ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ବ୍ୟୟବହୁଳ ଢଙ୍ଗରେ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ରେ ସୁଦୃଢ଼ ସଞ୍ଚିତ ମାଲ ପରିବହନ ପ୍ରଦର୍ଶନ
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ମାଲ ପରିବହନ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସକାରାତ୍ମକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି।
୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରୁ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧିରେ ୧୪୫୬.୦୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୁଳନାରେ ୧,୫୦୩.୮୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ କରିଛି, ଯାହା ୩.୨୮% ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି।
ଏହି ଅବଧିରେ ମାଲ ପରିବହନ ରାଜସ୍ୱ ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧିରେ ୧,୬୦,୯୮୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯାହା ଏକ ୧.୫୪% ବୃଦ୍ଧିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା।
ଏନ୍.ଟି.କେ.ଏମରେ ମାପ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟ ମାଲ ପରିବହନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୮୨୬,୫୮୬ ନିୟୁତ ଏନ୍.ଟି.କେ.ଏମ୍. ତୁଳନାରେ ୮,୪୦,୦୦୦ ନିୟୁତ ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ୧.୬୨% ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ସହାୟତା କରିବା
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ଉନ୍ନତ ଟର୍ମିନାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ କରିଡର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ମାଲ ପରିବହନ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦେଶର ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ଏହାର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।