প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
“বিকসিত ভারতকীদমক তেক্নোলোজিগী অওনবশিং অমসুং ফাইনান্স” দা বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে
তেক্নোলোজি, অওনবশিং অমসুং ফাইনান্সনা লমজিংদুনা, চহি অসিগী বজেতনা বিকসিত ভারতকী লম্বী য়াৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না থবকশিং লাইথোকহল্গে, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহল্লে, লৈবাক ঙাকপদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎলে, অমসুং লোয়শঙশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে; অমসুং ঙসি ফাওবা, লৈবাক অসি ‘রিফোর্ম এক্সপ্রেস’ তোংলি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়না ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা অকনবা মীৎয়েং অমা চঙলে: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়না মখা তানা ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা অকনবা মীৎয়েং অমা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
হায়ৱেশিং, রেলৱেজশিং, হিথাংফমশিং, দিজিতেল নেতৱার্কশিং অমসুং পৱার সিষ্টেমশিংগুম্বা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং শেমগৎলবা মতম খক্তদা ভারত চাউখৎপা ঙমগনি হায়না ঐখোয়না অমতা ওইনা ৱারেপ লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
শেমগৎ-শাগৎলিবশিং অসিনা মখা তানা তুংগী চহি কয়া কান্নবা পীগনি। মরম অসিগীদমক, পব্লিক কেপিতেল এক্সপেন্দিচর মখা তানা হেনগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
সরকার, উদ্যোগ, অমসুং লৌশিং পুন্না মাঙলোমদা চঙশিনবা মতমদা, অওনবশিংগী ফলশিং ফংগনি, মতম অদুদা লাউথোকখিবশিংগী থবক ওইনা পায়খৎপা উগনি: প্রধান মন্ত্রী
27 FEB 2026 1:58PM by PIB Imphal
“বিকসিত ভারতকীদমক তেক্নোলোজিগী অওনবশিং অমসুং ফাইনান্স” থিমদা ২০২৬-২৭ গী বজেত মতুংগী ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক্কী বজেত অসি অতেনবা মতম অমগী ললোন-ইতিক্কী চে-চাং অমা ওইবগী মথক্ত থৌশিলগী লম্বী অমনি। ২০৪৭ ফাওবা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎপা দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইনফ্রাষ্ট্রকচর পাকথোক-চাউথোকপা, শেন্থং পীবা লাইহনবা, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহনবা অমসুং লৈবাক ঙাকপদা অরোন-অথুপ লৈহন্দবা হেনগৎহনবগুম্বা পেরামিতরশিংগী খুৎথাংদা বজেতকী কান্নবা ওনগনি, লোয়ননা মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহনগনি অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। বজেতকী ৱারেপশিংনা শেন্মিৎলোন্দা লেংদ্রবা মপাঙ্গল হাপকনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেত অসি নাইতোম ওইনা য়েংলোইদবনি, মরমদি লৈবাক শেমগৎপা অসি লেপ্তনা চৎথবা থবক অমনি। বজেত খুদিংমক অচৌবা পান্দম অমদা চঙশিনবগী তাঙ্কক অমনি অমসুং ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা অচৌবা পান্দম থম্লি। মরম অদুনা, অওনবা খুদিংমক, শেন খায়দোকপা খুদিংমক অমসুং অহোংবা খুদিংমক খোঙচৎ অসিগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইনা উগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি খুদিংগী পাংথোক্লিবা বজেত মতুংগী ৱেবিনারশিং য়াম্না মরুওই। হায়রিবা সেসনশিং অসি ইচম চম্বা অনৌবা ৱাখলশিং ফোঙদোক্নবা ওইবগী মথক্ত অফবা খন্ন-নৈন্নবগী থবক অমা ওইগদবনি। মরী লৈনবশিংগী লৌশিং অমসুং মায়োক্নখিবা অৱাবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেন-থুমগী লাল্লোংশিং মখা তানা ফগৎহনবা অমসুং পাম্বৈশিং পুথোকপদা শোইদনা মতেং পাংগনি। উদ্যোগ, মহৈলোয়শঙ, নৈনরোয়শিং অমসুং থৌশিল শেম্লিবশিং পুনশিনবা মতমদা, স্কিমশিং থবক ওইনা পায়খৎপা ফগৎগনি অমসুং ফলশিং ফজনা ফংগনি, মসিনা ৱেবিনারশিং পরিং নাইনা পাংথোকপগী নুঙগী ওইবা ৱাখল্লোন্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২১সুবা চহিচাগী ক্বাতর অমা হৌখ্রে, থবক তৌরিবশিংগী পুন্সিগী মরুওইবা তাঙ্কক অমনি। লৈবাক অসি হৌজিক মসিগী চাউখৎপগী খোঙচৎকী মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লৈরি, শেন-থুম য়াম্না য়াংনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হৌখিবা চহি কয়াদা ভারতনা তোপ-তোপ্পা অৱা-অনা কয়া মায়োক্নখ্রে। খুমাঙচাউশিনবা অসি তাঞ্জা চাবদগী ওইখিবা নত্তে, মসি থাজবা য়ারবা অওনবশিংনা পুরকখিবনি। ঐখোয়না থবকশিং লাইথোকহল্গে, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহল্লে, লৈবাক ঙাকপদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎলে, অমসুং লোয়শঙশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে; অমসুং ঙসি ফাওবা, লৈবাক অসি ‘রিফোর্ম এক্সপ্রেস’ তোংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী চাউখৎপগী হৌজিক লৈরিবা তাঙ্কক অসিদা অফবা থবক পাংথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা মীৎয়েং চঙবা দরকার ওই। অওনবশিং করি ফিবমদা লৈরিবগে হায়না য়েংশিনবদা লাউথোকখিবশিংদা য়ুম্ফম ওইরোইদবনি, মখোয় থবক ওইনা পাংথোকপদা য়েংগদবনি। মীয়ামগী থবক পাংথোকপদা মরম চানবা অমসুং খোঙজেল য়াংখৎনবা অমসুং অরোনবা লৈতনবা এ.আই, ব্লোকচেন অমসুং দেতা এনালাইতিক্সশিং হাপচিনগদবনি। অৱাবশিং কোকহন্নবা য়েংশিনবগী থবকশিংগী খুৎথাংদা পীরিবা কান্নবা য়েংশিনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম শাংনা কান্নবা পীগদবা থবকশিং পায়খৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। শেমগৎ-শাগৎলিবশিং অসিনা মখা তানা তুংগী চহি কয়া কান্নবা পীগনি। মরম অসিগীদমক, পব্লিক কেপিতেল এক্সপেন্দিচর মখা তানা হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ১১ দা, লুপা করোর লাখ ২ দগী লুপা করোর লাখ ১২ দা চহি অসিগী বজেত্ত হেনগৎলে। ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং ইন্নোবেসন্দা লনাই কাংবু শরুক য়াবা হেনগৎলক্কনি হায়বগী নাখৈ শেংবা ঈঙ্গিৎ অমা থাদরিবা শেনফম অসিনা তাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা উদ্যোগ অমসুং শেন-থুমগী লোয়শঙশিং থোক্লক্কদবনি। ইনফ্রাষ্টকচরদা হেন্না শরুক য়াবা, শেন-থুমগী নমুনাশিংদা হেন্না অনৌবা পুথোকপা অমসুং অনৌবা হিরমশিংদা হেন্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। প্রোজেক সেঙ্কসন তৌবগী মওং অমসুং মগুন লৈহনবগী থবক হেন্না ফগৎহনগদবনি, শেন মাঙবা অমসুং মতম থেংথবা লৈতনবা শেন চঙবা নৈনবা অমসুং চঙগদৌরিবা শেনফম অদুনা প্রোজেক্কী পুন্সি কয়া য়াম্না শাংগনি হায়বা য়েংগদবনি।
ফাইনান্সিএল ফ্রেমৱার্ককী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থবকশিংগী ফল মাঙজৌননা খঙবা ঙম্নবা অমসুং শেন থাদবদা নুংঙাইনবা মপান লৈবাকশিংদগী শেন থাদরকপা সরকারনা মখা তানা লাইথোকহল্লে। বোন্দ মার্কেতশিং হেন্না ফগৎনবা অমসুং বোন্দশিং লৈবা অমসুং য়োনবা লাইহন্নবা থবকশিং পায়খৎলি। পায়খৎলিবা অওনবশিং অসি মতম শাংনা চাউখৎনবা তঙাইফদবনি। ফলশিং মাঙজৌননা খঙবা ঙম্নবা, লিকুইদিতি ফগৎনবা অমসুং খুদোংথিবশিং ফজনা থেংন্নবা অনৌবা খুৎলায়শিং শীজিন্নবা হৌদোকপা অমসুং মপানগী শেনফমশিং লাকহনবা দরকার ওই। বোন্দ মার্কেত অমসুং মপান লৈবাক্তগী শেন থাদরকপা হেনগৎনবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদগী মরী লৈনবশিংনা তমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মপান লৈবাক্তগী শেন থাদরকপা হেনগৎনবা চৎন-কাংলোনশিং মখা তানা লাইথোকহন্নবা লাউথোক্লে। লাল্লোংশিংগী মনুংদা প্রোজেক্কী শেন চঙবা নৈনবা অমসুং চঙগদৌরিবা শেনফম অদুনা প্রোজেক্কী পুন্সি কয়া য়াম্না শাংগনি হায়না নৈনবগী খুৎথাংদা প্রোজেক সেঙ্কসন তৌবগী মওং অমসুং মগুন লৈহনবগী থবক হেন্না ফগৎহনবা, বোন্দ মার্কেতশিং ফগৎহনবা অমসুং বোন্দ লৈবা-য়োনবগী থবকশিং লাইথোকহনবা য়াওরি। থবকশিং অসিনা ফলশিং মাঙজৌননা খঙবা ঙমগনি অমসুং ইনভেষ্টরশিং শেন থাদরকপদা খুদোংচাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌশিল অমনা ঙাক্লৌ অমা শেম্বা মতমদা, মসি মাইপাকপা মরী লৈনবশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগী মখা পোল্লি। নৌনা শেন থাদবা অমসুং ইন্নোবেসনগা লোয়ননা উদ্যোগশিং মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি, থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা পাম্বৈশিং শেম-শানবা অমসুং কৈথেলগী থাজবা হেনগৎহন্নবা শেন-থুমগী লোয়শঙশিং অমসুং নৈনবা মীওইশিংনা মতেং পাংগদবনি। সরকার, উদ্যোগ, অমসুং লৌশিং পুন্না মাঙলোমদা চঙশিনবা মতমদা, অওনবশিংগী ফলশিং ফংগনি, মতম অদুদা লাউথোকখিবশিংগী থবক ওইনা পায়খৎপা উগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার, উদ্যোগ, শেন-থুমগী লোয়শঙশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্ত ৱারেপ অমা লৌদুনা, “রিফোর্ম পার্তনরশিপ চার্তর” অমা শেমগৎকদবনি। বজেত মতুংগী ৱেবিনারশিংগী পান্দমদি মখা তানা বজেতগী ৱাফমশিং খন্নবা নত্তে, মসিনা থবক ওইনা পায়খৎপা য়াংখৎহনগদবনি অমসুং লাইহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বজেত অসিনা পীরিবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেন-থুমগী লোয়শঙশিং, কৈথেলশিং, উদ্যোগ, শীনফম কয়াগী মীওইশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংনা লৌগদবনি। মখোয়না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা স্কিমশিং পায়খৎপা হেনগৎহনগনি। মখোয়না পীরকপা পাউতাক অমসুং মতেংনা অফবা ফলশিং ফংগনি। বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা অওনবা পুরক্নবা অমসুং পুন্না চাউখৎমিন্ননবা মীওই খুদিংমক্না হোৎনগদবনি।
ঙসিগী খন্ন-নৈনবশিংদা মপুংফানা থাজবা থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থবকশিং লাইহন্নবা মীৎয়েং চঙগদবনি। বজেত মমাংদা খন্নখিবশিং হেন্না মশক থোকহন্নবা খন্নগদবনি, অরাইবা লম্বীশিংগী খুৎথাংদা অথুবা মতমদা থবক ওইনা পাংথোক্নবা বজেতকী লম্বী শেম্নবা বজেত মতুংগী ৱেবিনারশিং পায়খৎপনি। ৱাখলদা অপুনবা ওইনা কান্নবা ফংনবা করিগুম্বা মরী লৈনবশিংনা থবক পাংথোক্লবদি, ৱেবিনারশিং অসিনা অফবা শেন্মিৎলোন অমগী থোঙশিং হাংদোক্কনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Post-Budget Webinar on “Technology Reforms and Finance for Viksit Bharat”
This year’s Union Budget lays the roadmap for Viksit Bharat, driven by technology, reforms and finance: PM
We have simplified processes, improved the Ease of Doing Business, expanded technology-led governance, and strengthened institutions; and even today, the country is riding the 'Reform Express': PM
In the past decade, we have had a very strong focus on infrastructure: PM
In the past decade, we have continued to maintain a very strong focus on infrastructure: PM
We have made a conscious decision that India's development will only be achieved by creating solid assets such as Highways, Railways, Ports, Digital Networks, and Power Systems: PM
These assets will continue to generate productivity for many decades to come. For this reason, Public Capital Expenditure is being continuously increased: PM
When Government, Industry, and Knowledge Partners move forward together, then Reforms change into Results, only then do announcements become achievements, on the ground: PM
27 FEB 2026 1:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the first post-budget webinar of the 2026-27 series today, focusing on the theme "Technology Reforms and Finance for Viksit Bharat." Emphasizing that the national budget is a policy roadmap rather than a short-term trading document, Shri Modi called for a collective effort to realize the goal of a developed India by 2047.
The Prime Minister emphasized that the budget's effectiveness should be assessed through concrete parameters, such as expanding infrastructure, simplifying the flow of credit, improving the ease of doing business, and increasing transparency in governance, while also making the lives of citizens easier and generating new opportunities for them. ” Budget decisions related to these aspects provide permanent strength to the economy”, the Prime Minister highlighted.
The Prime Minister noted that, most importantly, no budget should be viewed as a standalone event because nation-building is a continuous process. “Every budget is a stage toward moving to a larger goal,and that big goal is the construction of a Developed India (Viksit Bharat) by the year 2047. Therefore, every reform, every allocation, and every change should be seen as an integral part of this long journey”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister remarked that these annual post-budget webinars are of great importance. He expressed his expectation that these sessions should not be limited merely to the exchange of ideas but should instead become an effective brainstorming exercise. “ Suggestions based on the experience and practical challenges of stakeholders will certainly help in further refining economic strategies and finding solutions”, Shri Modi noted. Furthermore, he emphasized that when industry, academia, analysts, and policymakers think together, the implementation of schemes improves and results become more accurate, which is the core spirit behind this series of webinars.
The Prime Minister observed that a quarter of the 21st century has passed, marking a significant period in the lives of those in service. He stated that the country is now in a crucial phase of its development journey, with the economy moving forward at a rapid pace. Highlighting India's extraordinary resilience over the last decades, shri. Modi noted that this progress has not happened by chance but is the result of conviction-driven reforms. “ The government has simplified processes, improved the Ease of Doing Business, expanded technology-led governance, and strengthened institutions, asserting that even today, the country continues to ride the Reform Express”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister noted that while policy intent is crucial, the current phase of India’s development requires a relentless focus on delivery excellence. “The evaluation of reforms should not be based on their announcement, but on their impact at the ground level, and he urged the integration of AI, Blockchain, and Data Analytics to drive accountability and speed and transparency in public service delivery”, Shri Modi added. Also, he emphasised that impact must be monitored through grievance redressal systems.
Highlighting the government's commitment to building long-term productive assets, the Prime Minister pointed out the significant rise in Public Capital Expenditure. “Over the last 11 years, the provision has grown from approximately ₹2 lakh crore to over ₹12 lakh crore in the current budget. This investment serves as a clear signal for the private sector to increase participation in infrastructure and innovation”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister called upon the industry and financial institutions to come forward with new energy, emphasizing the need for greater participation in infrastructure, more innovation in financing models, and stronger collaboration in emerging sectors. He further suggested that the project sanction methodology and appraisal quality must be strengthened, keeping cost-benefit analysis and life-cycle costing paramount to eliminate waste and delays.
Addressing the financial framework, the Prime Minister stated that the government is further simplifying the foreign investment framework to make the system more predictable and investor-friendly. He highlighted steps being taken to make bond markets more active and simplify the buying and selling of bonds, viewing these reforms as essential enablers of long-term growth.”There is need to ensure predictability, deepen liquidity, and introduce new instruments to manage risk effectively and attract sustained foreign capital”, Shri Modi remarked. Shri Modi also urged stakeholders to learn from global best practices to help strengthen the bond market and foreign investment framework.
To attract sustained foreign capital and improve long-term financing, the Prime Minister announced further simplifications to the foreign investment framework. The strategy includes developing more active bond markets, simplifying bond trading processes, and strengthening project sanction methodologies through rigorous cost-benefit analysis and life-cycle costing. “ These steps aim to make the system more predictable and investor-friendly while managing risk effectively”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized that while any policy can create a framework, its ultimate success depends on the active participation of all stakeholders. He called upon the industry to step forward with fresh investment and innovation, while urging financial institutions and analysts to assist in preparing practical solutions and strengthening market confidence. “When the government, industry, and knowledge partners move forward in unison, reforms are successfully converted into results. Budget announcements are converted into tangible results on the ground only through this collective synergy”, Shri Modi asserted.
The Prime Minister suggested the development of a "Reform Partnership Charter”, a shared resolve between the government, industry, financial institutions, and academia. He clarified that the purpose of the post-budget webinars is no longer to discuss the budget’s contents, but to ensure its rapid and simple implementation on the ground.
The Prime Minister urged all stakeholders, including financial institutions, markets, industry, professionals, and innovators, to take advantage of the new opportunities provided by this budget. He encouraged them to engage deeply with these prospects, noting that their active participation would improve the implementation of schemes, while their feedback and cooperation would yield better results. He called upon everyone to reform and grow together to create a future where the dream of a Developed India is realized as soon as possible.
Expressing full confidence in the day's deliberations, the Prime Minister emphasized that the focus must remain on simplifying processes. He clarified that while consultations are held before the budget to refine it, the post-budget webinars are specifically designed to land the budget on the ground as quickly as possible through the simplest routes. Prime Minister Shri Narendra Modi, concluded by stating that if stakeholders deliberate with the collective benefit in mind, these webinars will truly open the doors to a vibrant economy.