Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Post-Budget Webinar on “Technology Reforms and Finance for Viksit Bharat”
This year’s Union Budget lays the roadmap for Viksit Bharat, driven by technology, reforms and finance: PM
We have simplified processes, improved the Ease of Doing Business, expanded technology-led governance, and strengthened institutions; and even today, the country is riding the 'Reform Express': PM
In the past decade, we have had a very strong focus on infrastructure: PM
In the past decade, we have continued to maintain a very strong focus on infrastructure: PM
We have made a conscious decision that India's development will only be achieved by creating solid assets such as Highways, Railways, Ports, Digital Networks, and Power Systems: PM
These assets will continue to generate productivity for many decades to come. For this reason, Public Capital Expenditure is being continuously increased: PM
When Government, Industry, and Knowledge Partners move forward together, then Reforms change into Results, only then do announcements become achievements, on the ground: PM
27 FEB 2026 1:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the first post-budget webinar of the 2026-27 series today, focusing on the theme "Technology Reforms and Finance for Viksit Bharat." Emphasizing that the national budget is a policy roadmap rather than a short-term trading document, Shri Modi called for a collective effort to realize the goal of a developed India by 2047.
The Prime Minister emphasized that the budget's effectiveness should be assessed through concrete parameters, such as expanding infrastructure, simplifying the flow of credit, improving the ease of doing business, and increasing transparency in governance, while also making the lives of citizens easier and generating new opportunities for them. ” Budget decisions related to these aspects provide permanent strength to the economy”, the Prime Minister highlighted.
The Prime Minister noted that, most importantly, no budget should be viewed as a standalone event because nation-building is a continuous process. “Every budget is a stage toward moving to a larger goal,and that big goal is the construction of a Developed India (Viksit Bharat) by the year 2047. Therefore, every reform, every allocation, and every change should be seen as an integral part of this long journey”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister remarked that these annual post-budget webinars are of great importance. He expressed his expectation that these sessions should not be limited merely to the exchange of ideas but should instead become an effective brainstorming exercise. “ Suggestions based on the experience and practical challenges of stakeholders will certainly help in further refining economic strategies and finding solutions”, Shri Modi noted. Furthermore, he emphasized that when industry, academia, analysts, and policymakers think together, the implementation of schemes improves and results become more accurate, which is the core spirit behind this series of webinars.
The Prime Minister observed that a quarter of the 21st century has passed, marking a significant period in the lives of those in service. He stated that the country is now in a crucial phase of its development journey, with the economy moving forward at a rapid pace. Highlighting India's extraordinary resilience over the last decades, shri. Modi noted that this progress has not happened by chance but is the result of conviction-driven reforms. “ The government has simplified processes, improved the Ease of Doing Business, expanded technology-led governance, and strengthened institutions, asserting that even today, the country continues to ride the Reform Express”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister noted that while policy intent is crucial, the current phase of India’s development requires a relentless focus on delivery excellence. “The evaluation of reforms should not be based on their announcement, but on their impact at the ground level, and he urged the integration of AI, Blockchain, and Data Analytics to drive accountability and speed and transparency in public service delivery”, Shri Modi added. Also, he emphasised that impact must be monitored through grievance redressal systems.
Highlighting the government's commitment to building long-term productive assets, the Prime Minister pointed out the significant rise in Public Capital Expenditure. “Over the last 11 years, the provision has grown from approximately ₹2 lakh crore to over ₹12 lakh crore in the current budget. This investment serves as a clear signal for the private sector to increase participation in infrastructure and innovation”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister called upon the industry and financial institutions to come forward with new energy, emphasizing the need for greater participation in infrastructure, more innovation in financing models, and stronger collaboration in emerging sectors. He further suggested that the project sanction methodology and appraisal quality must be strengthened, keeping cost-benefit analysis and life-cycle costing paramount to eliminate waste and delays.
Addressing the financial framework, the Prime Minister stated that the government is further simplifying the foreign investment framework to make the system more predictable and investor-friendly. He highlighted steps being taken to make bond markets more active and simplify the buying and selling of bonds, viewing these reforms as essential enablers of long-term growth.”There is need to ensure predictability, deepen liquidity, and introduce new instruments to manage risk effectively and attract sustained foreign capital”, Shri Modi remarked. Shri Modi also urged stakeholders to learn from global best practices to help strengthen the bond market and foreign investment framework.
To attract sustained foreign capital and improve long-term financing, the Prime Minister announced further simplifications to the foreign investment framework. The strategy includes developing more active bond markets, simplifying bond trading processes, and strengthening project sanction methodologies through rigorous cost-benefit analysis and life-cycle costing. “ These steps aim to make the system more predictable and investor-friendly while managing risk effectively”, Shri Modi remarked.
The Prime Minister emphasized that while any policy can create a framework, its ultimate success depends on the active participation of all stakeholders. He called upon the industry to step forward with fresh investment and innovation, while urging financial institutions and analysts to assist in preparing practical solutions and strengthening market confidence. “When the government, industry, and knowledge partners move forward in unison, reforms are successfully converted into results. Budget announcements are converted into tangible results on the ground only through this collective synergy”, Shri Modi asserted.
The Prime Minister suggested the development of a "Reform Partnership Charter”, a shared resolve between the government, industry, financial institutions, and academia. He clarified that the purpose of the post-budget webinars is no longer to discuss the budget’s contents, but to ensure its rapid and simple implementation on the ground.
The Prime Minister urged all stakeholders, including financial institutions, markets, industry, professionals, and innovators, to take advantage of the new opportunities provided by this budget. He encouraged them to engage deeply with these prospects, noting that their active participation would improve the implementation of schemes, while their feedback and cooperation would yield better results. He called upon everyone to reform and grow together to create a future where the dream of a Developed India is realized as soon as possible.
Expressing full confidence in the day's deliberations, the Prime Minister emphasized that the focus must remain on simplifying processes. He clarified that while consultations are held before the budget to refine it, the post-budget webinars are specifically designed to land the budget on the ground as quickly as possible through the simplest routes. Prime Minister Shri Narendra Modi, concluded by stating that if stakeholders deliberate with the collective benefit in mind, these webinars will truly open the doors to a vibrant economy.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
“ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅର୍ଥ” ଶୀର୍ଷକ ବଜେଟ୍-ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିଛୁ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛୁ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଶାସନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ; ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଦେଶ 'ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସ'ରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଏକ ସଚେତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶ କେବଳ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ବନ୍ଦର, ଡିଜିଟାଲ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଭଳି ଦୃଢ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି ହାସଲ କରାଯିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ସମ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଆଗାମୀ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦକତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଚାଲିବ। ଏହି କାରଣରୁ, ସରକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ସରକାର, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହଭାଗୀମାନେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସଂସ୍କାର ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ ହୁଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 FEB 2026 1:58PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି "ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଅର୍ଥ" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ୨୦୨୬-୨୭ ସିରିଜର ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ବଜେଟ୍ ଏକ କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ନୀତିଗତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଜେଟର ପ୍ରଭାବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର, ଋଣ ପ୍ରବାହକୁ ସରଳ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି କଠିନ ମାପଦଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଏହା ସହିତ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। "ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡିତ ବଜେଟ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, କୌଣସି ବଜେଟକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଘଟଣା ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା। "ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜେଟ୍ ଏକ ବୃହତ୍ତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବାର ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ, ଏବଂ ସେହି ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ। ତେଣୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଏହି ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବା ଉଚିତ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନ ହୋଇ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନ୍ଥନ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ। "ଭାଗୀଦାରମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ରଣନୀତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ବିଶ୍ଳେଷକ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଏକାଠି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି, ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଉନ୍ନତି ହୁଏ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଅଧିକ ସଠିକ୍ ହୁଏ, ଯାହା ଏହି ୱେବିନାର ସିରିଜ୍ ପଛରେ ମୂଳ ଆତ୍ମା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିତିଯାଇଛି, ଯାହା ସେବାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏବେ ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି, ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ଅସାଧାରଣ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଗ୍ରଗତି ଆକସ୍ମିକ ଭାବରେ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ଏହା ବିଶ୍ୱାସ-ଚାଳିତ ସଂସ୍କାରର ଫଳାଫଳ। "ସରକାର ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳୀକରଣ କରିଛନ୍ତି, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଶାସନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ସଂସ୍କାର ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ଯାତ୍ରା ଜାରି ରଖିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନୀତିଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତର ବିକାଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରଦାନ ଉତ୍କର୍ଷତା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। "ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସେମାନଙ୍କ ଘୋଷଣା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ୍, ଏବଂ ସେ ସାଧାରଣ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଗତି ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଏଆଇ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ଏବଂ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସର ସମନ୍ୱୟକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।" ଏହା ସହିତ, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଭାବକୁ ତଦାରଖ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ସମ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର୍ବଜନୀନ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। "ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବର୍ତ୍ତମାନ ବଜେଟରେ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହି ନିବେଶ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଆର୍ଥିକ ମଡେଲରେ ଅଧିକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁରୀ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଗୁଣବତ୍ତା ମଜବୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଅପଚୟ ଏବଂ ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ-ଲାଭ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଜୀବନଚକ୍ର ମୂଲ୍ୟକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆହୁରି ସରଳୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ବଣ୍ଡ ବଜାରକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ କରିବା ଏବଂ ବଣ୍ଡ କ୍ରୟ ତଥା ବିକ୍ରୟକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମର୍ଥକ ଭାବରେ ଦେଖିଥିଲେ। "ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବିପଦ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ତରଳତାକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଉପକରଣ ପ୍ରଚଳନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବଣ୍ଡ ବଜାର ଏବଂ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ନିରନ୍ତର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆହୁରି ସରଳୀକରଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ରଣନୀତିରେ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ବଣ୍ଡ ବଜାର ବିକାଶ, ବଣ୍ଡ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ ଏବଂ କଠୋର ମୂଲ୍ୟ-ଲାଭ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ଜୀବନଚକ୍ର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁରୀ ପଦ୍ଧତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। "ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିପଦକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ସହିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ କରିବା", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେକୌଣସି ନୀତି ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଲେ ମଧ୍ୟ, ଏହାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସଫଳତା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ସେ ନୂତନ ନିବେଶ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଶିଳ୍ପକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଏବଂ ବଜାର ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। "ଯେତେବେଳେ ସରକାର, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତି, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସଫଳତାର ସହିତ ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ବଜେଟ ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଏହି ସାମୂହିକ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୂମିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ ହୁଏ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ "ସଂସ୍କାର ସହଭାଗୀତା ଚାର୍ଟର" ବିକାଶ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ସରକାର, ଶିଳ୍ପ, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆଉ ବଜେଟର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଭୂମିରେ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସରଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର, ଯଥା ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ବଜାର, ଶିଳ୍ପ, ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ବଜେଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ସୁଯୋଗର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ଆଣିବ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏକତ୍ର ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସାକାର ହେବ।
ଆଜିର ଆଲୋଚନାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ବଜେଟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରଗୁଡ଼ିକ ସରଳ ଉପାୟରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଭୂମିରେ ବଜେଟକୁ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଅଂଶୀଦାରମାନେ ସାମୂହିକ ଲାଭକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବିଚାର କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ୱେବିନାରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେବ।