দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে এআইঃ ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিটত এমএছডিই পেভিলিয়ন ভ্ৰমণ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান আৰু জয়ন্ত চৌধুৰীৰ
অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে এআইঃ ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিটত এমএছডিই পেভিলিয়ন ভ্ৰমণ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান আৰু জয়ন্ত চৌধুৰীৰ
17 FEB 2026 6:46PM by PIB Guwahati
ভাৰত মণ্ডপমত চলি থকা ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ অংশ হিচাপে আজি কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান আৰু কেন্দ্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগীকৰণ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) তথা শিক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰীয়ে দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰ্যালয়ৰ পেভিলিয়ন পৰিদৰ্শন কৰে। এই উপলক্ষে মন্ত্ৰীসকলে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বৃদ্ধি আৰু মানৱ মূলধন উন্নয়নৰ এক শক্তিশালী অনুঘটক হিচাপে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰতি ভাৰত চৰকাৰৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
এই ভ্ৰমণকালত মন্ত্ৰীসকলে পেভিলিয়নত প্ৰদৰ্শিত উদ্ভাৱনসমূহ স্বচক্ষে পৰিদৰ্শন কৰে, যিসমূহে নীতিগত দৃষ্টিভংগীক স্থলভাগৰ প্ৰভাৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা ব্যৱহাৰিক, বিস্তাৰযোগ্য আৰু ভাৰত-কেন্দ্ৰিক এআই সমাধানসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰে। পেভিলিয়নে স্পষ্ট কৰি তোলে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই কেৱল উচ্চমানৰ বা বিশেষায়িত প্ৰয়োগতেই সীমাবদ্ধ নহয়, বৰং ই সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ, উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ লগতে বিভিন্ন খণ্ড আৰু উপখণ্ডত জীৱিকা শক্তিশালী কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা হিচাপেও কাম কৰিব পাৰে।
পেভিলিয়নে এই দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই অভিজাত বা সীমিত ক্ষেত্ৰৰ বাহিৰলৈ গৈ যুৱক-যুৱতী, শ্ৰমিক, উদ্যোগী তথা অনানুষ্ঠানিক খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ বাবে বাস্তৱ আৰু জুখিব পৰা প্ৰভাৱ কেনেকৈ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। নিমজ্জিত প্ৰদৰ্শনী আৰু পাৰস্পৰিক অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে পেভিলিয়নে নীতিগত উদ্দেশ্যসমূহক ব্যৱহাৰিক সমাধানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰি দেখুৱায় যে কেনেদৰে দক্ষতাৰ প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ, উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি আৰু দৈনন্দিন জীৱিকা শক্তিশালী কৰিব পাৰি।
পেভিলিয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত আছিল “এআইত দক্ষতা”, “এআইৰ সৈতে দক্ষতা” আৰু “এআইৰ বাবে দক্ষতা” — এই তিনিটা স্তম্ভৰ ওপৰত নিৰ্মিত এক বিস্তৃত কাঠামো, যিয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক দক্ষতাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত কেনেদৰে গভীৰভাৱে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে তাক স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত কৰে। “এআইত দক্ষতা” অংশত এছঅ’এআৰ (স্কিলিং ফৰ এআই ৰেডিনেছ), এনএছকিউএফ-সংলগ্ন উদীয়মান চাকৰিৰ ভূমিকা আৰু উদ্যোগসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্বত বিকশিত হ্ৰস্বকালীন নেনো-প্ৰমাণপত্ৰৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মৌলিক আৰু উন্নত এআই দক্ষতা গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। দৰ্শনাৰ্থীসকলে মাইক্ৰ’-লাৰ্নিং মডিউল, লাইভ ডেচব’ৰ্ড আৰু ইন্টাৰেক্টিভ ইনষ্টলেচনৰ জৰিয়তে এই অভিজ্ঞতা লাভ কৰে, যিসমূহে বয়স, শৈক্ষিক পটভূমি আৰু ভৌগোলিক সীমা অতিক্ৰম কৰি এআই সাক্ষৰতাক গণতান্ত্ৰিক কৰাৰ প্ৰয়াস প্ৰদৰ্শন কৰে, ফলস্বৰূপে শিক্ষাৰ্থীসকলক এআই-সক্ষম আৰু ভৱিষ্যতমুখী কেৰিয়াৰৰ দিশে আগবঢ়াই নিয়ে।
পেভিলিয়নত যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰী, ষ্টাৰ্টআপ আৰু সমাধান প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি শ্ৰী জয়ন্ত চৌধুৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ এআই কৌশল গভীৰভাৱে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু নিয়োগমুখী হৈ থাকিব লাগিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই মানৱ সামৰ্থ্যক স্থানচ্যুত কৰাৰ পৰিৱৰ্তে অধিক সশক্ত কৰিব লাগে আৰু ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিবলৈ প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি দক্ষতা ব্যৱস্থাৰ বিকাশ অতি প্ৰয়োজনীয়।
দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আকৰ্ষণ আছিল এছআইডিএইচৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা বিকাশ নিগমৰ দ্বাৰা চালিত এআই-সক্ষম পৰামৰ্শ ইঞ্জিন। এই প্লেটফৰ্মে শিক্ষণ, প্ৰমাণীকৰণ আৰু কেৰিয়াৰ পথসমূহক এক ঐক্যবদ্ধ ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰত একত্ৰিত কৰে, যাৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু যুৱ পেছাদাৰীসকলে তেওঁলোকৰ শিক্ষা, আগ্ৰহ আৰু আকাংক্ষাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ব্যক্তিগতকৃত দক্ষতা আৰু কেৰিয়াৰ পৰামৰ্শ লাভ কৰে। এই সমাধানে জ্ঞাত দক্ষতা নিৰ্বাচনত সহায় কৰি আৰু উদ্যোগ-সংলগ্ন সুযোগৰ সৈতে শিক্ষাৰ্থীসকলক সংযোগ কৰি এআই শিক্ষাক গণতান্ত্ৰিক কৰাৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্যক শক্তিশালী সমৰ্থন জনায়।
পেভিলিয়নৰ “এআইৰ বাবে দক্ষতা” গেমিফাইড অভিজ্ঞতা জ’নে ভাৰতৰ অনানুষ্ঠানিক আৰু ব্লু-কলাৰ কৰ্মশক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বাস্তৱ জীৱনৰ পৰিস্থিতিৰ জৰিয়তে এআইৰ মানৱীয় প্ৰভাৱক অধিক জীৱন্ত ৰূপত উপস্থাপন কৰে। এই পাৰস্পৰিক প্ৰদৰ্শনসমূহে দেখুৱায় যে এজন ক্ষুদ্ৰ কৃষকে মাটি নিৰীক্ষণ আৰু কীট-পতংগ ভৱিষ্যদ্বাণীৰ বাবে এআই-সক্ষম সঁজুলি কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে, এজন ইলেক্ট্ৰিচিয়ানে মোবাইল-ভিত্তিক এআই এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে তৎক্ষণাত দোষ নিৰ্ণয় কেনেদৰে কৰিব পাৰে, এজন নিৰ্মাণ কৰ্মীয়ে বহুভাষিক এআই শিক্ষণ সমৰ্থন ব্যৱস্থালৈ কেনেদৰে প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে আৰু এজন বয়নকাৰীয়ে নতুন বজাৰত প্ৰৱেশ আৰু আয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ এআই সঁজুলিৰ সহায়ত কাষ্টমাইজড ডিজাইন কেনেদৰে সহ-সৃষ্টি কৰিব পাৰে। এই ব্যৱহাৰ ক্ষেত্ৰসমূহে এই বাৰ্তাক দৃঢ় কৰি তোলে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা কেৱল ক’ডাৰ বা বৃহৎ উদ্যোগৰ মাজতেই সীমাবদ্ধ নহয়, বৰং ই দৈনন্দিন জীৱিকাৰ বাবে এক শক্তিশালী উৎপাদনশীলতা বহুগুণক হিচাপে কাম কৰে।
ইয়াৰ পৰিপূৰক হিচাপে “এআইৰ সৈতে দক্ষতা” খণ্ডত প্ৰদৰ্শন কৰা হয় যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰদান, নিৰীক্ষণ আৰু শাসন প্ৰণালীক নিজেই কেনেদৰে ৰূপান্তৰিত কৰিছে। স্কিল ইণ্ডিয়া এচিষ্টেণ্টৰ দৰে এআই-চালিত ব্যৱস্থাই শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ অৰ্হতা আৰু আগ্ৰহৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কেৰিয়াৰ পথৰ বিষয়ে পথ প্ৰদৰ্শন কৰে, আনহাতে স্কিল ইণ্ডিয়া ডিজিটেল হাবৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত পৰামৰ্শ ইঞ্জিনে বিভিন্ন খণ্ডত পাঠ্যক্ৰমৰ পৰামৰ্শ ব্যক্তিগতকৰণ কৰে।
পেভিলিয়নে কম্পিউটাৰ দৃষ্টি-ভিত্তিক সঁজুলিকে ধৰি এআই-সক্ষম নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যায়ন উদ্ভাৱনসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিসমূহে কাম সম্পাদনৰ বাস্তৱ সময়ৰ পৰ্যবেক্ষণৰ জৰিয়তে হাতে-কামে দক্ষতাক বস্তুনিষ্ঠভাৱে মূল্যায়ন কৰে। তত্ত্ব-নেতৃত্বাধীন পৰীক্ষাৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি এই প্ৰযুক্তিসমূহে দক্ষতা প্ৰমাণীকৰণত স্বচ্ছতা, প্ৰামাণিককৰণ আৰু বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰে, বিশেষকৈ অনানুষ্ঠানিক আৰু কাৰ্যস্থলভিত্তিক পৰিৱেশত। এনচিভিইটিৰ দ্বাৰা অনুমোদিত এনএছকিউএফ পথৰ সৈতে সংযুক্ত এই সঁজুলিসমূহে সমগ্ৰ স্কিল ইণ্ডিয়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে সঠিক দক্ষতা বৈধকৰণ, উন্নত প্ৰশিক্ষণ মান আৰু স্পষ্ট অগ্ৰগতিৰ পথ নিশ্চিত কৰে।
এমএছডিই পেভিলিয়নে ইয়াৰ নিমজ্জিত প্ৰদৰ্শনীৰ জৰিয়তে স্পষ্টভাৱে প্ৰদৰ্শন কৰে যে কেনেদৰে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক ব্যক্তিক সৱলীকৰণ, জীৱিকা শক্তিশালীকৰণ আৰু সমগ্ৰ ভাৰতীয় কৰ্মশক্তিৰ মাজত আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে এমএছডিইয়ে এক সৰ্বাংগীন, মানৱ-কেন্দ্ৰিক আৰু নিয়োগ-কেন্দ্ৰিক এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে, যি এখন দক্ষ, স্থিতিস্থাপক আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি সাজু বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সংগতি ৰাখে।

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
AI for Inclusion: Union Ministers Dharmendra Pradhan and Jayant Chaudhary Visit MSDE Pavilion at India AI Impact Summit
17 FEB 2026 6:46PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan and Union Minister of State (Independent Charge) for Skill Development and Entrepreneurship and Minister of State for Education, Shri Jayant Chaudhary, today visited the Pavilion of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) at the ongoing India AI Impact Summit 2026 at Bharat Mandapam, highlighting the Government of India’s commitment to positioning artificial intelligence as a catalyst for inclusive growth and human capital development.
During the visit, the Ministers witnessed innovations firsthand at the Pavilion, which showcased practical, scalable and India-first AI solutions translating policy vision into tangible, on-ground impact. The Pavilion demonstrated how AI can move beyond high-end applications to become a tool for expanding opportunity, improving productivity and strengthening livelihoods across sectors and segments.
The Pavilion provided a view of how artificial intelligence can move beyond elite or high-end applications to create real, measurable impact for youth, workers, entrepreneurs and the informal sector. Through immersive demonstrations and interactive experiences, the Pavilion translated policy intent into practical solutions—showing how AI can expand access to skills, enhance productivity and strengthen everyday livelihoods.
At the core of the Pavilion was a comprehensive framework built around skilling in AI, skilling with AI and skilling for AI, clearly articulating how artificial intelligence is being embedded across the skilling ecosystem. Skilling in AI focuses on building both foundational and advanced AI competencies through initiatives such as SOAR (Skilling for AI Readiness), NSQF-aligned emerging job roles and short-duration nano-credentials developed in close partnership with industry. Visitors experienced micro-learning modules, live dashboards and interactive installations that demonstrated how AI literacy can be democratised across age groups, educational backgrounds and geographies—enabling learners to transition into AI-enabled and future-facing careers.
Interacting with youth participants, startups and solution providers at the Pavilion, Shri Jayant Chaudhary stressed that India’s AI strategy must remain deeply inclusive and employment-oriented. He noted that artificial intelligence should augment human capability rather than displace it, and that skilling systems must evolve in tandem with technological progress to ensure that India’s demographic dividend is future-ready.
A major attraction for visitors was the AI-enabled recommendation engine powered by the National Skill Development Corporation under SIDH. The platform integrates learning, certification and career pathways into a unified digital ecosystem, enabling students and young professionals to receive personalised skilling and career recommendations based on their education, interests and aspirations. The solution supports the government’s objective of democratising AI education by guiding informed skilling choices and connecting learners with industry-aligned opportunities.
The Pavilion’s “Skilling for AI” gamified experience zone further brought the human impact of AI to life through relatable, real-world personas from India’s informal and blue-collar workforce. Interactive demonstrations illustrated how a small farmer can use AI-enabled tools for soil monitoring and pest prediction; how an electrician can diagnose faults instantly using mobile-based AI applications; how a construction worker can access multilingual AI learning support on-site; and how a weaver can co-create customised designs using AI tools to access new markets and improve incomes. These use cases reinforced the message that AI is not limited to coders or large enterprises, but can act as a productivity multiplier for everyday livelihoods.
Complementing this was the “Skilling with AI” segment, which showcased how artificial intelligence is transforming the delivery, monitoring and governance of skill development itself. AI-powered systems such as the Skill India Assistant guide learners on career pathways aligned with their qualifications and interests, while recommendation engines embedded within the Skill India Digital Hub personalise course suggestions across sectors.
The Pavilion also highlighted AI-enabled monitoring and assessment innovations, including computer vision–based tools that objectively evaluate hands-on skills through real-time observation of task execution. By moving beyond theory-led testing, these technologies enhance transparency, standardisation and credibility in skill certification, particularly in informal and shop-floor settings. Integrated with NSQF pathways approved by NCVET, these tools enable accurate skill validation, improved training quality and clear progression routes for learners across the Skill India ecosystem.
Through its immersive exhibits, the MSDE Pavilion demonstrated how artificial intelligence is being harnessed to empower individuals, strengthen livelihoods and build confidence across India’s workforce. Through its participation at the India AI Impact Summit 2026, MSDE reaffirmed its commitment to shaping an inclusive, human-centric and employment-focused AI ecosystem—aligned with the national vision of a skilled, resilient and future-ready Viksit Bharat.