PIB Backgrounder
ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
13 FEB 2026 1:08PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ଥିବା ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା (ଏଆଇ) ର ବ୍ୟବହାର ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇଛି। ଚିକିତ୍ସା ସରଞ୍ଜାମ, ସେବା ଏବଂ ଔଷଧର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଅଧିକ ସହଜଲଭ୍ୟ ଏବଂ ଶସ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି।
• କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା-ସମର୍ଥିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରାଥମିକ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହଜ ହୋଇଛି।
• ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା-ଭିତ୍ତିକ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର ଫଳରେ ଯକ୍ଷ୍ମାଜନିତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ୪,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ମହାମାରୀ ସତର୍କ ସୂଚନା ଜାରି କରାଯାଇଛି।
• ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୮.୨ କୋଟି ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା-ସୁପାରିଶକୃତ ରୋଗ ନିରୂପଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୧.୨ କୋଟି ରୋଗୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ବା ଏଆଇ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ବ୍ୟାପକ ରୂପାନ୍ତରଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। କେବଳ ଯେ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ରୂପାନ୍ତରଣ ସୁଦୃଶ୍ୟ ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏଆଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ ରୋଗ ନିରୂପଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ ଯାଏଁ ସବୁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଓ ସହଜ କରିପାରିଛି। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମିଳିତ କରି ଭାରତ ସରକାର 'ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା' ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି-ଯାହା ପ୍ରକୃତରେ ସେବା ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରୁଛି, ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଓ ଉତ୍ପାଦର ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି।
'ସର୍ବଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ'ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ 'ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ' ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଶାସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମେତ ଜନସେବା ବିତରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପ୍ରଭୃତି ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଥିଲା। ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଭିତ୍ତି କରି ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ସରକାର।
ସେଥିଲାଗି ‘ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ’ ଏବଂ ‘ମାନବିକତା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା’କୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସେବା ବଞ୍ଚିତ ଜନସଂଖ୍ୟା ସମେତ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଖରେ ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ସେହିପରି କେବଳ ବୈଷୟିକ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ, ଜୀବନଶୈଳୀର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଏଆଇକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଯାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇର ରୂପାନ୍ତରଣକାରୀ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ, ନୀତି ଆୟୋଗ 'କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି' ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଅସଂଖ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଏଆଇ, ରୋବୋଟିକ୍ସ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ଥିଙ୍ଗସକୁ "ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ନୂତନ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ" ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଗୃହୀତ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିଶେଷଜ୍ଞତାକୁ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏହି ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ଆଗଧାଡିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି) ଏବଂ ଡାଇବେଟିକ୍ ରେଟିନୋପାଥି ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଥିବାବେଳେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨୮୨ ମିଲିୟନ୍ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ପରାମର୍ଶରେ ସହାୟତା କରୁଛି। ଏହି ମିଳିତ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ମାପଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଯକ୍ଷ୍ମାଜନିତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଏବଂ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୨-୧୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଇଣ୍ଡିଆ-ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମିଟ୍ ୨୦୨୬ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ (Global South)ର ପ୍ରଥମ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୬ ରୁ ୨୦ ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଛି। ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ନବୋନ୍ମେଷକ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏଆଇ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ନୀତି, ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଭାଗିତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପରାମର୍ଶ ବି ଏଠାରେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣରେ ଏଆଇ
ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇ ବିଭିନ୍ନ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କିପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶମୂଳକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ତଥା ସାମଗ୍ରିକ ସାମାଜିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ। ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
୨୦୨୨ ରୁ ୨୦୨୫ ମସିହା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ରଣନୀତିରେ ଏଆଇକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ନିଜର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମୌଳିକ ଭାବରେ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଛି, ଯାହା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରୁଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଚିକିତ୍ସା ସେବାକୁ ବ୍ୟାପକ କରୁଛି। ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଜାତୀୟ ଡାଇବେଟିକ୍ ରେଟିନୋପାଥି ସ୍କ୍ରିନିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ମିଡିଆ ରୋଗ ନୀରିକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟୋଜିତ କରି ସରକାର ଅଣ-ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ଯକ୍ଷ୍ମାଜନିତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଏବଂ ୪,୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମହାମାରୀ ସତର୍କତା ମିଳିଛି।
ଏହି ରୂପାନ୍ତରଣ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ( e-Sanjeevani) ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏଆଇ-ସହାୟକ ରୋଗ ନିରୂପଣ ସହିତ ୨୮୨ ମିଲିୟନ୍ ପରାମର୍ଶରେ ସହାୟତା କରିଛି। ଅପପୁଷ୍ଟି ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ 'ଉଦ୍ୟୋଗ ଯନ୍ତ୍ର ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମ' ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଏହା ଏକ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯାହା ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ପରିଚାଳନା ଏବଂ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାରମ୍ପରିକ ଆୟୁର୍ବେଦୀୟ ଚିକିତ୍ସାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ 'ନ୍ୟାସନାଲ୍ ୱାନ୍ ହେଲ୍ଥ୍ ହେଲ୍ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍'କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି।
ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିତରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା (୨୦୨୨-୨୦୨୫) ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି:
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଧ୍ୟାନ (Health Focus)
ଏଆଇ ସମାଧାନ / ପଦକ୍ଷେପ
ପ୍ରକ୍ରିୟା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା "ଚିକିତ୍ସା" ଅନୁଭୂତି
କ୍ଲିନିକାଲ୍ / କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଭାବ
ଯକ୍ଷ୍ମା (TB) ପରିଚାଳନା
ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମ ପୂର୍ବାନୁମାନ (Adverse Outcome Prediction)
ପୂର୍ବାନୁମାନକାରୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ: ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ ହେବା ମାତ୍ରେ ଯେଉଁ ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିକିତ୍ସା ବିଫଳ ହେବାର ଅଧିକ ଆଶଙ୍କା ଥାଏ, ଏଆଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରେ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନିୟୋଜନ ପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିଣାମରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଥିବା ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି।
ଯକ୍ଷ୍ମା ଟ୍ରାଇଜ୍ (TB Triage)
DeepCXR (ଛାତି ଏକ୍ସ-ରେ)
ରେଡିଓଲୋଜି ଏଆଇ: ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଯକ୍ଷ୍ମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୋଡ୍ୟୁଲ୍ସ/କ୍ୟାଭିଟି ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏକ୍ସ-ରେର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପଠନ।
୮ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ; ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହା ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ
ମଧୁମେହ (Diabetes - DR)
MadhuNetrଏଆଇ
ରେଟିନାଲ୍ ଟ୍ରାଇଜ୍: ଅଣ-ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ରେଟିନା ଫଟୋ ଉଠାନ୍ତି; ଜରୁରୀକାଳୀନ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପରାମର୍ଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ଏଆଇ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରେଡିଂ କରେ।[୮]
୩୮ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରରେ ୭,୧୦୦ ରୋଗୀ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି; ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏଆଇ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍କ୍ରିନିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଟେଲିମେଡିସିନ୍
eSanjeevani CDSS
ଡିଫରେନ୍ସିଆଲ୍ ଡାଇଗ୍ନୋସିସ୍: ରୋଗୀଙ୍କ ଅଭିଯୋଗକୁ ସରଳିକୃତ କରେ ଏବଂ ଏଆଇ-ଭିତ୍ତିକ ରୋଗ ନିରୂପଣ ସୁପାରିଶ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୩ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୮୨ ମିଲିୟନ୍ ପରାମର୍ଶ ଉପକୃତ ହୋଇଛି; ୧୨ ମିଲିୟନ୍ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏଆଇ-ସୁପାରିଶକୃତ ରୋଗ ନିରୂପଣ ଦ୍ୱାରା ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି।
ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା
ଆୟୁର୍ଜେନୋମିକ୍ସ (Ayurgenomics) ଏବଂ ଆୟୁଷ ଗ୍ରୀଡ୍
ଜେନୋମିକ୍-ଆୟୁର୍ବେଦ ହାଇବ୍ରିଡ୍: 'ପ୍ରକୃତି' (ଶରୀର ଗଠନ ପ୍ରକାର) ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ଆଧାରରେ ରୋଗର ସଙ୍କେତ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଏଆଇ କୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ WHO (ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫) ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଡେଲ୍ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ।
କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା
ଇମେଜିଙ୍ଗ୍ ବାୟୋବ୍ୟାଙ୍କ (Imaging Biobank)
ଡାଟାବେସ୍ R&D: ନୀତି ଆୟୋଗ ୨୦,୦୦୦+ କର୍କଟ ରୋଗୀଙ୍କ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ (ରେଡିଓଲୋଜି/ପାଥୋଲୋଜି ଚିତ୍ର) ର ଏକ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି।[୧୨]
ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ କର୍କଟ ରୋଗର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ସଠିକତା ସମ୍ପନ୍ନ ଏଆଇ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜାଲିଆତି
AB-PMJAY ଜାଲିଆତି ବିରୋଧୀ
ଅଖଣ୍ଡତା ପରିଚାଳନା: ଏଆଇ/ML ସନ୍ଦେହଜନକ କାରବାର ଚିହ୍ନଟ କରେ ଏବଂ PM-JAY ଯୋଜନା ମଧ୍ୟରେ ରିଅଲ୍-ଟାଇମରେ ଜାଲିଆତି ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଚିହ୍ନଟରୁ ସକ୍ରିୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପରିଚାଳନାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରେ।
ନୀରିକ୍ଷଣ (Surveillance)
ମିଡିଆ ରୋଗ ନୀରିକ୍ଷଣ (MDS)
ଶୀଘ୍ର ସତର୍କତା: ଲକ୍ଷଣର କ୍ଲଷ୍ଟର (ଯଥା- ରହସ୍ୟମୟ ଜ୍ୱର) ପାଇଁ ଏଆଇ ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍କାନ୍ କରେ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ ରୁ ୪,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ସତର୍କ ସୂଚନା ପ୍ରକାଶିତ।
ଏହି ଏଆଇ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ମାନକ ଅନୁଯାୟୀ ହେବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
• ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର: ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ରେ ମନୋନୀତ ଏମ୍ସ ଦିଲ୍ଲୀ, ପିଜିଆଇଏମ୍‍ଇଆର- ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଏବଂ ଏମ୍ସ ଋଷିକେଶ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ସମାଧାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହାସହ, ଏନ୍‍ଏଚ୍‍ଏ ମଧ୍ୟ ଆଇଆଇଏସ୍‍ସି ବାଙ୍ଗାଲୋର ସ୍ଥିତ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ତନୁ) ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏଆଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି।
• ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଫେଡେରେଟେଡ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ: ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଇକୋସିଷ୍ଟମରୁ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରି ଏଆଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକର ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଏକ ମୁକ୍ତ ବେଞ୍ଚମାର୍କିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ୧୪ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ହେଲ୍ଥ ଅଥୋରିଟି ଏବଂ ଆଇଆଇଟି କାନପୁର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି।
• ନୈତିକ ତଦାରଖ: ଡାଟା ବିନିମୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଏଆଇ ନିୟୋଜନ ଆଇସିଏମ୍‍ଆର ନୈତିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ (୨୦୨୩) ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଆଇ ଶାସନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସରଣ କରେ।
• ଭାରତ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏଆଇ ରଣନୀତି: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ,ଆଇ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଏହି ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏଟାପଲ୍ଲୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ସମନ୍ୱିତ ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ତଦାରଖ କରୁଥିଲେ। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲେ ଯେ ସରକାରୀ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ସତ୍ତ୍ୱେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଦେଖାଯାଉଛି। ତୋଡସା ଆଶ୍ରମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଡିଟ୍‌ରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସେଠାକାର ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ଛାତ୍ର ପୁଷ୍ଟିହୀନ। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଲେ। ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମେନୁ ଅନୁଯାୟୀ ଖାଦ୍ୟର ମାନ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ମେସିନ୍ ପ୍ରଚଳନ କରାଗଲା। ଏଥିରେ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ରୂପରେଖ ସମେତ ୨,୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ 'ଛବି ଚିହ୍ନଟକରଣ' ସୁବିଧା ଥିଲା।
ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ ପରେ ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଜଣାପଡିଲା ଯେ ଅନେକ ସମୟରେ ପରଷା ଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାଲିକା ସହିତ ମେଳ ଖାଉ ନଥିଲା। ଛାତ୍ରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଫଳ କିମ୍ବା ପୁଷ୍ଟିସାର ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପାଉ ନଥିଲେ। ରୋଷେଇରେ ଅବହେଳା, ପନିପରିବା ଅଧିକ ସିଝାଇବା ଏବଂ ଖରାପ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ ପୁଷ୍ଟିସାରର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଥିଲା। ଏହି ଏଆଇ ମେସିନ୍ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ କଡ଼ା ନିୟମ ଲାଗୁ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କୁ ଦାୟୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲା, ଯାହାଫଳରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପୁଷ୍ଟିସାରରେ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲା। ଏହି ସଫଳ ମଡେଲକୁ ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ମୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫
ନଭେମ୍ବରରେ ୧୯ରୁ ୨୦ ତାରିଖ ଯାଏ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ମୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (NHA) ଦ୍ୱାରା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (NeGD), WHO ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (SEARO) ଏବଂ ୟୁନିସେଫ୍‌ର ସହଯୋଗରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ WHO ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାବିତ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଶେଷ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ Genଏଆଇ ର ବ୍ୟବହାର ଯଥା-ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ନୀରିକ୍ଷଣ, ରୋଗର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଆଗଧାଡିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ନେପାଳ, ଭୂଟାନ, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ତିମୋର-ଲେଷ୍ଟେର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ୍‌ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପଦକ୍ଷେପ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୦,୩୭୧.୯୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ସହିତ 'ଭାରତ ଏଆଇ' ମିଶନ୍‌କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ମିଶନ୍‌ର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆପ୍ଲିକେସନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବୋନ୍ମେଷକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଏହି ମିଶନ୍‌ର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି 'ଭାରତ ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଇନିସିଏଟିଭ୍'। ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏଆଇ ସମାଧାନର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରସାର କରିବା। ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣ ହେଉଛି ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଅନେକ ସଫଳ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଭାରତ ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଅନ୍ତର୍ଗତ ମନୋନୀତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏଆଇ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି:
ସମାଧାନର ନାମ
ସମାଧାନର ବିବରଣୀ
ପର୍ଯ୍ୟାୟ
NIDAAN (ଏଆଇ ସହାୟତାରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ଫୁସଫୁସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟ)
qXR: ଛାତିର ଏକ୍ସ-ରେ (CXR) ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଏଆଇ ଉପକରଣ, ଯାହା ୩୦ରୁ ଅଧିକ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଚିହ୍ନଟ କରିଥାଏ।
ସମାଧାନ
ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ ଏଆଇ କ୍ଲାଉଡ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଫର୍ ରେଡିଓଲୋଜି ଡାୟାଗ୍ନୋସିସ୍
ରେଡିଓଲୋଜି ନିଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଏଆଇ କ୍ଲାଉଡ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଯେଉଁଥିରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଭିଜନ (CV), ଜେନେରେଟିଭ୍ ଏଆଇ, ପ୍ରାକୃତିକ ଭାଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ (NLP), Dicom, ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଭଳି ଅଭିନବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
ସମାଧାନ
ଇମ୍ପାକ୍ଟ ଏଆଇ ସଲ୍ୟୁସନ୍
ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରତିରୋଧଯୋଗ୍ୟ ଅନ୍ଧତ୍ୱକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏଆଇ ସମାଧାନ। ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ରେଟିନା ଅସ୍ୱାଭାବିକତାର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ।
ସମାଧାନ
ଏଆଇ ପାୱର୍ଡ ୱେରେବଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି
ମାଂସପେଶୀ ଏବଂ ହାଡ଼ର ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନିଦାନ ପାଇଁ ଏଆଇ ଚାଳିତ ପରିଧାନ ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (Wearable Technology)। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ନିଦାନ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଏଆଇ ସକ୍ଷମ ହାର୍ଡୱେର୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ।
ସମାଧାନ
ଭକ୍ସେଲବକ୍ସ
ନ୍ୟୁରୋ-ଇନଫର୍ମେଟିକ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ମାନବ ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ମାନଚିତ୍ର/କନେକ୍ଟୋମିକ୍ସ (connectomics) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍
ଓସେଲକ୍ସ
ମଧୁମେହ ଜନିତ ଚକ୍ଷୁ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ। ଏହା ଏକ ପୋର୍ଟେବଲ୍, ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ରେଟିନା ଇମେଜିଙ୍ଗ୍ ଡିଭାଇସ୍, ଯାହା ଡାଇବେଟିକ୍ ରେଟିନୋପାଥି, ଗ୍ଲୁକୋମା ଭଳି ଚକ୍ଷୁ ରୋଗର ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍
ରେଭଲୁଶନାଇଜିଂ ହେଲ୍ଥକେର୍ ୟୁଜିଂ ଡକ୍ଟର-ଲେ ଏଆଇ
ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ବିପ୍ଳବ। ୨୪x୭ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏଆଇ ଚାଳିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାକ୍ତର, ଯିଏ ଅସୁସ୍ଥ ସମୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ ହେଲ୍‌ଥ କୋଚ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍
ଏଆଇ/ML ସକ୍ଷମ MafPro ଡିଭାଇସ୍
କର୍କଟ ରୋଗର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ନିରୂପଣ ପାଇଁ ଏଆଇ/ML ସକ୍ଷମ MafPro ଡିଭାଇସ୍। ଏହି ହାତରେ ଧରାଯାଇପାରୁଥିବା ଡିଭାଇସ୍ ବିନା ବିକିରଣରେ (radiation-free) ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଲିମ୍ଫନୋଡ୍‌ରେ କର୍କଟର ବ୍ୟାପ୍ତିକୁ ଆକଳନ କରିପାରିବ।
ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍
ଏଆଇ-ସହାୟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣରେ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନ
ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଜନସାଧାରଣ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ ସଂସ୍ଥା, ନୀତି ଆୟୋଗ, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିନବ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଏହି କିଛି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଧ୍ୟାନ (Health Focus)
ଏଆଇ ସମାଧାନ / ପଦକ୍ଷେପ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ "ଚିକିତ୍ସା" ଅନୁଭୂତି
କ୍ଲିନିକାଲ୍ / କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଭାବ
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ
ମାଇଡିଜିରେକର୍ଡସ୍(MDR)
ରୋଗୀ-ମାଲିକାନା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ: ଟୀକାକରଣ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ସମେତ ଆଜୀବନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇତିହାସ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍। ଏଥିରେ SmartVitals ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ, ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ହାର ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ଆକଳନ ପାଇଁ ଫେସିଆଲ୍ ଭିଡିଓ ବିଶ୍ଳେଷଣ ବ୍ୟବହାର କରେ।
୪୦,୦୦୦+ ବ୍ୟବହାରକାରୀ; ୨୦+ ହସ୍ପିଟାଲ୍/କ୍ଲିନିକ୍ ଶୀଘ୍ର ଚିକିତ୍ସା ସନ୍ଦର୍ଭ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସୁପାରିଶ କରନ୍ତି। ଚିକିତ୍ସା ନିରନ୍ତରତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ABDM/ABHA ID ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ।
ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା
କେୟାରଏନଏକ୍ସ
ସମନ୍ୱିତ ପରିବେଶ: ପୋର୍ଟେବଲ୍ ଆଣ୍ଟିନାଟାଲ୍ କେୟାର କିଟ୍ ଏବଂ ୱାୟରଲେସ୍ ଫେଟାଲ୍ ମନିଟରିଂ (Fetosense) ଯାହା ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ଘରୋଇ ସ୍ତରର ସ୍କ୍ରିନିଂ (ରକ୍ତଚାପ, ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍, ଭ୍ରୂଣର ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ) ପାଇଁ ଆଗଧାଡିର କର୍ମୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।
୨୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟରେ ୫୦୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମା’ ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା। ନିଜ ପକେଟରୁ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ନବଜାତ ଶିଶୁ ନିରୀକ୍ଷଣ
ନେମୋକେୟାର ରକ୍ଷା
ୱେରେବଲ୍ IoT/ଏଆଇ: ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ୱାୟରଲେସ୍ ମୋଜା ଭଳି ପରିଧାନ ଯୋଗ୍ୟ ଉପକରଣ, ଯାହା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ହୃଦସ୍ପନ୍ଦନ, ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ହାର, ରକ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ଟ୍ରାକ୍ କରେ। ୱାୟରଲେସ୍ ଡାଟା ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଜଣେ ନର୍ସଙ୍କୁ ଏକାସଙ୍ଗେ ୪୦-୫୦ ଶିଶୁଙ୍କୁ ନଜର ରଖିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ।
୨୦୨୨ ରୁ ୨୦,୦୦୦+ ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ଜରୁରୀକାଳୀନ ଚିକିତ୍ସା (Critical Care)
କ୍ଲାଉଡ୍ ଫିଜିସିଆନ୍
ସ୍ମାର୍ଟ ICU-in-a-Box: ୨୪/୭ ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ICU ଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା କମାଣ୍ଡ୍ ସେଣ୍ଟର। କାର୍ଯ୍ୟଧାରାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇRA (ML-ଚାଳିତ ନୋଟ୍ ଆସିଷ୍ଟାଣ୍ଟ) ଏବଂ NETRA (କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଭିଜନ ଟୁଲ୍) ବ୍ୟବହାର କରେ।
୨୮୦ଟି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ୧୩୦,୦୦୦+ ରୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଦସ୍ତାବିଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟକୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଚକ୍ଷୁ ଯତ୍ନ
୩ନେଥ୍ରା
ପୋର୍ଟେବଲ୍ ଏଆଇ ସ୍କ୍ରିନିଂ: କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଇମେଜିଙ୍ଗ୍ ଡିଭାଇସ୍ ଯାହା ଡାଇବେଟିକ୍ ରେଟିନୋପାଥି, ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ଗ୍ଲୁକୋମା ଭଳି ରୋଗର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ଆଖିର ସମ୍ମୁଖ ଏବଂ ପଛ ଭାଗର ଚିତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରେ।
୭୫+ ଦେଶରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ୩ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି, ଅନାବଶ୍ୟକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ପରାମର୍ଶକୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ହୃଦୟ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା
ଏଆଇଷ୍ଟେଥ୍
ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଷ୍ଟେଥୋସ୍କୋପ୍: ଶରୀରର ଶବ୍ଦକୁ ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରେ, ସ୍ମାର୍ଟଫୋନରେ ହୃଦୟ ଏବଂ ଫୁସଫୁସର ତରଙ୍ଗ (waveforms) ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ହୃଦୟର ଗୁଞ୍ଜନ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଅଣ-ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ; ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ନିଦାନ ଏବଂ ଟେଲି-କନସଲ୍ଟେସନ୍ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ।
ଉନ୍ନତ ରେଡିଓଲୋଜି
କ୍ୱେର୍.ଏଆଇ
ସ୍ମାର୍ଟ ସ୍କାନ୍: ଡିପ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଆଲଗୋରିଦମ୍ ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଯକ୍ଷ୍ମା, ଫୁସଫୁସ କର୍କଟ ଏବଂ ହୃଦ୍‌ରୋଗ ଭଳି ୩୫ରୁ ଅଧିକ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଛାତିର ଏକ୍ସ-ରେ ଏବଂ ସିଟି ସ୍କାନ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରେ।
୧,୦୦୦+ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ୧୫ ମିଲିୟନ୍ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି; Qure.ଏଆଇ ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିହ୍ନଟକୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଉନ୍ନତ କରିଛି ଏବଂ WHO ଓ AstraZeneca ସହିତ ସହଭାଗିତା କରିଛି।
ସ୍ତନ କର୍କଟ
ଥର୍ମାଲାଇଟିକ୍ସ
ଏଆଇ-ଥର୍ମାଲ୍ ଇମେଜିଙ୍ଗ୍: ତାପମାତ୍ରାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଧାରରେ ସ୍ତନ କର୍କଟକୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ରେଜୋଲୁସନ ଥର୍ମାଲ୍ ସେନ୍ସର ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ଭାରତର ୨୯ଟି ସହର ଏବଂ ବିଦେଶରେ ୭୫,୦୦୦+ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସ୍ପର୍ଶ-ମୁକ୍ତ, ବିକିରଣ-ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଗୋପନୀୟତା ଅନୁକୂଳ।
ସହରୀ ଜଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
ବୋସନ ହ୍ୱାଇଟ୍ୱାଟର
ଏଆଇ/IoT-ନିରୀକ୍ଷିତ ୧୧-ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଶୋଧନ: ସ୍ୱେରେଜ୍-ଟ୍ରିଟେଡ୍ ଜଳକୁ ପାନୀୟ ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପନ୍ନ ଜଳରେ ପରିଣତ କରୁଥିବା ସିଷ୍ଟମ।
୬୫+ କୋଟି ଲିଟର ଜଳ ପୁନରୁଦ୍ଧାର; E. coli, କଲିଫର୍ମ, କୀଟନାଶକ, ଭାରୀ ଧାତୁ ଏବଂ ଜୀବାଣୁ ବାହାର କରିଥାଏ।
ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା
ଏଆଇ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା
ଭିଡିଓ ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ବିନ୍‌ସ: ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡିକ ସହରର ବିଦ୍ୟମାନ CCTV ଫିଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ଓଭରଫ୍ଲୋ ଏବଂ ଅଳିଆ ପକାଇବା ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତି।
ବାରାଣସୀ ଏବଂ ବିଶାଖାପାଟନମ୍ ଭଳି ସହରରେ ସଫେଇ ଦକ୍ଷତାରେ ୨୦-୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଉନ୍ନତି; ଡେଙ୍ଗୁ ଭଳି ରୋଗର ବାହକଙ୍କୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୭୯୯ ମିଲିୟନ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି। ୪୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୬୭୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭଣ୍ଡାରରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାସହ, ୬୭୧ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ (ABHA) ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
ଏବିଡିଏମ୍‍ ଅଧୀନରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବିଡିଏମ୍‍-ସକ୍ଷମ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ଗୁଡ଼ିକର କିଛି ଏଆଇ-ଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା:
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଧ୍ୟାନ (Health Focus)
ଏଆଇ ସମାଧାନ / ପଦକ୍ଷେପ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ "ଚିକିତ୍ସା" ଅନୁଭୂତି
କ୍ଲିନିକାଲ୍ / କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରଭାବ
ରୋଗୀ ରେକର୍ଡର ଟ୍ରାଇଜିଂ ଏବଂ ସାରାଂଶ
ଏକା ଡକ୍
କ୍ଲିନିକ୍ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ: ରୋଗୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଆପ୍, ଯେଉଁଥିରେ ଟ୍ରାଇଜିଂ, ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ସର୍ଚ୍ଚିଂ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଗୀ ରେକର୍ଡର ସାରାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଚିକିତ୍ସା ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ABDM ସକ୍ଷମ ଆପ୍ଲିକେସନ୍; ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀଙ୍କ ଟ୍ରାଇଜିଂ ଏବଂ ୧୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରେକର୍ଡର ସାରାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଦସ୍ତାବିଜ୍ (Documentation)
ସୁନୋହ.ଏଆଇ (ଇକ୍ଲିନିକାଲୱାର୍କସ୍ ଦ୍ୱାରା)
ଏଆଇ ଚାଳିତ ସ୍କ୍ରାଇବିଂ ଟୁଲ୍: ଏହା ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଭଏସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଇ-ପ୍ରେସକ୍ରିପସନ୍ (ePrescription) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରେ।
ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଇ-ପ୍ରେସକ୍ରିପସନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରୁଛି।
କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଦସ୍ତାବିଜ୍ (Documentation)
ଏକା ସ୍କ୍ରାଇବ୍
ଏଆଇ ଚାଳିତ ସ୍କ୍ରାଇବିଂ ଟୁଲ୍: ଏହା ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ ଭଏସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଇ-ପ୍ରେସକ୍ରିପସନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରେ।
ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଇ-ପ୍ରେସକ୍ରିପସନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଏଆଇ ଚାଳିତ HMIS
ଇ-କ୍ଲିନିକାଲୱାର୍କସ୍
ଏଆଇ ଏବଂ ML ସମ୍ମିଳିତ HMIS: ଇମେଜ୍ ରୀଡିଂ, କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏବଂ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟଧାରାରେ ଏଆଇ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରେ।
୨୧୯ଟି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ୩୪ ଲକ୍ଷ ABHA ସଂଯୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି।
ସ୍ମାର୍ଟ ରିପୋର୍ଟ
ଏକାକେୟାର
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଆପ୍: ABDM ସକ୍ଷମ ଏହି ଆପ୍‌ରେ ଏଆଇ/NLP କ୍ଷମତା ରହିଛି, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ସହ ସାରାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ।
୧.୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ABDM ସଂଯୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଏଆଇ ସକ୍ଷମ HMIS
ପ୍ଲସ୯୧
ଏଆଇ ଏବଂ ML ସମ୍ମିଳିତ HMIS: ରିପୋର୍ଟ ଗଠନ, ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଡାକ୍ତର-ରୋଗୀ ନୋଟ୍ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରେ।
୬,୬୧୩ଟି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ୪.୨୪ କୋଟି ABHA ସଂଯୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି।
ବିଭିନ୍ନ ରୋଗର ନିରୂପଣ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏଆଇର ଅଭିନବ ପ୍ରୟୋଗ 'ମାନବିକତା ପାଇଁ ଏଆଇ' ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନବୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ@୨୦୪୭ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସଠିକ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି।

PIB Headquarters
Transforming Healthcare Delivery Through Artificial Intelligence
13 FEB 2026 1:08PM by PIB Delhi
Introduction
The revolution of healthcare delivery in India is leveraging AI-powered diagnostics, telemedicine, and surveillance tools across both public and private sectors. By integrating these frontier technologies, the Government of India is fulfilling its commitment to Universal Health Coverage—effectively bridging delivery gaps, elevating the standard of medical services and products, and ensuring affordable care for every citizen.
Guided by the vision of 'Welfare for All, Happiness for All' (Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya), the Union Cabinet launched the IndiaAI mission in March 2024 to advance inclusive development, strengthen governance, and improve public service delivery—including healthcare. The mission embodies two core principles:
1. Democratisation of technology, ensuring AI tools reach all segments of society including rural and underserved populations
2. Technology for humanity, deploying AI not merely for technological advancement but to address critical societal challenges, improve quality of life, and advance the public good.
This comprehensive approach aims to transform healthcare delivery as part of India's journey toward Viksit Bharat by 2047.
The Union Government recognised AI’s transformative potential in healthcare delivery years ago. In 2018, the Niti Aayog published the National Strategy for Artificial Intelligence, which envisions AI, robotics and the Internet of Medical Things as the “new nervous system for healthcare”, among its myriad applications across various sectors.[1][2][3]
AI-powered tools, adopted by the Ministry of Health and Family Welfare’s various national programmes, are democratising healthcare expertise across India. For example, these tools enable frontline workers to screen for TB and diabetic retinopathy while supporting 282 million telemedicine consultations nationwide. Together, these efforts have delivered measurable impact, including a 27% reduction in adverse TB outcomes and 12–16% increase in case detection.
India-AI Impact Summit 2026
India will host the Global South's first international AI summit in New Delhi from 16 to 20 February, bringing together global leaders, policymakers, technology firms, innovators, and experts. The summit will cover AI-centred policy, research, industry, and public engagement.[4]
A diagram of a diagramAI-generated content may be incorrect.
AI in Healthcare Delivery
AI has enabled better delivery of various public health initiatives by leveraging technology for public health impact. It demonstrates how technology-driven solutions can address persistent developmental challenges and promote inclusive and holistic social development.[5] This reflects the spirit of Atmanirbhar Bharat and Viksit Bharat.
From 2022 to 2025, India has fundamentally restructured its public health delivery by integrating AI into a unified strategy, that bridges specialist shortages and scales proactive care. By deploying AI-enabled tools within the National TB Elimination Programme, the National Diabetic Retinopathy Screening Programme, and the Media Disease Surveillance System, the government has empowered non-specialists to perform high-level screenings, resulting in a 27% decline in adverse TB outcomes and over 4,500 outbreak alerts. This transformation is further solidified through the e-Sanjeevani, which has supported 282 million consultations with AI-assisted differential diagnosis, and the UdyogYantra AI System for malnutrition monitoring. This has created a comprehensive ecosystem that spans from infectious disease management and cancer care to the modernisation of traditional Ayurvedic medicine and the National One Health Programme.
A close-up of a hand touching a dna strandAI-generated content may be incorrect.
AI-enabled initiatives by the Government of India (2022-2025) to improve public health delivery are:
Health Focus
AI Solution / Initiative
Process, Technology "Treatment" Experience
Clinical / Operational Impact
TB Management
Adverse Outcome Prediction
Predictive Analytics: AI flags patients at high risk of treatment failure now treatment is initiated.
Reported 27% decline in adverse outcomes after nationwide deployment.[6]
TB Triage
DeepCXR (Chest X-ray)
Radiology AI: Automated reading of digital X-rays to identify nodules/cavities for presumptive TB cases.
Deployed in 8 State/UTs; available free of cost to the Govt to bypass specialist shortages.[7]
Diabetes (DR)
MadhuNetrAI
Retinal Triage: Non-specialists take retinal photos; AI grades them to prioritise urgent specialist referrals.[8]
7,100 patients benefited across 38 facilities; India's first AI community screening program launched Dec 2025.[9]
Telemedicine
eSanjeevani CDSS
Differential Diagnosis: Streamlines patient complaints and provides AI-based differential diagnosis recommendations
282 million consultations benefitedfrom April 2023 to November 2025; 12 million aided specifically by AI-recommended diagnoses.[10]
Traditional Medicine
Ayurgenomics& Ayush Grid
Genomic-Ayurveda Hybrid: Uses AI to identify disease markers based on Prakriti (constitution types) and ancient texts.
Recognised by WHO (July 2025) as a global model for integrating AI with traditional knowledge.[11]
Cancer Care
Imaging Biobank
Database R&D: NITI Aayog is building a database of 20,000+ cancer patient profiles (radiology/pathology images).[12]
Enables researchers to develop high-accuracy AI tools for early cancer detection and management.
Health Fraud
AB-PMJAY Anti-Fraud
Integrity Management: AI/ML detects suspicious transactions and helps deterfraud in real-time within the PM-JAY scheme.
Shifts health scheme monitoring from reactive detection to proactive integrity management.[13]
Surveillance
Media Disease Surveillance (MDS)
Early Warning: AI scans national digital news sources for symptom clusters (e.g., mystery fevers).
Published 4,500+ event alerts since April 2022 to prevent regional outbreaks.[14]
The government has established a foundational layer to ensure these tools are safe and standardised:
• Centres of Excellence for Artificial Intelligence: Designated in March 2025, AIIMS Delhi, PGIMER Chandigarh, and AIIMS Rishikesh lead the development of indigenous AI solutions.[15] In addition, NHA has also inked an MoU with TANUH, Ministry of Education’s CoE in Healthcare at IISc Bengaluru to lead AI related developments in healthcare.
• National Federated Learning Platform: An MoU signed on October 14, 2024 between the National Health Authority (NHA) and IIT Kanpur to create an open benchmarking platform for validating AI health models using data from the ecosystem partners under the Ayushman Bharat Digital Mission.[16]
• Ethical Oversight: All AI deployment follows the ICMR Ethical Guidelines (2023)[17] and MeitY AI Governance Guidelines to ensure privacy-by-design and secure data exchange.[18]
• Strategy for AI in Healthcare for India (SAHI): MoHFW is working on a health sector specific AI strategy. This strategy has been prepared after consultation with various public and private stakeholders.
A screenshot of a food trayAI-generated content may be incorrect.
An Indian Administrative Service official was overseeing the Integrated Tribal Development Programme in Maharashtra's Etapalli district. He noticed clear signs of undernourishment in students despite government-funded meals. An audit of the Todsa Ashram School revealed that 27% of its students were malnourished. Gupta's solution was to modify the food fed to the children. An AI-enabled machine to evaluate food served against government-prescribed menus was introduced. It was equipped with advanced image recognition to analyse over 2,100 data points, including temperature and appearance.
A group of people standing in front of a displayAI-generated content may be incorrect.
After the machine was deployed, the analysis revealed that many meals did not match prescribed menus. The analysis showed that students often missed out on items like fruits or protein-rich components. Nutritional deficiencies were also exacerbated by inadequate preparation, overcooked vegetables, and spoiled ingredients. This AI-enabled machine helped the authorities enforce stricter compliance protocols and vendor accountability. It led to visible improvements in the children's nutrition. This successful model was replicated across multiple schools in the district.
Regional Open Digital Health Summit 2025
The Regional Open Digital Health Summit 2025 was held in New Delhi on November 19-20. The summit was organised by the National Health Authority (NHA), Ministry of Health & Family Welfare, in collaboration with the National e-Governance Division (NeGD), Ministry of Electronics and Information Technology, WHO South-East Asia Regional Office (SEARO), and UNICEF. The summit convened policymakers, technologists, public health leaders, and global experts from across the WHO South-East Asia Region (SEAR). The discussions highlighted India’s journey in strengthening its digital health architecture through robust governance, open standards, and emerging technologies. The use of GenAI in healthcare, including AI-enabled surveillance and diagnosis, faster disease identification, early outbreak prediction, and support for frontline workers, was a key focus, alongside the integration of AI across other health programmes. The summit also saw representatives from Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Bangladesh, and Timor-Leste; and senior officials from WHO-SEARO, UNICEF, and digital health leaders from SEAR Member States.[19]
IndiaAI Mission’s Healthcare Initiatives
In March 2024, the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi, approved the comprehensive national-level IndiaAI mission with a budget outlay of Rs 10,371.92 crorefor promoting India’s socio-economic development using AI.[20]
The IndiaAI Mission initiatives are supporting innovation in AI-enabled healthcare applications.[21][22]One of the pillars of the mission is the IndiaAI Application Development Initiative. This scheme aims to develop, scale, and promote the adoption of impactful AI solutions designed to tackle significant national challenges.[23] Advanced and efficient AI-enabled healthcare delivery is one of the many outcomes of this initiative.
As on March 2025, healthcare-related AI solutions shortlisted under the IndiaAI Application Development Initiative are as follows:
Name of the
Solution
Solution
Description
Stage
NIDAAN
(iNtegrated lung
health screening& tuberculosIs Detection through AI At National
scale)
qXR, an advanced AI tool for interpreting chest X rays (CXR), detects & localizes 30+ findings.
Solution
End to End AI
Cloud Platform for Radiology
Diagnosis
AI cloud platform for radiology diagnosis, integrating innovative technologies such as Computer Vision (CV), Generative Artificial Intelligence, Natural Language Processing, Dicom, mobile, and cloud computing
Solution
Impactful AI
solution, preventing preventable
blindness, for socio economic
transformation.
Early detection of vision threatening retinal abnormalities
Solution
AI Powered
Wearable
Technology for
Detection &
Diagnosis of
Musculoskeletal
Joint Health Pain.
AI Enabled Hardware Platform for Joint Pain Diagnostics and Rehabilitation Segments of Healthcare
Solution
VoxelBox
Neuro-informatics platform that allows to map the functional maps/connectomics of the human brain
Prototype
Development of
Ocellux: An AI
Based Solution for Enhanced Early
Diabetic Eye
Screening
Portable, affordable and highly accessible retina imaging device powered by AI for early detection of eye diseases like Diabetic Retinopathy, Age-related Macular Degeneration & Glaucoma
Prototype
Revolutionising
healthcare using
doctor-led AI
AI-powered personal doctor available 24x7 and free of cost, designed to assist people when they are sick, monitor their health through wearables, and act as a health coach to prevent diseases.
Prototype
AI/ML enabled
MafPro device
platform for cancer staging, localisation, and margins.
MafPro handheld detector provides a radiation-free, noninvasive, safe and cost-effective solution that can reliably detect and adequately evaluate metastases in lymphnodes using AI/ML based algorithms
Prototype
Private sector contributions to AI-assisted healthcare delivery
The Government’s main public policy think tank, Niti Aayog, has recognised significant innovative contributions by the private sector. Some of these AI-driven initiatives are as follows:
Health Focus
AI Solution / Initiative
Technology & "Treatment" Experience
Clinical / Operational Impact
Personal Health Records
MyDigiRecords (MDR)
Patient-Owned Platform: Secure mobile app for managing lifelong health history, including vaccinations and medication reminders. Includes SmartVitals, which uses facial video analysis to estimate heart rate, respiratory rate, and blood pressure.
40,000+ users; 20+ hospitals/clinics recommend the platform for faster clinical context. Links with ABDM/ABHA ID to strengthen care continuity.[24]
Maternal Care
CareNX
Integrated Ecosystem: Portable antenatal care kits and wireless fetal monitoring (Fetosense) used by frontline workers for household-level screenings (BP, hemoglobin, fetal heart rate) of pregnant women.
Supported 500,000+ mothers across 20+ states. Lowered out-of-pocked expenditure and reduced operational costs.[25]
Neonatal Monitoring
NemoCare Raksha
Wearable IoT/AI: A wireless sock-like wearable for newborns and it continuously tracks heart rate, respiratory rate, blood oxygen saturation, and body temperature. Wireless data transmission allows one nurse to monitor 40–50 babies simultaneously.
Supported 20,000+ newborns since 2022[26]
Critical Care
Cloudphysician
Smart ICU-in-a-Box: Command center connecting remote ICUs for 24/7 monitoring. Uses AIRA (ML-powered note assistant) and NETRA (computer vision tool) to streamline workflows.
Impacted 130,000+ patients across 280 hospitals. Reduces documentation time by 40%.[27]
Vision Care
3Nethra
Portable AI Screening: Low-cost, non-mydriatic imaging device that captures the front and back of the eye for automated screening for disorders such as diabetic retinopathy, cataracts, and glaucoma.
Adopted in 75+ countries, it has screened 3M+ people, reduces unnecessary specialist referrals by 70%.[28]
Cardiac & Respiratory
AiSteth
AI-Powered Stethoscope: Captures and digitises body sounds, using AI to visualize heart and lung waveforms on a smartphone.
Assists non-specialists in identifying heart murmurs and respiratory issues; useful for remote diagnostics and tele-consultations.[29]
Advanced Radiology
Qure.ai
Smart Scans: Deep learning algorithms analyse chest X-rays and CT scans to detect 35+ findings like TB, lung cancer, and heart failures in seconds.
Used in 1,000+ sites and serving 15M patients yearly, Qure.ai has improved TB detection by 30%, cut costs globally, secured $125M funding, and partners with WHO and AstraZeneca to make healthcare faster and more accessible.[30]
Breast Cancer
Thermalytix
AI-Thermal Imaging: Uses high-resolution thermal sensors and machine learning to detect breast cancer early based on temperature variations.
It has screened 75,000+ women across 29 Indian cities and abroad. Non-contact, radiation-free, and privacy-friendly.[31]
Urban Water Health
Boson Whitewater
AI/IoT-monitored 11-stage filtration system converting sewage-treated water into potable quality.
65+ crore litres recovered; removes E. coli, coliforms, pesticides, herbicides, heavy metals, and viruses.[32]
Sanitation & Hygiene
AI Waste Management
Video Analytics & Smart Bins: AI models detect overflowing bins and littering in public spaces using existing city CCTV feeds.
20–30% improvement in cleanup efficiency in cities like Varanasi and Vishakhapatnam; reduces disease vectors like dengue.[33]
India’s AI healthcare transformation has also been made possible due to the existing digital infrastructure in place – the Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM). There are 799 million digital health IDs already in place (as of August 2025)[34]. Over 410,000 registered healthcare facilities and over 670,000 healthcare professionals are registered on the digital repositories. And over 671 million health records have been linked with Ayushman Bharat Health Account.[35]
Under the ABDM, the private sector is being encouraged to use innovative methods to transform healthcare delivery. Some of these AI-driven initiatives by ABDM-enabled applications developed by the private sector are as follows:
Health Focus
AI Solution / Initiative
Technology & "Treatment" Experience
Clinical / Operational Impact
Triaging &
Summarising patient records
Eka Doc
Clinic Management System: Secure app for managing health records of patients, including triaging, protocol searching, summarising the patient records for doctors etc.
ABDM enabled application to strengthen care continuity, supported in triaging of more than 10 lakh patients and summarising more than 17 lakh records,
Clinical Documentation
Sunoh.Ai by eClinicalWorks
AI powered scribing tool which enables doctors to create ePrescription with voice technology.
Supports doctors in creation of lakhs of ePrescriptions using AI
Clinical Documentation
Eka Scribe
AI powered scribing tool which enables doctors to create ePrescription with voice technology.
Supported in creation of more than 5 lakh ePrescriptions using AI
AI powered HMIS
eClinicalWorks
AI and ML embedded HMIS system, to increase operational efficiency through AI automation in Image reading, assistance in clinical and diagnostic workflows.
Created 34 lakh ABHA linked health records across 219 hospitals.
Smart Reports
EkaCare
ABDM enabled Personal Health Record applications with AI/NLP capabilities for structuring health records and generating summaries while managing lifelong health history
Provided smart reports for more than 1.3 crores
ABDM linked health records
AI enabled HMIS
Plus91
AI and ML embedded HMIS system, to increase operational efficiency through report structuring, structured doctor patient notes and specialised clinical support
Created 4.24 crores ABHA linked health records across 6613 hospitals.
A baby in diaper and a deviceAI-generated content may be incorrect.
Figure 1 - NemoCare Raksha
Figure 2 - CareNX is an India-origin digital health technology platform that leverages artificial intelligence (AI), mobile diagnostics, and cloud-based decision support systems to improve access to quality maternal and women’s healthcare.
A collage of people sitting and holding a phoneAI-generated content may be incorrect.
Figure 3 - MyDigiRecords (MDR) is a patient-centric digital health records and care management platform.
Conclusion
From diagnosing various diseases and improving the health outcomes of marginalised communities to enabling access to clean water, the innovative use of AI in healthcare reflects the principle of AI for Humanity: leveraging technology to address critical human challenges, promote inclusive socio-economic development, and advance the vision of a Viksit Bharat@2047.
References
Transforming Healthcare Delivery Through Artificial Intelligence