PIB Headquarters
ভাৰত-বিশ্ব কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সমাৱেশৰ স্থান
ভাৰত মণ্ডপমত গোলকীয় সহযোগিতাৰ প্ৰদৰ্শন
20 FEB 2026 7:04PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীত ফেব্ৰুৱাৰীৰ এক মৃদু পুৱা ভাৰত মণ্ডপমৰ কাঁচৰ সন্মুখভাগ সূৰ্যৰ পোহৰতকৈও অধিক প্ৰতিফলিত হৈছে। ই সম্ভাৱনা প্ৰতিফলিত কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ১৩ খন দেশৰ মণ্ডপ বিস্তৃতভাৱে থিয় হৈ আছে। অষ্ট্ৰেলিয়া, জাপান, ৰাছিয়া, যুক্তৰাজ্য, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, ইটালী, নেদাৰলেণ্ডছ, ছুইজাৰলেণ্ড, ছাৰ্বিয়া, এষ্ট’নিয়া, তাজিকিস্তান আৰু এটা সামূহিক আফ্ৰিকান মণ্ডপ সকলো ধাৰণা, বিনিয়োগ আৰু উচ্চাকাংক্ষা লৈ আহিছে। এয়া ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলন ২০২৬ৰ অংশ। সমগ্ৰ বিশ্বই কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অহা নাই, ই সহযোগিতা কৰিবলৈ আহিছে।
২০২৬ চনৰ ১৬ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ২১ ফেব্ৰুৱাৰীলৈকে ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ প্ৰদৰ্শনী সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে আৰম্ভ হয়, যি দহটা ক্ষেত্ৰ আৰু ৭০,০০০ বৰ্গমিটাৰতকৈও অধিক বিস্তাৰিত হৈ আছে। বিশ্বৰ প্ৰতিনিধি, প্ৰযুক্তিৰ নেতা, গৱেষক আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলে সংলাপ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ডিজাইন কৰা বিস্তৃত হলসমূহৰ মাজেৰে গতি কৰে। অত্যধিক আগ্ৰহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই, ভাৰত চৰকাৰে অধিক আৰামদায়ক অভিজ্ঞতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ২১ ফেব্ৰুৱাৰী শনিবাৰে জনসাধাৰণৰ বাবে মুকলি কৰা প্ৰদৰ্শনীখন অতিৰিক্ত দিনলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰে। এই অভিব্যক্তি সৰল কিন্তু এয়া কোনো বন্ধ কোঠাৰ কথোপকথন নহয়। এয়া হৈছে এক ৰাজহুৱা মুহূৰ্ত।
এই সকলোবোৰৰ কেন্দ্ৰত আছে সভ্যতাৰ আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত আধাৰিত এক বিষয়বস্তু। ‘সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়’ সকলোৰে কল্যাণ, সকলোৰে সুখ। উদ্বোধনী ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত এয়া হৈছে ভাৰতৰ মান। তেওঁ বৈচিত্ৰ্য, জনগাঁথনি আৰু গণতন্ত্ৰক ভাৰতৰ স্থায়ী শক্তি বুলি কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত সফল হোৱা যিকোনো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ আৰ্হি বিশ্বব্যাপী প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। তাৰ পাছত আহে নিমন্ত্ৰণ। ভাৰতত ডিজাইন আৰু বিকাশ কৰক। পৃথিৱীলৈ প্ৰেৰণ কৰক। মানৱজাতিক প্ৰদান কৰক। এই শব্দবোৰ কক্ষৰ বাহিৰেও বহু দূৰলৈ প্ৰতিধ্বনিত হৈছে।
১৩ খন দেশৰ মণ্ডপে এই শব্দবোৰৰ গাঁথনি সৃষ্টি কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰপতি ইমানুৱেল মেক্ৰ’ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভ্ৰমণ কৰা ফ্ৰান্সৰ মণ্ডপত ২৯ টা কোম্পানীয়ে ফ্ৰান্সৰ প্ৰযুক্তিগত উন্নয়ন প্ৰদৰ্শন কৰে। এই ভ্ৰমণে ভাৰত ফ্ৰান্সৰ উদ্ভাৱন বৰ্ষৰ এক উদ্যমী আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰ’ৱে তেওঁৰ প্ৰশংসাৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্টবাদী। তেওঁ কয় যে ভাৰতে কৰা নিৰ্মাণ আন কোনো দেশে কৰা নাই। ই ১.৪ বিলিয়ন লোকৰ বাবে এক ডিজিটেল পৰিচয়। এটা পৰিশোধ প্ৰণালীয়ে প্ৰতি মাহে ২০ বিলিয়ন লেনদেন প্ৰক্ৰিয়া সম্পন্ন কৰে। এটা স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি যিয়ে ৫০০ মিলিয়ন ডিজিটেল স্বাস্থ্য প্ৰমাণপত্ৰ জাৰী কৰিছে। তেওঁ দৰ্শকসকলক মনত পেলাই দিয়ে যে এয়া হৈছে ইণ্ডিয়া ষ্টেক। মুকলি, আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্য আৰু সাৰ্বভৌম। আমি এক বৃহৎ ত্বৰণৰ আৰম্ভণিত আছো, তেওঁ লগতে কয়।
অলপ আঁতৰত থকা এষ্ট’নিয়াৰ মণ্ডপত যথেষ্ট ভিৰ পৰিলক্ষিত হয়। ডিজিটেল গভৰ্নেন্স মডেলৰ বাবে পৰিচিত এষ্ট’নিয়াই ইয়াত প্ৰতিধ্বনি বিচাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি আলাৰ কাৰিছে লক্ষ্য কৰে যে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি এতিয়া কাৰিকৰী মেৰুদণ্ড নহয়। ই হৈছে আধুনিক ৰাষ্ট্ৰসমূহে কেনেদৰে কাম কৰে তাৰ ভেটি। যেতিয়া এই প্ৰণালীবোৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়, তেতিয়া এলগৰিথমিক স্বচ্ছতা আৰু মানৱ নিৰীক্ষণ জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় চৰ্ত হৈ পৰে। তেওঁৰ কথাবোৰ নৈতিকতা আৰু দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত হোৱা আলোচনাত প্ৰতিধ্বনিত হয়। ইয়াত সহযোগিতা বিমূর্ত নহয়। ই গঠনমূলক।
শ্ল’ভাকিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পিটাৰ পেলেগ্ৰিনীয়ে এক আধাৰিত দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিশ্বক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সত্যতা দেখুৱাইছে। প্ৰযুক্তিক পৰিসৰত নিৰ্মাণ কৰিব পাৰি আৰু ই প্ৰকৃত মানুহক সহায় কৰিব পাৰে। শ্ল’ভাকিয়া সৰু হ’ব পাৰে, কিন্তু ই দ্ৰুতগতিত উন্নয়ন কৰিব পাৰে। ই ব্যৱহাৰিক ফলাফল বিচাৰে। ফিনলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী পেট্টেৰী অৰ্পোৱে এই সন্মিলনখন সময়োপযোগী বুলি কয়। তেওঁ কয় যে বিশ্বক দায়িত্বশীল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে অতি জৰুৰীভাৱে অংশীদাৰী বুজাবুজি, সাধাৰণ নিয়ম আৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ প্ৰয়োজন। ছুইজাৰলেণ্ডৰ ৰাষ্ট্ৰপতি গাই পাৰ্মেলিনে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আলোচনা আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতাৰ কথা কয়। দায়িত্বশীল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই উদ্ভাৱনত বাধা নিদিয়ে, তেওঁ জোৰ দি কয়। ই ইয়াক সক্ষম কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত আৰু ছুইজাৰলেণ্ডে উচ্চাকাংক্ষা আৰু ৰূপায়ণৰ মাজত এক সেতু নিৰ্মাণ কৰি আছে।
এই কণ্ঠবোৰ প্ৰদৰ্শনীখন আয়োজন কৰা সাতটা বিষয়গত চক্ৰত একত্ৰিত হয়- মানৱ মূলধন, সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি, নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা, বিজ্ঞান, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সম্পদসমূহৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ, অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু সামাজিক কল্যাণৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা। চক্ৰবোৰে জনসাধাৰণ, বিশ্ব আৰু প্রগতিক কাৰ্য্যৰ দৃঢ় ক্ষেত্ৰলৈ স্থানান্তৰিত কৰে। গৱেষণা পৰীক্ষাগাৰ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সংযোগ বিচাৰি প্ৰতিনিধিসকল তেওঁলোকৰ মাজত স্থানান্তৰিত হয়। কথোপকথনসমূহ গণনা ক্ষমতাৰ পৰা শ্ৰেণীকোঠাৰ দক্ষতালৈ, তথ্য প্ৰশাসনৰ পৰা সেউজ শক্তি গ্ৰীডলৈ স্থানান্তৰিত হয়।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ মণ্ডপে আন এটা মাত্ৰাৰ পৰিচয় দিয়ে। ই ব্যৱহাৰিক আৰ্হি প্ৰদৰ্শন কৰে য’ত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু ভূ-স্থানিক সঁজুলিসমূহে উপযোগিতাৰ আধুনিকীকৰণ কৰে আৰু নৱীকৰণযোগ্য একত্ৰীকৰণ ত্বৰান্বিত কৰে। শক্তিৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত গোলকীয় অভিযান এক সংমিশ্ৰণ বিন্দু হিচাপে উদ্ভৱ হৈছে। সৌৰ নিয়োজন ডিজিটেল বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে মিলিত হয়। ৰিয়েল টাইম অপ্টিমাইজেশ্বনে স্মাৰ্টাৰ গ্ৰীড ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে মিলিত হয়। সহযোগিতা কাৰিকৰী, তথাপিও ইয়াৰ প্ৰভাৱবোৰ সামাজিক। সদস্য দেশসমূহত শক্তি স্থিতিস্থাপকতা এক অংশীদাৰী উদ্দেশ্য হৈ পৰে।
দহটা ক্ষেত্ৰত, বিশ্বৰ প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান, ষ্টাৰ্টআপ, শিক্ষা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানে সামৰ্থ্যৰ এক মোজাইক সৃষ্টি কৰে। ইয়াৰ পৰিসৰ স্পষ্ট নহয়। তথাপিও স্বৰটো প্ৰতিযোগিতামূলক হোৱাৰ পৰিবৰ্তে সহযোগিতামূলক হৈ থাকে। বহুপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু ৰাজনৈতিক নেতাসকলৰ উপস্থিতিয়ে সন্মিলনখনৰ মৰ্যাদাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এয়া কেৱল বাণিজ্য মেলা নহয়। ই এক আন্তঃসংযুক্ত বিশ্বত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা কেনেদৰে পৰিচালিত আৰু নিয়োজিত কৰা হ’ব তাক নিৰ্ধাৰণ কৰা এক নিৰ্দিষ্ট মঞ্চ।
সন্মিলনখন আৰম্ভ হোৱাৰ লগে মণ্ডপবোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বেষ্টনীৰ দৰে কম আৰু অধিক মুকলি পৰীক্ষাগাৰৰ দৰে অনুভৱ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। প্ৰতিনিধিসকলে তথ্যৰ মানৰ ওপৰত টোকা বিনিময় কৰে। গৱেষকসকলে নৈতিক পৰিকাঠামোৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। উদ্যোগীসকলে সহ-উন্নয়নৰ বিষয়ে কয়। সম্প্ৰসাৰিত ৰাজহুৱা দিনে পৰিয়াল, শিক্ষাৰ্থী আৰু যুৱ উদ্ভাৱকসকলক এটা গোটলৈ আনে। কৌতুহলে সতৰ্কতাৰ স্থান লয়। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সোৱাদে ভাৰতৰ উপস্থিতি হ্ৰাস নকৰে। ই ইয়াক প্ৰসাৰিত কৰে।
যিটো উদ্ভৱ হৈছে সেয়া হৈছে আয়োজক আৰু হেভিৱেইট দুয়োটা হিচাপে ভাৰতৰ এক চিত্ৰ। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাসী এখন দেশ। এখন ৰাষ্ট্ৰ যি নিজৰ স্তুপ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিবলৈ আৰু আনৰ পৰা শিকিবলৈ ইচ্ছুক। এখন মঞ্চ য’ত সাৰ্বভৌম উচ্চাকাংক্ষা বিশ্বব্যাপী দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সহ-বিদ্যমান। ১৩ টা মণ্ডপ দৃশ্যমান প্ৰমাণ হিচাপে থিয় হৈছে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ যুগত সহযোগিতা ঐচ্ছিক নহয়, বৰঞ্চ ই প্ৰাথমিক।
ভাৰত মণ্ডপৰ ওপৰত সন্ধিয়াৰ পোহৰ বিচ্ছুৰিত হোৱাৰ লগে লগে কাঁচৰ সন্মুখভাগটোৱে এতিয়া এক বেলেগ উজ্জ্বলতা প্ৰতিফলিত কৰে। এয়া হৈছে চলি থকা চুক্তিসমূহৰ বিষয়ে সংলাপৰ উজ্জ্বলতা। অংশীদাৰীত্ব এতিয়াও স্বাক্ষৰিত হোৱা নাই। ভাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা প্ৰভাৱ সন্মিলন ২০২৬ সামৰণিৰ সৈতে নহয়, বৰঞ্চ অগ্ৰগামী গতিৰ সৈতে সমাপ্ত হয়। দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি থকা কথোপকথনত এই বাৰ্তা স্পষ্ট হৈ পৰে। বিশ্বই ভাৰতত কেৱল এখন বজাৰেই নহয়, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো এক অংশীদাৰ বিচাৰি পাইছে।
প্ৰসংগসমূহঃ
পিডিএফ চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক

PIB Headquarters
India, Where the AI World Assembles
Global collaboration on display at Bharat Mandapam
20 FEB 2026 7:04PM by PIB Delhi
On a mild February morning in New Delhi, the glass façade of Bharat Mandapam reflects more than sunlight. It reflects possibility. Inside, thirteen country pavilions stand in a sweeping arc, each a statement of intent. Australia, Japan, Russia, the United Kingdom, France, Germany, Italy, the Netherlands, Switzerland, Serbia, Estonia, Tajikistan and a collective African pavilion have all arrived with ideas, investments and quiet ambition. This is the hook of the India AI Impact Summit 2026. The world has not just come to attend. It has come to collaborate.
From 16 to 21 February 2026, the India AI Impact Expo unfolds alongside the Summit, spreading across ten arenas and more than 70,000 square metres. Global delegates, technology leaders, researchers and students move through expansive halls designed for dialogue and demonstration. In response to the overwhelming interest, the Government of India extends the exhibition by an extra day, keeping it open to the public on Saturday, 21 February, to ensure a more comfortable experience. The gesture is simple but telling. This is not a closed room conversation. It is a public moment.
At the centre of it all lies a theme rooted in civilisational confidence. ‘Sarvajan Hitaya, Sarvajan Sukhaya’ Welfare for all, Happiness of all. In his inaugural address, Prime Minister Narendra Modi says this is India’s benchmark for artificial intelligence. He speaks of diversity, demography and democracy as India’s enduring strengths. Any AI model that succeeds in India, he notes, can be deployed globally. Then comes the invitation. Design and develop in India. Deliver to the world. Deliver to humanity. The words travel far beyond the hall.
The thirteen country pavilions give those words texture. At the French Pavilion, visited by President Emmanuel Macron and Prime Minister Modi, twenty nine companies display France’s technological edge. The visit marks an energetic beginning to the India France Year of Innovation. President Macron is candid in his praise. India, he says, has built what no other country has built. A digital identity for 1.4 billion people. A payment system processing 20 billion transactions every month. A health infrastructure that has issued 500 million digital health IDs. This, he reminds the audience, is the India Stack. Open, interoperable and sovereign. We are at the beginning of a huge acceleration, he adds.
A few steps away, Estonia’s pavilion draws steady crowds. Known for its digital governance model, Estonia finds resonance here. President Alar Karis observes that digital public infrastructure is no longer a technical backbone. It is the foundation of how modern states operate. When AI is embedded into these systems, algorithmic transparency and human oversight become essential conditions for public trust. His words echo across discussions on ethics and accountability. Collaboration here is not abstract. It is structural.
Slovakia’s President Peter Pellegrini offers a grounded perspective. India shows the world an important truth, he says. Technology can be built at scale and it can help real people. Slovakia may be smaller, but it can move fast. It wants practical outcomes. Finland’s Prime Minister Petteri Orpo calls the Summit timely. The world, he says, urgently needs shared understanding, common rules and political will for responsible AI. Switzerland’s President Guy Parmelin speaks of inclusive dialogue and multilateral cooperation. Responsible AI does not hinder innovation, he insists. It enables it. India and Switzerland, he adds, are building a bridge between ambition and implementation.
These voices converge across seven thematic Chakras that organise the Expo. Human Capital. Inclusion for Social Empowerment. Safe and Trusted AI. Resilience, Innovation and Efficiency. Science. Democratizing AI Resources. AI for Economic Growth and Social Good. The Chakras translate People, Planet and Progress into concrete areas of action. Delegations move between them, finding intersections between research labs, startups and public institutions. Conversations shift from compute capacity to classroom skilling, from data governance to green energy grids.
The Pavilion of the International Solar Alliance introduces another dimension. It showcases practical models where AI, digital platforms and geospatial tools modernise utilities and accelerate renewable integration. The Global Mission on AI for Energy emerges as a point of convergence. Solar deployment meets digital intelligence. Real time optimisation meets smarter grid management. The collaboration is technical, yet its implications are social. Energy resilience across member countries becomes a shared objective.
Across the ten arenas, global technology firms, startups, academia, Union Ministries, State Governments and research institutions create a mosaic of capability. The scale is unmistakable. Yet the tone remains collaborative rather than competitive. The presence of multilateral institutions and political leaders underscores the Summit’s stature. This is not a trade fair alone. It is a defining platform shaping how AI will be governed and deployed in an interconnected world.
As the Summit unfolds, the pavilions begin to feel less like national enclosures and more like open laboratories. Delegates exchange notes on data standards. Researchers discuss ethical frameworks. Entrepreneurs speak of co-development. The extended public day brings families, students and young innovators into the fold. Curiosity replaces caution. The international flavour does not dilute India’s presence. It amplifies it.
What emerges is a portrait of India as both host and heavyweight. A country confident in its digital public infrastructure. A nation willing to share its stack and learn from others. A platform where sovereign ambition coexists with global accountability. The thirteen pavilions stand as visible proof that collaboration is no longer optional in the AI age. It is foundational.
As evening lights settle over Bharat Mandapam, the glass façade now reflects a different glow. It is the glow of dialogue. Of agreements in progress. Of partnerships yet to be signed. The India AI Impact Summit 2026 closes not with finality but with forward motion. In the quiet hum of conversations that linger, one message is clear. The world has found in India not just a market, but a partner in shaping the future of artificial intelligence.
References:
Click here to see pdf