ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର ୧୭୮ କୋଟି ଲିଟର ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ୨୦୧୬-୧୭ ମସିହାରୁ ୬୨% ହ୍ରାସ
11 FEB 2026 5:48PM by PIB Bhubaneswar
୨୫ଟି ରାଜ୍ୟ ୧୦୦% ରେଳବାଇ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି; ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରୁ ୧୦,୯୩୨ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହୋଇଛି।
ଜୈବ-ଶୌଚାଳୟ, ପୃଥକ ବିନ୍, ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ, ବୋତଲ କ୍ରସିଂ ମେସିନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସମେତ ଉନ୍ନତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
୧୧.୦୨.୨୦୨୬ : ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ (ଆଇଆର) ରେ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ମିଶନ ମୋଡ୍‌ରେ କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବ୍ରଡଗେଜ୍ (ବିଜି) ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରାୟ ୯୯.୪% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଅବଶିଷ୍ଟ ନେଟୱାର୍କରେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ୨୦୧୪-୨୫ ଏବଂ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କରାଯାଇଥିବା ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ କରାଯାଇଛି:
Period
Route Kilometer
Before 2014 (about 60 years)
21,801
2014-25
46,900
ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଜୋନ୍ ୱାରି ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ:
SN
ZONE
% Electrified
1
Central Railway
100%
2
East Coast Railway
100%
3
East Central Railway
100%
4
Eastern Railway
100%
5
Konkan Railway
100%
6
Kolkata Metro
100%
7
North Central Railway
100%
8
North Eastern Railway
100%
9
Northern Railway
100%
10
South Central Railway
100%
11
South East Central Railway
100%
12
South Eastern Railway
100%
13
West Central Railway
100%
14
Western Railway
100%
15
North Western Railway
99%
16
Northeast Frontier Railway
99%
17
Southern Railway
98%
18
South Western Railway
96%
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅନୁଯାୟୀ ବିଦ୍ୟୁତକରଣର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନପ୍ରକାରେ:
SN
STATE
% Electrified
SN
STATE
% Electrified
1
Andhra Pradesh
100%
16
Mizoram
100%
2
Arunachal Pradesh
100%
17
Nagaland
100%
3
Bihar
100%
18
Odisha
100%
4
Chandigarh
100%
19
Puducherry
100%
5
Chhattisgarh
100%
20
Punjab
100%
6
Delhi
100%
21
Telangana
100%
7
Gujarat
100%
22
Tripura
100%
8
Haryana
100%
23
Uttar Pradesh
100%
9
Himachal Pradesh
100%
24
Uttarakhand
100%
10
Jammu & Kashmir
100%
25
West Bengal
100%
11
Jharkhand
100%
26
Rajasthan
99%
12
Kerala
100%
27
Assam
98%
13
Madhya Pradesh
100%
28
Tamil Nadu
97%
14
Maharashtra
100%
29
Karnataka
97%
15
Meghalaya
100%
30
Goa
91%
ସମସ୍ତ ନୂତନ ଲାଇନ / ମଲ୍ଟି-ଟ୍ରାକିଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସହିତ ମଞ୍ଜୁର ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ (୨୦୨୦-୨୧ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫), ତାମିଲନାଡୁ ସମେତ ରେଳବାଇ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୨୯,୮୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି।
୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦,୯୩୨ ଆରକେଏମ୍ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି।
ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ(ଗୁଡିକ) ସମାପ୍ତି ବିଭିନ୍ନ କାରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ଯେପରିକି ବନ ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଉଲ୍ଲଂଘନକାରୀ ଉପଯୋଗୀତାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ବିଭିନ୍ନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରୀ, ଅଞ୍ଚଳର ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ପାରିପାର୍ଶ୍ବିକ ପରିସ୍ଥିତି, ପ୍ରକଳ୍ପ(ଗୁଡିକ) ସ୍ଥାନର ଆଇନ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ବର୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦିବସ ସଂଖ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି। ଏହି ସମସ୍ତ କାରଣଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକଳ୍ପ(ଗୁଡିକ) ସମାପ୍ତି ସମୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ।
ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୧୬-୧୭ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ୧୭୮ କୋଟି ଲିଟର ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିଛି, ଯାହା ୬୨% ସଞ୍ଚୟ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
୨୦୨୪-୨୫ ସମୟରେ ଟ୍ରାକ୍ସନ ପାଇଁ ମୋଟ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣ ଟ.୩୨,୩୭୮ କୋଟି।
ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଦ୍ୱାରା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପରିମାଣର ବିବରଣୀ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବାର୍ଷିକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବିବୃତ୍ତିରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ୱେବସାଇଟ୍ (https://indianrailways.gov.in) ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ପରିବେଶିୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନେଇ ରେଳବାଇ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଜୈବ-ଡିଜେଲର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ବାୟୋ-ଡିଜେଲ ଅପେକ୍ଷା ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ।
ଅବର୍ଜନା ପରିଚାଳନା
ଉନ୍ନତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଁ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, କ୍ୟାଟରିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ କୋଚରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ନିଷ୍କାସନ ସମେତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନାକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଏ। ଏହି ସମ୍ପର୍କରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନପ୍ରକାରେ:-
• ଟ୍ରେନ୍ ଭିତରେ ସଂଗୃହିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ନାମାଙ୍କିତ ରୁଟ୍ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ନିଷ୍କାସନ କରାଯାଏ।
• ଅନ୍ ବୋର୍ଡ ହାଉସକିପିଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଟ୍ରାକ୍ ଉପରେ ଅଳିଆ ନ ପକାଇବାକୁ କଡ଼ା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଉଲ୍ଲଂଘନ ପାଇଁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି।
• ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ସହିତ ରଗ୍ ପିକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
• ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବଟଲ୍ କ୍ରସିଂ ମେସିନ୍ (ପିବିସିଏମ୍) ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
• ଉତ୍ସରେ ବାୟୋ ଡିଗ୍ରେଡେବଲ୍ ଏବଂ ଅଣ- ବାୟୋ ଡିଗ୍ରେଡେବଲ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୃଥକୀକରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟେସନରେ ଦୁଇଟି ବିନ୍ ପ୍ରକାରର ଡଷ୍ଟବିନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
• ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି, ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାର କରି, ସ୍ଥାନୀୟ ରେଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ପୌର ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ଟାଇ-ଅପ୍ କରାଯାଇଛି।
• ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଏସଟିପି), ଏଫ୍ଲୁଏଣ୍ଟ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଇଟିପି), ସାମଗ୍ରୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁବିଧା (ଏମଆରଏଫ୍‌) ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
• ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଯାତ୍ରୀ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଟ୍ରେନରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଡଷ୍ଟବିନରେ ଅଳିଆ ନିଷ୍କାସନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଯାତ୍ରୀ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଏ।
• ବିଭାଗୀୟ, ଜୋନାଲ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ / ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ / ସରପ୍ରାଇଜ୍ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଏ।
• ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାନଦଣ୍ଡରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ / ଅଭିଯାନ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ।
• ଯାତ୍ରୀ କୋଚରେ ବାୟୋ-ଟଏଲେଟ୍ ସ୍ଥାପନ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରେନରୁ ସିଧାସଳଖ ମାନବ ମଇଳା ନିର୍ଗତ କରିବା। ବାୟୋ-ଟଏଲେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନପ୍ରକାରେ
Period
No. of Bio-Toilets fitted
2004-14
9,587
2014-till date
3,61,572
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ତଥା ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
Indian Railways Electrification Cuts Diesel Consumption by 178 Crore Litres in 2024–25, Achieving a 62% Reduction Since 2016–17
25 States Achieve 100% Railway Electrification; 10,932 Route Kilometres Electrified Since 2023–24
Advanced Waste Management Including Bio-Toilets, Segregated Bins, Sewage Treatment, Bottle Crushing Machines, and Swachh Bharat Campaigns Enhancing Passenger Experience
11 FEB 2026 5:48PM by PIB Delhi
Electrification of railway network on Indian Railways (IR) has been taken up in mission mode. So far, about 99.4% of Broad Gauge (BG) network has been electrified. The electrification in remaining network has been taken up. Electrification carried out during 2014-25 and before 2014 is as under:
Period
Route Kilometer
Before 2014 (about 60 years)
21,801
2014-25
46,900
Zone wise status of electrification is as under:
SN
ZONE
% Electrified
1
Central Railway
100%
2
East Coast Railway
100%
3
East Central Railway
100%
4
Eastern Railway
100%
5
Konkan Railway
100%
6
Kolkata Metro
100%
7
North Central Railway
100%
8
North Eastern Railway
100%
9
Northern Railway
100%
10
South Central Railway
100%
11
South East Central Railway
100%
12
South Eastern Railway
100%
13
West Central Railway
100%
14
Western Railway
100%
15
North Western Railway
99%
16
Northeast Frontier Railway
99%
17
Southern Railway
98%
18
South Western Railway
96%
State/UT wise status of electrification is as under:
SN
STATE
% Electrified
SN
STATE
% Electrified
1
Andhra Pradesh
100%
16
Mizoram
100%
2
Arunachal Pradesh
100%
17
Nagaland
100%
3
Bihar
100%
18
Odisha
100%
4
Chandigarh
100%
19
Puducherry
100%
5
Chhattisgarh
100%
20
Punjab
100%
6
Delhi
100%
21
Telangana
100%
7
Gujarat
100%
22
Tripura
100%
8
Haryana
100%
23
Uttar Pradesh
100%
9
Himachal Pradesh
100%
24
Uttarakhand
100%
10
Jammu & Kashmir
100%
25
West Bengal
100%
11
Jharkhand
100%
26
Rajasthan
99%
12
Kerala
100%
27
Assam
98%
13
Madhya Pradesh
100%
28
Tamil Nadu
97%
14
Maharashtra
100%
29
Karnataka
97%
15
Meghalaya
100%
30
Goa
91%
All new line / multi-tracking projects are being sanctioned and constructed with electrification.
During last five years (2020-21 to 2024-25), expenditure amounting to Rs. 29,826 crore has been done on railway electrification projects including Tamil Nadu.
Since 2023-24, 10,932 Rkm electrification has been done till Jan’ 2026.
The completion of Electrification project(s) depends on various factors like forest clearances by officials of forest department, shifting of infringing utilities, statutory clearances from various authorities, geological and topographical conditions of area, law & order situation in the area of project(s) site, number of working months in a year for particular project site due to climatic conditions etc. All these factors affect the completion time of the project(s).
With electrification, there has been reduction in the consumption of diesel on Indian Railways. Indian Railways have been able to save 178 crore litre in Diesel consumption in the year 2024-25 with respect to 2016-17, which is a saving of 62%, thus reducing the import dependency of crude oil.
Amount spent by Indian Railways on total energy consumption for traction during 2024-25 is ₹ 32,378 crores.
Details of the amount spent by Indian Railways on the maintenance of electric and diesel locomotives are available in Annual Statistical Statement of Indian Railways which is available on website of Indian Railways (https://indianrailways.gov.in).
Railways is moving towards electric traction because of the environmental and cost considerations. While tests on bio-diesel have been done, electric traction is far more beneficial than bio-diesel.
Waste Management
Effective management including disposal of waste generated in trains and Railway stations, catering units and coaches is accorded high priority by Indian Railways for enhanced users’ experience. Various initiatives taken in this regard are as follows:-
• Waste collected inside trains is disposed of at nominated en-route stations, identified for waste disposal.
• On Board Housekeeping Staff are strictly mandated not to throw garbage on tracks and strict penalties are imposed on violation.
• Rag picking is done along railway tracks to maintain cleanliness.
• Plastic Bottle Crushing Machines (PBCMs) are installed at stations as per requirement.
• Provision of two bin type dustbins has been carried out at various stations for segregation of bio-degradable and non-biodegradable waste, at source.
• Based on local conditions, feasibility and requirement, tie-ups for waste disposal, have been made between local Railway authorities and municipal bodies.
• Infrastructure like Sewage treatment plants (STPs), Effluent Treatment plants (ETPs), Material Recovery Facility (MRF) has been installed and commissioned, on need basis, at a number of locations over Indian Railways.
• Passenger awareness campaigns are regularly conducted across Indian Railways for encouraging them to dispose garbage in dustbins provided in trains.
• Regular checks/surprise checks are conducted by supervisors/senior officials at Divisional, Zonal & Headquarter level.
• Special Cleanliness Campaigns under Swachh Bharat Abhiyan and cleanliness drives/campaigns are organized regularly over Indian Railways with the objective to achieve significant and sustainable improvements in cleanliness standards.
• Elimination of direct discharge of human waste from trains through installation of bio-toilets in passenger coaches. The details of provision of Bio-toilets are as under:
Period
No. of Bio-Toilets fitted
2004-14
9,587
2014-till date
3,61,572
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to a question in Lok Sabha today.