ଫାର୍ମାସ୍ଯୁଟିକାଲ୍ସ ବିଭାଗ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଖୋଲାଯାଇଛି ୮୦୩ଟି ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର
10 FEB 2026 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଔଷଧ ବିତରଣକୁ ସୁଗମ କରିବାକୁ ଜନ ଔଷଧୀ ଯାନ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିନାହିଁ। ତେବେ ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଓଡ଼ିଶାରେ ୮୦୩ଟି ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ସରକାରୀ ପରିସରରେ ୨୧ଟି ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଔଷଧ ଏବଂ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୪୦ ର ନିୟମ ୬୪, ନିୟମ ୧୯୪୫ ଅନୁଯାୟୀ, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ନିମନ୍ତେ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମେତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଖୁଚୁରା ଔଷଧ ବିକ୍ରୟ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ନିୟମ ଅନୁସାରେ ମୋବାଇଲ୍ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଖୁଚୁରା ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ।
ଏହି ସୂଚନା କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ଉତ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Chemicals and Fertilizers :
Department of Pharmaceuticals
803 Jan Aushadhi Kendras set up in Odisha
10 FEB 2026 12:52PM by PIB Delhi
No proposal to set up Jan Aushadhi Vans to improve medicine access in tribal and flood-prone districts has been received from Government of Odisha. However, till 31.12.2025, 803 Jan Aushadhi Kendras have been opened in the State of Odisha including 21 Jan Aushadhi Kendras opened in Government premises.
Further, under Rule 64 of the Drug & Cosmetic Act 1940, rule 1945, a retail license for the sale of drugs is granted for a specific, fixed premise that complies with prescribed infrastructure and storage requirements, including cold chain maintenance for life-saving drugs. Current regulations do not provide for the issuance of retail licenses to mobile units.
This information was given by Union Minister of State for Chemicals and Fertilizers, Smt. Anupriya Patel, in a written reply in the Rajya Sabha today.