অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা হেল্থ অমসুং এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর
04 FEB 2026 2:26PM by PIB Imphal
মসিগী স্কিমশিং অসিগী মখাদা, অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় (এম.দোনর) না ২০২২-২৩দগী ২০২৫-২৬ (৩১.১২.২০২৫ ফাওবা) ফাওবদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা এজুকেসন অমসুং হেল্থ সেক্তরগী প্রোজেক্ত ৪৯ অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগী অপুনবা অয়াবা পীরবা শেনফম অসি লুপা করোর ৩৬০১.০৬নি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১৬৩৫.৩৯দি রিলিজ তৌখ্রে অমসুং লুপা করোর ৯৯৫.৩৭দি ৩১.১২.২০২৫ ফাওবদা শিজিন্নখ্রে। রাজ্যগী মতুং ইন্না প্রোজেক্তশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
সিরিএল মশিং
রাজ্য
এজুকেসন প্রোজেক্তশিং
(মশিং)
হেল্থ প্রোজেক্তশিং
(মশিং)
অপুনবা সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
(শেনফম অদু লুপা করোরদা)
পুন্না কাইথোকখিবা (শেনফম অদু লুপা করোরদা)
পুন্না শীজিন্নখিবা (শেনফম অদু লুপা করোরদা)
১
অরুনাচল প্রদেশ
১
৩
২৪০.৬৬
১১৮.৮২
৭৬.২৫
২
অসাম
৭
২
১৫৩২.৭৭
৬৮৮.৮২
৩৮৫.৯০
৩
মনিপুর
৮
২
৪৪৮.৭০
১৪৮.৪১
৮১.৫৫
৪
মেঘালয়
৬
১
৪৪.৩১
২৩.৮৬
৯.৩৩
৫
মিজোরাম
-
৫
৮১.৬৮
২৭.০২
১২.২৮
৬
নাগালেন্দ
৪
৩
১৭৫.৮০
৭১.৬৬
৪৮.৫৪
৭
সিক্কিম
২
২
৩২৩.৮৯
২৭৯.৭১
২৭৬.২৭
৮
ত্রিপুরা
৩
৫
৫০১.৩২
১২৫.৫৭
৪৫.৫৭
৯
অতোপ্পা এজেন্সীশিং
১৮
৩
২৫১.৯৩
১৫১.৫৩
৫৯.৬৯
অপুনবা
৪৯
২৬
৩৬০১.০৬
১৬৩৫.৩৯
৯৯৫.৩৭
স্কিমশীং অসিগী ইন্দিপেন্দেন্ত ইভাল্যুএসন অসি ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মেনেজমেন্ত
(আই.আই.এম.) শিল্লোংনা পাংথোকখি, মসিনা হেল্থ অমসুং এজুকেসন য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক এমদোনর স্কিমশিংগী মরু ওইবা উৎখি।
মসিগী পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি রাজ্য সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা হায়খি।

Ministry of Development of North-East Region
Health and Education Infrastructure in the North Eastern States
04 FEB 2026 2:26PM by PIB Delhi
Under its schemes, the Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has sanctioned 49 Education and 26 Health sector projects in the North Eastern States during the years from 2022-23 to 2025-26 (till 31.12.2025). The total sanctioned cost of these projects is Rs.3601.06crore, against which Rs.1635.39 crore has been released and Rs.995.37 crore has been utilized as on 31.12.2025. State-wise details of these projects are as under:
Sl. No.
State
Education Projects
(No)
Health Projects
(No)
Total Sanctioned Cost
(Amt in Rs. cr)
Total Released (Amt in Rs. cr)
Total Utilized (Amt in Rs. cr)
1
Arunachal Pradesh
1
3
240.66
118.82
76.25
2
Assam
7
2
1532.77
688.82
385.90
3
Manipur
8
2
448.70
148.41
81.55
4
Meghalaya
6
1
44.31
23.86
9.33
5
Mizoram
-
5
81.68
27.02
12.28
6
Nagaland
4
3
175.80
71.66
48.54
7
Sikkim
2
2
323.89
279.71
276.27
8
Tripura
3
5
501.32
125.57
45.57
9
Other Agencies
18
3
251.93
151.53
59.69
Total
49
26
3601.06
1635.39
995.37
Independent evaluation of the schemes, carried out by the Indian Institute of Management (IIM) Shillong, highlights the importance of the MDoNER schemes for the development of the North Eastern Regionin various sectors including Health and Education.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.