প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
অসমত ভাৰত-কিৰ্গিজস্তানৰ বিশেষ বাহিনীৰ খানজাৰ শীৰ্ষক যুটীয়া অনুশীলন আৰম্ভ
04 FEB 2026 5:36PM by PIB Guwahati
৪ৰ পৰা ১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬লৈ অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া ভাৰত-কিৰ্গিজস্তান বিশেষ বাহিনীৰ 'খানজাৰ' শীৰ্ষক যুটীয়া অনুশীলনৰ ত্ৰয়োদশ সংস্কৰণ অসমৰ মিছামাৰীত আৰম্ভ হৈছে। এই অনুশীলন ভাৰত আৰু কিৰ্গিজস্তানৰ মাজত বাৰ্ষিক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী হিচাপে অনুষ্ঠিত হয়। এই অনুশীলনৰ অন্তিম সংস্কৰণ ২০২৫ চনৰ মাৰ্চত কিৰ্গিজস্তানত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
ভাৰতীয় সেনাৰ দলটোত পেৰাচুট ৰেজিমেণ্ট (বিশেষ বাহিনী)ৰ ২০ জন আৰু কিৰ্গিজ দলটোত আই এল বি আৰ আই এছ বিশেষ বাহিনী ব্ৰিগেডৰ সমান সংখ্যক জোৱান আছে।
এই অনুশীলনৰ লক্ষ্য হৈছে চহৰ আৰু পাহাৰীয়া ভূখণ্ডত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু বিশেষ বাহিনীৰ অভিযানৰ উত্তম পদ্ধতি আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান কৰা। এই অনুশীলনত স্নাইপিং, জটিল অট্টালিকা ভংগ কৰা, পাহাৰত কাম কৰাৰ দৰে উন্নত বিশেষ বাহিনীৰ দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
খানজাৰ অনুশীলনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰপন্থীৰ বিষয়ে থকা উদ্বেগ দূৰ কৰি দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এই অনুশীলনে অঞ্চলটোত শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত আৰু কিৰ্গিজস্তানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোঁহাৰে।

Ministry of Defence
INDIA - KYRGYZSTAN JOINT SPECIAL FORCES EXERCISE KHANJAR COMMENCES IN ASSAM
04 FEB 2026 5:36PM by PIB Delhi
The 13th edition of the India-Kyrgyzstan Joint Special Forces Exercise KHANJAR, scheduled from 04 to 17 February 2026, has commenced in Missamari, Assam. Exercise KHANJAR is an annual training event conducted alternatively between India and Kyrgyzstan. The last edition of the exercise was conducted in Kyrgyzstan in March 2025.
The Indian Army contingent comprising 20 personnel is represented by troops from the Parachute Regiment (Special Forces) and the Kyrgyzstan contingent also comprising equal strength is represented by ILBRIS Special Forces Brigade.
Aim of the exercise is to exchange best practices and experiences in Counter Terrorism and Special Forces Operations in urban and mountainous terrain. The exercise will also focus on developing advanced Special Forces skills of sniping, complex building intervention and mountain craft.
Exercise KHANJAR will provide an opportunity for both sides to fortify defence ties while addressing common concerns of international terrorism and extremism. The exercise reaffirms the commitment of India and Kyrgyzstan towards fostering peace, stability and security in the region.