উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন
30 JAN 2026 2:54PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ অধীনত ৯১৯৫.৬৫ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। ২০২১ চনৰ পৰা পথ আন্তঃগাঁথনি, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, অসামৰিক বিমান পৰিবহন, শক্তি ইত্যাদিৰ দৰে বিভিন্ন খণ্ডত কাম কৰি আছে। 'এক্ট ইষ্ট, এক্ট ফাষ্ট, এক্ট ফাৰ্ষ্ট' নীতিৰ অধীনত এই মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ১০% ঘৰুৱা বাজেটীয় সমৰ্থন ব্যৱস্থাৰ অধীনত, সকলো অ-মুক্ত মন্ত্ৰালয়/বিভাগে ইয়াৰ বাজেট আৱণ্টনৰ কমেও ১০% উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিকাশৰ বাবে ব্যয় কৰিব লাগে। বিগত চাৰিটা বিত্তীয় বৰ্ষত মুঠ আবণ্টিত ৩.২০ কোটি টকাৰ বিপৰীতে সামগ্ৰিকভাৱে ৩.৪৬ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰে ২০২১ চনৰ পৰা কৰা ব্যয়ৰ পৰিমাণ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰ:
ক্ৰ.নং
বিত্তীয় বৰ্ষ
সংশোধিত ধন
(কোটি টকাৰ হিচাপত)
প্ৰকৃত ব্যয় (কোটি টকাৰ হিচাপত)
সংশোধিত ধনৰ হিচাৰত প্ৰকৃত ব্যয় (শতাংশ হিচাপত)
১
২০২১-২২
৬৮,৪৪০.০০
৭০,৮৭৪.০০
১০৩.৫৫
২
২০২২-২৩
৭২,৫৪০.০০
৮২,৬৯১.০০
১১৩.৯৯
৩
২০২৩-২৪
৯১,৮০২.০০
১,০২,৭৪৯.০০
১১১.৯২
৪
২০২৪-২৫
৮৭,৭৩৬.০০
৮৯,৭৩৪.৪০
১০২.২৮
Total
৩,২০,৫১৮.০০
৩,৪৬,০৪৮.৪০
১০৭.৯৭
ৰাজ্যসভাত আজি এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য সদৰি কলে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ সুকান্ত মজুমদাৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Development of North East Region
30 JAN 2026 2:54PM by PIB Delhi
Under its various schemes, the Ministry of development of North East Region has spent Rs. 9195.65 crore. Since 2021 in various sectors including the enhancement of road infrastructure, healthcare, education, civil aviation, power etc. Under the “Act East, Act Fast, Act First” principle, this Ministry is undertaking proactive measures in the North Eastern Region (NER) transforming it into India’s growth engine. Under the 10% Gross Budgetary Support mechanism, all non-exempted Ministries/Departments are mandated to spend at least 10% of their budget allocation for the development of North Eastern Region (NER). In the last four financial years, a cumulative expenditure of Rs. 3.46 lakh crore has been made against the cumulative allocation of Rs. 3.20 lakh crore for development in the NER in various sectors.
The year-wise expenditure incurred by Government towards the development of NER since 2021 is as follow:
Sl. No.
Financial Year
Revised Estimate
(Rs. in crore)
Actual Expenditure (Rs. in crore)
Actual Expenditure to Revised Estimate (in percentage)
1
2021-22
68,440.00
70,874.00
103.55
2
2022-23
72,540.00
82,691.00
113.99
3
2023-24
91,802.00
1,02,749.00
111.92
4
2024-25
87,736.00
89,734.40
102.28
Total
3,20,518.00
3,46,048.40
107.97
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.