উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূব অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ অধীনত সংযোগ প্ৰকল্প
30 JAN 2026 2:57PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰত আগৰতলাত অনুষ্ঠিত উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ ৭২সংখ্যক পূৰ্ণাংগ বৈঠকত হোৱা সহমত অনুসৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ৮টা উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰিছে। এই টাস্ক ফ'ৰ্চসমূহক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে নেতৃত্ব দিব। উত্তৰ-পূব অৰ্থনৈতিক কৰিড'ৰ (এনইইচি) ৰ এইচএলটিএফ মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান কৰিছে, য'ত কেন্দ্ৰীয় ড'নাৰ মন্ত্ৰী আৰু অসম, মেঘালয় আৰু মণিপুৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকল সদস্য হিচাপে আছে। এনইইচিৰ ক্ষেত্ৰত এইচএলটিএফৰ দায়িত্ব হৈছে এনইইচিৰ বৰ্তমানৰ অৰ্থনৈতিক আন্তঃগাঁথনি আৰু বিনিয়োগ ব্যৱস্থাৰ মূল্যায়ন কৰা, শূন্যস্থানসমূহ চিনাক্ত কৰা আৰু অঞ্চলটোত বিনিয়োগ আকৰ্ষণৰ বাবে কৌশল প্ৰস্তুত কৰা। এইচএলটিএফৰ তিনিখন বৈঠক এনইইচি সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দ্ৰুত আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ জৰিয়তে 'পিএম-ডেভাইন'ৰ প্ৰধান উদ্দেশ্যসমূহ হ'লঃ
ক। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ প্ৰকল্পসমূহ
খ। অঞ্চলটোৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সামাজিক বিকাশৰ প্ৰকল্প;
গ। অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলৰ জীৱিকাৰ বাবে বিভিন্ন কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰা আৰু
ঘ। বিভিন্ন খণ্ডত বিকাশৰ ব্যৱধান পূৰণ কৰা।
উপৰোক্ত উদ্দেশ্যসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই আঁচনিৰ অধীনত ৬০৪৪.৩৬ কোটি টকাৰ মুঠ ৪৮টা প্ৰকল্পৰ অনুমোদন ২১.০১.২০২৬ লৈকে দিয়া হৈছে।
ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহ ৰাজ্য চৰকাৰৰ সংশ্লিষ্ট কাৰ্যকৰী সংস্থা (আইএ)ৰ দ্বাৰা ৰূপায়ণ কৰা হয় আৰু এই প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰীক্ষণৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰ/আইএৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। অৱশ্যে, প্ৰকল্পসমূহ ক্ষেত্ৰীয় কাৰিকৰী সমৰ্থন গোট (এফটিএছইউ), প্ৰকল্প মান পৰ্যবেক্ষক (পিকিউএম) আৰু তৃতীয় পক্ষৰ কাৰিকৰী পৰিদৰ্শন সংস্থা (টিপিটিআই) আৰু পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ সময়ত ডনাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰ পূব পৰিষদৰ বিষয়াসকলৰ দ্বাৰা পৰিদৰ্শন কৰা হয়। প্ৰকল্পসমূহৰ ডিজিটেল নিৰীক্ষণৰ বাবে উপৰোক্ত সংস্থাসমূহৰ পৰিদৰ্শন প্ৰতিবেদন ডনাৰ মন্ত্ৰালয় 'পুৰ্বোত্তৰ বিকাশ সেতু' (পিভিএছ) পৰ্টেলত আপলোড কৰা হয়। তদুপৰি, এফটিএছইউসমূহে আইএসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ লগতে সমস্যাসমূহ সমাধান কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে পিএম গতি শক্তি প'ৰ্টেলত প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে আপডেট কৰাৰ লগতে ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ত তৎকালীন পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে।
ৰাজ্যসভাত আজি এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য সদৰি কলে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ সুকান্ত মজুমদাৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Connectivity projects under Northeast Economic Corridor
30 JAN 2026 2:57PM by PIB Delhi
In pursuance of consensus reached during the 72nd plenary meeting of the North Eastern Council (NEC), held at Agartala in December, 2024, the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) constituted eight High-Level Task Forces (HLTFs), each led by the Chief Minister of a North Eastern (NE) State. HLTF on North-East Economic Corridor (NEEC) is convened by the Chief Minister of Mizoram, with the Union Minister for DoNER and Chief Ministers of Assam, Meghalaya and Manipur as Members. Mandate of HLTF on NEEC, inter alia, includes assessment of existing economic infrastructure and investment ecosystem in NER; identification of gaps and formulating strategies to attract investment in the region. Three meetings of HLTF on NEEC have been held.
The broad objective of “PM-DevINE” is rapid and holistic development of the North-Eastern Region (NER) through:
1. Infrastructure development projects,
2. Social development projects based on the felt needs of the region,
3. Enhancing livelihood activities for youth & women of the region, and
4. Filling up developmental gaps in various sectors.
Keeping in view of the above objectives, a total of 48 projects worth Rs.6044.36 crore has been sanctioned under the scheme since inception and upto 21.01.2026.
The projects sanctioned under Schemes of MDoNER are executed by the concerned Implementing Agencies (IAs) of the State Governments and the primary responsibility of monitoring of these projects lies with the concerned State Governments/IAs. Projects are, however also monitored by Ministry of DoNER through Field Technical Support Units (FTSUs), Project Quality Monitors (PQMs) and Third-Party Technical Inspection Agencies (TPTIs) and inspections by officials of MDoNER and North Eastern Council (NEC), as well as during review meetings. Inspection report of above mentioned agencies are uploaded on the Poorvottar Vikas Setu (PVS) portal of MDoNER for digital monitoring of projects. In addition to the above, FTSUs closely engage with IAs, resolve bottlenecks, update project progress on the PM Gati Shakti Portal, and ensure prompt action at the field level.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha.