উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন আৰু যোগাযোগ দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই ত্ৰিপুৰাত ৩৬৫ কোটি টকাৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
জনজাতীয় অধ্যুষিত আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ পদক্ষেপ
কেন্দ্ৰ–ৰাজ্যৰ সমন্বয়ে ত্ৰিপুৰাৰ ৰূপান্তৰক আগুৱাই লৈ গৈছে
‘অষ্ট লক্ষ্মী দৃষ্টিভংগী’ আৰু উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়ণৰ কাঠামো
23 JAN 2026 6:59PM by PIB Guwahati
আগৰতলা, ত্ৰিপুৰা
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মাণিক সাহাৰ সৈতে আজি বসন্ত পঞ্চমী উপলক্ষত ত্ৰিপুৰাত ২৭০ কোটি টকাৰ পাঁচটা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে ৯৫ কোটি টকাৰ তিনিটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে পথ সংযোগ উন্নত কৰা, বিদ্যুতৰ প্ৰৱেশানুকূলতা বৃদ্ধি কৰা, আৰু জনজাতীয় আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ জীৱিকাৰ প্ৰসাৰ কৰা।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এইসমূহ প্ৰকল্প ত্ৰিপুৰাক সংযুক্ত, প্ৰতিযোগিতামূলক, আৰু বহনক্ষম ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বিস্তৃত প্ৰচেষ্টাৰ অংশ বুলি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে। সকলো কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়ৰ মুঠ বাজেটীয় সহযোগিতা (জিবিএছ) ১০% অঞ্চলটোত বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া আদেশৰ অধীনত যোৱা দশকত উত্তৰ-পূবৰ আঠখন ৰাজ্যত ৬.৫ লাখ কোটিৰো অধিক ধন বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন, অৰ্থনৈতিক বিকাশ, আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিত ইন্ধন যোগাইছে।
যোৱাটো দশকত ত্ৰিপুৰাত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি দেখা গৈছে। ৰাজ্যখনত এতিয়া ছাব্ৰুমলৈকে ব্ৰড-গেজ ৰে’ল সংযোগ আছে, পথৰ দৈৰ্ঘ্য ৮৫০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ১৫৫০ কিলোমিটাৰৰ ওপৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আৰু মহাৰাজা বীৰ বিক্ৰম বিমানবন্দৰ বছৰি ৩০ লাখ যাত্ৰীক চম্ভালিব পৰাকৈ উন্নীত কৰা হৈছে। প্ৰায় ১০০০ মেগাৱাট উত্পাদনী সামৰ্থ্যৰে ৰাজ্যখনো শক্তি-উদ্বৃত্ত ৰাজ্য হৈ উঠিছে, পৰিয়াল, কৃষি, আৰু উদ্যোগক সহায় কৰিছে।
আজি উদ্বোধন কৰা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা মূল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে:
• গাঁও, বজাৰ, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়ৰ সুবিধা উন্নত কৰিবলৈ যতনবাৰী–মন্দিৰঘাট–তীৰ্থমুখ পথ (১৪ কিঃমিঃ)।
• জনজাতীয় বাসস্থানক জিলা সদৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিবলৈ গণ্ডাচেৰা–ৰাইশ্যবাৰী–নাৰিকেল কুঞ্জা পথ (৮ কিঃমিঃ)।
• অভ্যন্তৰীণ আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহক সংযোগ কৰা পিএমজিএছওৱাই পথ প্ৰকল্প।
• পিএম-ডিভাইন-ৰ অধীনত সৌৰ মাইক্ৰ’-গ্ৰিড প্ৰকল্প, দূৰৱৰ্তী বাসস্থানসমূহলৈ পৰিষ্কাৰ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ প্ৰদান, শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ উন্নতি।
মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মাণিক সাহাক তেওঁৰ “কেন্দ্ৰৰ সৈতে গতি, নিষ্ঠা আৰু সমন্বয়”ৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ সংযুক্ত প্ৰচেষ্টাই ত্ৰিপুৰাৰ ৰূপান্তৰ ত্বৰান্বিত কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে, “ত্ৰিপুৰা কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দুৱাৰমুখ হোৱাই নহয়, দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰো দুৱাৰমুখ হ’ব লাগিব। গুৱাহাটী আৰু ত্ৰিপুৰাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংযোগৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে শক্তিশালী কৰা হ’ব, বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনক উন্নীত কৰা হ’ব।”
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সামৰণিত এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই পদক্ষেপসমূহ সৰ্বাংগীন উন্নতি আৰু বহনক্ষম জীৱিকা প্ৰদানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে, একে সময়তে ত্ৰিপুৰাৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰা হৈছে। "পথসমূহে কেৱল বাহনৰ যাত্ৰাকে প্ৰশস্ত নকৰে — ই উচ্চাকাংক্ষাৰো পথ প্ৰশস্ত কৰে। শক্তিয়ে কেৱল ঘৰবোৰেই পোহৰাই নোতোলে — ই ভৱিষ্যতকো আলোকিত কৰে," তেওঁ কয়।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ পিছতে মুখ্যমন্ত্ৰী ডাঃ মাণিক সাহাৰ সৈতে শ্ৰী সিন্ধিয়াই আগৰতলাৰ দুটা মূল পিএম-ডিভাইন স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰকল্প: দন্ত শিক্ষা আৰু ৰাজহুৱা মৌখিক স্বাস্থ্যসেৱা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে আগৰতলা চৰকাৰী দন্ত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় ভৱন আৰু মাতৃ, নৱজাতক, আৰু শিশুৰ কল্যাণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে স্বাস্থ্যসেৱা সেৱাত গুৰুত্ব দিয়া এজিএমচি জিবিপি চিকিৎসালয়ৰ মাতৃ শিশু স্বাস্থ্য (এমচিএইচ) কোষ পৰিদৰ্শন কৰে।
এই প্ৰকল্পসমূহে পৰ্যটন, ঔদ্যোগিক উন্নয়ন, আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা পদক্ষেপসমূহৰ সৈতে মিলি উত্তৰ-পূবৰ কৌশলগত কেন্দ্ৰ হিচাপে ত্ৰিপুৰাৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰিব আৰু বিকশিত ভাৰত @২০৪৭-ত অৰিহণা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister for Development of North Eastern Region and Communications, Jyotiraditya M. Scindia inaugurates and lays foundation stone of development projects worth ₹218.89 crore in Tripura
Strengthening Connectivity Across Tribal and Interior Regions
Centre–State Coordination Driving Tripura’s Transformation
Ashta Lakshmi Vision and the North East Growth Framework
23 JAN 2026 6:59PM by PIB Delhi
Agartala, Tripura
Union Minister for Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, along with Chief Minister Dr. Manik Saha, today inaugurated development projects worth ₹153.63 crore and laid foundation stones for projects worth ₹65.26 crore in Tripura on the occasion of Basant Panchami. The projects aim to improve road connectivity, power access, and promote livelihoods in tribal and remote areas.
The Union Minister highlighted that these projects are part of a broader effort to transform Tripura into a connected, competitive, and sustainable State, in line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi for the North Eastern Region. Under the Prime Minister’s mandate of investing 10% of the Gross Budgetary Support (GBS) of all central ministries in the region, over ₹6.5 lakh crore has been invested across the eight North Eastern states over the last decade. This has fueled infrastructure development, economic growth, and employment generation.
Tripura has seen remarkable progress over the last decade. The State now has broad-gauge rail connectivity up to Sabroom, road length expanded from 850 km to over 1,550 km, and the Maharaja Bir Bikram Airport upgraded to handle 3 million passengers annually. The State has also become power-surplus, with installed capacity of around 1,000 MW, supporting households, agriculture, and industry.
Key projects inaugurated and for which the foundation stone was laid today include:
• Jatanbari–Mandirghat–Tirthamukh Road (14 km) to improve access to villages, markets, schools, and hospitals.
• Gandacherra–Raishyabari–Narikel Kunja Road (8 km) to connect tribal habitations to district headquarters.
• PMGSY road projects linking interior and hilly regions.
• Solar Micro-Grid Projects under PM-DevINE, providing clean and reliable electricity to remote habitations, improving education, healthcare, and small enterprises.
Shri Scindia praised the Chief Minister, Dr. Manik Saha, for his “speed, dedication and coordination with the Centre,” and said that the combined efforts of the Centre and State have accelerated Tripura’s transformation. He also noted, “Tripura should not only be the gateway to the North East, but also a gateway to South-East Asia. Guwahati and Tripura will be strengthened as international connectivity hubs, boosting trade and tourism.”
The Minister concluded by emphasizing that these initiatives are designed to provide inclusive growth and sustainable livelihoods, while preserving Tripura’s heritage. “Roads will not merely carry vehicles — they will carry ambition. Power will not merely light homes — it will illuminate futures,” he said.
Following the inauguration ceremony, Shri Scindia, along with Chief Minister Dr. Manik Saha, visited two key PM-DevINE healthcare projects in Agartala: The Agartala Government Dental College Building, aimed at strengthening dental education and public oral healthcare, and the Maternal Child Health (MCH) Wing at AGMC GBP Hospital, focused on enhancing maternal, neonatal, and child healthcare services.
These projects, together with ongoing initiatives in tourism, industrial development, and social infrastructure, are expected to strengthen Tripura’s role as a strategic hub in the North East and contribute to Viksit Bharat @2047.