PIB Headquarters
ভারতকী তন্নেলশিং: লৈমাইনুংদা লৈরিবা ইঞ্জিনীয়রিংগী অঙকপা
14 JAN 2026 1:32PM by PIB Imphal
মরুওইবা ৱারোলশিং
• অতল তনেলগুম্বা মরুওইবা প্রোজেক্তশিংগা লোইননা ভারতনা তনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না থুনা পাকথোক চাউথোকহল্লি।
• কিলোমিতর ১২.৭৭ শাংবা তনেল তি ৫০ না লমজিংদুনা রেকোর্দ থুগাইনিংঙাই ওইরবা রেল লিঙ্কশিংনা ভারতকী ফ্রৈত অমসুং কনেক্তিবিতী নেৎৱার্ক শেমগৎলি।
• জোজিলাগুম্বা মেগা-তনেলশিং লাক্কদৌরিবা অসিনা লাদাখতা মতম পুম্নমক্তা চৎপা য়াহল্লগনি। মসিনা মোবিলিতী, দিফেন্স রিচ অমসুং রিজনেল গ্রোথ হেনগৎহল্লগনি।
কনেক্তিবিতী শাগৎপা: ভারতকী তনেলশিংগী ৱারী
ভারত্তা তনেলশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ততগী হেন্না চাউই। মখোয়না জিওগ্রাফিকেল ওইবা শিংনবশিং কোকহন্নবা লৈবাক অসিগী ফিরেপ অদু উৎলি। মতম অমদা কনেক্তিবিতীগী খুদোংচাবদি লৈরমদবা চীংশিং অমসুং লমদমশিং ককথৎতুনা, তনেলশিংনা চহি চুপ্পগী ত্রান্সপোর্তেসন তৌবা ঙমহল্লি। মখোয়না অরাপ্পা মফমশিংদা চঙবা ঙম্বসু হেনগৎহল্লি অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। স্ত্রেতেজিক হিমালয়ান তনেলশিংদগী হৌরগা অর্বান মেত্রো নেতৱর্ক ফাওবা, প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতনা মী, পোৎলম অমসুং রিসোর্সশিং চৎথোক চৎশিন তৌবগী মওং অসি শেমদোক্লি। মোদর্ন ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং ইন্নোবেতিব প্লান্নিং শিজিন্নদুনা শাবা তনেলশিং অসিনা শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং রিজনেল দিবেলপমেন্তদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়না হেন্না মরী লৈনরবা অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা লৈবাক অমা শেমগৎলি।
নেস্নেল হায়ৱে পাকথোক চাউথোকহনবগা লোইননা ভারতকী তনেলশিং শেমগৎপগী থবক অসি স্ত্রেতেজিক ওইবা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, মেত্রো রেলগী খুমাং চাওশিল্লকপা, বুলেট ত্রেন কোরিদোরশিং অমসুং অরাপ্পা লমদমশিংদা মতম পুম্নমক্তা কনেক্তিবিতীগী থৌরাংশিংগা লোইননা চংশিল্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোক্লকপগা লোয়ননা, তনেলশিং শাবা অসি খ্বাইদগী য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা কন্সত্রক্সনগী লমশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি।
তনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি করিগীদমক হান্নদগী হেন্না মরু ওইরিবনো
তনেলশিংনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী মেপপু খোঙজেল য়াংনা শেমগৎলি। ত্রেদিস্নেল ত্রান্সপোর্তকী লম্বীশিংদা হেন্না ফবা অশোই অঙাম য়াওদবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা অতোপ্পা লম্বীশিং পীরি। মখোয়গী ইম্পেক্ত অসি ইঞ্জিনীয়রিংগী ৱাংমদা হেন্দোক্লি। মখোয়না রিজনেল দিবেলপমেন্ত কেতালাইজ তৌই, স্ত্রেতেজিক ওইবা শেম-শারিবা হেনগৎহল্লি, অমসুং মীওই মিলিয়ন কয়াগী নুংতিগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি।
ভারতকী তনেল তেক্নোলোজী চাউখৎলকপা
হৌখিবা চহী তরা অসিদা, ভারতকী তনেল শেম্বগী তৌবা ঙম্বগী চাং অসি হোংলক্লি। মসি ত্রেদিস্নেল দ্রিল-এন্দ-ব্লাস্ত মেথদতগী সোফিস্তিকেতেদ তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিল্লে। মসিনা হেন্না থুনা, হেন্না সেফ ওইবা, অমসুং হেন্না কমপ্লেক্স ওইবা অন্দরগ্রাউন্দ কন্সত্রক্সন অমা ওইহল্লি। হৌজিক্কী মতমগী প্রোজেক্তশিং অসি অৱাংবা থাক্কী জিওলোজিকেল মেপ্পিং অমসুং রিয়েল-তাইম মোনিতরিং সিস্তেমশিংদা য়ুম্ফম ওই, মসিনা ইঞ্জিনীয়রশিংদা অরুবা ফিভমশিংদা ফাওবা অশাংবা অমসুং অরুবা তনেলশিং হুৎপা য়াহল্লি।
হৌজিক মতমগী ভারতকী তনেলশিং অসি হায়-তেক, সেফতী-ইন্তিগ্রেতেদ কোরিদোরশিং ওইনা দিজাইন তৌদুনা ইঞ্জিনীয়র তৌরবা ভেন্তিলেসন সিস্তেমশিং, ইমর্জেন্সী ইস্কাইপ রুটশিং, মৈ চাকপগী য়ুনিৎশিং, এল.ই.দি লাইতিং, সি.সি.তি.ভি. সর্ভিলেন্স, অমসুং সেন্ত্রেলাইজ তৌরবা তনেল কন্ত্রোল রুমশিং লৈ। মোদর্নাইজেসন অসিনা ওপরেস্নেল রিলাইএবিলিতী অমসুং দিজাস্তর রেদিএন্স অনিমক য়াম্না ফগৎহল্লে।
ভারতকী তনেল রিভোলুসনগী মরুওইবা তেক্নোলোজীশিং
তনেল বোরিং মেছিনশিং (তি.বি.এম.শিং)
মেত্রো নেৎৱর্কশিং অমসুং অশাংবা রেল/ রোদ তনেলশিংদা পাক শন্না শীজিন্নরিবা, TBMশিংনা অৱাংবা প্রিসিজন, হন্থবা ভাইব্রেশন, অমসুং মী কুংনা তাবা অমসুং জিওলোজিকেল্লি কমপ্লেক্স ওইবা মফমশিংদা অহেনবা সেফতী পী।
ন্যু ওস্ত্রীয়ন তনেল মেথদ (এন.এ.তি.এম.)
হিমালয়াদা পাক শন্না শিজিন্নরিবা, NATMনা ইঞ্জিনীয়রশিংদা রিয়েল তাইমদা এক্সকেভিং সপোর্তপু এদাপ্ত তৌবা য়াহল্লি, মসিনা মসি ভেরিএবল অমসুং ফ্রেজিল রোক ফোর্মেশনগীদমক্তা খ্বাইদগী ফবা ওইহল্লি।
ইন্তিগ্রেতেদ তনেল কন্ত্রোল সিস্তেমশিং (আই.তি.সি.এস.)
মোদর্ন রোদ তনেলশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইরিবা, আই.তি.সি.এস.না ভেন্তিলেসন কন্ত্রোল, ফায়র দিতেক্সন, কম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্কশিং, সি.সি.তি.ভি. অমসুং ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তবু সেন্ত্রেলাইজ তৌরবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমদা পুন্সিন্দুনা ২৪/৭ সেক্যুরিতী লৈহল্লি।
ভারতকী লেন্দমার্ক তনেলশিং: মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর মশক তাকপা
ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকপা অসিনা লৈবাক অসিদা মী অমসুং পোৎলমশিং মতৌ করম্না চত্থগদগে হায়বদু নৌনা ৱাহন্থোক পীবা মশক থোকপা তনেল কয়া অমা শেমগৎলক্লি। তনেল খুদিংমক অসি ইনোবেসন অমসুং অচৌবা স্কেল অমদা প্রোব্লেম সোল্বিংগী খুদম অমনি।
অতল তনেল
পির পাঞ্জল রেঞ্জগী উন মরাং কায়না তাবা চীংশিংগী মখাদা লৈবা অতল তনেল অসি কি.মি. ৯.০২ শাংই, মসিনা রোহতাং পাসবু লান্না চৎপা অৱাংবা লম্বী অমা ওইরি। মসি লোইশিনখিবনা কনেক্তিবিতীদা অহোংবা পুরক্লে। মসিনা মনালি অমসুং লাহৌল স্পিতীগী তুরেলগী মরক্তা চহী চুপ্পা চত্থোক চৎশিন তৌবা ঙমহল্লে। তনেল অসিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অসিসু খুদোংচাদবা চীংগী ফিভমশিংদা সিভিলিয়ানশিং অমসুং দিফেন্সকী লান্মীশিংগী চপ মান্নবা মওংদা সেফ ওইবা, থাজবা য়াবা য়াওরি। মসি ৱার্ল্দ বুক ওফ রেকোর্দস য়ু.কে.না ২০২২দা ফুট ১০,০০০গী মথক্তা লৈবা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা হায়ৱে তনেল ওইনা ওফিসিএল ওইনা শকখঙখি। তনেল অসিনা মনালি সরচুগী অরাপ্পা অসি কিলোমিতর ৪৬ হন্থহনখ্রে অমসুং চৎপগী মতমসু পুং মরিদগী মঙা ফাওবা হন্থহনখ্রে। হিমালয়গী অরুবা ফিভমদা শাখিবনি, মফম অদুদা অইং অশাগী চাং অসি -২৫°C ফাওবা হন্থখি অমসুং তনেলগী মনুংথংবা শরুক অসি করিগুম্বা মতমদা ৪৫°C য়ৌখি, মসিগী কন্সত্রক্সন অসিনা অখন্নবা রেসিলিয়েন্স অমা মথৌ তাখি। ইঞ্জিনীয়রশিংনা অরুবা জিওলোজী, মতম অমদা তনেল অসিদা ঈশিং ঈচাও থোকখিবা সেরি নালাগী ঈচাউ, অৱাংবা ওভরবোর্দর, অমসুং অকনবা তুংশাং থেংনখি। হায়রিবা পুম্নমক অসি বোর্দর রোদস ওর্গনাইজেসন (বি.আর.ও.) গী কৎথোক্লবা কার্ম্যোগিশিংনা মায় পাক্না মায়োক্নখি।
জে-মোরহ/সোনামার্গ তনেল
সমুদ্রগী অৱাংথংবা ফিৎ ৮,৬৫০ হেনবদা লৈবা চীংশিংগী মরক্তা শাবা কিলোমীতর ১২ শাংবা ইঞ্জিনীয়রিংগী থবক ওইরিবা সোনামর্গ তনেল অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা চৎথোক-চৎশিনদা অহোংবা পুরক্লগনি। মসি লুপা করোর ২,৭০০গী শেনফমদা শাখ্রে। মসিগী মনুংদা কিলোমিতর ৬.৪গী মপুং ওইবা তনেল অমা, থোরকপগী তনেল অমা, অমসুং মোদর্ন এপ্রোচ রোদশিং য়াওরি। মসিনা শ্রীনগর অমসুং সোনামার্গকী সনাগী লৈহাওগী মরক্তা অমসুং মখা তানা লদাখকী মায়কৈদা মতম পুম্নমক্তা চৎপা য়াবা লাইফলাইন অমা শেম্লে। অয়ুক-নুংথিল, উন-নুংশিৎ, নৎত্রগা নোং কন্না চুবনা লমদম অসিবু ককথৎকনি। তনেল অসিনা অচৌবা হোস্পিতালশিংদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমসুং তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা লম্বী অসি হাংদুনা থম্লি। হিমালয়গী জিওলোজীদা চেলেঞ্জ অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ন্যু ওস্ত্রিয়ান তনেল মেথদ (এন.এ.তি.এম.) শীজিন্নদুনা শাখিবা তনেল অসি তেক্নোলোজীগী মরুওইবা মাইলস্তোন অমনি। মসিদা পব্লিক এদ্রেস সিস্তেম, ইলেক্ত্রিকল ফায়র সিগ্নেলিং সিস্তেম, রেদিও রি-ব্রোদকাস্ত সিস্তেম (এফ.এম.), দাইনেমিক রোদ ইনফোর্মেসন পেনেল (দি.আর.আই.পি.), অসিনচিংবা এদভান্স সিস্তেমশিংগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ তনেল মেনেজমেন্ত সিস্তেম (আই.তি.এম.এস.) অমা য়াওরি। মসি পুং অমদা গাড়ী ১,০০০ রোম য়েংশিনবা ঙম্নবা দিজাইন তৌই। লাক্কদৌরিবা জোজিলা তনেল (২০২৮) অসিগা পুন্সিন্নরবা মতুংদা, খোঙচৎ অসি কিলোমীতর ৪৯দগী কিলোমীতর ৪৩দা হন্থরক্কনি, মসিগী খোঙজেল অসি কিলোমীতর ৩০দগী কিলোমীতর ৭০দা হেনগৎলক্কনি, মসিনা ঙাকশেলগী লোজিতিক্স, হিথাংবগী তুরিজম, এদভেঞ্চর স্পোর্তস, অমসুং হায়রিবা চীংশিং অসি য়ুম্নি হায়না কৌরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং হেনগৎহল্লগনি।
সেলা তনেল
অরুনাচল প্রদেশকী ইতানগরদা 'ভিক্সিৎ ভারত বিক্সিৎ নোর্থ ইস্ত' প্রোগ্রামগী মনুংদা লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখিবা সেলা তনেল অসি তেজপুর-তৱাং লম্বীদা বি.আর.ও.না ফুট ১৩,০০০ ৱাংনা শাখ্রে। তনেল অসি লুপা করোর ৮২৫ চংনা শাখ্রে। মসিনা ঈশিং-নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা কনেক্তিবিতী লৈহল্লগনি অমসুং ঙমখৈগী লমদম অসিদা সোসিও-ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহন্দুনা আর্মদ ফোর্সেসকীদমক্তা অচৌবা স্ত্রেতেজিক ভেল্যু অমা লৈহল্লগনি। ন্যু ওস্ত্রিয়ান তনেল মেথদ (NATM) শিজিন্নদুনা শাখিবনি, মসিনা মতৌ করম্না পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং লমদমসিগী ওইবা থৌদাংনা অরাপ্পা চীংগী কম্ম্যুনিতীশিংগী তুংলমচৎপু অমুক হন্না শেমদোকপা ঙম্বগে হায়বগী শক্তি লৈরবা নিংশিংনিঙাই অমা ওইনা লৈরি।
বানিহল কাজিগুন্দ রোদ তনেল
বানিহল কাজিগুন্দ রোদ তনেল অসি লুপা ক্রোর ৩,১০০ হেনবগী শেনফম্না শাবা, জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী মরক্তা কনেক্তিবিতী য়াম্না ফগৎহন্নবা দিজাইন তৌখিবা কি.মি. ৮.৪৫ শাংবা ত্যুব তনেল অমনি। তনেল অসিনা বানিহল অমসুং কাজিগুন্দগী মরক্তা লৈরিবা লম্বীগী অরাপ্পা অসি কি.মি. ত্রাফিক্কী মায়কৈ অমমমগী ওইনা তোঙান তোঙানবা ত্যুব অনিগা লোয়ননা শাখিবা তনেল অসি মেনতেন্সন অমসুং ইমর্জেন্সী ইভেক্যুএসন লাইথোকহন্নবগীদমক্তা মিতর ৫০০ খুদিংগী ক্রোস পাসেজশিংনা অমগা অমগা শম্নৈ। মসিনা মতম পুম্নমক্তা চৎপা য়াবা লম্বীগী লিঙ্ক অমা লিংখৎলে, মসিনা লমদম অনি অসি হেন্না নকশিন্নহল্লি অমসুং এক্সেসিবিলিটি হেনগৎহল্লি।
দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকরজী তনেল
জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা মমাংঙৈদা চেন্নানি - নাশ্রি তনেল হায়না খঙনরম্বা দোক্তর শ্যামা প্রসাদ মুকরজী তনেল অসি উধামপুর অমসুং রামবনগা শম্নহল্লিবা কি.মি. ৯ শাংবা, দবল-ত্যুব, নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা শিজিন্নবা য়াবা লম্বীগী তনেল অমনি। হিমালয়গী অরুবা লমদম অমদা চাউরাক্না মিতর ১,২০০গী ৱাংমদা শাখিবা অসিনা জম্মু অমসুং শ্রীনগরগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংগদবা মতম পুং অনি হন্থহনখ্রে। তনেল অসিদা এদভান্স ভেন্টিলেসন, সেফটি অমসুং ইন্তেলিজেন্ত ত্রাফিক সিস্তেমশিং লৈরি। মখোয়শিং অসি মপুং ফানা ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল মেকানিজম অমগী খুত্থাংদা মীওইবগী ইন্তর্ভেন্সন খরা য়াওদনা অমসুং সেক্যুরিতীগী থবকশিংগা লোয়ননা মথৌ তৌহল্লি। মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং স্কিল ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবশিংগা মরী লৈননা শেমগৎলকপা, মফম অদুগী মীয়ামগী স্কিল সেৎশিং ফগৎহনখিবা অমসুং মখোয়বু তনেল অসি শাবদা শরুক য়াহনখিবা। প্রোজেক্ত অসিনা মফম অদুগী শিন্মী ২,০০০ হেনবদা থবক পীখি। মসিগী মনুংদা শিন্মীশিংগী চাদা ৯৪দি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদগীনি।
USBRL প্রোজেক্তকী মখাদা তনেল T৫০
তনেল T৫০ অসি জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা লৈবা খারি অমসুং সম্বরগা শম্নহল্লিবা কি.মি. ১২.৭৭ শাংবা ইঞ্জিনীয়রিংগী থবক অমনি। মসি উধমপুর-শ্রীনগর-বারামুলা রেল লিঙ্ক (য়ু.এস.বি.আর.এল.) প্রোজেক্তকী মখাদা শাবা ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা ত্রান্সপোর্তেসন তনেল অমনি। মসিনা কাশ্মীর ভেলী অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা মরু ওইবা রেল লাইফলাইন অমা শেম্মী। ন্যু ওস্ত্রিয়ান তনেলিং মেথদ শিজিন্নদুনা শাখিবা, মসিনা ক্বার্তজাইত অমসুং গনেসতগীনা ফাইলাইত ফাওবগী ওইবা অরুবা জিওলোজিগী মরক্তা থুগাইরি, ইঞ্জিনীয়রশিংনা অৱাংবা ঈশিং চংলকপা, লম খোংবা, শিয়র জোনশিং অমসুং জোইন্ত ভোল্কেনিক রোকশিংবু মায়থিবা পীরি। তনেল অসিদা সেক্যুরিতীগীদমক্তা মীতর ৩৭৫ খুদিংদা শম্নবা, মান্নবা এস্কাইপ তনেল অমগা পেরেলেল ওইবা মপুং ওইবা ত্যুব অমা য়াওরি। সি.সি.তি.ভি. কেমেরাশিং মীতর ৫০ খুদিংদা থম্বা অমসুং সেন্ত্রেল কন্ত্রোল রুমদগী য়েংশিনবা হেনগৎহন্দুনা, তি.৫০ অসি সেক্যুর, সেমলেস রেল ওপরেসনশিংগীদমক দিজাইন তৌবনি।
কলকাতাগী অন্দরৱাতর মেত্রো তনেল
২০২৪দা, ভারতনা হুগলি তুরেলগী মখাদা এসপ্লানেদ অমসুং হাওরাহ মৈদান শম্নহল্লিবা কোলকতাদা অহানবা ঈশিংগী মনুংগী মেত্রো তনেল হৌদোকপগা লোয়ননা পুৱারী ওইরবা খোংজেল অমা চংশিনখি। মসিগী ইঞ্জিনীয়রিংগী থবক অসিনা লৈবাক অসিগী হেনগৎলক্লিবা তেক্নোলোজিকেল অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরেল কেপাসিতীশিং উৎপতা নত্তনা ভারতকী খ্বাইদগী থুনা চৎপা মেত্রোপোলিতান রিজনশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা অর্বান মোবিলিতীবু অমুক হন্না মশক তাক্লি।
তনেল প্রোজেক্তশিংগী ভারতকী মথংগী ৱেব
তনেলশিংগী অনৌবা জেনরেসন অমা শেম শারে। লাক্কদৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না চংশিনবগে অমসুং কনেক্ত তৌবগে হায়বদু নৌনা মশক তাকপদা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীরি। মখাদা পীরিবা লাক্কদৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা হৌজিক পায়খৎলিবা খোংথাংশিং অসিগী পাক চাউবা মশক অমা উৎলি।
জোজিলা তনেল
জোজিলা তনেল অসি ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর লেন্দস্কেপতা য়াম্না চাউবা এচিবমেন্ত অমা ওইরক্লি। মসিনা হিমালয়াগী খ্বাইদগী চাউবা রোক ফোর্মেশন খরগী মরক্তা চঙদুনা লদাখ অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ শরুকশিংগী মরক্তা থাজবা য়াবা, নুংশিৎকী ফিভম পুম্নমক্তা শম্নহল্লি। কিলোমিতর ১২ রোম শুরবা প্রোজেক্ত অসিদা অওনবা পুরকপা সেক্যুরিতীগী থৌরাংশিং অমসুং চীংশিংগী অরাপ্পা মফমশিংদা এয়র ফ্লো লেপ্তনা লৈহন্নবা দিজাইন তৌরবা সেমি-ত্রান্সভর্সেল ভেন্টিলেসন সিস্তেম অমা য়াওরি। প্রোজেক্ত অসিদা ন্যু ওস্ত্রিয়ান তনেল মেথদ শিজিন্নদুনা শাবা স্মার্ত তনেল (SCADA) সিস্তেম অমা য়াওরি। সি.সি.তি.ভি. য়েংশিনবা, রেদিও কন্ত্রোল, থিংজিল্লক্তবা পাৱর সপ্লাই, অমসুং ভেন্তিলেসন সিস্তেমগুম্বা ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা মসি ফজনা লৈ। প্রোজেক্ত অসিদা মোদর্ন তেক্নোলোজী শিজিন্নবনা সরকারগী ওইনা লুপা করোর ৫,০০০ হেন্না কনবা ঙমখ্রে। লোইশিনরবা মতুংদা, মসিগী এম্বিসিয়স ওইবা থবক অসি ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা রোদ তনেল অমসুং এসিয়াগী খ্বাইদগী শাংবা বাই-দাইরেক্সনেল তনেল ওইগনি। মসিনা মসিগী নেস্নেল ইম্প্লানেন্স অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ফুট ১১,৫৭৮গী অৱাংবদা লৈবা অমসুং কিলোমিতর ৩০ হেন্না শাংবা প্রোজেক্ত অসি ২০২৮দা লোইশিন্নবা ত্রেক তৌরি। শ্রীনগর কারগিল লেহ নেস্নেল হায়ৱেগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা, মসিনা লমদম অসিদা সিবিলিয়ন অমসুং মিলিতরী অনিমক্কী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনগনি হায়না থাজবা পীরি।
মুম্বাই-অহমেদাবাদ হাই-স্পিদ রেল তনেল
ভারতকী মুম্বাই-অহমেদাবাদ হাই স্পীদ রেল কোরিদোরনা মসিগী কিলোমিতর ৪.৮ শাংবা সমুদ্রগী মখাগী তনেল সেক্সনদা থোইদোক হেন্দোকপা খোংথাং অমা পায়খৎলে। মসি লৈবাক অসিগী অহানবা বুলেট ত্রেনগী লম্বীগী মশক থোকপা মশক অমনি। গানসোলী অমসুং শিলফাটাগী অরোইবদগী মতম অমত্তদা পুথোকখিবা তনেল অসিনা অখন্নবা শিংনবশিং থোকহল্লি। ভারতকী ইঞ্জিনীয়রিংগী পুৱারীদা মশক থোকপা অমা ওইনা শকখঙনরিবা অসিগুম্বা মাইপাকপা অমা ফংনবা হোৎনবদা তীমশিং অসিনা অরুবা ঈশিংগী মখাদা লৈবা লমদমদা চংশিনখি। প্রোজেক্ত অসিনা মপুং ফাবা সেক্যুরিতীগী খোঙথাংগা লোয়ননা এদভান্স ওইরবা ন্যু ওস্ত্রিয়ান তনেল মেথদ (NATM) শিজিন্নরি। সিঙ্গল-তিউব তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা দিজাইন তৌখিবা অমসুং হাই-স্পীদ ত্রেন অনি পুবা ঙম্বা, তনেল অসিনা খ্বাইদগী নৌবা রেল কন্সত্রক্সনদা মাংজিল থারি অমসুং মসিনা ইন্দিয়াগী মথংগী জেনরেসনগী ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনোভেসন পীরি।
রিশিকেশ-কর্নাপ্রয়াগ ন্যু রেল লাইন প্রোজেক্ত তনেলশিং
উত্তরাখন্দদা লৈবা ঋষিকেশ-কর্নাপ্রয়াগ রেলৱে লাইন অসি ভারতকী হিমালয়দা লৈবা তনেলগী প্রোজেক্ত অমনি। চাউরাক্না কি.মি. ১২৫ শাংবা, এলাইনমেন্ত অসিনা জিওলোজিকেল্লি কমপ্লেক্স ওইবা অমসুং অকোইবগী ফিভমদা সেন্সিতিব ওইবা হিমালয়গী লমগী শরুক খরা লান্না চেনশিল্লি। মসিনা প্রোজেক্ত অসি তনেলদা য়ুম্ফম ওইবা ওইহনখি। মসিদা অপুনবা কিলোমীতর ১০৫ রোম শাংবা মরুওইবা লাইন তনেল ১৬ অমসুং কিলোমীতর ৯৮ রোম শাংবা পেরেলেল এজেজ তনেল ১২ য়াওই। পুন্না কিলোমীতর ২১৩গী তনেলশিং শানবা কিলোমীতর ১৯৯ লোইশিনখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মরুওইবা তেক্নোলোজিকেলগী মাইলস্তোন অমা হায়রগদি ভারতকী রেলৱেজদা অহানবা ওইনা হিমালয়গী জিওলোজিদা তনেল বোরিং মেছিন (তি.বি.এম.) অমা শীজিন্নবা হায়বসিনি। মসি কিলোমীতর ১৪.৮ শাংবা তনেল T-৮দা শীজিন্নৈ, মফম অসিদা মায় পাক্না মায় পাকপা অমা ফংলে। সেফটি অমসুং লোং-টর্ম স্তেবিলিটি লৈহন্দুনা ইকোলোজিকেল ইম্পেক্ত অসি খ্বাইদগী হন্থহন্নবা এদভান্স তৌরবা তনেলগী তেক্নিকশীং অমসুং লেপ্তনা মোনিটরিং তৌবগী থৌওং শিজিন্নরি। মসিনা রিশিকেশ-কর্নাপ্রয়াগ তনেলশিং অসি ভারত্তা অৱাংবা থাক্কী রেলৱে তনেল শেম্বগী মশক থোকপা খুদম অমা ওইহল্লি।
তনেলগী অরোইবদা মঙাল অমা উবা
ভারতকী তনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা স্মার্তর অমসুং হেন্না রেসিলিয়েন্ত দিবেলপমেন্তকী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপগী মশক অমা উৎলি। প্রোজেক্তশিং অসিনা মতম শাংনা লৈরক্লবা কনেক্তিবিতীগী শিংনবশিং কোকহল্লগনি অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং নেস্নেল প্রাইওরিতীশিং শৌগৎকনি। তেক্নোলোজী অমসুং এক্সিক্যুসনদা খুমাং চাওশিল্লকপনা ভারতকী কমপ্লেক্স ওইবা লমদমশিংদা সেফ ওইনা শাবগী তৌবা ঙম্বদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অনৌবা তনেলশিং অসি শিজিন্নবা হৌরকপগা লোয়ননা মখোয়না মোবিলিতী, থাজবা য়াবা অমসুং রিজনেল ইন্তিগ্রেসন ফগৎহনগনি। পুন্না, মখোয়না জিওগ্রাফি অসিনা খুমাং চাওশিনবদা অথিংবা লৈতবা তুংলমচৎ অমগী খুদম ওইরি।
রিফরেন্স
রেলৱে মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=২১৬৮৯৭৯&reg=৩&lang=২
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=২১৫০২৯৩
Ministry of Road Transport and Highways
https://www.nhidcl.com/en/blog/sonamarg-tunnel-step-towards-regional-prosperity
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=১৯১৫২৭১
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=১৪৮৬৩২৫&reg=৩&lang=২
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=১৫৮৯০৮০&reg=৩&lang=২
ঙাকশেল মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=১৭৯৬৯৬১
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=২০১২৯৬২&reg=৩&lang=২
স্তীল মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=২১৪৬৩২১&reg=৩&lang=২
প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙ
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=২০৯২৪৬৮&reg=৩&lang=২
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=১৮১৯১৯৩&reg=৩&lang=২
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=১৫৪৫৫৩&ModuleId=৩&reg=৩&lang=২
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=১৫৫০০২&ModuleId=৩&reg=৩&lang=২
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=১৫৪৬২৪&ModuleId=৩&reg=৬&lang=১
অতোপ্পা লিঙ্কশিং
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=১৫৮৩৭৭৯&reg=৩&lang=২
https://ladakh.gov.in/ladakh-chief-secretary-reviews-zojila-tunnel-progress-১২-km-completed-project-on-track-for-২০২৮-finish/
https://marvels.bro.gov.in/AtalTunnel
https://marvels.bro.gov.in/BROMarvels/SelaTunnel
পি দি এফ ফাইলগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু

PIB Backgrounder
India’s Tunnels: Engineering Marvels Beneath the Surface
14 JAN 2026 1:32PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• With landmark projects like the Atal Tunnel, India is rapidly expanding its tunnel infrastructure.
• Record-breaking rail links led by the 12.77-km Tunnel T50 are reshaping India’s freight and connectivity network.
• Upcoming mega-tunnels like Zojila will provide all-weather access to Ladakh, boosting mobility, defence reach, and regional growth.
Carving Connectivity: The Story of India’s Tunnels
Tunnels in India represent more than infrastructure development; they reflect the nation’s determination to overcome geographical challenges. By cutting through mountains and terrain that once limited connectivity, tunnels have enabled year-round transportation. They have also improved access to remote regions and strengthened links between communities. From strategic Himalayan tunnels to urban metro networks, these projects are transforming how India moves people, goods, and resources. Built using modern engineering and innovative planning, tunnels play a vital role in economic growth, national security, and regional development. They are shaping a more connected and resilient country.
India’s tunnelling boom is being propelled by national highway expansion, alongside strategic border infrastructure, metro rail growth, bullet-train corridors, and all-weather connectivity initiatives in remote regions. As infrastructure scales up, tunnelling has become one of the fastest-growing construction domains.
Why Tunnel Infrastructure Matters More Than Ever
Tunnels are rapidly reshaping India’s developmental map, offering smarter, safer, and more sustainable alternatives to traditional transport routes. Their impact goes far beyond engineering. They catalyse regional development, enhance strategic preparedness, and improve the daily lives of millions.
India’s Evolving Tunnel Technology
Over the past decade, India’s tunnelling capability has transformed. It has progressed from traditional drill-and-blast methods to sophisticated technologies. This enables faster, safer, and more complex underground construction. Modern projects now rely on advanced geological mapping and real-time monitoring systems, allowing the engineers to construct longer and deeper tunnels even in harsh conditions.
Contemporary Indian tunnels are designed as high-tech, safety-integrated corridors equipped with engineered ventilation systems, emergency escape routes, fire-suppression units, LED lighting, CCTV surveillance, and centralised tunnel control rooms. This modernisation has significantly improved both operational reliability and disaster readiness.
Key Technologies Driving India’s Tunnel Revolution
• Tunnel Boring Machines (TBMs)
Used extensively in metro networks and long rail/road tunnels, TBMs provide high precision, reduced vibration, and enhanced safety in densely populated and geologically complex regions.
• New Austrian Tunnelling Method (NATM)
Widely adopted in the Himalayas, NATM allows engineers to adapt excavation support in real time, making it ideal for variable and fragile rock formations.
• Integrated Tunnel Control Systems (ITCS)
Critical for modern road tunnels, ITCS combines ventilation control, fire detection, communication networks, CCTV, and emergency management into a centralised digital platform, ensuring 24/7 safety.
India’s Landmark Tunnels: Defining Modern Infrastructure
India’s expanding infrastructure has given rise to a series of remarkable tunnels that redefine how people and goods move across the country. Each tunnel stands as a testament to innovation and problem-solving on a grand scale.
Atal Tunnel
Tucked beneath the snow-laden peaks of the Pir Panjal ranges, the Atal Tunnel stretches 9.02 km, providing a high-altitude passage that bypasses Rohtang Pass. Its completion has transformed connectivity, enabling seamless, year-round travel between Manali and the remote valleys of Lahaul‑Spiti. The tunnel’s strategic significance also lies in ensuring safe, reliable access for civilians and defence movement alike under challenging mountain conditions. It is officially recognised as the World’s Longest Highway Tunnel above 10,000 feet in 2022 by the World Book of Records UK. The tunnel has cut the Manali–Sarchu distance by 46 km and reduced travel time by four to five hours. Built in harsh Himalayan conditions where winter temperatures dropped to -25°C and the tunnel interior sometimes reached 45°C, its construction demanded exceptional resilience. Engineers faced fragile geology, Seri Nala seepage that once flooded the tunnel, heavy overburden, and intense snowfall, all of which were successfully overcome by the Border Roads Organisation's (BRO) dedicated Karmyogis.
Z-Morh/Sonamarg Tunnel
The Sonamarg Tunnel, a 12-km engineering feat carved through mountains at an altitude of over 8,650 feet above sea level, is set to transform travel in Jammu & Kashmir. It is built at a cost of ₹2,700 crore. It includes a 6.4-km main tunnel, an egress tunnel, and modern approach roads creating an all-weather lifeline between Srinagar and the golden meadows of Sonamarg, and further towards Ladakh. No longer will avalanches, landslides, or heavy snowfall cut the region off. The tunnel keeps the route open improving access to major hospitals and ensuring the availability of essential supplies. Constructed using the New Austrian Tunnelling Method (NATM) for challenging Himalayan geology, the tunnel is a major technological milestone. It features an Integrated Tunnel Management System (ITMS) with advanced systems such as Public Address System, Electrical Fire Signalling System, Radio Re-Broadcast System (FM), Dynamic Road Information Panel (DRIP), etc. It is designed to handle about 1,000 vehicles per hour. Once paired with the upcoming Zojila Tunnel (2028), the journey will shrink from 49 km to 43 km, with speeds rising from 30 km/hr to 70 km/hr, boosting defense logistics, winter tourism, adventure sports, and the livelihoods of the people who call these mountains home.
Sela Tunnel
The Sela Tunnel, dedicated to the nation during the Viksit Bharat Viksit North East programme in Itanagar, Arunachal Pradesh, is built by the BRO at 13,000 feet on the Tezpur-Tawang route. The tunnel is constructed at a cost of Rs 825 crore. It ensures all-weather connectivity and holds immense strategic value for the Armed Forces while boosting socio-economic growth in the border region. Built using the New Austrian Tunneling Method (NATM), it stands as a powerful reminder of how perseverance and regional commitment can reshape the future of remote mountain communities.
Banihal–Qazigund Road Tunnel
The Banihal–Qazigund Road Tunnel, constructed at a cost of over 3,100 crore, is an 8.45-km-long twin-tube tunnel designed to significantly improve connectivity between Jammu and Kashmir. The tunnel has reduced the road distance between Banihal and Qazigund by 16 km and has cut travel time by approximately one and a half hours. Built with two separate tubes, one for each direction of traffic, the tunnel is interconnected by cross passages at every 500 metres to facilitate maintenance and emergency evacuation. It has established an all-weather road link, thereby strengthening accessibility and bringing the two regions closer.
Dr Syama Prasad Mookerjee Tunnel
Dr Syama Prasad Mookerjee Tunnel, formerly known as the Chenani–Nashri Tunnel in Jammu & Kashmir is a 9-km-long, twin-tube, all-weather road tunnel connecting Udhampur and Ramban. Built at an elevation of about 1,200 metres in difficult Himalayan terrain, it has reduced travel time between Jammu and Srinagar by nearly two hours while bypassing 41 km of road length. The tunnel features advanced ventilation, safety, and intelligent traffic systems operated through a fully integrated control mechanism with minimal human intervention, along with enhanced security measures. Developed in line with the Make in India and Skill India initiatives, the skill sets of local people were improved, and they were engaged for construction of this tunnel. The project generated employment for over 2,000 local workers, with nearly 94 percent of the workforce drawn from Jammu and Kashmir.
Tunnel T50 under USBRL Project
Tunnel T50, a 12.77-km engineering feat connecting Khari and Sumber in Jammu & Kashmir, stands as one of India’s longest transportation tunnel constructed under the Udhampur–Srinagar–Baramulla Rail Link (USBRL) project, forming a crucial rail lifeline between the Kashmir Valley and the rest of the country. Constructed using the New Austrian Tunnelling Method, it cuts through challenging geology ranging from quartzite and gneiss to phyllite, with engineers overcoming high-water ingress, landslides, shear zones, and jointed volcanic rock. The tunnel features a main tube paired with a parallel escape tunnel, linked every 375 metres for safety. Enhanced with CCTV cameras placed every 50 metres and monitored from a central control room, T50 is designed for secure, seamless rail operations.
Kolkata's Underwater Metro Tunnel
In 2024, India marked a historic breakthrough with the launch of its first underwater metro tunnel in Kolkata, linking Esplanade and Howrah Maidan beneath the Hooghly River. This engineering feat not only showcases the nation’s rising technological and infrastructural capabilities but also redefines urban mobility for one of India’s busiest metropolitan regions.
India’s Next Wave of Tunnel Projects
A new generation of tunnels is preparing to take shape. These forthcoming projects promise to redefine how the nation moves and connects. The following upcoming projects highlight the scale of progress underway.
Zojila Tunnel
The Zojila Tunnel is emerging as a monumental achievement in India’s infrastructure landscape, cutting through some of the most formidable Himalayan rock formations to establish a dependable, all-weather link between Ladakh and the rest of the country. With nearly 12 kilometers already completed, the project integrates advanced safety measures and a semi-transverse ventilation system designed to maintain steady airflow deep within the mountains. The project incorporates a Smart Tunnel (SCADA) system constructed using the New Austrian Tunneling Method. It is equipped with facilities such as CCTV surveillance, radio control, uninterrupted power supply, and ventilation systems. The adoption of modern technology in this project has resulted in savings of over ₹5,000 crore for the government. Once completed, this ambitious undertaking will become India’s longest road tunnel and Asia’s longest bi-directional tunnel, reinforcing its national significance. Rising at an altitude of 11,578 feet and unfolding across over 30 kilometers, the project is on track for a 2028 completion. As a critical component of the Srinagar Kargil–Leh National Highway, it promises to enhance both civilian and military mobility across the region.
Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Tunnel
India’s Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail corridor has marked a futuristic leap with the breakthrough on its 4.8-km undersea tunnel section. It is a defining feature of the nation’s first bullet-train route. Excavated simultaneously from the Ghansoli and Shilphata ends, the tunnel posed extraordinary challenges. The teams advanced through difficult underwater terrain before meeting with precision, an achievement hailed as a landmark in India’s engineering history. The project utilizes the advanced New Austrian Tunnelling Method (NATM), supported by comprehensive safety measures. Designed using single-tube technology capable of housing two high-speed trains, this tunnel stands at the forefront of cutting-edge rail construction and reflects the innovation driving India’s next-generation transport infrastructure.
Rishikesh-Karnaprayag New Rail Line Project Tunnels
The Rishikesh–Karnaprayag rail line in Uttarakhand is a landmark tunnelling project in the Indian Himalayas. Spanning about 125 km, the alignment passes through some of the most geologically complex and environmentally sensitive Himalayan terrain. This has resulted in the project being predominantly tunnel-based. It comprises 16 main line tunnels with a cumulative length of approximately 105 km and 12 parallel escape tunnels totaling about 98 km. Overall, 199 km of tunnelling has been completed against a total scope of 213 km. A major technological milestone of the project is the deployment of a Tunnel Boring Machine (TBM) in Himalayan geology for the first time in Indian Railways. It is used for the 14.8 km-long Tunnel T-8, where a successful breakthrough has been achieved. Advanced tunnelling techniques and continuous monitoring have been adopted to minimize ecological impact while ensuring safety and long-term stability. This makes the Rishikesh–Karnaprayag tunnels a defining example of high-altitude railway tunnelling in India.
Light At the End of the Tunnel
India’s tunnel infrastructure reflects a clear shift toward smarter and more resilient development. These projects solve long-standing connectivity challenges while supporting economic growth and national priorities. Advances in technology and execution have strengthened India’s ability to build safely in complex terrain. As new tunnels come into operation, they will continue to improve mobility, reliability, and regional integration. Together, they signal a future where geography is no longer a limitation to progress.
References
Ministry of Railways
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2168979&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2150293
Ministry of Road Transport and Highways
https://www.nhidcl.com/en/blog/sonamarg-tunnel-step-towards-regional-prosperity
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1915271
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1486325&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1589080&reg=3&lang=2
Ministry of Defence
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1796961
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2012962&reg=3&lang=2
Ministry of Steel
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2146321&reg=3&lang=2
Prime Minister’s Office
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2092468&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1819193&reg=3&lang=2
Press Information Bureau
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154553&ModuleId=3&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=155002&ModuleId=3&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154624&ModuleId=3&reg=6&lang=1
Others Links
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1583779&reg=3&lang=2
https://ladakh.gov.in/ladakh-chief-secretary-reviews-zojila-tunnel-progress-12-km-completed-project-on-track-for-2028-finish/
https://marvels.bro.gov.in/AtalTunnel
https://marvels.bro.gov.in/BROMarvels/SelaTunnel
Click here for pdf file.