গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত মাহেশ্বৰী গ্ল’বেল কনভেনচন আৰু এক্সপ’ – ২০২৬ সম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত দশকত ভাৰত বিশ্বৰ ১১ সংখ্যক সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ পৰা চতুৰ্থ স্থানলৈ আগবাঢ়িছে আৰু অতি সোনকালেই তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হৈ উঠিব
উৎপাদন, দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ, সম্পদ সৃষ্টি আৰু প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনাৰ জৰিয়তে মাহেশ্বৰী সমাজে পৰম্পৰা আৰু প্ৰগতিক একেলগে আগুৱাই আনিছে
মোগলৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাধীনতা আন্দোলনলৈকে আৰু স্বাধীনতাৰ পিছত দেশখনক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণলৈকে মাহেশ্বৰী সমাজে অমূল্য অৱদান আগবঢ়াইছে
ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱা মাহেশ্বৰী সমাজ কেতিয়াও চাকৰি প্ৰত্যাশী নাছিল, বৰঞ্চ সদায় নিয়োগ সৃষ্টি কৰি আহিছে
আমাৰ সমাজসমূহে কেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰখনক বিভাজিত কৰা নাই; এইসমূহ সংকীৰ্ণ-মনোভাৱাপন্ন নহয়, বৰঞ্চ সংগঠনৰ প্ৰতীক
দেশৰ প্ৰতিখন সমাজে নিজ-নিজ জনসাধাৰণৰ উত্থান ঘটাই তেওঁলোকক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰা মাত্ৰেকে নিশ্চিতভাৱে এখনি আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম
ভাৰতীয় ভাষাসমূহৰ ব্যৱহাৰেই হৈছে সমাজ আৰু সংস্কৃতিক জীয়াই ৰখাৰ উপায়
স্বদেশী আৰু স্বভাষাৰ মন্ত্ৰক আঁকোৱালি লোৱা মাত্ৰেকেহে ভাৰত আত্ম-নিৰ্ভৰ হৈ উঠিব
মোদী চৰকাৰে উৎপাদন বৃদ্ধি, ৰপ্তানি দুগুণ, ডিজিটেল লেনদেন বৃদ্ধি আৰু ৪ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰে দেশখনক আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে
10 JAN 2026 4:07PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত মাহেশ্বৰী গ্ল’বেল কনভেনচন আৰু এক্সপ’ – ২০২৬ সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত লোকসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলা, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটকে প্ৰমুখ্য কৰি আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি তেওঁ এনে এখন সমাজৰ মাজত উপস্থিত আছে, যিখন সমাজে এই দেশলৈ প্ৰভূত বৰঙণি আগবঢ়াইছে। এইদৰে উপস্থিত থাকি সন্তোষ লভাৰ কথা ব্যক্ত কৰি তেওঁ কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা ৰত্নসমূহে পৰিধান কৰা অলংকাৰৰ দৰেই প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ৰাষ্ট্ৰখনৰ শোভাবৰ্ধন আৰু আলোকিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশ-বিদেশৰ অতি উচ্চ পদবীত উপনীত হোৱাৰ লগতে অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠানত ব্যাপক স্বীকৃতি লাভ কৰাৰ পিছতো যিখন সমাজ শিপাৰ সৈতে ইমান গভীৰভাৱে সংযুক্ত হৈ আছে, সেইখন সমাজেই হৈছে মাহেশ্বৰী সমাজ। যেতিয়াই ৰাষ্ট্ৰখনক যিকোনো ৰূপত ইয়াৰ প্ৰয়োজন হৈছে, সেই অনুসৰি এই সমাজে নিজকে উপস্থাপন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ অব্যাহত আছিল, তেতিয়া মাহেশ্বৰী সমাজে আমাৰ দেশৰ ৰজা আৰু শাসকৰ যুদ্ধৰ ভঁৰাল ভৰোৱাত সহায় কৰিছিল। একেদৰে যেতিয়া ইংৰাজৰ বিৰুদ্ধে স্বাধীনতাৰ সংগ্ৰাম অব্যাহত আছিল, তেতিয়া মহাত্মা গান্ধীৰ নেতৃত্বত স্বাধীনতা আন্দোলনৰ এক অতি বৃহৎ অংশ গ্ৰহণ কৰা মাহেশ্বৰী সমাজৰ আগশাৰীৰ ব্যৱসায়ীসকলে আৰ্থিকভাৱে সহায় কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যদিও ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ বিৱৰণ পোৱা নাযায়, তথাপিও সমগ্ৰ বিশ্বই জানে যে মাহেশ্বৰী সমাজৰ ছেঠসকলে এই আন্দোলনক অক্ষুণ্ণ ৰখা আৰু পৰিচালনা কৰাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছিল। তেওঁ কয় যে মোগলৰ বিৰুদ্ধে সংগ্ৰামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাধীনতা আন্দোলনলৈকে আৰু স্বাধীনতাৰ পিছত দেশখনক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণলৈকে মাহেশ্বৰী সমাজে অমূল্য অৱদান আগবঢ়াইছে।
গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছত দেশখন উন্নয়ন আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰ হোৱাৰ পথত ধাৱমান হৈছিল। উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী কৌশল অতিক্ৰম কৰি দেশখন আগবাঢ়িবলগীয়া হৈছিল। এই দিশতো মাহেশ্বৰী সমাজে কেতিয়াও পিছলৈ ঘূৰি চোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে উৎপাদন, ব্যৱসায়, সম্পদ সৃষ্টি, প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনা নিৰ্বিশেষে মাহেশ্বৰী সমাজে এই সকলোবোৰ ক্ষেত্ৰতে সদায়েই এখনি প্ৰগতিশীল আৰু দূৰদৰ্শী সমাজৰ চৰিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা মাহেশ্বৰী সমাজে পৰম্পৰা আৰু প্ৰগতিক একেলগে আগুৱাই আনিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গুজৰাটত মাৰোৱাৰীসকলৰ বিষয়ে এষাৰ বিখ্যাত কথাৰ প্ৰচলন আছেঃ “জহা ন পহুচে ৰেলগাড়ী ৱহা পহুচে মাৰোৱাৰী”। তেওঁ কয় যে ঠিক এই কথাষাৰৰ দৰেই মাহেশ্বৰী সমাজে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰকে আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তকে স্পৰ্শ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে ৰাজস্থান আৰু ভাৰতক স্পন্দনশীল কৰি ৰখাই নহয়, বৰঞ্চ শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধিশালী কৰাতো উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ সমাজসমূহে কেতিয়াও ৰাষ্ট্ৰখনক বিভাজিত কৰা নাই; এইসমূহ সংকীৰ্ণ-মনোভাৱাপন্ন নহয়, বৰঞ্চ সংগঠনৰ প্ৰতীক। দেশৰ প্ৰতিখন সমাজে নিজ-নিজ জনসাধাৰণৰ উত্থান ঘটাই তেওঁলোকক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰা মাত্ৰেকে নিশ্চিতভাৱে এখনি আত্ম-নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে সংগঠনৰ জৰিয়তে সৃষ্টি হোৱা শক্তি কেৱল সমাজৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ দেশৰ বাবেও অত্যন্ত উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজেও সেৱাৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাক পালন কৰিছে। তেওঁ কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজে ১,০০০-ৰো অধিক বৃদ্ধ লোকক এটি মৰ্য্যাদাপূৰ্ণ জীৱন, বাসগৃহ আৰু পৰ্য্যাপ্ত জীৱন-যাপনৰ সুবিধা প্ৰদানেৰে “অপনা ঘৰ” (নিজৰ ঘৰ) ৰ ধাৰণাটোক বাস্তৱ ৰূপ প্ৰদান কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৮৯১-ৰ পৰা বৰ্তমানলৈকে মাহেশ্বৰী সমাজ সংগঠিত হৈ আছে আৰু কেৱল নিজৰ সমাজৰ কল্যাণৰ বাবেই কাম কৰাই নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰ আৰু আন-আন সমাজৰ প্ৰতিও সদায় চিন্তা প্ৰকাশ কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দেশৰ সৈতে ঐক্যবদ্ধভাৱে থিয় দি আহিছে। তেওঁ কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ তালিকাখন বহু দীঘলীয়া।
গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৫৫০ বছৰৰ পাছত ৰামললাক তেওঁৰ বিশাল মন্দিৰত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। মন্দিৰৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হৈছে, প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ওপৰত এতিয়া উৰি আছে গেৰুৱা পতাকা। তেওঁ কয় যে ৰাম মন্দিৰ আন্দোলনত প্ৰথমেই সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা ভাতৃদ্বয় আছিল মাহেশ্বৰী সমাজৰ। তেওঁ কয় যে এই দেশৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণতো মাহেশ্বৰী সমাজে অসীম ত্যাগ আৰু অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ মাহেশ্বৰী সমাজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰক আত্ম-নিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে স্বদেশী আমাৰ জীৱন মন্ত্ৰ হ’ব লাগে আৰু আমাৰ নিজৰ ভাষা আমাৰ আচৰণত প্ৰতিফলিত হ’ব লাগে। তেওঁ কয় যে মাহেশ্বৰী সমাজ কেতিয়াও চাকৰি প্ৰত্যাশী নাছিল, বৰঞ্চ সদায় নিয়োগ সৃষ্টি কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দুবছৰ পূৰ্বে আমাৰ দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ শুভ লগনত আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছিল। দেশৰ সকলো গাঁৱতে এই উদযাপন কৰা হৈছিল। সকলোতে অতিশয় উৎসাহেৰে ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ বীৰসকলক স্মৰণ কৰা আৰু সন্মান জনোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ক এটা সংকল্প গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাইছিল। সেই সংকল্প আছিল আমি ২০৪৭-ৰ ১৫ আগষ্টত স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ শুভ লগনত সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থানত থকা এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিম। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই বক্তব্য এতিয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সামূহিক সংকল্পত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৪০ কোটি নাগৰিক একে দিশত আগবঢ়া মাত্ৰেকে ৰাষ্ট্ৰখন ১৪০ কোটি খোজ আগুৱাই যায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা উল্লেখ কৰিছে। তেওঁ কয় যে উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগীসকলে কেৱল নিজৰ কাম অব্যাহত ৰখাই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াক অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগে। তেওঁলোকে বিশ্বতকৈ আগবাঢ়িব লাগে আৰু লগতে বৰ্তমান ভাৰতত নিৰ্মাণ নোহোৱা সামগ্ৰীৰো উৎপাদন আৰম্ভ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এই দৃষ্টিভংগীয়েই ভাৰতক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হিচাপে গঢ়ি তুলিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৪-ত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী হওঁতে ভাৰত বিশ্বৰ ১১ সংখ্যক সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ আছিল। আজি আমি চতুৰ্থ স্থানত উপনীত হৈছো। অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে আমি বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতিৰ দেশ হ’বলৈ সাজু হৈছো। তেওঁ কয় যে যদি আমি শীৰ্ষ স্থানত উপনীত হ’ব বিচাৰো তেন্তে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতেই একমাত্ৰ বিকল্প। স্বদেশীআত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক সফল কৰাৰ দ্বিতীয়টো গুৰুত্বপূৰ্ণ সূত্ৰ বুলি গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। যিমানদূৰ সম্ভৱ থলুৱা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন ব্যৱসায়ীয়ে সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগে যে তেওঁলোকে আমাৰ দেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰহে ব্যৱসায় কৰিব। স্বদেশী হৈছে আত্মনিৰ্ভৰতাৰ দ্বিতীয়টো গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিগত ১১ বছৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতক বহু মাত্ৰাত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কাম কৰি আহিছে। মোদী চৰকাৰে উৎপাদন বৃদ্ধি, ৰপ্তানি দুগুণ, ডিজিটেল লেনদেন বৃদ্ধি আৰু ৪ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰে দেশখনক আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। উৎপাদন ৭০ শতাংশৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্বজুৰি প্ৰতি ১০০ টা ডিজিটেল লেনদেনৰ ভিতৰত ৫০ টা ভাৰতত সম্পন্ন হৈছে। ম’বাইল ফোন খণ্ডত আমি বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ উৎপাদনকাৰী দেশ। ষ্টাৰ্টআপৰ ক্ষেত্ৰত আমি বিশ্বজুৰি তৃতীয় স্থানত আছো। ঔষধ যুগুত আৰু অট’ম’বাইল খণ্ডতো আমি বিশ্বৰ ভিতৰতে তৃতীয় স্থানত আছো। তেওঁ কয় যে এতিয়া এনে এখনি শক্তিশালী মঞ্চ গঢ়ি তোলা হৈছে যাৰ জৰিয়তে দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মই সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে মুখামুখিকৈ ​​প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হৈ আগবাঢ়ি যাব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে স্বদেশীৰ লগতে স্বভাষা (নিজৰ ভাষা) ও অপৰিহাৰ্য্য। বিশ্বৰ প্ৰগতিৰ বাবে যি ভাষাৰ প্ৰয়োজন হয় ক’ব লাগে আৰু যি ভাষাৰ প্ৰয়োজন হয় শিকিব লাগে—তাৰ কোনো বিৰোধিতা নাই। অৱশ্যে ঘৰত ল’ৰা-ছোৱালীৰ লগত কেৱল আমাৰ মাতৃভাষাত কথা পতা উচিত। তেওঁ কয় যে আমি যদি শিশুসকলৰ সৈতে নিজৰ ভাষাত কথা-বতৰা পাতি মাতৃভাষা শিকাওঁ তেন্তে স্বাভাৱিকতে তেওঁলোকৰ ইতিহাসৰ সৈতে, মাৰৱাৰৰ সৈতে আৰু ৰাজস্থানৰ গৌৰৱময় ইতিহাসৰ সৈতে গভীৰ সম্পৰ্ক গঢ় লৈ উঠিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় ভাষাসমূহৰ ব্যৱহাৰেই হৈছে সমাজ আৰু সংস্কৃতিক জীয়াই ৰখাৰ উপায়। প্ৰয়োজন সাপেক্ষে বিদেশী ভাষা নিশ্চয়কৈ ক’ব লাগে, কিন্তু পিতৃ-মাতৃয়ে নিজৰ সন্তানৰ সৈতে সদায় মাতৃভাষাত কথা পাতিব লাগে বুলি তেওঁ আহ্বান জনায়। তেওঁ দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এয়া অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি কয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the Maheshwari Global Convention and Expo – 2026 in Jodhpur, Rajasthan
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, over the past decade India has risen from the world’s 11th-largest economy to the fourth, and will soon become the third-largest
Through manufacturing, skill training, wealth generation, and the adoption of technology, the Maheshwari community has proven that tradition and progress can go hand in hand
From the struggle against the Mughals, to the freedom movement, and the efforts to make the country self-reliant after independence, the contribution of the Maheshwari community has been invaluable
The Maheshwari community, which has contributed to nation-building through both the sword and the scale, has never been a job seeker, but has always been a job creator
Our communities have never divided the nation; they are not a sign of narrow-mindedness, but a symbol of organization
If every community in the country resolves to uplift its people and make them self-reliant, the goal of a self-reliant India will automatically be achieved
The use of Indian languages is the means to keep society and culture alive
India can become self-reliant only by embracing the mantra of Swadeshi and Swabhasha
By increasing manufacturing, doubling exports, boosting digital transactions, and building a $4 trillion economy, the Modi government has established the country as a leading nation
10 JAN 2026 4:07PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the Maheshwari Global Convention and Expo – 2026 in Jodhpur, Rajasthan. On this occasion, Lok Sabha Speaker Shri Om Birla, Rajasthan Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma, Union Tourism Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat, along with several other distinguished dignitaries, were present.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that today he is happy to be present among a community that has only contributed to this country. The gems that have emerged from the Maheshwari community have adorned and illuminated the nation in every field, much like ornaments worn by a person. He said that despite reaching very high positions in the country and abroad and receiving wide recognition in institutions, the community that has remained so deeply connected to its roots is the Maheshwari community. Whenever the nation has needed it in any form, this community has presented itself accordingly.
Shri Amit Shah said that when wars were being fought against the Mughals, it was the Maheshwari community that helped fills the war treasuries of kings and rulers. Similarly, when the struggle for independence was being fought against the British, a very large part of the freedom movement led by Mahatma Gandhi was financially supported by the leading businessmen of the Maheshwari community. He said that although a complete account of this may not be available, the entire world knows that the Seths of the Maheshwari community made a significant contribution to sustaining and running this movement. He said that from the struggle against the Mughals to the freedom movement, and in the efforts to make the country self-reliant after independence, the contribution of the Maheshwari community has been invaluable.
Home Minister Shri Amit Shah said that after Independence, the country had to move forward on the path of development and become self-reliant. It had to surge ahead by surpassing global strategies in the field of industry. In this direction too, the Maheshwari community never looked back. He said that whether it is manufacturing, trading, wealth generation, or the adoption of technology, the Maheshwari community has always demonstrated the character of a progressive and farsighted society in all these fields. He said that this proves that the Maheshwari community has shown that tradition and progress can go hand in hand.
Shri Amit Shah said that in Gujarat there is a famous saying about the Marwaris: “Jaha na Pahuche Railgadi Waha Pahuche Marwari” He said that, just like this saying, the Maheshwari community has spread across every field and to every corner of the world, and in doing so has not only kept Rajasthan and India vibrant but has also made significant contributions to strengthening and enriching them. He said that in our country, the creation and organization of communities, and large congregations such as these Mahakumbh-like events, strengthen India rather than divide it. If every community takes care of even its poorest member, the care of the entire nation will automatically be ensured. He said that if every community in the country resolves to uplift its people and make them self-reliant, the goal of a self-reliant India will automatically be achieved.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that our communities have never fragmented the nation. This is not a sign of narrow-mindedness, but a symbol of organization. He said that the strength generated through organization proves extremely useful not only for society but for the entire country as well. Shri Shah said that the Maheshwari community has also lived up to its commitment to service. He said that providing more than 1,000 elderly persons with a dignified life, housing, and adequate living facilities clearly shows that the concept of “Apna Ghar” (one’s own home) is deeply ingrained in the DNA of the Maheshwari community.
Shri Amit Shah said that from 1891 to the present day, the Maheshwari community has remained organized and has not only worked for the welfare of its own society but has also always shown concern for the nation and other communities. He said that the Maheshwari community is the only one in which both the sword and the weighing scale suit equally well. The Maheshwari community has stood united for the country in every field. He said that the list of freedom fighters that came from the Maheshwari community is so long that one would grow tired just counting their names. And if one were to compile a list of the Bhamashahs (great philanthropists) from this community, pages would be filled.
Home Minister Shri Amit Shah said that after 550 years, Ramlala has been enthroned in his grand temple. The construction has been completed, the Pran Pratishtha has been performed, and the saffron flag is now flying atop it. He said that the two brothers who made the very first sacrifice in the Ram Temple movement belonged to the Maheshwari community. He said that the Maheshwari community has made immense sacrifices and contributions to the cultural renaissance of this country as well. He called upon the youth of the Maheshwari community to contribute to making the nation self-reliant. Shri Shah said that Swadeshi should be our life mantra and our own languages should be reflected in our conduct. He said that the Maheshwari community has always been a job creator, not a job seeker.
Union Home Minister said that a few years ago, when our country completed 75 years of Independence, it celebrated the Azadi Ka Amrit Mahotsav. There would hardly have been any village in the country where this celebration did not take place. Everywhere, with great enthusiasm, the heroes of the freedom struggle who sacrificed their lives for the nation were remembered and honoured. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi placed a resolve before 140 crore Indians that when we celebrate the centenary of Independence on 15 August 2047, we should build a developed India that stands first in every field across the world. This statement of the Prime Minister has now become a collective resolve of 140 crore Indians. Shri Shah said that when 140 crore people move in the same direction, the nation moves 140 crore steps forward.
Shri Amit Shah said that to achieve the goal of a developed India by 2047, the Prime Minister has highlighted several important points. He said that entrepreneurs associated with manufacturing should not only continue their work but also expand it further. They should move ahead of the world and also begin producing items that are not currently manufactured in India. He said that this very vision of Atmanirbhar Bharat (self-reliant India) alone can make us the world’s largest economy. Shri Shah said that when Shri Narendra Modi became Prime Minister in 2014, India was the world’s 11th largest economy. Today, we have reached the fourth position. In the next few years, we are set to become the world’s third-largest economy. He said that if we want to reach the top position, Atmanirbhar Bharat is the only option. The Home Minister said that the second important formula for making Atmanirbhar Bharat successful is Swadeshi. As far as possible, indigenous products should be used. He said that the appeal is that every trader should resolve that if a product made in our country is available, then that is what he will trade in. Swadeshi is the second crucial pillar of self-reliance.
Shri Amit Shah said that over the past 11 years, Prime Minister Shri Narendra Modi has worked to take India forward across many dimensions. We have become the world’s fourth-largest economy, our exports have doubled, and we have reached a four-trillion-dollar economy. Manufacturing has grown by more than 70 per cent. Out of every 100 digital transactions worldwide, 50 take place in India. In the mobile phone sector, we are the world’s second-largest producer. In terms of startups, we rank third globally. We are also third in the world in pharmaceuticals manufacturing and in the automobile sector. He said that a strong platform has now been created through which the country’s young generation can compete head-on with youth across the world and move forward. He said that by increasing manufacturing, doubling exports, boosting digital transactions, and building a $4 trillion economy, the Modi government has established the country as a leading nation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that along with Swadeshi, Swabhasha (one’s own language) is also essential. For progress in the world, one should speak whatever language is required and learn whatever language is necessary—there is no opposition to that. However, at home, one should speak to children only in our mother tongue. He said that if we converse with children in our own language and teach them their mother tongue, they will naturally develop a deep connection with their history, with Marwar, and with the glorious history of Rajasthan. This will help them advance by a generation. Shri Shah said that the use of Indian languages is the means to keep society and culture alive. One should certainly speak foreign languages when required, but he urged that parents should always speak to their children in their mother tongue. This is very important for taking the country forward.