ৰেচম মন্ত্ৰালয়
জিআই পঞ্জীয়ন আৰু জিআই-পৰৱৰ্তী পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বৌদ্ধিক সম্পত্তি অধিকাৰ (আইপিআৰ) ৰ সুৰক্ষাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ বস্ত্ৰশিল্প সমিতি আৰু এনইএইচএইচডিচিৰ
08 JAN 2026 8:24PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অন্তৰ্গত বস্ত্ৰ কমিটী আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ভাৰত চৰকাৰৰ উদ্যোগ উত্তৰ-পূব হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প উন্নয়ন নিগম (এনইএইচএইচডিচি)-এ আজি অসমৰ গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সন্মিলনত এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে।
এই সহযোগিতাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ অধিকাৰ (আইপিআৰ) ৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
বুজাবুজি চুক্তিৰ মুখ্য দিশসমূহ
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প সামগ্ৰীৰ জিআই পঞ্জীয়ন: এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰথমে ৩৩ বিধ অনন্য সামগ্ৰীৰ জিআই পঞ্জীয়ন সুগম কৰা হ'ব। ইয়াৰে ১৮ বিধ নাগালেণ্ডৰ আৰু ১৫ বিধ মেঘালয়ৰ।
• সহযোগিতামূলক উন্নয়ন: এই অঞ্চলত বস্ত্ৰশিল্প, হস্ততাঁত, হস্ততাঁত, খাদী আৰু আনুসঙ্গিক ক্ষেত্ৰসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োটা সংগঠনে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে যুটীয়াভাৱে কাম কৰিব।
জিআইৰ পিছত প্ৰচেষ্টাৱলী শক্তিশালী কৰা: পঞ্জীয়নৰ উপৰি এই অংশীদাৰিত্ব দক্ষতা বৃদ্ধি, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বজাৰৰ সংযোগত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব যাতে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ কাৰুশিল্পৰ বহনক্ষম বিকাশ আৰু স্বীকৃতি সুনিশ্চিত হয়।
গুৰুত্ব
এই পদক্ষেপৰ দ্বাৰাঃ
• তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু কাৰুশিল্পক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰি শিল্পী আৰু শিপিনীক সৱলীকৰণ কৰা।
• উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বস্ত্ৰ আৰু হস্ততাঁত শিল্পৰ বিশ্বজনীন প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰা।
• ব্ৰেণ্ডিং আৰু বজাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে নতুন অৰ্থনৈতিক সুযোগ সৃষ্টি কৰা।

Ministry of Textiles
Textiles Committee and NEHHDC signs MoU on Intellectual Property Rights (IPR) protection through GI registration & Post-GI initiatives.
08 JAN 2026 8:24PM by PIB Delhi
The Textiles Committee, Ministry of Textiles, Govt of India and the North Eastern Handloom and Handicraft Development Corporation (NEHHDC), a Government of India enterprise under the Ministry of Development of North Eastern Region, today signed a landmark Memorandum of Understanding (MoU) during the North Eastern Region Conclave in Guwahati, Assam.
This collaboration marks a significant step towards Intellectual Property Rights (IPR) protection of unique products from the North Eastern states through Geographical Indications (GI) registration and Post-GI initiatives.
Key Highlights of the MoU
• GI Registration of Handlooms & Handicraft Products from NE region: The initiative will initially facilitate GI registration of 33 unique products — 18 from Nagaland and 15 from Meghalaya — under the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999.
• Collaborative Development: Both organizations will work jointly with Central and State Governments to strengthen textiles, handloom, handicrafts, khadi, and allied sectors in the region.
• Strengthening Post-GI Initiatives: Beyond registration, the partnership will focus on capacity building, branding, and market linkages to ensure sustainable growth and recognition of Northeastern crafts.
Significance
This initiative is expected to:
• Empower artisans and weavers by protecting their traditional knowledge and craftsmanship.
• Enhance global visibility of Northeastern textiles and handicrafts.
• Create new economic opportunities through branding and market expansion.