PIB Headquarters
দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম
ভারতকী সেমিকন্দক্তর দিজাইন ইকোসিস্তেমদা শাহৌ পীবা
04 JAN 2026 12:18PM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱারোলশিং
• সেমিকন্দক্তর চিপ দিজাইন অসি মরুওইবা ভেল্যু দ্রাইভরনি, ভেল্যু এদিসনগী 50%, বিল ওফ মেতরিএল কোস্ত (BOM) গী 20-50% অমসুং ফেবলেস সেগমেন্তগী খুত্থাংদা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সেল্সকী 30-35% কন্ত্রিব্যুত তৌরি।
• সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা MeitYগী দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) স্কিম্না মশা-মরোমদোম লেপচবা, মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা চিপ দিজাইন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
• DLIনা মতেং পাংলিবা চিপ দিজাইন প্রোজেক্ত 24 অসিনা ভিদিও সর্ভিলেন্স, দ্রোন দিতেক্সন, ইনর্জী মিত্তরিং, মাইক্রোপ্রোসেসর, সেতিলাইত কম্ম্যুনিকেসন অমসুং IoT SoC য়াওনা স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা তার্গেৎ তৌরি
• DLIনা মতেং পাংলিবা প্রোজেক্তশিং অসি তেপ-আউৎ 16, ASIC চিপ 6, পেতেন্ত 10, ইঞ্জিনীয়র 1,000 হেনবনা শরুক য়াবা, অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তগী শরুক অহুমদগী হেনবনা থুনা চাউখৎলক্লি
ৱাহৌদোক
ভারতনা সেমিকন্দক্তরগী পান্দমশিং ফংনবা মাংলোমদা চংশিল্লি। সেমিকন্দক্তর চিপশিং অসি হেল্থকেয়র, ত্রান্সপোর্ত, কম্ম্যুনিকেসন, দিফেন্স, স্পেস অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরুওইবা মচাকশিংনি হায়না শকখঙলি। দিজিতেলাইজেসন অমসুং ওতোমেসনগী খোঙজেল য়াংখৎলকপগা লোয়ননা সেমিকন্দক্তর চিপশিংগী মালেমগী দিমান্দ অসি অকনবা মওংদা হেনগৎলক্লি। মসিগী পাউখুম ওইনা, ভারত সরকারনা সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অমসুং ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন (ISM) গী খুত্থাংদা দোমেস্তিক সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অমসুং সপ্লাই চেন মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অদুম ওইনমক, সেমিকন্দক্তর মেন্যুফেকচরিং অসি জিওগ্রাফিকেল ওইনা অকক্নবা মশীং অমদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরি, মসিনা মালেমগী সপ্লাই চেনশিং অসি য়াম্না শোনবা অমসুং খুদোংচাদবা ওইহল্লি। মসিনা মালেমগী মেনুফেকচরিং বেজ অসি দাইভর্সিফাই তৌবগী তঙাই ফদবা অদু ময়েক শেংনা তাক্লি। মালেমগী সেমিকন্দক্তরগী লমদা ভারত অসি স্ত্রেতেজিক অমসুং থাজবা য়াবা প্লেয়র অমা ওইনা হেনগৎলক্লি।
অদোম খঙলব্রা: ফেবলেস চিপ দিজাইন অসি সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনগী মরু ওইবা ইনেব্লরনি
ইলেক্ত্রোনিক্স ভেল্যু চেনদা, ফেবলেস সেমিকন্দক্তর কম্পনীশিংনা খ্বাইদগী ৱাংবা স্ত্রেতেজিক ভেল্যু অমা থম্লি মরমদি মখোয়না প্রদক্ত ইন্তেলিজেন্স, ইফিসিএন্সী, অমসুং সেক্যুরিতী পুথোক্লিবা চিপশিং অদু দিজাইন তৌই। ফেবশিংনা সিলিকোন পুথোকপা অমসুং EMS ফার্মশিংনা দিভাইসশিং শেম্বদা, সেমিকন্দক্তর অমগী ভেল্যুগী তংখাইদগী হেনবনা ফিজিকেল প্রদক্সনদগী নত্তনা দিজাইন অমসুং IPদগী লাকই। ফেবলেস সেমিকন্দক্তর দিজাইন মোদেলশিংনা প্রদক্ত ইকোনোমিক ভেল্যুদা দিজাইন অমসুং IPনা দিস্প্রোপোর্সনেৎলি কন্ত্রিব্যুত তৌবনা মরম ওইদুনা চাংদম্নবদা রিলেতিব ওইনা তাবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগা লোয়ননা অৱাংবা ভেল্যু এদিসন পুথোকই।
মপাঙ্গল কনবা ফেবলেস কেপাসিতী য়াওদনা, ইলেক্ত্রোনিক অসি লোকেল ওইনা পুথোক্লবসু লৈবাক অমনা ইম্পোর্ত তৌরবা কোর তেক্নোলোজীশিংদা মখা পোল্লি। মপাঙ্গল কনবা ফেবলেস ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা অসিনা মরম ওইদুনা ভারতনা ভেল্যু চেনগী খ্বাইদগী মরুওইবা লেয়র অমা লৈহনবা, ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী লৈহনবা, ইম্পোর্ত হন্থহনবা, মেন্যুফেকচরিংদা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং মতম শাংনা তেক্নোলোজিকেল লিদরশিপ অমা লিংখৎপা ঙমহল্লি।
DLI স্কিম
দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) স্কিম অসি মপাঙ্গল কনবা ফ্যাবলেস কেপাসিতী অমা শেমগৎনবা ভারতকী এম্বিসন অসি মাংলোমদা চংশিনবদা মরুওইবা খুৎলাই অমনি। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MeitY) না সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবাক অসিগী স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিংগীদমক ফাইনান্সিএল ইন্সেন্তিবশিং অমসুং এদভান্স দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্দুনা মপাঙ্গল কনবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা চিপ দিজাইন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।
DLI স্কিমগী মখাদা লৈরিবা ইলিজিবিলিতী
স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিং অসি সেমিকন্দক্তর প্রদক্ত দিজাইন অমসুং দিপ্লোইমেন্তকীদমক ফাইনান্সিএল ইন্সেন্তিবশিং অমসুং দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর সপোর্তকীদমক ইলিজিবল ওই অমসুং অতোপ্পা দোমেস্তিক কম্পনীশিং অসি সেমিকন্দক্তর দিজাইনশিং দিপ্লোই তৌবগীদমক ফাইনান্সিএল ইন্সেন্তিবশিংগীদমক ইলিজিবল ওই।
• MSME: মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ মন্ত্রালয়গী নোতিফিকেসন, জুন 1, 2020গী মতুং ইন্না ৱাহন্থোক পীরি।
• স্তার্ত অপশিং: দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদ (DPIIT)গী নোতিফিকেসন, ফেব্রুৱারী 19, 2019গী মতুং ইন্না মশক তাক্লি।
• দোমেস্তিক কম্পনীশিং: ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (FDI) পোলিসী সর্কুলর, 2017 নৎত্রগা হৌজিক লৈরিবা চৎন-কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না রেসিদেন্ত ইন্দিয়ন সিতিজনশিংনা মপু ওইবা কম্পনীশিংনি।
DLI স্কিম অসিনা সেমিকন্দক্তর দিজাইনবু দিজাইন অমসুং দিবেলপমেন্ততগী হৌদুনা ইন্তিগ্রেতেদ সর্কিতশিং (ICশিং), চিপসেৎশিং, সিস্তেম-ওন-চিপশিং (SoCশিং), সিস্তেমশিং অমসুং IP কোরশিং কোনশিন্দুনা দিপ্লোইমেন্ত ফাওবগী মপুং ফাবা লাইফ সাইকলদা মতেং পাংই। ইলেক্ত্রোনিক প্রদক্তশিংদা লমদমসিগী সেমিকন্দক্তরগী মচাকশিং অমসুং ইন্তিলেকচরেল প্রোপর্তী প্রমোৎ তৌদুনা, স্কিম অসিনা ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহনবা, সপ্লাই চেনগী রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং দোমেস্তিক ভেল্যু এদিসন হেনগৎহনবা পান্দম থম্লি।
DLIগী মখাদা ফাইনান্সিএল ইন্সেন্তিবশিং অমসুং দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর সপ্পোর্ত
ফাইনান্সিএল ইন্সেন্তিবশিং
প্রদক্ত দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
দিপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইন্সেন্তিব
• ইলিজিবল ওইবা চাদিংগী 50% ফাওবা রিম্বর্স তৌগনি।
•
• এপ্লিকেসন অমমমগীদমক রিইম্বর্সমেন্ত অসি লুপা করোর 15 ওইগনি।
• সেমিকন্দক্তর দিজাইনদা শরুক য়াবা এন্তিতীশিংদা সপোর্ত অসি ফংই: ইন্তিগ্রেতেদ সর্কিৎশিং (ICশিং) চিপসেৎশিং সিস্তেম ওন চিপশিং (SoCশিং) সিস্তেমশিং অমসুং IP কোরশিং সেমিকন্দক্তর-লিঙ্ক দিজাইনশিং।
• চহি মঙাগী ওইনা নেৎ সেলস তর্নওভরগী 6%দগী 4% ফাওবগী ইনসেন্তিবশিং পীরি।
• ইন্সেন্তিব অসি এপ্লিকেসন অমমমগী ওইনা লুপা করোর 30দা কেপ তৌখি।
• চহি 1 - 5গী মনুংদা মথৌ তাবা অপুনবা নেৎ সেলস অসি স্তার্তঅপশিং/ MSMEশিংগী ওইনা করোর 1 অমসুং অতোপ্পা দোমেস্তিক কম্পনীশিংগী ওইনা করোর 5 ওইগনি।
• দিজাইন অদু ইলেক্ত্রোনিক প্রদক্তশিংদা মায় পাক্না দিপ্লোই তৌবা তাই।
দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর সপোর্ত
DLIস্কিমগী মখাদা C-DACনা চিপিন সেন্তর লিংখৎখ্রে মসিগী পান্দমদি অয়াবা পীরবা কম্পনীশিংদা দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচর সপোর্ত পীবা অসিনি:
• নেস্নেল EDA (ইলেক্ত্রোনিক দিজাইন ওতোমেসন) তুল গ্রিদ: স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিংদা চিপ দিজাইন তৌবগী থবকশিংগীদমক এদভান্স EDA তুলশিংগী সেন্ত্রেলাইজ তৌরবা ফেসিলিতীদা রিমোৎ এক্সেস ফংহনগনি।
• IP কোর রিপোজিতরী: SoC দিজাইন তৌবগী থবকশিংগীদমক IP কোরশিংগী রিপোজিতরীদা ফ্লেক্সিবল ওইবা এক্সেস ফংহনবা।
• MPW প্রোতোতাইপিং সপোর্ত: সেমিকন্দক্তর ফাউন্দরীশিংদা MPW মওংদা দিজাইন শেমগৎনবগীদমক ফিক্সেল সপোর্ত।
• পোস্ত-সিলিকোন ভেলিদেসনগী সপোর্ত: ফেব্রিকেত তৌরবা ASIC অমসুং সিলিকোন পুথোকপগী থবকশিং চাংয়েং তৌবা অমসুং ভেলিদেসন তৌবদা ফিস্কল সপোর্ত পীবা।
DLIগী প্রোগ্রাম হায়লাইৎ অমসুং মরু ওইবা মাইপাকপশিং
দিসেম্বর 2021দা হৌদোকখিবদগী দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) স্কিম অসিনা ভারত্তা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা সেমিকন্দক্তর দিজাইন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। শেল-থুমগী ইন্সেন্তিবশিং, অৱাংবা থাক্কী দিজাইন তুলশিং ফংহনবা, অমসুং কম্পনীশিং, স্তার্ত-অপশিং, অমসুং একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদা প্রোতোতাইপিং সপোর্ত পীদুনা, স্কিম অসিনা ইন্নোবেতরশিংদা ৱাখল্লোনশিংদগী অশেংবা সিলিকোন চিপশিং ফাওবদা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিনবা ঙমহল্লি। ইকোসিস্তেমদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং অসি চিপ দিজাইন তৌনবগীদমক্তা শেয়র নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎতুনা য়ুম্ফম ওইখি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা হায়রগদি চিপ-ইন সেন্তরনি মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা ওর্গনাইজেসন 400দা লৈরিবা ইঞ্জিনীয়র অমসুং মহৈরোয় লাখ 1রোমগীদমক চিপ দিজাইন তৌনবা এদভান্স EDA তুলশিং দেমোক্রেতাইজ এক্সেস ফংহল্লি - মসিগী মনুংদা চিপ্স তু স্তার্ত-অপ (C2S) প্রোগ্রামগী মখাদা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসন 305 রোম অমসুং DLIস্কিমগী মখাদা স্তার্তঅপ 95দা মতেং পীনবা য়াওরি। মসিনা অঙনবা স্তেজদা লৈরিবা ইন্নোবেতরশিংগীদমক্তা এন্ত্রী বারিয়রশিং অসি য়াম্না হন্থহনগনি।
মসিগী খোঙথাং অসিবু মপুং ফাহন্নবগীদমক, ভারতকী শেয়র তৌরবা EDA গ্রিদ - হাই-এন্দ চিপ দিজাইন সোফৱেয়র পীরিবা নেস্নেল প্লেৎফোর্ম অসিনা জনুৱারী 2, 2026 ফাওবদা সপোর্ত তৌরবা স্তার্ত-অপ 95না পুন্না পুং 54,03,005 শিজিন্নখিবগী রেকোর্দ তৌখি, মসিনা স্তার্ত-অপশিং, MSMEশিং অমসুং রাজ্য পুম্নমক্কী রিসর্চরশিংনা মপাঙ্গল কন্না শিজিন্নৈ তাক্লি।
হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা লৈবাক অসিগী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগীদমক মশক থোকপা মহৈশিং ওইহনখ্রে। DLI স্কিমগী মখাদা মতেং পাংলিবা কম্পনীশিংনা ইন্নোবেসনদগী থবক ওইনা পাংথোকপগী মায়কৈদা চংশিল্লি। পেতেন্ত 10 ফাইল তৌখ্রে, চিপ দিজাইন তৌবগী তেপ-আউৎ 16 মপুং ফানা লোইশিনখ্রে, অমসুং সেমিকন্দক্তর চিপ 6 মায় পাক্না ফেব্রিকেৎ তৌখ্রে। মসিগা মান্ননা, DLIনা শৌগৎপা প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা অখন্নবা ইঞ্জিনীয়র 1000 হেনবদা ত্রেনিং পীখ্রে নৎত্রগা এঙ্গেজ তৌখ্রে, মসিনা ভারতকী দিজাইন তেলেন্ত বেজ মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। বেনিফিসরীশিংনা রিয়ুজেবল সেমিকন্দক্তর IP করোর 140 হেন্না পুথোকখ্রে। মখোয়শিং অসি এদভান্স চিপ দিবেলপমেন্তকীদমক মরুওইবা ইনেব্লরশিং ওইনা মথৌ তৌরি।
মায় পাকপগী থৌওংশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, DLI স্কিম্না হৌজিক্তি দিজাইন ভেলিদেসনদগী প্রদক্তাইজেসন ফাওবগী ত্রাঞ্জিসন অদু পুরক্লি। মসিনা স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিংদা ভোল্যুম মেন্যুফেকচরিং, সিস্তেম ইন্তিগ্রেসন, অমসুং মার্কেত দিপ্লোইমেন্তকী মায়কৈদা চংশিনবা ঙমহল্লি। অসিগুম্বা চাউখৎলক্লিবা ইকোসিস্তেম অসিনা ভারতকী দোমেস্তিক সেমিকন্দক্তর কেপাবিলিতীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা মালেমগী ওইনা চিপ দিজাইন অমসুং ইনোবেসনদা লৈবাক অসি থাজবা য়াবা প্লেয়র অমা ওইহল্লগনি।
সেমিকন্দক্তর দিজাইনগী মরু ওইবা ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্কশিং
ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অসি পোলিসী লিদরশিপ, ইনভেস্তমেন্ত সপোর্ত, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং লমদমসিগী তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত পুনশিন্নবা কোওর্দিনেতেদ ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মরুওইবা প্রোগ্রামশিং অমসুং এজেন্সীশিংনা চিপ দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিংবু ইন্সেন্তিব তৌবদগী হৌরগা হৈ-শিংলবা তেলেন্তশিং শেমগৎপা অমসুং ওপন-সোর্স মাইক্রোপ্রোসেসর আর্কিতেকচরশিং শেমগৎপদা এন্দ-তু-এন্দ সপোর্ত পীরি। মসিনা মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা সেমিকন্দক্তর দিজাইন ইকোসিস্তেম অমগী মায়কৈদা ভারতনা খুমাং চাউশিনহনগনি।
1. ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MeitY): MeitYনা নেস্নেল সেমিকন্দক্তর ইনিসিয়েতিবশিং লমজিংলি, পোলিসী দিরেক্সন পীরি, অমসুং স্কিমশিং এঙ্কর তৌরি। মসিনা ভারতকী চিপ দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল অমসুং ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিপশিংসু কোওর্দিনেৎ তৌরি। ভারতকী দোমেস্তিক সেমিকন্দক্তর দিজাইন ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা দিসএবলিতীশিং কোকহন্নবা মীৎয়েং থম্লিবা দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) অসি MeitYনা লাউথোকখি। মসিনা সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনদা ভারতকী কম্পনীশিংদা মতেং পাংনবা হোৎনরি।
2. সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রাম (এস.আই.এম.): লুপা করোর 76,000গী শেনফমগা লোয়ননা প্রোগ্রাম অসিনা সেমিকন্দক্তর অমসুং দিসপ্লে মেন্যুফেকচরিং অমসুং দিজাইন ইকোসিস্তেমদা শেন থাদনবগীদমক মতেং পাংলি। DLI স্কিম অসি প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা মথৌ তৌরি, মসিনা দিজাইন, ফেব্রিকেসন অমসুং প্রদক্তাইজেসনগীদমক এন্দ-তু-এন্দ বেকিং ফংহল্লি। MeitYগী প্রিমিয়র R&D ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা C-DACনা নোদেল এজেন্সী অমা ওইনা DLI স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থৌদাং লৌরি।
3. চিপ্স তু স্তার্তঅপ (C2S) প্রোগ্রাম: C2S অসি সেমিকন্দক্তর চিপ দিজাইন তৌবদা অখন্নবা বি.তেক, এম.তেক, অমসুং পি.ঐচ.দি.গী থাক্তা ইন্দস্ত্রী-রেদি মেনপাৱর 85,000 পুথোক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা একাদেমিক ওর্গনাইজেসনশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্লে।
4. মাইক্রোপ্রোসেসর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম: C-DAC, IIT মাদ্রাস অমসুং IIT বোম্বেদা হৌদোকখিবা মাইক্রোপ্রোসেসর দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসিনা মাইক্রোপ্রোসেসরশিংগী ওপন-সোর্স আর্কিতেকচর-বেজ ফেমিলীগী দিজাইন, দিবেলপমেন্ত অমসুং ফেব্রিকেসন তৌবা ঙমহল্লে হায়বদি মশা-মরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা খোঙথাং অমা ওইনা VEGA12, SHAKTI13 অমসুং AJIT মাইক্রোপ্রোসেসরশিং।
ইন্সতিত্যুস্নেল ইনিসিয়েতিবশিং অসিনা পুন্না স্তার্ত-অপশিং, MSMEশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংবু ইনোভেসন অমসুং স্কেল তৌবা ঙমহন্দুনা ভারতকী সেমিকন্দক্তর এম্বিসনশিংগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈরবা ফাউন্দেসন অমা শেমগৎলি। রিসর্চতগী প্রদক্তাইজেসন ফাওবগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অদু কোকহন্দুনা, মখোয়না মশা-মরোমদোম লেপচবা, মালেমগী চাংদম্নবা হেনগৎহনবা অমসুং মালেমগী সেমিকন্দক্তরগী লমদা ভারতপু স্ত্রেতেজিক প্লেয়র অমা ওইনা থম্লি।
ভারতকী দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) স্কিমগী মাইপাকপগী ৱারী
DLI স্কিমগী মখাদা, ভিদিও সর্ভিলেন্স, দ্রোন থিদোকপা, ইনর্জী মিৎর, মাইক্রোপ্রোসেসর, সেতলাইত কম্ম্যুনিকেসন, ব্রোদবেন্দ অমসুং IoT SoCsগুম্বা লমশিংদা চিপ-দিজাইন প্রোজেক্ত 24 সেঙ্কসন তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, ইন্দিয়ন চিপ দিজাইন স্তার্তঅপশিংগীদমক দিজাইন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শেনফমশিং য়াম্না হন্থহন্দুনা ইন্দস্ত্রী-গ্রেদ EDAদা কম্পনী 95না এক্সেস ফংখ্রে। বেনিফিসরীশিংগী মরক্তা, মখাদা পীরিবা কম্পনীশিং অসি DLI স্কিমনা মালেমগী থাক্কী সেমিকন্দক্তর ইনোভেসনবু মতৌ করম্না চাউখৎহনবগে হায়বগী মরুওইবা খুদমশিংনি:
• সেমিকন্দক্তর IP 110+গী মপাঙ্গল লৈরবা পোর্তফোলিও, ইন্তিগ্রেতেদ সর্কিত (IC) প্রদক্ত ভেরিএন্ত 25, অয়াবা পীরবা পেতেন্ত 10, অমসুং ত্রেদ সিক্রেৎ 5 লৈবা ভর্বেসেমি মাইক্রো ইলেক্ত্রোনিক্সনা ফেন, কুলর, মিক্সর গ্রাইন্দর, এয়র কন্দিসনর, ৱাশিং মেছিন, অমসুং দ্রোনশিং, লোয়ননা ই-স্কুতর অমসুং ই-রিক্সাগুম্বা ওতোমোতিব এপ্লিকেসনশিং য়াওনা এপ্লিকেসন মখল কয়াগীদমক মোতোর-কন্ত্রোল চিপশিং দিবেলপ তৌরি। চিপশিং অসিনা BLDC মোতোরশিংগী তোপ তোপ্পা কাংলুপ অমা সপোর্ত তৌই। ভর্ভেসেমিনা পাইলোৎ-লোৎ সেম্পলিং চিপ অনিগীদমক লোইশিনখ্রে, চহি অসিগী অরোইবা শরুক্তা ফাউন্দ্রীদগী অহুমশুবা চিপ অমা লাক্কনি হায়না পানরি অমসুং হৌজিক লৈরিবা চিপশিং শীজিন্নদুনা প্রদক্ত দিবেলপমেন্ততা থবক তৌরিবা মালেমগী কস্তমর কয়া অমসু লৈরে।
• ইন কোর সেমিকন্দক্তরস অসি ইন্দিজেনিক RISC-V মাইক্রোপ্রোসেসর IPশিং অমসুং SoC দিজাইন ওতোমেসন তুলশিং দিজাইন অমসুং দিবেলপমেন্ত তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী অরোইবা পান্দমদি এন্ত্রি-লেবেল স্মার্তফোনশিং অমসুং এদজ-AI এপ্লিকেসনশিংদা তার্গেৎ তৌদুনা ভারতকী খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা এম্বেদেদ প্রোসেসর, দোলোমাইত শেমগৎপনি। ইনকোরগী প্রোসেসর IP কোরশিংগী পোর্তফোলিও অসি কস্তমরগী চিপ ময়ামগী মরক্তা সিলিকোন-প্রুভন তৌরবা, তেক্নোলোজী নোদশিংদা 180 nmদগী 16 নম ফাওবদা শেম্বা অমসুং স্ত্রেতেজিক অমসুং কম্মর্সিএল এপ্লিকেসনশিং ফংহল্লগা ইম্পোর্ত তৌরবা CPU IPদা ভারতকী মখা পোনবা হন্থনবা পান্দম থম্লি।
• নেত্রাসেমীনা CCTVগী সেক্যুর সর্ভিলেন্স, স্মার্ত সেন্সর, রোবোতিক্স অমসুং দ্রোনশিং, অমসুং মোবিলিতী এপ্লিকেসনশিংগীদমক AI-কেপেবল SoCশিং দিজাইন তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। কম্পনী অসিনা ভারতকী অহানবা লমদম অসিদা দিজাইন তৌরবা AI SoCবু ইন-হাউস AI/ML এক্সিলরেতরশিং, ভিজন প্রোসেসিং অমসুং ভিদিও ইঞ্জিনশিং পুনশিন্নদুনা এদভান্স 12 nm প্রোসেস নোদ অমদা মায় পাক্না তেপ তৌখ্রে। ভারতকী সেমিকন্দক্তর কম্পনী অমগীদমক হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা প্রাইবেৎ ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দিংগা লোইননা নেত্রাসেমীসু শৌগৎলি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিদা লো-এন্দদগী হৌরগা অৱাংবা কমপ্লেক্সিতীগী সর্ভিলেন্স SoCশিং ফাওবা দিজাইন তেপ-আউৎকী সিরিজ অমা লাইন অপ তৌদুনা লৈরে।
• অহীসা দিজিতেল ইন্নোবেসনসনা ভিহান, য়ুম অমসুং বিজিনেসশিং হাই-স্পিদ ফাইবর নেৎৱার্কশিংদা শম্ননবা শীজিন্নরিবা ইন্দিজিনেল ফাইবর ব্রোদবেন্দ সোলুসন অমা শেমগৎলি। ভিহান অসি লমদমসিগী VEGA প্রোসেসরদা য়ুম্ফম ওইবা গিগাবিৎ পেসিভ ওপ্তিকেল নেৎৱার্ক (GPON) ওপ্তিকেল নে&ৱার্ক তর্মিনেল (ONT) অমসুং নেৎৱার্ক SoCদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমগৎলি, মসিনা থাজবা য়াবা, সেক্যুর ওইবা অমসুং শেল চংদবা ব্রোদবেন্দ কনেক্তিবিতী ফংহল্লি। মখোয়না 2026তা কস্তমর এক্সপ্লোরেশনগী রেফরেন্স প্লেৎফোর্মশিং হৌদোক্নবা হোৎনরি।
• AAGYAVISION না অওনবা পুরকপা রেদর-অন-চিপশিং দিজাইন তৌরি মসিনা সেফতী, সেক্যুরিতী, স্মার্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, এদজ কম্প্যুতিং অমসুং 6G সেন্সর নেৎৱার্কশিং অমসুং দ্রোন দিতেক্সনগুম্বা মরুওইবা এপ্লিকেসনশিংদা খুমাং চাউশিলহল্লগনি।
মায় পাকপগী ৱারীশিং অসিনা মতৌ করম্না DLI স্কিমনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা চিপ দিজাইন তৌবা ঙম্বশিংবু সিলিকোন-প্রুভন ওইবা, মার্কেত-রেদি প্রদক্তশিংদা ওন্থোক্লিবনো উৎলি। এদভান্স দিজাইন, প্রোতোতাইপিং অমসুং কম্মর্সিএলাইজেসনগী মতেং পাংদুনা, স্কিম অসিনা ভারতকী তেক্নোলোজিকেলগী ওইবা মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর দিজাইন ইকোসিস্তেমদা মসিগী মফম অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
ৱারোইশিন
দিজাইন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (DLI) স্কিম অসি গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেন-চিপ দিজাইনগী খ্বাইদগী স্ত্রেতেজিক অমসুং ভেল্যু-ইন্তেনসিভ সেগমেন্ত অমদা ভারতপু এঙ্কর তৌবদা য়াম্না মরু ওই। ইম্পোর্ত তৌরবা সেমিকন্দক্তর IPশিং অমসুং চিপশিংদা মখা পোনবা হন্থহন্দুনা, জিওপোলিতিকেল অমসুং সপ্লাই চেনগী অৱাবা মায়োক্নবদা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, অমসুং দিফেন্স, তেলিকোম, এ.আই. অমসুং মোবিলিতীগীদমক মরুওইবা তেক্নোলোজীশিংদা অয়াবা ফংহন্দুনা, DLIনা স্ত্রেতেজিক ওতোনোমী অমসুং মতম শাংনা চৎথগদবা শেন্মিৎলোন চাউখৎপগী য়ুম্ফম থোনখি। স্কিম অসিনা মালেমগী থাক্তা কম্পিতিতিব ওইবা পোৎথোকশিংদা দিপ-তেক ইনোভেসন হন্দোক্তুনা, স্তার্ত-অপশিং অমসুং MSMEশিং পুক্নিং থৌগৎতুনা, অমসুং অৱাংবা থাক্কী স্কিল লৈবা ইঞ্জিনীয়রিং ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎতুনা অৱাংবা ভেল্যু গ্রোথ ফংহল্লি।
DLIনা মতেং পাংলিবা ফার্মশিংনা মল্তিপল চিপ তেপ-আউৎশিং, সিলিকোন-প্রুভন দিজাইনশিং, পেতেন্তশিং, রিয়ুজেবল IPশিং, ত্রেন তৌরবা তেলেন্তশিং অমসুং ওপরেস্নেল দিজাইন ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফংদুনা লমদম অসিদা মশক থোকপা ইথিল অমা উৎলি। ইকোসিস্তেম অসি প্রদক্তাইজেসন ফেজদা চঙশিল্লকপগা লোয়ননা, সিলিকোন-ভেলিদেত তৌরবা দিজাইনশিং অসি ভোল্যুম মেনুফেকচরিং, সিস্তেম ইন্তিগ্রেসন অমসুং মার্কেত দিপ্লোইমেন্তকী মায়কৈদা চংশিল্লি। মসিনা দোমেস্তিক সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং ভারতকী মশা-মরোমদোম লেপচবা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারতকী কম্পনীশিংবু থাজবা য়াবা গ্লোবেল সপ্লাইয়রশিং ওইহল্লি।
References
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং IT মন্ত্রালয়
লোক সভা
PDFতা দাউনলোদ তৌ

PIB Backgrounder
Design Linked Incentive Scheme
Catalyzing India’s Semiconductor Design Ecosystem
04 JAN 2026 12:18PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Semiconductor chip design is the main value driver, contributing up to 50% of value addition, 20–50% of Bill of Materials cost (BOM), and 30–35% of global semiconductor sales via the fabless segment.
• MeitY’s Design Linked Incentive (DLI) Scheme under the Semicon India Programme aims to build a self-reliant, globally competitive chip design ecosystem.
• 24 DLI-supported chip design projects target strategic sectors including video surveillance, drone detection, energy metering, microprocessors, satellite communications, and IoT SoCs.
• DLI supported projects are scaling rapidly, with 16 tape-outs, 6 ASICs chips, 10 patents, 1,000+ engineers engaged, and over 3× private investment leveraged.
Introduction
India is rapidly advancing its semiconductor ambitions, recognizing semiconductor chips as critical enablers of healthcare, transport, communications, defence, space, and emerging digital infrastructure. With accelerating digitalization and automation, global demand for semiconductor chips is rising sharply. In response, the Government of India, through the Semicon India Programme and the India Semiconductor Mission (ISM), is strengthening the domestic semiconductor ecosystem and supply chain. However, semiconductor manufacturing remains concentrated in a limited number of geographies, making global supply chains highly fragile and vulnerable to disruptions. This underscores the urgent need to diversify the global manufacturing base, with India increasingly emerging as a strategic and reliable player in the global semiconductor landscape.
Did You Know: Fabless chip design is the key enabler of semiconductor value chain
In the electronics value chain, fabless semiconductor companies hold the highest strategic value because they design the chips that drive product intelligence, efficiency, and security. While fabs manufacture silicon and EMS firms assemble devices, more than half of a semiconductor’s value comes from design and IP, not physical production. Fabless semiconductor design models generate high value addition with relatively modest capital expenditure, as design and IP contribute disproportionately to product economic value.
Without strong fabless capability, a nation remains dependent on imported core technologies even if electronics are manufactured locally. Building a robust fabless ecosystem therefore enables India to own the most critical layer of the value chain, retain intellectual property, reduce imports, attract manufacturing, and establish long-term technological leadership.
DLI Scheme
The Design Linked Incentive (DLI) Scheme is a key instrument in advancing India’s ambition to develop a strong fabless capability. The scheme is implemented by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) under the Semicon India Programme to catalyze a strong, self-reliant chip design ecosystem by providing financial incentives and access to advanced design infrastructure for domestic startups and MSMEs.
ELIGIBILITY UNDER THE DLI SCHEME
Start-ups and MSMEs are eligible for financial incentives and design infrastructure support for semiconductor product design & deployment and other domestic companies are eligible for financial incentives for deploying semiconductor designs.
• MSMEs: Defined according to the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises notification, 1 June 2020.
• Startups: Defined as per the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) notification, 19 February 2019.
• Domestic companies: Defined as those which are owned by resident Indian citizens, as per the Foreign Direct Investment (FDI) Policy Circular, 2017 or extant norms.
The DLI Scheme supports semiconductor design across the full lifecycle—from design and development to deployment—covering Integrated Circuits (ICs), chipsets, Systems-on-Chip (SoCs), systems and IP cores. By promoting indigenous semiconductor content and intellectual property in electronic products, the scheme aims to reduce import dependence, strengthen supply chain resilience, and enhance domestic value addition.
Financial Incentives and Design Infrastructure Support under DLI
FINANCIAL INCENTIVES
Product Design Linked Incentive
Deployment Linked Incentive
Reimbursement of up to 50% of eligible expenditure.
• The reimbursement is capped at ₹15 crore per application.
• The support is available to entities involved in semiconductor design for: Integrated Circuits (ICs) Chipsets Systems on Chips (SoCs) Systems & IP Cores Semiconductor-linked designs.
• Incentives of 6% to 4% of net sales turnover are provided for five years.
• The incentive is capped at ₹30 crore per application.
• The minimum cumulative net sales required over Years 1–5 is 1 crore for startups/ ₹ MSMEs and 5 crore for other domestic companies.
• The design must be successfully deployed in electronic products.
DESIGN INFRASTRUCTURE SUPPORT
C-DAC has established the ChipIN Centre under the DLI Scheme to facilitate the design infrastructure support to approved companies::
• National EDA (Electronic Design Automation) Tool Grid: Remote access to the centralized facility of advance EDA tools for chip design activities will be provided to start-ups and MSMEs.
• IP Core repository: Flexible access to the repository of IP Cores for SoC design activities.
• MPW Prototyping support: Fiscal support for fabricating the design in MPW manner at semiconductor foundries.
• Post-silicon validation support: Fiscal support for testing and validation of the fabricated ASIC and silicon bring-up activities.
Programme Highlights & Key Achievements of DLI
Since its launch in December 2021, the Design Linked Incentive (DLI) Scheme has been instrumental in shaping a stronger and more self-reliant semiconductor design ecosystem in India. By extending financial incentives, access to advanced design tools, and prototyping support to companies, startups, and academic institutions, the scheme enables innovators to progress seamlessly from ideas to actual silicon chips. This ecosystem-driven approach has been anchored by the creation of shared national infrastructure for chip design.
A key pillar of this infrastructure is the ChipIN Centre, which has democratized access to advanced EDA tools for chip design for about 1 lakh engineers and students across 400 organizations nationwide—making it the world’s largest user base of a centralized chip design facility. This includes support to around 305 academic institutions under the Chips to Start-up (C2S) Programme and 95 startups under the DLI Scheme, significantly reducing entry barriers for early-stage innovators.
Complementing this effort, India’s shared EDA Grid—a national platform offering high-end chip design software—has recorded 54,03,005 hours of cumulative usage by 95 supported start-ups as of 2nd January 2026, reflecting strong adoption by startups, MSMEs, and researchers across all States.
These enabling measures have translated into tangible outcomes for the domestic startup ecosystem. Supported companies under the DLI Scheme have moved from innovation to execution, with ten patents filed, 16 chip-design tape-outs completed, and six semiconductor chips successfully fabricated—marking critical milestones from concept to silicon. In parallel, over 1,000 specialised engineers have been trained or engaged through DLI-supported projects, strengthening India’s design talent base. Beneficiaries have also developed more than 140 reusable semiconductor IP cores, which serve as critical enablers for advanced chip development.
Building on these successes, the DLI Scheme is now driving the transition from design validation to productization, enabling start-ups and MSMEs to move toward volume manufacturing, system integration, and market deployment. This evolving ecosystem not only strengthens India’s domestic semiconductor capabilities but also positions the country as a credible player in global chip design and innovation.
Key Institutional Frameworks for Semiconductor Design
India’s semiconductor ecosystem is being strengthened through a coordinated institutional framework that combines policy leadership, investment support, capacity building, and indigenous technology development. Key programmes and agencies provide end-to-end backing—from incentivizing chip design and manufacturing to developing skilled talent and fostering open-source microprocessor architectures—ensuring India’s progression toward a self-reliant and globally competitive semiconductor design ecosystem.
1. Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY): MeitY leads national semiconductor initiatives, provides policy direction, and anchors schemes. It also coordinates institutional and industry partnerships to strengthen India’s chip design and manufacturing ecosystem. MeitY has announced the Design Linked Incentive (DLI) Scheme; aims to offset the existing disabilities in India’s domestic semiconductor design industry. It seeks to help Indian companies move up the semiconductor value chain.
2. Semicon India Programme (SIM): With an outlay of ₹76,000 crore, the programme supports investments in semiconductor and display manufacturing as well as the design ecosystem. The DLI Scheme operates under this programme, ensuring end-to-end backing for design, fabrication and productisation. C-DAC, a premier R&D organization of the MeitY, is responsible for implementation of the DLI Scheme as Nodal Agency.
3. Chips to Startup (C2S) Programme: C2S is an umbrella capacity building programme initiated at academic organizations spread across the country to generate 85 thousand number of industry-ready manpower at B.Tech, M.Tech, and PhD levels specialized in semiconductor chip design.
4. Microprocessor Development Programme: The Microprocessor Development Programme,
initiated at C-DAC, IIT Madras and IIT Bombay has resulted into design, development and fabrication of open-source architecture-based family of microprocessors viz. VEGA12, SHAKTI13 and AJIT microprocessors as a step towards self-reliance.
Together, these institutional initiatives create a robust foundation for India’s semiconductor ambitions, enabling startups, MSMEs, and academic institutions to innovate and scale. By bridging the gap from research to productization, they are driving self-reliance, enhancing global competitiveness, and positioning India as a strategic player in the global semiconductor landscape.
Success Stories of India’s Design Linked Incentive (DLI) Scheme
Under the DLI scheme, 24 chip-design projects have been sanctioned across areas such as video surveillance, drone detection, energy meters, microprocessors, satellite communications, and broadband and IoT SoCs. Additionally, 95 companies have received access to industry-grade EDA tools, significantly reducing design and infrastructure costs for Indian chip design startups. Among the beneficiaries, following companies stands out as leading examples of how the DLI Scheme is nurturing world-class semiconductor innovation:
• Vervesemi Microelectronics, with a strong portfolio of 110+ semiconductor IPs, 25 integrated circuit (IC) product variants, 10 granted patents, and 5 trade secrets is developing motor-control chips for a wide range of applications, including consumer appliances such as fans, coolers, mixer grinders, air conditioners, washing machines, and drones, as well as automotive applications like e-scooters and e-rickshaws. These chips support a unique class of BLDC motors. Vervesemi has completed pilot-lot sampling for two chips, with a third chip expected from the foundry later this year and has several global customers already engaged in product development using the existing chips.
• InCore Semiconductors is focused on the design and development of indigenous RISC-V microprocessor IPs and SoC design automation tools, with the ultimate goal of building India’s most powerful embedded processor, Dolomite, targeted at entry-level smartphones and edge-AI applications. InCore’s portfolio of processor IP cores is silicon-proven across multiple customer chips, fabricated at technology nodes ranging from 180 nm to 16 nm, and aims to reduce India’s dependence on imported CPU IP while enabling strategic and commercial applications.
• Netrasemi is focused on designing AI-capable SoCs for CCTV secure surveillance, smart sensors, robotics and drones, and mobility applications. The company has successfully taped out India’s first indigenously designed AI SoC in an advanced 12 nm process node, integrating in-house AI/ML accelerators, vision processing, and video engines. Netrasemi is also backed by the largest private venture capital funding to date for an Indian semiconductor company and has a series of design tape-outs lined up next year, ranging from low-end to high-complexity surveillance SoCs.
• Aheesa Digital Innovations is developing Vihaan, an indigenous fiber-broadband solution used to connect homes and businesses to high-speed fiber networks. Vihaan is built around an indigenous VEGA processor–based Gigabit Passive Optical Network (GPON) Optical Network Terminal (ONT) and Network SoC, which integrates fiber termination, data processing, and network management functions into a single chip. This enables reliable, secure, and cost-effective broadband connectivity. They are on track to introduce reference platforms for customer exploration in 2026.
• AAGYAVISION is designing advanced radar-on-chip that operate reliably in all weather conditions, driving advancements in safety, security, smart infrastructure, edge computing, and emerging 6G sensor networks as well as critical application like drone detection.
The success stories illustrate how the DLI Scheme is converting indigenous chip design capabilities into silicon-proven, market-ready products. By supporting advanced design, prototyping, and commercialization, the scheme is strengthening India’s technological self-reliance and its position in the global semiconductor design ecosystem.
Conclusion
The Design Linked Incentive (DLI) Scheme is critical to anchoring India in the most strategic and value-intensive segment of the global semiconductor value chain—chip design. By reducing dependence on imported semiconductor IPs and chips, strengthening resilience against geopolitical and supply-chain disruptions, and ensuring assured access to critical technologies for defence, telecom, AI and mobility, DLI lays the foundation for strategic autonomy and long-term economic growth. The scheme also enables high-value growth by translating deep-tech innovation into globally competitive products, fostering startups and MSMEs, and building a highly skilled engineering workforce.
These outcomes are already evident, with DLI-supported firms achieving multiple chip tape-outs, silicon-proven designs, patents, reusable IPs, trained talent and operational design infrastructure, demonstrating tangible on-ground impact. As the ecosystem enters the productization phase, silicon-validated designs are moving toward volume manufacturing, system integration and market deployment, positioning Indian companies as credible global suppliers while strengthening domestic supply chains and reinforcing India’s self-reliant semiconductor ecosystem.
References
Press Information Bureau
Ministry of Electronics and IT
Lok Sabha
Download in PDF