ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୩ରୁ ୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପେସା ମହୋତ୍ସବର ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ
ପେସା ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ପେସା ସୂଚକ ଆରମ୍ଭ ସହ ସମସ୍ତ ପେସା ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ
21 DEC 2025 1:24PM by PIB Bhubaneshwar
ପଞ୍ଚାୟତ (ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ) ଆଇନ-୧୯୯୬ ପ୍ରଣୟନର ବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଡିସେମ୍ବର ୨୩ ଓ ୨୪, ୨୦୨୫ରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟଣାଠାରେ ଦୁଇଦିନିଆ ‘ପେସା ମହୋତ୍ସବ : ଉତ୍ସବ ଲୋକ ସଂସ୍କୃତି କା’ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ପେସା ଆଇନର ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଡିସେମ୍ବର ୨୪ରେ "ପେସା ଦିବସ" ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯିବ। ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ତଥା ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋନିଡାଲା ପବନ କଲ୍ୟାଣ ଏହି ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବିବେକ ଭରଦ୍ୱାଜ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧି, ଖେଳାଳୀ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କଳାକାରଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତ ୧୦ଟି ପେସା ରାଜ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ପେସା ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ପେସା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ଓ ତଦାରଖ ପାଇଁ ପେସା ପୋର୍ଟାଲ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ପେସାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ବୟନର ସ୍ଥିତି ତଦାରଖ ପାଇଁ ପେସା ଇଣ୍ଡିକେଟର, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଓ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜନଜାତୀୟ ଭାଷାରେ ପେସା ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ । ଏହା ସହିତ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର କିନୌର ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ଏକ ଇ-ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିବ । ଏହି ଉତ୍ସବର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପେସା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦଶଟି ଚିହ୍ନଟ ପେସା ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଏହା ସହିତ, ଡିସେମ୍ବର ୨୪ ତାରିଖରେ ସମସ୍ତ ଦଶଟି ପେସା ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ରାମସଭା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯାହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରଥା, ଜୀବିକା ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଅବସରରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର କ୍ରୀଡା ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ଜନଜାତି ପରମ୍ପରାର ବିବିଧତା ଓ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଦର୍ଶାଇବ । ମୁଖ୍ୟ ସମାରୋହ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ବିଶାଖାପାଟଣାର ରାମକୃଷ୍ଣ ବେଳାଭୂମି, ଇଣ୍ଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମ, କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଓ କଳାବାଣୀ ଅଡିଟୋରିୟମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ପେସା ଆଇନ, ୧୯୯୬ ସଂପର୍କରେ
ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୨୪୩ଏମ(୪)(ଖ) ଅନୁଯାୟୀ, ସଂସଦ "ପଞ୍ଚାୟତ (ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ) ଆଇନ, ୧୯୯୬" (ପେସା ଆଇନ) ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ଦ୍ୱାରା କେତେକ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ସହିତ ସମ୍ବିଧାନର ୯ମ ଭାଗର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇପାରିବ। ଅନୁସୂଚିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା ହୋଇଥାଏ। ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୨୪୪(୧) ଏବଂ ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଯେହେତୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବିଧାନର ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ପଞ୍ଚମ ଅନୁସୂଚୀ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସମେତ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିସୂଚିତ କରାଯାଇଛି।

Ministry of Panchayati Raj
Visakhapatnam, Andhra Pradesh Gears Up for Grand PESA Mahotsav Celebrations on 23rd–24th December 2025
PESA Portal, PESA Indicators to Be Launched ; Special Gram Sabhas to Be Organised Across All PESA States
21 DEC 2025 1:24PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj is celebrating a two-day PESA Mahotsav : Utsav Lok Sanskriti Ka on 23rd & 24th December 2025 in Visakhapatnam, Andhra Pradesh to mark the enactment of the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Act, 1996 (PESA). PESA Day is being observed on 24th December as anniversary of the PESA Act. The mahotsav will be inaugurated by Shri Konidala Pawan Kalyan, Deputy Chief Minister and Minister for the Panchayati Raj & Rural Development, Government of Andhra Pradesh. Union Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj along with other senior officials of the centre and the state will also attend the event. The celebration is expected to witness the participation of nearly 2,000 representatives from all 10 PESA States, including Panchayat representatives, sportspersons, cultural artists etc. The PESA Mahotsav is envisaged as a national platform to celebrate the cultural and traditional heritage of tribal communities from PESA areas.
Several important national initiatives on PESA will be launched on 24th December 2025. These include the PESA Portal for dissemination of information and monitoring of PESA implementation, PESA Indicators to assess the status of implementation across States, Training Modules on PESA in Tribal Languages to strengthen awareness and grassroots capacity-building and an E-book on Kinnaur district of Himachal Pradesh, documenting the region’s traditional knowledge, culture and heritage. As part of the celebrations special Gram Sabhas will be held in PESA Gram Panchayats of Andhra Pradesh with the participation of elected representatives from the participating States on ten identified PESA themes. In addition, special Gram Sabhas will also be organised across all ten PESA States on 24th December 2025, focusing on strengthening community participation, protection of natural resources, preservation of customary practices, livelihoods and social justice.
The mahotsav will witness a range of sports and cultural activities, showcasing the diversity and vibrancy of India’s tribal heritage. The primary venue for the Mahotsav will be Visakhapatnam Port Authority Campus with activities spread across Ramakrishna Beach, Indoor Stadium, Cricket Stadium and the Kalavani Auditorium all in the city of Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
About PESA Act 1996
In terms of article 243M(4)(b) of the Constitution of India, Parliament enacted “The Provisions of the Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996” (called as PESA Act), for extending the provisions of Part-IX of the Constitution, with certain exceptions and modification, to the Scheduled Areas. Scheduled Areas are those areas which are declared by the President of India. Article 244(1) and the Fifth Schedule to the Constitution deals with provisions relating to the Scheduled Areas. Since those Scheduled Areas are mentioned under Fifth Schedule of the Constitution, therefore, they are called as Fifth Schedule Areas. At present, Fifth Schedule Areas have been declared in 10 States viz. Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Rajasthan and Telangana.