ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଠାରୁ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କଲା ମିଆନା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ
ଗୁନାର ମିଆନା ଷ୍ଟେସନ ଏଲଇଡି ଆଲୋକ, ବିଏଲଡିସି ଫ୍ୟାନ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଆଲୋକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟବହାର କରି ୯,୬୮୭ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଞ୍ଚୟ କରିଛି
15 DEC 2025 6:59PM by PIB Bhubaneswar
ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଦିବସ ଅବସରରେ ଭାରତର ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗୁନାସ୍ଥିତ ମିଆନା ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପୁରସ୍କାର, ୨୦୨୫ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଜିଏମଡବ୍ଲୁସିଆର୍, ଶ୍ରୀମତୀ ଶୋଭନା ବନ୍ଦୋପାଧ୍ୟାୟ ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଷ୍ଟେସନକୁ ପରିବହନ ବର୍ଗ (ରେଳ ଷ୍ଟେସନ)ରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ୟୁନିଟ୍ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟୁରୋର (ବିଇଇ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାର ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ମିଆନା ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଏଲ୍ଇଡି ଆଲୋକୀକରଣ, ବିଏଲଡିସି ଫ୍ୟାନ୍ ଏବଂ ୩୦-୭୦ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ମାର୍ଟ ଲାଇଟ୍ ସର୍କିଟ୍ ଅପରେସନ୍ ସିଷ୍ଟମର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଷ୍ଟେସନକୁ ୯,୬୮୭ ୟୁନିଟ୍ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଯାହା ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଉପରେ ରେଳବାଇର ଦୃଢ ଧ୍ୟାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ମିଆନା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଥା ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ, ମୂଲ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।

Ministry of Railways
Miyana Railway Station Receives National Energy Conservation Award 2025 from the President of India
Miyana Station in Guna Saves 9,687 Units of Electricity Through LED Lighting, BLDC Fans and Smart Lighting Systems
15 DEC 2025 6:59PM by PIB Delhi
Indian Railways has achieved a new milestone in energy conservation. On the occasion of National Energy Conservation Day, Hon’ble President of India, Smt. Droupadi Murmu Ji, presented the National Energy Conservation Award, 2025 to Miyana Railway Station in Guna, Madhya Pradesh. The award was received by GM WCR, Smt. Shobhana Bandopadhyaya. The station was recognised as the Best Performing Unit in the Transport Category (Railway Station).
The award, given by the Bureau of Energy Efficiency (BEE), recognises outstanding efforts in energy conservation. Miyana Railway Station was selected for its effective use of LED lighting, BLDC fans, and 30- 70% smart lighting circuit operation systems. These measures have helped the station save 9,687 units of electrical energy, reflecting Railways’ strong focus on energy efficiency and sustainable development.
Indian Railways remains committed to energy saving, cost efficiency, and eco-friendly operations, with Miyana Railway Station emerging as a model of effective implementation and sustainable development.