Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia Participates in Hornbill Traditional Naga Stone-Pulling; Unveils Over ₹645 Cr Development Push Powered by PM Modi’s Act East Vision
Big Push to Health, Roads, Power, Education & Innovation Infrastructure in Nagaland
05 DEC 2025 5:11PM by PIB Delhi
Union Minister of Communications and DoNER, Jyotiraditya M. Scindia, marked a significant day in Nagaland as he participated in the traditional Naga stone-pulling ceremony at Tuophema Village as part of the Hornbill Festival, followed by unveiling a major development package for the state. The day saw the inauguration of completed projects worth over ₹202 crore and the laying of foundation stones for new initiatives of about ₹443 crore, taking total investments to over ₹645 crore.
Participation in Traditional Stone-Pulling Ceremony
Dressed in traditional Angami attire, Scindia joined the community in the culturally revered act of stone pulling, witnessing firsthand the unity and collective strength that define the Angami way of life.
He said, “This tradition is not merely a display of physical strength but a living reminder of how heritage binds communities together. Standing here among the people of Tuophema, I felt the deep wisdom of a society that safeguards its roots while embracing progress.”
Inauguration and Unveiling of Key Development Projects
Following the ceremony, the Minister unveiled a significant development package for Nagaland, inaugurating and launching projects totaling over ₹645 crore across critical sectors. As part of the Government of India’s unwavering focus on enhancing strategic connectivity in the Northeast, special impetus has been placed on strengthening key road corridors and improving airport-linked connectivity through major route upgrades.
He inaugurated five completed projects amounting to over ₹202 crore, including:
- 132 kV Sub-Station Upgrade, Nagarjan, Dimapur – ₹24.46 Cr
- Teachers Training & Exam Centre with Residential Facilities – ₹20 Cr
- ICT Infrastructure in 190 Schools – ₹18.95 Cr
- Chendang Saddle–Kohima Road (Phase-II, 12.57 km) – ₹45.59 Cr
- AT Road Upgrade, Tssurang to Impur (26.335 km, 3 bridges) – ₹93.98 Cr
He also laid the foundation stones for ten new projects worth around ₹443 crore, covering health, sports, innovation, energy, and major road development, including:
- Multispeciality Hospital, Chümoukedima (PM-DevINE) – ₹58.7 Cr
- 50-Bed Hospital, Peren HQ (PM-DevINE) – ₹44.6 Cr
- Kohima Sports Centre, IG Stadium (PM-DevINE) – ₹72.6 Cr
- Nagaland Innovation Hub – ₹19.6 Cr
- 11.5 MW Dzuza Small Hydro – ₹22.8 Cr
- New DLC Complex, Peren Township – ₹21.9 Cr
- Old Peren–Chalkot Road (16.50 km) – ₹46.3 Cr
- Phomching–Longding Road (20.9 km) – ₹58 Cr
- Thizama–Chiethu Airport Road (18.24 km) – ₹42.6 Cr
- Khonomo–NH-29 Road via Dzudza River (9.15 km) – ₹26.5 Cr
- Emloi–Ghukey Junction Road (13.70 km) – ₹29.8 Cr
Highlighting Prime Minister Modi’s transformative vision for the Northeast, Scindia noted that the renewed thrust on the Act East Policy has accelerated growth across the region, reshaping its development trajectory and creating unprecedented momentum in infrastructure building from connectivity and healthcare to innovation and youth development.
Scindia emphasised that Nagaland’s young and aspirational population has the potential to drive not only the state’s progress but also contribute significantly to India’s overall growth story. He added that several more projects were already in the pipeline and would be advanced in close coordination with Chief Minister Neiphiu Rio, further strengthening development initiatives across the state.
DX53.jpeg)
46GA.jpeg)
O9JV.jpeg)
00GJ.jpeg)

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই হৰ্ণবিল পৰম্পৰাগত নগা শিল-টনাত অংশগ্ৰহণ কৰে; প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এক্ট ইষ্ট দৰ্শনৰ দ্বাৰা চালিত ৬৪৫ কোটি টকাৰো অধিক উন্নয়নৰ উদগনি উন্মোচন
নাগালেণ্ডত স্বাস্থ্য, পথ, শক্তি, শিক্ষা আৰু উদ্ভাৱন আন্তঃগাঁথনিৰ দিশত ডাঙৰ উদগনি
05 DEC 2025 5:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই হৰ্ণবিল উৎসৱৰ অংশ হিচাপে টুওফেমা গাঁৱত পৰম্পৰাগত নগা শিল টনা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ৰাজ্যখনৰ বাবে এক বৃহৎ উন্নয়নমূলক পেকেজ উন্মোচন কৰি আজি নাগালেণ্ডত এক উল্লেখযোগ্য দিন উদযাপন কৰে। আজিৰ দিনটোত ২০২ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে প্ৰায় ৪৪৩ কোটি টকাৰ নতুন পদক্ষেপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়, যাৰ ফলত মুঠ বিনিয়োগ ৬৪৫ কোটি টকাৰো অধিক হয়।
পৰম্পৰাগত শিল টনা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ
পৰম্পৰাগত আংগামী সাজ-পোছাক পৰিধান কৰি সিন্ধিয়াই সাংস্কৃতিকভাৱে শ্ৰদ্ধাৰ শিল টনা কাৰ্য্যত সমাজৰ সৈতে যোগদান কৰি আংগামী জীৱনশৈলীক সংজ্ঞায়িত কৰা ঐক্য আৰু সামূহিক শক্তিৰ প্ৰত্যক্ষ সাক্ষী হৈছিল।
তেওঁ কয়, “এই পৰম্পৰা কেৱল শাৰীৰিক শক্তিৰ প্ৰদৰ্শন নহয় বৰঞ্চ ঐতিহ্যই সম্প্ৰদায়সমূহক কেনেকৈ একেলগে বান্ধি ৰাখে তাৰ এক জীৱন্ত সোঁৱৰণী। ইয়াত টুওফেমাৰ মানুহৰ মাজত থিয় হৈ মই অনুভৱ কৰিলোঁ প্ৰগতিক আকোৱালি লোৱাৰ লগতে নিজৰ শিপা ৰক্ষা কৰা এখন সমাজৰ গভীৰ জ্ঞান।”
উল্লেখনীয় উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু উন্মোচন
অনুষ্ঠানৰ পিছতে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নাগালেণ্ডৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য উন্নয়ন পেকেজ হিচাপে জটিল খণ্ডসমূহৰ মুঠ ৬৪৫ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আৰম্ভ কৰে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত কৌশলগত সংযোগ বৃদ্ধিৰ ওপৰত ভাৰত চৰকাৰৰ অদম্য মনোনিৱেশৰ অংশ হিচাপে মূল পথ কৰিড’ৰসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিমানবন্দৰ-সংযুক্ত সংযোগ উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বৃহৎ পথ উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে বিশেষ গতি প্ৰদান কৰা হৈছে।
তেওঁ ২০২ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ পাঁচটা সম্পূৰ্ণ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে, য’ত আছে-
- ১৩২ কেভি উপ-কেন্দ্ৰ উন্নীতকৰণ, নগৰজান, ডিমাপুৰ – ২৪.৪৬ কোটি টকা
- আৱাসিক সুবিধা থকা শিক্ষক প্ৰশিক্ষণ আৰু পৰীক্ষা কেন্দ্ৰ – ২০ কোটি টকা
- ১৯০খন বিদ্যালয়ত আইচিটি আন্তঃগাঁথনি – ১৮.৯৫ কোটি টকা
- চেণ্ডাং চেডেল–কোহিমা পথ (দ্বিতীয় পৰ্যায়, ১২.৫৭ কিলোমিটাৰ) – ৪৫.৫৯ কোটি টকা
- এটি ৰোড উন্নীতকৰণ, চুৰাঙৰ পৰা ইম্পুৰলৈ (২৬.৩৩৫ কিলোমিটাৰ, ৩খন দলং) – ৯৩.৯৮ কোটি টকা
তেওঁ স্বাস্থ্য, ক্ৰীড়া, উদ্ভাৱন, শক্তি, আৰু বৃহৎ পথ উন্নয়ন আদি সামৰি লোৱা প্ৰায় ৪৪৩ কোটি টকাৰ দহটা নতুন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, য’ত য’ত আছে:
- মাল্টিস্পেচিয়েলিটি হাস্পতাল, চুমৌকেডিমা (পিএম-ডিভাইন) – ৫৮.৭ কোটি টকা
- ৫০ বিচনাযুক্ত হাস্পতাল, পেৰেন মুখ্য কাৰ্যালয় (পিএম-ডিভাইন) – ৪৪.৬ কোটি টকা
- কোহিমা ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ, আইজি ষ্টেডিয়াম (পিএম-ডিভাইন) – ৭২.৬ কোটি টকা
- নাগালেণ্ড ইনোভেচন হাব – ১৯.৬ কোটি টকা
- ১১.৫ মেগাৱাট ড্জুজা ক্ষুদ্ৰ হাইড্ৰ’ – ২২.৮ কোটি টকা
- নতুন ডিএলচি কমপ্লেক্স, পেৰেন টাউনশ্বিপ – ২১.৯ কোটি টকা
- পুৰণি পেৰেন–চালকোট পথ (১৬.৫০ কি.মি.) – ৪৬.৩ কোটি টকা
- ফমচিং–লংডিং পথ (২০.৯ কিলোমিটাৰ) – ৫৮ কোটি টকা
- থিজামা–চিয়েথু বিমানবন্দৰ পথ (১৮.২৪ কিলোমিটাৰ) – ৪২.৬ কোটি টকা
- জুডজা নদীৰ মাজেৰে খোনোমো–ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-২৯ পথ (৯.১৫ কিলোমিটাৰ) – ২৬.৫ কোটি টকা
- এম্লয়–ঘুকে জংচন ৰোড (১৩.৭০ কিলোমিটাৰ) – ২৯.৮ কোটি টকা
উত্তৰ-পূবৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ পৰিৱৰ্তনশীল দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সিন্ধিয়াই উল্লেখ কৰে যে এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ ওপৰত নবীকৃত উদগনিয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটোত বৃদ্ধিৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিছে, ইয়াৰ উন্নয়নৰ ট্ৰেজেক্টৰীক পুনৰ গঢ় দিছে আৰু সংযোগ আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰা উদ্ভাৱন আৰু যুৱ উন্নয়নলৈকে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব গতিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
সিন্ধিয়াই জোৰ দি কয় যে নাগালেণ্ডৰ যুৱ আৰু আকাংক্ষিত জনতাই কেৱল ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতিৰ বাবেই নহয়, ভাৰতৰ সামগ্ৰিক বৃদ্ধিৰ কাহিনীতো যথেষ্ট অৰিহণা যোগোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইতিমধ্যে আৰু কেইবাটাও প্ৰকল্প পাইপলাইনত আছে আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী নেইফিউ ৰিঅ’ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ত আগুৱাই নিয়া হ'ব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ ৰাজ্যতে উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহ অধিক শক্তিশালী হ’ব।
DX53.jpeg)
46GA.jpeg)
O9JV.jpeg)
00GJ.jpeg)