গৃহ মন্ত্ৰালয়
নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ মানক নিষ্পত্তি আৰু আফিং খেতি ধ্বংস
03 DEC 2025 5:19PM by PIB Guwahati
এখনি ড্ৰাগছ মুক্ত ভাৰত গঢ়াৰ প্ৰয়াসেৰে চৰকাৰে জব্দ কৰা নিচাজাতীয় দ্ৰব্যসমূহৰ ক্ষীপ্ৰ নিষ্পত্তিৰ বাবে একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰে কেতবোৰ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ -
1. চৰকাৰে সময়ে-সময়ে ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি অভিযান সম্পন্ন কৰে।
1. ২৩-১২-২০২২ তাৰিখৰ DoR অধিসূচনা GSR 899 (E)-ৰ অধিনিয়ম ৪-ৰ নীতি-নিৰ্দেশনা অনুসৰি চৰকাৰে নাৰ্ক’টিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক পদাৰ্থ (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ ৫২এ দফাৰ অধীনত প্ৰমাণিত জব্দ কৰা সকলো সামগ্ৰীৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি জব্দ কৰা সামগ্ৰীসমূহ শীঘ্ৰেই ধ্বংস কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট ড্ৰাগ নিষ্পত্তি কমিটিৰ (DDC) অধ্যক্ষক দাখিল কৰিবলৈ গো-ডাউন ইন-চাৰ্জক দায়িত্ব প্ৰদান কৰিছে। ষ্ট’ৰেজ ফেচিলিটিৰ ভাৰপ্ৰাপ্ত বিষয়া/ ৰক্ষকে নিজ-নিজ ডিডিচি-ৰ জৰিয়তে নিয়মীয়াকৈ জব্দ কৰা ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি কৰে।
1. ২৩-১২-২০২২ তাৰিখৰ অধিসূচনা নং GSR 899 (E)-ত জব্দ কৰা নাৰ্ক’টিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক পদাৰ্থ তথা জব্দ কৰা নিয়ন্ত্ৰিত পদাৰ্থৰ প্ৰি-ট্ৰায়েল নিষ্পত্তি পদ্ধতি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
1. নাৰ্ক’টিক্স কনট্ৰল ব্যুৰ’ (NCB)-ৰ মাণ্ডলিক সঞ্চালক বা ৰাজ্যিক আৰক্ষী অধীক্ষক বা শুল্ক আৰু কেন্দ্ৰীয় আবকাৰীৰ যুটীয়া আয়ুক্ত বা ডিআৰআই-ৰ যুটীয়া সঞ্চালক বা সমতুল্য পদবীৰ বিষয়াৰ নেতৃত্বত ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি কমিটিসমূহ ভিন্ন এজেন্সীত গঠন কৰা হৈছে। আন দুজন সদস্য সহকাৰী আৰক্ষী অধীক্ষক বা সহকাৰী/ উপ আয়ুক্ত/সঞ্চালক পদবীৰ হ’ব। এই কমিটিয়ে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণলৈকেহে নিষ্পত্তিৰ নিৰ্দেশ দিব পাৰে। যদি নিষ্পত্তি কৰিবলগীয়া নিষিদ্ধ সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ বেছি বা অধিক মূল্যৰ হয়, তেন্তে ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি কমিটিয়ে নিজৰ পৰামৰ্শসমূহ বিভাগৰ মুৰব্বীলৈ প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব যিয়ে এই উদ্দেশ্যে বিশেষভাৱে গঠন কৰা উচ্চ পৰ্য্যায়ৰ ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি কমিটিৰ দ্বাৰা নিষ্পত্তিৰ নিৰ্দেশ দিব।
1. নাৰ্ক’টিক ড্ৰাগছ আৰু চাইক’ট্ৰপিক পদাৰ্থ (NDPS) আইন, ১৯৮৫-ৰ অধীনত ক্ষমতা প্ৰদান কৰা সকলো ড্ৰাগ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাই মহামান্য উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নীতি-নিৰ্দেশনা/পৰামৰ্শ মানি চলিছে। একদৰে এনডিপিএছ আইন, ১৯৮৫-ৰ ৫২এ দফাৰ অধীনত আইনী আনুষ্ঠানিকতা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত নিয়মিতভাৱে জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ সবিশেষ ড্ৰাগছ নিষ্পত্তি কমিটিৰ সন্মুখত দাখিল কৰিছে।
1. এনচিবি-এ ড্ৰাগছ আৰু আন-আন জব্দ কৰা সামগ্ৰী নিষ্পত্তি সম্পৰ্কীয় সকলো আইনী বিধানৰ লগতে মহামান্য উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ৰায়দানসমূহক সামৰি এখনি নিৰ্দেশনামূলক পুস্তিকা প্ৰকাশ কৰিছে। ডিএলইএ সমূহে সহজে লাভৰ বাবে নাৰ্ক’ ক’অৰ্ডিনেচন (NCORD) পৰ্টেলত পুস্তিকাখনি আপল’ড কৰা হৈছে।
সকলো ডিএলইএয়ে নাৰ্ক’টিক্স কন্ট্ৰল ব্যুৰ’ক জনোৱা অনুসৰি, ২০২০-ৰ পৰা ২০২৪-লৈকে নিষ্পত্তি কৰা নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ পৰিমাণ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ-
বৰ্ষ
২০২০
২০২১
২০২২
২০২৩
২০২৪
নিষ্পত্তি কৰা মুঠ পৰিমাণ (কিগ্ৰাত)
১,৫৮,১৯৮
১,৩৯,৫৯৭
৮,৬৫,৫৪৭
৭,৬২,০১৫
৪,৫১,০৮৮
উৎসঃ নাৰ্ক’টিক্স কন্ট্ৰল ব্যুৰ’
সকলো ডিএলইএয়ে নাৰ্ক’টিক্স কন্ট্ৰল ব্যুৰ’ক জনোৱা অনুসৰি, ২০২০-ৰ পৰা ২০২৪-লৈকে ধ্বংস কৰা ভাং আৰু আফিং খেতিৰ মুঠ মাটিকালি তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ-
প্ৰকাৰ
২০২০
(একৰত)
২০২১
(একৰত)
২০২২
(একৰত)
২০২৩
(একৰত)
২০২৪
(একৰত)
ভাং খেতি
২১,৫৫৯
৩৪,৮৬৬
২৬,২৬৬
২২,৫০৭
৩৪,০১৮
আফিং
১০,৭৬৯
১১,০২৭
১৩,৭৯৬
৩১,৭৮৬
২২,৫১২
উৎসঃ নাৰ্ক’টিক্স কন্ট্ৰল ব্যুৰ’
গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে ৰাজ্যসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য সদৰী কৰে।

Ministry of Home Affairs
STANDARDIZED DISPOSAL OF NARCOTICS AND DESTRUCTION OF OPIUM CULTIVATION
03 DEC 2025 5:19PM by PIB Delhi
The Government in its endeavor for a drug free India has taken various initiatives for speedy disposal of seized narcotics, some of which are as under: -
1. Government conducts drug disposal drive from time to time.
1. Government vide guidelines delineated in rule no. 4 of DoR Notification GSR 899 (E) dated 23.12.2022 authorized the go-down in-charge to prepare a list of all the seized items that have been
certified under section 52A of the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 and submit it to the Chairman of the concerned Drug Disposal Committee (DDC) for early destruction of the seized properties. The officer in-charge/ custodian of storage facility carry out disposal of seized drugs at regular intervals through respective DDC.
1. Notification No. GSR 899 (E) dated 23.12.2022 prescribes the manner for pre-trial disposal of the seized narcotic drugs and psychotropic substances and seized controlled substances along with other articles including conveyances.
1. Drug Disposal Committees headed by an officer of the rank of Zonal Director of Narcotics Control Bureau (NCB) or Superintendent of State Police or Joint Commissioner of Customs and Central Excise or Joint Director, DRI or officers of equal rank while two other members are of the rank of Assistant Superintendent of Police or Assistant/ Deputy Commissioner/Director have been constituted in various agencies. This committee can order disposal only up to a specified quantity. If the contraband to be disposed is larger in quantity or of higher value, the Drug Disposal Committee shall send
its recommendations to the Head of the Department who shall order their disposal by a high level Drug Disposal Committee specially constituted for this purpose.
1. All Drug Law Enforcement Agencies empowered under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act, 1985 are adhering to the guidelines/instructions of Hon’ble Supreme Court in Cr. Appeal No. 652 of 2012 (Union of India Vs Mohanlal & Anr.) and G.S.R notification 899 (E) dated 23.12.2022 and regularly putting up the details of seized drugs before the Drug Disposal Committee soon after the legal formalities u/s 52A of NDPS Act, 1985 are completed.
1. NCB has published a guidance booklet encompassing all the legal provisions as well as judgments of Hon'ble Supreme Court and High Courts relating to disposal of drugs and other seized items. The same has been uploaded at Narco Coordination (NCORD) portal for easy access by the DLEAs.
The quantity of narcotics drug disposed of during 2020 to 2024 as reported by all DLEAs to Narcotics Control Bureau is as under: -
Year
2020
2021
2022
2023
2024
Total Quantity
disposed of (in Kg)
1,58,198
1,39,597
8,65,547
7,62,015
4,51,088
Source: Narcotics Control Bureau
The total area of cannabis and opium cultivation destroyed during 2020 to 2024 as reported by all DLEAs to Narcotics Control Bureau is as under: -
Crop
2020
(in acre)
2021
(in acre)
2022
(in acre)
2023
(in acre)
2024
(in acre)
Cannabis cultivation
21,559
34,866
26,266
22,507
34,018
Opium Poppy
10,769
11,027
13,796
31,786
22,512
Source: Narcotics Control Bureau
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.