PIB Headquarters
National Water Awards: Celebrating India’s Champions of Conservation
18 NOV 2025 6:55PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Initiatives like Jal Shakti Abhiyan, Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana, etc. have strengthened India’s water security.
• The 6th National Water Awards honored 46 winners across 10 categories for inspiring innovation and community-driven water conservation.
• First Jal Sanchay Jan Bhagidari (JSJB) Awards, 2025 also conferred along with NWA for outstanding community-driven water conservation initiatives nationwide.
When Conservation Becomes a Collective Mission
Water has always been central to India’s heritage, prosperity, and progress. In charting a sustainable and resilient future, the nation recognizes that valuing and revitalizing its water resources is more crucial than ever. Guided by this vision, India has embraced a collective endeavour, uniting citizens, communities, and institutions in a shared commitment to wise and innovative water use. Recognizing the need to celebrate and encourage exemplary work in water management, the National Water Awards were introduced in 2018.
The awards were conceived as a platform to honour individuals, organisations, and states that demonstrate innovation, leadership, and dedication in the field of water conservation. This initiative highlights the urgent need for responsible water usage and promotes community participation in protecting and rejuvenating water resources. Through outreach, education, and on-ground activities, the campaign seeks to inspire behavioural change among individuals, households, and institutional level.
The Vision that Powers the National Water Awards
The National Water Awards (NWA) shine a spotlight on the exceptional contributions of individuals and organisations that help in bringing the nation closer to the vision of a ‘Jal Samridh Bharat’, a water-secure and water-enriched India. More than a recognition ceremony, the awards reflect the government’s commitment to celebrating innovation, dedication, and community-driven action in water conservation.
Designed as a catalyst for change, the awards aim to heighten public awareness about the critical value of water and inspire wider adoption of sustainable and efficient water-use practices. The annual event serves as a unique platform where diverse stakeholders come together with a shared mission. It reinforces the idea that water conservation is not a solitary effort, but a collective enterprise. The gathering helps cultivate strong partnerships, encourages cross-learning, and deepens public participation in managing and preserving water resources.
The 6th National Water Awards for the year 2024 were officially launched on 23rd October 2024. The initiative drew an impressive 751 applications, from which 46 winners, including joint awardees, have been chosen across 10 different categories with the awards being conferred on 18th November, 2025. Maharashtra secured the first rank under the Best State category, followed by Gujarat in second place and Haryana in third.
To view the full list of Award Winners, please see the link below:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2188704
Jal Sanchay Jan Bhagidari (JSJB) Awards
The Jal Sanchay Jan Bhagidari Awards, launched in 2024 under Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain (JSA: CTR) campaign, honor outstanding community-driven water conservation efforts. Recognizing 100 contributors across sectors, the initiative promotes scalable models for groundwater recharge and long-term water security. Under the JSJB campaign, 35 lakh groundwater recharge structures have been constructed, significantly scaling up participation by citizens, partners, and local bodies.
1. JSJB promotes community participation in water conservation through rainwater harvesting and recharge structures, far exceeding its original targets.
2. This year, 100 awards recognized contributions from states, districts, municipal bodies, NGOs, industries, philanthropists, and officials.
Best Performing State/Union Territory
Rank 1
TELANGANA
Rank 2
CHATTISGARH
Rank 3
RAJASTHAN
To view the full list of Award Winners, please see the link below:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2188706
SIO
Shaping India’s Water Secure Future
India is advancing a wide range of transformative initiatives to secure its water future, strengthen resilience, and ensure sustainable access for communities nationwide.
Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain: The Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain (JSA: CTR) is a nationwide water-conservation initiative launched in 2021 by the Prime Minister with the slogan “Catch the Rain, Where it Falls, When it Falls.” The campaign emphasizes rainwater harvesting and sustainable water management through activities such as de-silting water bodies, afforestation, and constructing check dams and water-harvesting pits.
Atal Bhujal Yojana: Launched in 2019, it is a community-led, participatory ground-water management scheme operating in 8,203 water-stressed Gram Panchayats across 7 states. Under this scheme, Around 81,000 supply-side structures have been constructed or renovated for water conservation and groundwater recharge with around 9 lakh hectares brought under efficient water-use practices.
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana: This is a scheme aimed at improving water-use efficiency in agriculture to ensure reliable irrigation and boost crop productivity. With the vision of “Har Khet Ko Pani” and “More Crop Per Drop,” it seeks to expand irrigation coverage, promote micro-irrigation, and ensure integrated management of water sources, distribution, and use.
AMRUT 2.0: Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) is an initiative aimed to make cities self-reliant and water-secure by providing universal tap-water coverage in all statutory towns and full sewerage, septage management in 500 AMRUT cities. A total of 3,568 water-supply projects worth 1,14,220.62 crore have been approved, along with 181 lakh new tap connections sanctioned under this mission.
Jal Jeevan Mission: Launched in 2019, the Jal Jeevan Mission aims to provide tap water to every rural household. Since then, 12.50 crore households have been provided new water connections, making it one of the fastest rural infrastructure expansions in the country. It promotes groundwater recharge, greywater management, water conservation, and rainwater harvesting.
Conclusion
The National Water Awards embody a vision that extends far beyond recognition, as a movement for advancing thoughtful and impactful water initiatives across the country. By celebrating the efforts of states, districts, institutions, industries, and individuals, these awards highlight the diverse ways in which water conservation and management can be integrated into everyday life and governance. More importantly, they nurture a culture of awareness where water is valued not just as a resource but as a shared heritage essential to national progress. The initiatives recognized through these awards demonstrate how collective commitment can transform challenges into opportunities. As the nation honors its champions of conservation, the awards inspire countless others to join the journey, ensuring that the story of India’s development is inseparably linked with the story of its water security. It proves that impactful water management is not just possible, but already underway.
References New Track
Ministry of Jal Shakti
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2188704
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2188706
https://www.mygov.in/campaigns/national-water-awards/
https://www.myscheme.gov.in/schemes/nwa
https://jsactr.mowr.gov.in/Website/index.aspx
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2147817
https://cgwb.gov.in/en/pmksy-hkkp-ground-water#:~:text=Pradhan%20Mantri%20Krishi%20Sinchayee%20Yojana,2019
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2182568
https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx
Press Information Bureau
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?id=154737&NoteId=154737&ModuleId=3
Click here to see pdf

PIB Headquarters
ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର: ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା
18 NOV 2025 6:55PM by PIB Bhubaneswar
• ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାୟୀ ଯୋଜନା, ଇତ୍ୟାଦି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଜଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି।
• ଷଷ୍ଠ ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାରରେ ୧୦ଟି ବର୍ଗର ୪୬ ଜଣ ବିଜେତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଚାଳିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି।
• ଏହି ପୁରସ୍କାର ସହିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ 'ଜଳ ସଂଚୟ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ' ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଯେତେବେଳେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏକ ସାମୂହିକ ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୁଏ
ଜଳ ହେଉଛି ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ମୂଳ କେନ୍ଦ୍ର। ତେଣୁ, ଭାରତ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ୨୦୧୮ ମସିହାରେ 'ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର' ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ଅଭ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ, ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ସଂଗଠନ ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳ ବ୍ୟବହାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ ଏବଂ ଜଳସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ପ୍ରସାର, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭୂମିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ଅଭିଯାନ ବ୍ୟକ୍ତି, ପରିବାର ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସ୍ତରରେ ଆଚରଣଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ
ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର (NWA) ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସଂଗଠନର ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଏ ଯାହା ଦେଶକୁ 'ଜଳ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ', ଏକ ଜଳ-ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଜଳ-ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ରୂପ ଦେବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନିକଟତର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।କେବଳ ଏକ ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହ ନୁହେଁ , ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ନବସୃଜନ , ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଚାଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜନସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା। ଏହି ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ଅନନ୍ୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ବିବିଧ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଏକ ସାଧାରଣ ମିଶନ ସହିତ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି। ଏହା ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ ଯେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏକକ ପ୍ରୟାସ ନୁହେଁ , ବରଂ ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୃଢ଼ ସହଭାଗୀତା ବିକାଶ କରିବାରେ , ପାରସ୍ପରିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏବଂ ଜଳସମ୍ପଦର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଗଭୀର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
୨୦୨୪ ମସିହା ପାଇଁ ଷଷ୍ଠ ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର ୨୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ ରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ୭୫୧ଟି ଆବେଦନ ଆସିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ମିଳିତ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତଙ୍କ ସମେତ ୪୬ ଜଣ ବିଜେତାଙ୍କୁ ୧୦ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୮ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜ୍ୟ ବର୍ଗରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିଲା, ତା’ପରେ ଗୁଜରାଟ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଏବଂ ହରିୟାଣା ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା।
ଜଳ ସଂଚୟ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ (JSJB) ପୁରସ୍କାର
ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ: କ୍ୟାଚ୍ ଦି ରେନ୍ (JSA:CTR) ଅଧୀନରେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜଳ ସଂଚୟ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ ପୁରସ୍କାର , ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଚାଳିତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଏ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ୧୦୦ ଜଣ ଅବଦାନକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭୂତଳ ଜଳ ପୁନଃଚାର୍ଜ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସ୍କେଲେବଲ୍ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। JSJB ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୩.୫ ନିୟୁତ ଭୂତଳ ଜଳ ପୁନଃଚାର୍ଜ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହା ନାଗରିକ , ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
JSJB ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ଏବଂ ପୁନଃଭରଣ ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ , ଯାହା ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ଅଧିକ।
ଏହି ବର୍ଷ , ରାଜ୍ୟ , ଜିଲ୍ଲା , ପୌର ସଂସ୍ଥା , ଏନଜିଓ , ଶିଳ୍ପ , ଦାନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ୧୦୦ଟି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ
ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ତେଲେଙ୍ଗାନା
ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ ଛତିଶଗଡ଼
ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ରାଜସ୍ଥାନ
ଭାରତର ଜଳ ସୁରକ୍ଷିତ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା
ଭାରତ ଏହାର ଜଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା, ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ: ବର୍ଷା ଧରିବା: ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ: ବର୍ଷା ଧରିବା (JSA: CTR) ହେଉଛି ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜଳ-ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ "ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ଷା ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ବର୍ଷା ହୁଏ ସେଠାରେ ଧରିବା" ସ୍ଲୋଗାନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଜଳାଶୟରୁ ପଙ୍କମୁକ୍ତ କରିବା , ବନୀକରଣ , ଏବଂ ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍ ଏବଂ ଜଳ ଅମଳ ଗର୍ତ୍ତ ନିର୍ମାଣ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ।
ଅଟଳ ଭୁଜଳ ଯୋଜନା: ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ଏହା ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭୂତଳ-ଜଳ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଯାହା ୭ଟି ରାଜ୍ୟର ୮,୨୦୩ଟି ଜଳକ୍ଳିଷ୍ଟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଭୂତଳ ଜଳ ପୁନଃଭରଣ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮୧,୦୦୦ ଯୋଗାଣ-ପାର୍ଶ୍ୱ ଗଠନ ନିର୍ମାଣ କିମ୍ବା ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୯ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଦକ୍ଷ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପଦ୍ଧତିରେ ଅଣାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି ସିଞ୍ଚାୟୀ ଯୋଜନା: ଏହା ଏକ ଯୋଜନା ଯାହା କୃଷିରେ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରି ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଜଳସେଚନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। "ହର ଖେତ କୋ ପାଣି" ଏବଂ "ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ" ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା। ଏହା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳସେଚନ କଭରେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି କରି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
AMRUT 2.0: ଅଟଳ କାୟାକଳ୍ପ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଶନ - AMRUT 2.0 ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଜଳ-ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ସମସ୍ତ ବୈଧାନିକ ସହରରେ ପାଇପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ୫୦୦ ସହରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱେରେଜ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୧,୧୪,୨୨୦.୬୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ୧୮୧ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ: ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ପାଣି ଯୋଗାଇବା। ସେବେଠାରୁ, ୧୨.୫୦ କୋଟି ପରିବାରକୁ ନୂତନ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଦେଶର ଦ୍ରୁତତମ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଦେଇଛି। ଏହା ଭୂତଳ ଜଳ ପୁନଃଭରଣ, ଧୂସର ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ଉପସଂହାର
ଜାତୀୟ ଜଳ ପୁରସ୍କାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ ଯାହା ସ୍ୱୀକୃତିଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଜଳ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏକଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ପରିଚିତ। ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପାଳନ କରି, ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଏବଂ ଶାସନରେ କିପରି ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରେ। ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସେମାନେ ସଚେତନତାର ଏକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଜଳକୁ କେବଳ ଏକ ସମ୍ବଳ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟବାନ କରାଯାଏ। ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ଯେ କିପରି ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ। ଦେଶ ସଂରକ୍ଷଣର ଚାମ୍ପିଅନମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ସହିତ, ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଅଗଣିତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଭାରତର ବିକାଶର କାହାଣୀ ଏହାର ଜଳ ସୁରକ୍ଷାର କାହାଣୀ ସହିତ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଭାବରେ ଜଡିତ। ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରେ ଯେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଜଳ ପରିଚାଳନା କେବଳ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୂର୍ବରୁ ଚାଲିଛି।
sws