पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
श्री हरदीप सिंह पुरीले भारतको समुद्री दृष्टिकोणलाई बढावा दिन प्रमुख जहाज निर्माण बैठकहरू आयोजन गरे
14 NOV 2025 4:10PM by PIB Gangtok
पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री श्री हरदीप सिंह पुरीले समुद्री तथा जहाज निर्माण सहयोगलाई मजबुत पार्न १३-१४ नोभेम्बर २०२५ मा कोरियामा आयोजित उच्चस्तरीय बैठकहरूको शृङ्खलाको रूपमा आज उल्सानस्थित अत्याधुनिक एचडी हुन्डाई हेभी इण्डस्ट्रिज शिपयार्डको भ्रमण गरेका छन्। यी आबद्धताहरू भारतको समुद्री अमृत काल भिजन २०४७ सँग मिल्दोजुल्दो छन्, जसको उद्देश्य भारतको व्यावसायिक फ्लीट विस्तार गर्नु, घरेलु जहाज निर्माण क्षमता बढाउनु र जहाज सञ्चालन, शिपयार्ड र समुद्री संयन्त्र क्षेत्रहरूमा वैश्विक प्रतिस्पर्धात्मकतालाई बढाउनु हो। आजको भ्रमणले कोरियाका अग्रणी जहाज निर्माण र ढुवानी कम्पनीहरूसँग पारस्परिक रूपमा लाभदायक सहकार्यलाई अगाडि बढाउन चर्चालाई अगाडि बढाएको छ।
आजको १,६८० ऐकरमा फैलिएको विश्वको सबैभन्दा ठूलो शिपयार्ड, एचडी हुन्डाई हेभी इण्डस्ट्रिज शिपयार्डको भ्रमणको क्रममा मन्त्रीले अनुभवलाई अत्यधिक उत्पादक भएको वर्णन गरे। उनले मेक इन इण्डिया पहलद्वारा प्रेरित र युवा आबादीको समर्थनमा रहेको भारतको द्रुत गतिमा बढ्दो ऊर्जा र ढुवानी क्षेत्रहरूले कोरियाली शिपयार्डहरूका लागि "विश्वका लागि मेक इन इण्डिया" को लागि सुनौलो अवसर प्रस्तुत गर्ने उल्लेख गरे। आगामी १५ वर्षमा लगभग २०% वैश्विक जहाजहरू भारतबाट आउने वा जाने अपेक्षा गरिएको छ, उनले गहिरो सहयोगको रणनीतिक दायरालाई प्रकाश पारे। ऊर्जाको प्रमुख आयातकर्ताको रूपमा भारतले पहिले नै वार्षिक ५-८ बिलियन अमेरिकी डलर भाडामा खर्च गरिसकेको छ, र यसको सार्वजनिक संस्थाहरूले मात्र ५९ वटा कच्चा, एलएनजी र इथेन जहाजहरू खरिद गर्न सक्छन्। उनले कोचीन शिपयार्डसँगको विद्यमान एमओयू अन्तर्गतको प्रगतिको पनि समीक्षा गर्नुका साथै ब्लक फेब्रिकेशन सुविधाको योजनालाई चाँडै अन्तिम रूप दिइने उल्लेख गरे।
यो भ्रमण हिजो मन्त्रीले कम्पनीको ग्लोबल आर एण्ड डी सेन्टर सेओङनाममा एचडी हुन्डाईका अध्यक्ष श्री चुङ की-सनसँग भएको भेटपछि भएको हो। प्रतिनिधिमण्डललाई एचडी हुन्डाईको उन्नत जहाज डिजाइन क्षमता र स्मार्ट शिपयार्ड सञ्चालन प्रणालीहरूको बारेमा जानकारी गराइएको थियो। यी इञ्जिनियरिङ शक्तिहरूले भारतको जहाज निर्माण क्षेत्रलाई बलियो बनाउन र व्यावसायिक फ्लीट विस्तार गर्ने प्रयासलाई कसरी समर्थन गर्न सक्छन् भन्ने कुरामा चर्चा केन्द्रित थियो। एचडी हुन्डाईले उल्लेख गरे अनुसार भारतले आफ्नो फ्लीट १,५०० बाट २,५०० जहाजहरूमा बढाउने र समुद्री अमृत काल भिजन अन्तर्गत २४ बिलियन अमेरिकी डलर निवेश गर्ने योजना बनाएको छ, जसमा फ्लीट विस्तारको लागि हालै घोषणा गरिएको ८ बिलियन अमेरिकी डलर पनि सामेल छ। कम्पनीले देशका समुद्री महत्वाकांक्षाहरू साकार पार्न भारतसँग साझेदारी गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गरेको छ।
आज शुभारम्भमा, मन्त्रीले कोरियाका प्रमुख ढुवानी कम्पनीहरूका प्रमुखहरूसँग पनि फलदायी बैठक गरे, जसमा कोरिया ओशन बिजनेस कर्पोरेशन (केओबीसी) का सीईओ श्री एन ब्युङ गिल; एसके शिपिङका सीईओ श्री किम सुङ इक; एच-लाइन शिपिङका सीईओ श्री सियो म्युङ देउक; र पान ओशनका उपाध्यक्ष श्री सुङ जे योङ सामेल थिए। मन्त्रीले प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा भारतको द्रुत गतिमा विस्तार भइरहेको अर्थतन्त्रको ऊर्जा र ढुवानी अविभाज्य स्तम्भ भएको कुरामा जोड दिए। भारतको १५० बिलियन अमेरिकी डलरभन्दा बढीको कच्चा तेल र ग्यास आयात पूर्ण रूपमा समुद्री मार्गबाट ​​हुन्छ, र तेल र ग्यास क्षेत्रले भारतको कुल व्यापारको लगभग २८% मात्रा ओगटेको छ। यद्यपि, यस कार्गोको लगभग २०% मात्र भारतीय झण्डाधारित वा भारतीय स्वामित्वमा रहेका जहाजहरूमा ढुवानी गरिन्छ। कच्चा तेल, एलपीजी, एलएनजी र इथेनको बढ्दो माग र २०३४ सम्ममा ओएनजीसीको लगभग १०० अपतटीय सेवा र प्लेटफर्म आपूर्ति जहाजहरूको अनुमानित आवश्यकताको साथ उनले कोरियाको उन्नत जहाज निर्माण प्रविधिहरूलाई भारतको उत्पादन आधार र लागत फाइदाहरूसँग संयोजन गर्नाले दीर्घकालीन सहयोगको लागि मजबुत जग प्रदान गर्ने कुरामा प्रकाश पारे।
मन्त्रीले आज सियोलमा हानवा ओशनका अध्यक्ष तथा सीईओ श्री किम ही-चेउलसँग पनि भेट गरे। उनले "विश्वका लागि मेक इन इण्डिया" को मेक इन इण्डिया पहल अन्तर्गत भारतको सूर्योदय जहाज निर्माण क्षेत्रमा विस्तारित अवसरहरू अन्वेषण गर्न कम्पनीलाई आमन्त्रित गरे। उनले उल्लेख गरे अनुसार भारतको द्रुत गतिमा बढ्दो अर्थतन्त्र र ऊर्जा र हाइड्रोकार्बन पूर्वाधारलाई बलियो बनाउनमा यसको ध्यान केन्द्रित भएकोले ढुवानी उद्योगमा पर्याप्त लगानीको अवसर प्रदान गर्दछ। तेल र ग्यास क्षेत्र भारतीय बन्दरगाहहरूमा एकल सबैभन्दा ठूलो वस्तु समूह हो तर धेरै हदसम्म गैर-भारतीय जहाजहरूमा बोकिन्छ भन्ने कुरालाई प्रकाश पार्दै उनले यो चुनौतीलाई अवसरमा रूपान्तरण गर्ने भारतको सङ्कल्प दोहोर्‍याए। उनले थप उल्लेख गरे अनुसार भारतीय सार्वजनिक क्षेत्रहरू एलएनजी र कच्चा तेल वाहकहरू निर्माण गर्न कोरियाली कम्पनीहरूसँग साझेदारी गर्न तयार छन्, जसले गर्दा दीर्घकालीन रणनीतिक सम्पत्ति निर्माणमा योगदान पुग्छ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Hardeep Singh Puri Holds Key Shipbuilding Meetings to Boost India’s Maritime Vision
14 NOV 2025 4:10PM by PIB Delhi
Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Petroleum and Natural Gas, visited the state-of-the-art HD Hyundai Heavy Industries shipyard in Ulsan today as part of a series of high-level meetings held in Korea on 13–14 November 2025 to strengthen maritime and shipbuilding cooperation. These engagements are aligned with India’s Maritime Amrit Kaal Vision 2047, which aims to expand India’s commercial fleet, enhance domestic shipbuilding capacity, and boost global competitiveness across ship operations, shipyards and maritime plant sectors. Today’s visit builds on discussions with Korea’s leading shipbuilding and shipping companies to advance mutually beneficial collaboration.
During today’s visit to the HD Hyundai Heavy Industries shipyard, the world’s largest shipyard spanning 1,680 acres, the Minister described the experience as highly productive. He noted that India’s rapidly growing energy and shipping sectors, propelled by the Make in India initiative and backed by a youthful population, present a golden opportunity for Korean shipyards to “Make in India for the World.” With nearly 20% of global vessels expected to either come to or go from India in the next 15 years, he highlighted the strategic scope for deeper cooperation. India, as a major importer of energy, already spends USD 5–8 billion annually on freight, and its PSUs alone can procure as many as 59 crude, LNG and ethane vessels. He also reviewed progress under the existing MoU with Cochin Shipyard, noting that plans for a block fabrication facility will be finalised soon.
This visit follows the Minister’s meeting yesterday with HD Hyundai Chairman Mr. Chung Ki-sun at the company’s Global R&D Centre in Seongnam. The delegation was briefed on HD Hyundai’s advanced ship design capabilities and smart shipyard operation systems. Discussions focused on how these engineering strengths can support India’s efforts to strengthen its shipbuilding sector and expand its commercial fleet. HD Hyundai noted that India plans to increase its fleet from 1,500 to 2,500 vessels and invest USD 24 billion under the Maritime Amrit Kaal Vision, including USD 8 billion announced recently for fleet expansion. The company reaffirmed its commitment to partnering with India in realising the country’s maritime ambitions.
Earlier today, the Minister also held a productive meeting with the captains of Korea’s major shipping companies, including Mr. An Byung Gil, CEO of Korea Ocean Business Corporation (KOBC); Mr. Kim Sung Ick, CEO of SK Shipping; Mr. Seo Myung Deuk, CEO of H-Line Shipping; and Mr. Sung Je Yong, Vice President of Pan Ocean. The Minister emphasised that energy and shipping are inseparable pillars of India’s rapidly expanding economy under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. India’s crude and gas imports worth over USD 150 billion are entirely seaborne, and the oil and gas sector accounts for nearly 28% of India’s total trade by volume. However, only around 20% of this cargo is carried on Indian-flagged or Indian-owned vessels. With rising demand for crude oil, LPG, LNG and ethane, and ONGC’s projected requirement of nearly 100 offshore service and platform supply vessels by 2034, he highlighted that combining Korea’s advanced shipbuilding technologies with India’s manufacturing base and cost advantages offers a strong foundation for long-term cooperation.
The Minister also met Mr. Kim Hee-Cheul, President and CEO of Hanwa Ocean, earlier today in Seoul. He invited the company to explore the expanding opportunities in India’s sunrise shipbuilding sector under the Make in India initiative to “Make in India for the World.” He noted that India’s fast-growing economy and its focus on strengthening energy and hydrocarbons infrastructure offer substantial investment avenues in the shipping industry. Highlighting that the oil and gas sector is the single largest commodity group at Indian ports but carried largely on non-Indian vessels, he reiterated India’s resolve to convert this challenge into an opportunity. He added that Indian PSUs are ready to partner with Korean companies for manufacturing LNG and crude oil carriers, thereby contributing to long-term strategic asset creation.