PIB Headquarters
ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ଦିବସ
ଭାରତରେ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ସଚେତନତା ପଦକ୍ଷେପ
08 NOV 2025 11:46AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ
• ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଇନ,୧୯୮୭କୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ୯ ତାରିଖକୁ ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ସେବା ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯାହା ଜରୁରୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରାଇଛି।
• ଭାରତର ଆଇନଗତ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ୪୪.୨୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି (୨୦୨୨-୨୫) ଏବଂ ଲୋକ ଅଦାଲତ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୩.୫୮ କୋଟି ମାମଲା ସମାଧାନ କରିଛି।
• ୨୦୨୨-୨୩ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଭିତରେ ରାଜ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୩.୫୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ସମାଧାନ କରିଛି। କରାଯାଇଥିଲା।
• ଦିଶା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୨.୧୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ (୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) ପ୍ରାକ-ମକଦ୍ଦମା ପରାମର୍ଶ, ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ସେବା ଏବଂ ଆଇନଗତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଏବଂ ସଚେତନତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର। ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମାନ ଅଧିକାର ଏବଂ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସମାନ ସୁରକ୍ଷାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଏ। ତଥାପି, ନିରକ୍ଷରତା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭାବ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଲୋକ ଆଇନଗତ ସେବା ପାଇପାରୁନାହାଁନ୍ତି।
ସମାଜର ଅବହେଳିତ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗକୁ ମାଗଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଇନ, ୧୯୮୭ ଅଧୀନରେ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ୯ ନଭେମ୍ବର, ୧୯୯୫ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରଠାରୁ, ଏହି ଦିନଟିକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ସେବା ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ।
ଏହି ଦିନ, ରାଜ୍ୟ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ଆଇନଗତ ସଚେତନତା ଶିବିର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୁଏ, ଯାହା ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବାର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଏ।
ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ବ୍ୟତୀତ, ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ କୋର୍ଟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆଇନ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ତାଲିମ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ନ୍ୟାୟକୁ ଅଧିକ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ସୁଲଭ କରିଥାଏ।
ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ
ସାରା ଦେଶରେ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ଆଇନକୁ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଇନ, ୧୯୮୭, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଇନ ସହାୟତା ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା ​​ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକରେ ପୀଡିତ କୌଣସି ନାଗରିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ନହୁଏ।
ଏହି ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ମାଗଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି:
• ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ)
• ରାଜ୍ୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ)
• ଜିଲ୍ଲା ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଜିଲ୍ଲା ବିଚାରପତିଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ)
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ଦାନ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଆଇନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ:
• ଜାତୀୟ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାଧିକରଣକୁ ପାଣ୍ଠି ବା ଦାନ
• ରାଜ୍ୟ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦାନ ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ ପାଣ୍ଠି
• ଜିଲ୍ଲା ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପାଣ୍ଠି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦାନ ଦ୍ୱାରା ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠି
ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସହାୟତାରୁ ଉପକୃତ ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୨୨-୨୩ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୪୪.୨୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସେ ଯୋଗ୍ୟ, ସେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ କିମ୍ବା କମିଟିକୁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ।
• ଆବେଦନ ଲିଖିତ ଭାବରେ, ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫର୍ମ ପୂରଣ କରି କିମ୍ବା ମୌଖିକ ଭାବରେ ଦାଖଲ କରାଯାଇପାରିବ (ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଣେ ଅଧିକାରୀ କିମ୍ବା ପାରାଲିଗାଲ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଅନୁରୋଧକୁ ରେକର୍ଡ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ)।
• ନାଲସା କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ/ଜିଲ୍ଲା ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣର ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଆବେଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନରେ ମଧ୍ୟ ଆବେଦନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଯଦି ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକାରଣ ( ନାଲସା) ସିଧାସଳଖ ଏକ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ କରେ, ତେବେ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟକୁ ପଠାଇବ।
ଅବେଦନ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଏ। ମାମଲା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି, ସହାୟତାରେ ଆଇନଗତ ପରାମର୍ଶ, ପରାମର୍ଶ, କିମ୍ବା କୋର୍ଟରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ଓକିଲଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
ଯଦି ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ:
• ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ ଓକିଲଙ୍କ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଏ, ଏବଂ ଉଭୟଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଦିଆଯାଏ।
• ଓକିଲ ତା'ପରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତି, କିମ୍ବା ଆବେଦନକାରୀ ମଧ୍ୟ ଓକିଲଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ।
ଜାତୀୟ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ (ମାଗଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଆଇନ ସେବା) ନିୟମାବଳୀ, ୨୦୧୦ ର ନିୟମାବଳୀ୭(୨)) ଅନୁଯାୟୀ, ଆବେଦନ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ତୁରନ୍ତ ନିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ପ୍ରାପ୍ତି ତାରିଖରୁ ସାତ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ।
ଆବେଦନ ସ୍ଥିତିର ଯୋଗାଯୋଗ:
1. ଶାରୀରିକ ଆବେଦନ: ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଡାକ କିମ୍ବା ଇମେଲ୍ ଠିକଣାରେ ଅପଡେଟ୍ ପଠାଯାଏ।
2. ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନ: ଏକ ଆବେଦନ ନମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଏବଂ ଆବେଦନକାରୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ୍ ସ୍ଥିତି ଟ୍ରାକ୍ କରିପାରିବେ।
3. ସରକାରୀ ବିଭାଗ / କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସାର୍ବଜନୀନ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଏବଂ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିପିଗ୍ରାମ୍ସ) ରୁ ଆବେଦନ: ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଇମେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ସିପିଗ୍ରାମ୍ସ ଏବଂ ଆଇନ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ୱେବସାଇଟରେ ସ୍କାନ କପି ଏବଂ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଖିପାରିବେ।
ଲୋକ ଅଦାଲତ
ଏହି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକ ଅଦାଲତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଲୋକ ଅଦାଲତ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଉପରୋକ୍ତ ଆଇନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏକ ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନ ମଞ୍ଚ। ଏହି ଫୋରମଗୁଡ଼ିକ ବିଚାରାଧୀନ ବିବାଦ କିମ୍ବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ କିମ୍ବା ପ୍ରକ୍-ମାମଲା ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରନ୍ତି। ୨୦୨୩ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଲୋକ ଅଦାଲତ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୩.୫୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି।
ଆଇନଗତ ସହାୟତା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଲ୍‍ଏଡିସିଏସ୍‍) ଯୋଜନା
ନାଲସା ଓ ଏଲଏଡିସିଏସ୍‍ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ଆଇନ-୧୯୮୭ ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଫୌଜଦାରୀ ମାମଲାରେ ମାଗଣା ଆଇନଗତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
• ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୬୬୮ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏଲ୍‍ଏଡିସିଏସ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଅଛି।
• ୨୦୨୩-୨୪ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ (ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୧.୪୬ ଲକ୍ଷ ମାମଲା ମଧ୍ୟରୁ ୭.୮୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ଏଲ୍‍ଏଡିସିଏସ୍‍ ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି ।
• ୨୦୨୩-୨୪ ରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏଲଏଡିସିଏସ୍‍ ଯୋଜନାର ଅନୁମୋଦିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟବରାଦ ହେଉଛି ୯୯୮.୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଡିଜାଇନ୍:
ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଏବଂ ସୁଲଭ ଭାବରେ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ୨୦୨୧-୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା "ଦିଶା" ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୨.୧୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ (୨୮ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) ପ୍ରାକ୍-ମକଦ୍ଦମା ପରାମର୍ଶ, ପ୍ରୋ-ବୋନୋ ସେବା ଏବଂ ଆଇନଗତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଏବଂ ସଚେତନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ଆଇନ-ଫୋନ କଲ ର ପ୍ରତିଶତ ଅନୁଯାୟୀ ବିବରଣୀ
ଜୁନ ୩୦, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା
Cases
Registered
% wise
Break Up
Advice
Enabled
% wise
Break Up
Gender-wise
Female
44,81,170
39.58%
44,21,450
39.55%
Male
68,39,728
60.42%
67,58,085
60.45%
Caste Category-wise
General
26,89,371
23.76%
26,48,100
23.69%
OBC
35,64,430
31.49%
35,16,236
31.45%
SC
35,27,303
31.16%
34,90,737
31.22%
ST
15,39,794
13.60%
15,24,462
13.64%
Total
1,13,20,898
1,11,79,535
ଆଇନ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ଅନେକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଏବଂ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ। ନାଲସା ଶିଶୁ, ଶ୍ରମିକ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୀଡିତ ଏବଂ ସମାଜର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଆଇନ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇନଗତ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରେ।
କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସରଳ ଭାଷାରେ ପୁସ୍ତିକା ଏବଂ ପୁସ୍ତିକା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ। ୨୩ରୁ ୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଇନଗତ ସେବା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୩.୮୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆଇନଗତ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୪.୯୭ କୋଟି ଲୋକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି।
Year
Legal Awareness Programmes Organised
Persons Attended
2022-23
4,90,055
6,75,17,665
2023-24
4,30,306
4,49,22,092
2024-25
4,62,988
3,72,32,850
Total
13,83,349
14,96,72,607
ନ୍ୟାୟ ବିଭାଗ ‘ଦିଶା’ ଅଧୀନରେ ଆଇନଗତ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ଆଇନଗତ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏଲ୍‍ଏଲ୍‍ଏଲ୍‍ଏପି) ପରିଚାଳନା କରେ। ସିକିମ୍ ରାଜ୍ୟ ମହିଳା କମିଶନ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏସ୍‍ଏଲ୍‍ଏସ୍‍ଏ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସଂସ୍ଥା ରାଜ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଭାଗ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ୨୨ଟି ଅନୁସୂଚିତ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷାରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସାମଗ୍ରୀ ବିକଶିତ କରିଥିଲା।
ଦୂରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଛଅଟି ଭାଷାରେ ୫୬ଟି ଆଇନଗତ ସଚେତନତାଟିଭି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସାରଣ କରିଥିଲା, ଯାହା ୭୦.୭୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ୨୦୨୧ ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରେ ସାମାଜିକ-ଆଇନଗତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ୨୧ଟି ୱେବିନାର ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏଲଏଲଏଲ୍‍ଏପି ୧କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ୍‍ କୋର୍ଟ
ମହିଳା, ଶିଶୁ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ମାମଲା ସହିତ ଜଡିତ ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧ ଏବଂ ଦେୱାନୀ ମାମଲାର ଶୀଘ୍ର ବିଚାର ପାଇଁ ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ କୋର୍ଟ (ଏଫ୍‍ଟିସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ୨୦୧୫-୨୦୨୦ ମଧ୍ୟରେ ୧୮୦୦ ଫାଷ୍ଟଟ୍ରାକ୍‍ କୋର୍ଟ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ। ୩୦ ଜୁନ୍‍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୮୬୫ ଏପରି କୋର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି।
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୯ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଗମ୍ଭୀର ଯୌନ ଅପରାଧର ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଯୌନ ଅପରାଧରୁ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ( ପକ୍ସୋ) ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଥିବା ମାମଲା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୩୦ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ୩୯୨ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପକ୍ସୋ କୋର୍ଟ ସମେତ ୭୨୫ ଏଫ୍‍ଟିଏସ୍‍ସି ୨୯ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ଏବଂ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ୩ ଲକ୍ଷ ୩୪ ହଜାର ୨୧୩ ମାମଲା ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି।
୨୦୧୯ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାପାଇଁ ୧୮୦୦ ଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ୭୬୭.୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠିରୁ ୪୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା), ଦୁଇଥର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଶେଷ ସମୟ ସୀମା ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୧,୯୫୨.୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା (ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠିରୁ ୧,୨୦୭.୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା)।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଦାଲତ
ଗ୍ରାମ ନ୍ୟାୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରୀୟ ଅଦାଲତ। ୪୮୮ଟି ଗ୍ରାମ ନ୍ୟାୟାଳୟ (ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା) ଅଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମୟୋଚିତ, ସୁଲଭ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ନ୍ୟାୟ ପାଇବାକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ତୃଣମୂଳ ଅଦାଲତଗୁଡ଼ିକ ବିବାଦର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ସମାଧାନ କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତି।
ନାରୀ ଅଦାଲତଗୁଡ଼ିକ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶନ ଶକ୍ତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏକ ଯୋଜନା ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା। ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମତି ସହିତ ଆଲୋଚନା, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା ଘରୋଇ ହିଂସା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲିଙ୍ଗ-ଭିତ୍ତିକ ହିଂସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଅଦାଲତଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସେମାନଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ୭ରୁ୯ ଜଣ ମହିଳା ନେଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଏବଂ ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ପାଇବାରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି।
• •ଆସାମ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୫୦ ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ନାରୀ ଅଦାଲତ ଚାଲିଛି।
• ଏହା ପାଇଲଟ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି: ଗୋଆ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କେରଳ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ପଞ୍ଜାବ, ତାମିଲନାଡୁ, ତ୍ରିପୁରା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ସିକିମ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ବିହାର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୦ ଟି ଲେଖାଏଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ; ଏବଂ ଦାଦରା ଏବଂ ନଗର ହାଭେଲି ଏବଂ ଦାମନ ଏବଂ ଦିଉ ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଭଳି ୨ ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୫ଟି ଲେଖାଏଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏହି ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
• ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଏବଂ ଜନଜାତି (ଅତ୍ୟାଚାର ନିବାରଣ) ଆଇନ, ୧୯୮୯ ସହିତ ଜଡିତ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୨୧୧ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୋର୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ
ଜାତୀୟ ନ୍ୟାୟିକ ଏକାଡେମୀ ନିୟମିତ ଭାବରେ ବିଚାରପତି ଏବଂ ଆଇନଗତ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଶୈକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରେ, ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ଦୁର୍ବଳ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ଗଭୀର ବୁଝାମଣା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ନାଲସା ବିଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକମାନଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପାରା-ଲିଗାଲ୍ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ ଯୋଜନା ଚଳାଏ, ଯେଉଁମାନେ ଲୋକ ଏବଂ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ। ଆଇନଗତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏହି ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଫୌଜଦାରୀ ଆଇନର ମୌଳିକତା, ଶ୍ରମ ଆଇନ, ନାବାଳକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଇନରେ ତାଲିମ ଦିଅନ୍ତି।
ସୀମାନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ସେବା କରୁଥିବା ଆଇନଗତ ସହାୟତା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ, ନାଲସା ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଇନଗତ ସେବା ଓକିଲ ଏବଂ ପାରା-ଆଇନଗତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକ (ପିଏଲ୍‍ଭି) ପାଇଁ ୪ଟି ତାଲିମ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ବିକଶିତ କରିଛି, ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଇନଗତ ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସମୟ ସମୟରେ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଓକିଲ ଏବଂ ପିଏଲ୍‍ଭି ପାଇଁ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି – ୨୦୨୩-୨୪ ରୁ ମେ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଜ୍ୟ ଆଇନଗତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷମାନେ ସାରା ଭାରତରେ ୨୩୧୫ଟି ଏପରି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଆଇନଗତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିପାରିବେ ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ଭାରତର ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁଲଭ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ।
ଲୋକ ଅଦାଲତ, ଫାଷ୍ଟ-ଟ୍ରାକ୍ କୋର୍ଟ, ଆଇନଗତ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ମାଗଣା ଆଇନଗତ ସହାୟତାର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନେଟୱାର୍କ, ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସହଜ ବିବାଦ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ଆଇନଗତ ସଚେତନତା ଉପରେ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ପ୍ରସାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ, ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ନ୍ୟାୟ ପାଇବାର ସେମାନଙ୍କର ମୌଳିକ ଅଧିକାର ପାଇପାରିବେ।
--
/HP

PIB Backgrounder
National Legal Services Day
India's Legal Aid and Awareness Initiatives
08 NOV 2025 11:46AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• November 9 is celebrated as the National Legal Services Day to commemorate the Legal Services Authorities Act, 1987, which led to the establishment of organisations providing free legal aid to the needy.
• India's legal aid system has reached 44.22 lakh people (2022-25) and resolved 23.58 crore cases through Lok Adalats.
• From 2022-23 to 2024-25 over 23.58 crore cases were resolved through the state, permanent and national Lok Adalats.
• About 2.10 crore people (as on February 28, 2025) were given pre-litigation advice, pro bono services, and legal representation and awareness through the DISHA scheme
Introduction
India is the largest democracy in the world. The Constitution of India guarantees equal rights and the equal protection under the law to every citizen. Yet, many are unable to access legal services due to illiteracy, poverty, natural disasters, crime or the lack of financial means, among other barriers.
The Legal Services Authorities were established under the Legal Services Authorities Act, 1987, to provide free and competent legal services to marginalised and disadvantaged sections of society. Since the Act came into effect on November 9, 1995, this day is observed annually as National Legal Services Day to mark its implementation.
On this day, legal awareness camps are held by State Legal Services Authorities across the country, regarding the availability of free legal aid and other services provided by the Legal Services Authorities.
Apart from the Legal Services Authorities, fast-track and other special courts help expedite court cases, while legal awareness programmes, training initiatives and the use of modern technology makes justice more accessible and affordable.
Legal Services Authorities
The Legal Services Authority Act, 1987, established legal aid organisations nationwide to ensure that no citizen suffering from economic or other barriers is denied an equal opportunity for getting justice.
The act established a three-tier system to provide free and competent legal services:
• National Legal Services Authority (headed by the Chief Justice of India)
• State Legal Services Authorities (headed by the Chief Justice of High Court)
• District Legal Services Authorities (headed by the District Judge)
A screenshot of a computerAI-generated content may be incorrect.
Legal aid is funded by the central and state governments and donations through a three-tier funding structure:
• Central funding or donations to the Central Authority through the National Legal Aid Fund
• Central or State Government funding or other contributions to the State Authority through the State Legal Aid Fund
• State Government funding or other donations to the District Authority through the District Legal Aid Fund
The number of people who benefited from free legal aid in the past three years has risen. From 2022-23 to 2024-25, over 44.22 lakh people benefited from the legal aid and advice given by the Legal Services Authorities.
Anyone who needs free legal services and is eligible can apply to the concerned Legal Services Authority or Committee.
• The application can be submitted in writing, by filling up a prescribed form, or made orally (in which case an officer or paralegal volunteer will help record the request).
• Applications can also be made online through the Legal Aid Application available on the websites of NALSA or State/District Legal Services Authorities.
If NALSA receives an application directly, it will forward it to the appropriate authority.
Once the application reaches the concerned Legal Services Institution, it is reviewed to decide the next steps. Depending on the case, assistance may include legal advice, counselling, or appointment of a lawyer to represent the applicant in court.
If the application is accepted:
• The applicant is informed about the lawyer assigned, and both receive a letter of appointment.
• The lawyer will then contact the applicant, or the applicant may also reach out to the lawyer.
As per Regulation 7(2) of the National Legal Services Authority (Free and Competent Legal Services) Regulations, 2010, a decision on the application must be made immediately, and not later than seven days from the date of receipt.
Communication of Application Status:
1. Physical applications: Updates are sent to the applicant’s postal or email address.
2. Online applications: An application number is generated, and the applicant can track the status online through the respective portal.
3. Applications from Government Departments/ Centralised Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMS): Applicants are informed via email and can view the scanned copy and remarks on the CPGRAMS and Legal Services Authority websites.
Lok Adalats
The Act also established Lok Adalats and Permanent Lok Adalats, which are alternate dispute redressal forums organised by the legal authorities above. The forums settle pending disputes or cases or those at the pre-litigation stage amicably.From 2022-23 to 2024-25 over 23.58 crore cases were resolved through the state, permanent and national Lok Adalats.
Legal Aid Defense Counsel System (LADCS) Scheme
The LADCS scheme by NALSA provides free legal defense in criminal cases for eligible beneficiaries under the Legal Services Authorities Act, 1987.
• As on September 30, 2025, 668 districts have a functional LADCS office.
• Over 7.86 lakh cases out of the 11.46 lakh assigned cases were disposed by the LADCs from 2023-24 to 2025-26 (till September, 2025).
• The approved financial outlay of LADCs scheme is Rs. 998.43 crore for the fiscal years 2023-24 to 2025-26.
Designing Innovative Solutions for Holistic Access to Justice
Modern technology is helping people access the legal system easily and affordably, too. About 2.10 crore people (as on February 28, 2025) were given pre-litigation advice, pro bono services, and legal representation and awareness through the DISHA scheme, which has been implemented from 2021-2026. It is funded by the Government of India and has an outlay of Rs. 250 crore.
Percentage-wise Break-up of Tele–law Calls
As on June 30, 2025:
Cases
Registered
% wise
Break Up
Advice
Enabled
% wise
Break Up
Gender-wise
Female
44,81,170
39.58%
44,21,450
39.55%
Male
68,39,728
60.42%
67,58,085
60.45%
Caste Category-wise
General
26,89,371
23.76%
26,48,100
23.69%
OBC
35,64,430
31.49%
35,16,236
31.45%
SC
35,27,303
31.16%
34,90,737
31.22%
ST
15,39,794
13.60%
15,24,462
13.64%
Total
1,13,20,898
1,11,79,535
Legal Awareness Programmes
Many people are unaware of their rights and legal procedures. NALSA conducts various legal awareness programmes on laws related to children, labourers, disaster victims and other marginalised sections of society.
The authorities also prepare booklets and pamphlets in simple language, which are distributed among people. From 2022-23 to 2024-25, over 13.83 lakh legal awareness programmes were organised by the Legal Services Authorities and about 14.97 crore people attended them.
Year
Legal Awareness Programmes Organised
Persons Attended
2022-23
4,90,055
6,75,17,665
2023-24
4,30,306
4,49,22,092
2024-25
4,62,988
3,72,32,850
Total
13,83,349
14,96,72,607
The Department of Justice runs the Legal Literacy and Legal Awareness programme (LLLAP) under DISHA. Various regional implementing agencies state such as the Sikkim State Women commission and the Arunachal Pradesh SLSA run the programme. Through the programme, the department developed communication materials in 22 scheduled languages and dialects of the northeastern states.
Doordarshan also collaborated with the ministry and aired 56 legal awareness TV programmes in six languages, reaching over 70.70 lakh people. 21 webinars on socio-legal issues were aired on government social media channels from 2021 to 2025. Overall, the LLLAP reached over 1 crore people.[19]
Fast Track and Other Courts
Fast-track courts (FTCs) were established for the speedy trial of heinous crimes and civil cases related to women, children, senior citizens, disabled persons, and property cases pending for more than five years—while the 14th Finance Commission recommended 1,800 FTCs during 2015-20, 865 FTCs are currently functional as of June 30, 2025.
A centrally sponsored scheme launched in October 2019 established Fast Track Special Courts (FTSCs) dedicated to victims of serious sexual offenses, including those under the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act; as of June 30, 2025, 725 FTSCs including 392 exclusive POCSO courts are functional in 29 states and union territories and have disposed of 3,34,213 cases since inception.
The scheme, which began in 2019-20 with an initial allocation of Rs. 767.25 crore (Rs. 474 crore from the Nirbhaya Fund), has been extended twice, with the latest extension up to March 31, 2026, at an outlay of Rs. 1,952.23 crore (Rs. 1,207.24 crore from Nirbhaya Fund).
Other Courts
Gram Nyayalayas are grass-root level courts to provide access to justice in rural areas. There are 488 Gram Nyayalayas (as of March 2025), facilitating access to timely, affordable, and efficient justice for villagers. These grassroots courts empower rural communities by resolving disputes swiftly and locally
Nari Adalats is a scheme under the Ministry of Women and Child Development’s Mission Shakti scheme aimed at strengthening interventions for women safety, security & empowerment functioning at the Gram Panchayat level. The Adalats are mandated to resolve issues related to domestic violence and other gender-based violence by negotiation, mediation and reconciliation with mutual consent.
They are led by 7-9 women, and work to educate women on their constitutional and legal rights and assist them in availing legal aid and other services.
• Nari Adalat is being run in 50 Gram Panchayats each in the State of Assam and the union territory of Jammu & Kashmir.
• It is being piloted in:
• 10 Gram Panchayats each of 16 States viz. Goa, Himachal Pradesh, Jharkhand, Kerala, Manipur, Mizoram, Nagaland, Punjab, Tamil Nadu, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Sikkim, Maharashtra, Bihar and Karnataka; and
• 5 Gram Panchayats each of 2 union territories viz. Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu and Andaman & Nicobar Islands.
211 Exclusive Special Courts have been established to deal with the offences related to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act, 1989.
Training
The National Judicial Academy regularly conducts academic programmes for judges and legal-aid functionaries, providing them with the latest legal knowledge, practical skills, and deeper understanding of challenges faced by vulnerable groups to advance equal access to justice.
NALSA runs the Para-legal Volunteers Scheme to provide legal training to volunteers from diverse backgrounds, who are trained to act as intermediaries between people and legal services institutions. The legal authorities train these volunteers in the constitutional vision of justice, basics of criminal law, labour laws, law for juveniles, and laws for protection of women and senior citizens.
To strengthen capacity-building for legal aid personnel serving marginalised communities, NALSA has developed 4 Training Modules specifically for Legal Services Lawyers and Para-Legal Volunteers (PLVs), and Legal Services Institutions across the country conduct training programmes for panel lawyers and PLVs from time to time—from 2023-24 to May 2024, state legal authorities organised 2,315 such training programmes across India, ensuring that legal assistance is effectively provided to those who cannot afford legal representation.
Conclusion
India’s legal system strives to make justice accessible to all. Removing barriers to justice is inherent in the Indian constitution.
The nationwide network of free legal aid, supported by Lok Adalats, fast-track courts, legal awareness programmes allow for quick and easy dispute resolution. Legal aid and outreach programmes on legal awareness have also reached crores of Indians, ensuring that even the most vulnerable sections of society can access their fundamental right to justice without constraints.
References
Press Information Bureau:
Others:
Click here to see pdf