PIB Backgrounder
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଓ ମଧୁ ମିଶନ
ମଧୁର ବିପ୍ଳବର ଅୟମାରମ୍ଭ : ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁଞ୍ଜରଣ
02 NOV 2025 10:07AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମଧୁ ମିଶନ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ମହୁମାଛି ପାଳନର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ଏହାର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶରେ ଏକ ମଧୁର ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା।
• ଏହି ମିଶନର ମୋଟ ବଜେଟ୍ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ୨୦୨୦-୨୧ ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ବୋର୍ଡ (ଏନବିବି) ଏହି ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମଧୁ ମିଶନର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍ଥା।
• ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମଧୁ ମିଶନ ତିନୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର-ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ ଯାହା ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି, ସଂଗ୍ରହ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ଓ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ।
• ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଭାରତ ୧.୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା।
• ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୧୭୭.୫୫ ନିୟୁତ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୧.୦୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ରପ୍ତାନି କରିଥିଲା। ୨୦୨୦ରେ ୯ମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ମହୁ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ।
• ମହୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହୁମାଛି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସର ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ମଧୁକ୍ରାନ୍ତି ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଉପକ୍ରମ
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମହୁ ମିଶନ (NBHM) ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା। ଭାରତ ସରକାର ଦେଶରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମହୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହୁମାଛି ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ, ଏହି ଯୋଜନା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ବ୍ୟାନର ଅଧିନରେ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି। ୨୦୨୦-୨୧ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାଟି ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବଜେଟ୍ ନ ଥିବାରୁ ଏହାର ଅବଧି ଆଉ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା।
ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏକ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯାହାକୁ ଚାଷୀ ଓ ଭୂମିହୀନ ଶ୍ରମିକମାନେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କରିଥାନ୍ତି । ଏହା ସମନ୍ବିତ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଗ ।
ଏହା ଅନେକ ଗଛର ପରାଗସଂଗମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ, ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟରେ ଯୋଗଦାନ କରେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମହୁମହମ, ମହୁମାଛି ପରାଗ, ପ୍ରୋପୋଲିସ୍, ରୟାଲ୍ ଜେଲି ଏବଂ ମହୁମାଛି ବିଷ ସମେତ ଅନେକ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ମହୁମାଛି ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବିକା ଏବଂ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ସମନ୍ୱିତ କୃଷି ହେଉଛି ସାଧାରଣ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଶବ୍ଦ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ପାରମ୍ପରିକ ଏକକ ଫସଲ ପ୍ରଣାଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତେ ବହୁ-ଫସଲ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କୃଷିକୁ ବୁଝାଏ। ଏହା ଏକ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବୁଝାଏ ଯାହା ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ।
ଭାରତର ବିବିଧ କୃଷି-ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ମହୁମାଛି ପାଳନ, ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଭାରତ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ମଧୁର ବିପ୍ଳବ ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ମହୁ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦେଶରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ସଂଗଠିତ ମହୁମାଛି ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ମିଶନର ଉପ-ଯୋଜନା
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ମିଶନ (NBHM) ତିନୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର-ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଏ: ଏମଏମ୧, ଏମଏମ୨, ଏମଏମ୩ ।
ମିନି ମିଶନ ୧: ଏହି ମିଶନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ପରାଗସଂଗମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ।
ମିନି ମିଶନ ୨: ଏହି ମିଶନ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଉତ୍ପାଦର ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ଦିଏ, ଯେପରିକି ମହୁ ସଂଗ୍ରହ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ସଂରକ୍ଷଣ, ବିପଣନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି।
ମିନି ମିଶନ ୩: ଏହି ମିଶନ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର କୃଷି-ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ।
ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ :
ଏନବିଏଚଏମର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।
• ଏନବିଏଚଏମର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଶିଳ୍ପକୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା, ଚାଷୀ ଏବଂ ଅଣ-ଚାଷୀ ପରିବାର ଉଭୟଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ଅତିରିକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରି ମହୁମାଛିର ଏକ ଗୁଣାତ୍ମକ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟସ୍ ଷ୍ଟକ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ତାପରେ ଏହି ଷ୍ଟକକୁ ଗୁଣିତ କରିବା, ଏବଂ ମହୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସଂରକ୍ଷଣ, ଶୀତଳୀକରଣ, ସଂଗ୍ରହ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ବିପଣନ ଭଳି ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର କରିବା ।
• ଏହା ସହିତ, ସମସ୍ତ ମହୁ ଉତ୍ପାଦର ଶୁଦ୍ଧତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ସ୍ଥାପନ କରିବା।
• ମହୁ ଏବଂ ମହୁମାଛି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଟ୍ରାକ୍ କରିବା ଏବଂ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅନଲାଇନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରିବା।
• ସମସ୍ତ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହୁ କରିଡର ବିକାଶ କରିବା
• କୃଷି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ କୃଷି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଲିଙ୍କ୍ କରିବା।
• ମହୁମାଛି ପାଳନ ଶିଳ୍ପରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର, ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚମାନର ମହୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହୁମାଛି ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
• ମହୁମାଛି ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ;
ଏନବିଏଚଏମର ସଫଳତା ଓ ପ୍ରଗତି
୨୦୨୪ ବିପଣନ ବର୍ଷ (ଜାନୁଆରୀ ରୁ ଡିସେମ୍ବର)ରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧.୪ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସରକାର ଏନବିଏଚଏମ ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି:
• ଛଅଟି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହୁ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ୪୭ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ମହୁ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ଛଅଟି ମହୁ ରୋଗ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ଆଠଟି କଷ୍ଟମ୍ ନିଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର, ୨୬ଟି ମହୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍, ୧୨ଟି ମହୁ ପାଳନ ଉପକରଣ ୟୁନିଟ୍, ୧୮ଟି ସଂଗ୍ରହ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ୧୦ଟି ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଶୀତଳୀକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଏନବିଏଚଏମ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି।
• ଏନବିଏଚଏମ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୪୨୪ ହେକ୍ଟର ଜମି ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୨୮୮ ହେକ୍ଟର ଜମି ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ମହୁମାଛି ଅନୁକୂଳ ଉଦ୍ଭିଦ ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ମୋଟ ୧୬୭ଟି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏନବିଏଚଏମ ଅଭିଯାନରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
• ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ରୁରକିସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
• ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରର ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ, କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଆପେଡା) ମହୁର ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ୧୬୭.୧୦ ଟଙ୍କା ସ୍ଥିର କରିଛି, ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୩୧, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
• ଏକ ମଧୁ କ୍ରାନ୍ତି ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମହୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ସ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ସହଜ କରିଥାଏ।
• ସାମଗ୍ରୀକ ଭାବରେ, ଅକ୍ଟୋବର ୧୪, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ପ୍ରାୟ ୧୪,୮୫୯ ମହୁମାଛି ପାଳନକାରୀ, ୨୬୯ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମହୁ ସମାଜ, ୧୫୦ ଫାର୍ମ ଏବଂ ୨୦୬ କମ୍ପାନୀ ମଧୁ କ୍ରାନ୍ତି ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ମହୁ ରପ୍ତାନି
ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ରପ୍ତାନି କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ରେପସିଡ୍ / ସୋରିଷ ମହୁ, ୟୁକାଲିପ୍ଟାସ୍ ମହୁ, ଲିଚୁ ମହୁ, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ମହୁ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ (୧୭ ପ୍ରତିଶତ), ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ (୧୬ ପ୍ରତିଶତ), ପଞ୍ଜାବ (୧୪ ପ୍ରତିଶତ), ବିହାର (୧୨ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ (୯ ପ୍ରତିଶତ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
୨୦୨୦-୨୧ ମସିହାରେ ୯୬.୭୭ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ମୋଟ ୫୯.୯୯୯ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମହୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା ପରେ ୨୦୨୩-୨୪ ମସିହାରେ ପ୍ରାୟ ୧.୦୭ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମହୁ ରପ୍ତାନି ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୧୭୭.୫୨ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଥିଲା।
ଭାରତରୁ ମହୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆମେରିକା, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ, ସାଉଦି ଆରବ, କତାର ଏବଂ ଲିବିଆ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆପେଡା ଏବଂ କ୍ରିସିଲ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ, ଭାରତ ଚୀନ୍ ପରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହୁ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୨୦ ରେ ଏହାର ସ୍ଥାନ ନବମ ଥିଲା।
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ବୋର୍ଡ (ଏନବିବି)
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ବୋର୍ଡ ୧୯ ଜୁଲାଇ ୨୦୦୦ରେ ସୋସାଇଟି ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆଇନ, ୧୮୬୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହାକୁ ଜୁନ୍ ୨୦୦୬ରେ କୃଷି ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପୁନର୍ଗଠିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏନବିବିର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ମହୁମାଛି ପାଳନକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା, ଫସଲ ପରାଗସଂଗମ ମାଧ୍ୟମରେ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନକାରୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଦେଶରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମହୁମାଛି ପାଳନର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ / ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏନବିବିକୁ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ ମନୋନୀତ / ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏନବିବି ଦ୍ୱାରା ଏନବିଏଚଏମ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ଉପସଂହାର
ଜାତୀୟ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଏବଂ ମଧୁ ମିଶନ (NBHM) ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଦେଶରେ ଏକ ମଧୁର ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଭିଯାନ ହାତକୁ ନେଉଛି। ଏହାର ତିନୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହା ଦେଶରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପାୟରେ ମହୁମାଛି ପାଳନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଢାଞ୍ଚାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ମହୁ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ବୃତ୍ତିରୁ ଏକ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଉଛି।

PIB Backgrounder
National Beekeeping & Honey Mission
Bringing Sweet Revolution: Buzzing for a Better India
02 NOV 2025 10:07AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) is a Central Sector Scheme for promoting scientific beekeeping for holistic growth of beekeeping sector. The goal is to bring about a “Sweet Revolution”.
• The mission has a total budget outlay of Rs. 500 crores and is being implemented for the period FY 2020-21 to FY 2025-26. National Bee Board (NBB) is implementing the NBHM.
• NBHM is implemented through 3 Mini Missions that focus on productivity improvement, post-harvest management, and research & technology generation.
• In 2024, India produced approx. 1.4 lakh metric tonnes (MT) of natural honey.
• India exported around 1.07 lakh metric tonnes (MT) of natural honey worth USD 177.55 million in FY 2023-24. It is now the second-largest exporter of honey globally, up from the 9th rank in 2020.
• The Madhukranti portal has been launched for the online registration and traceability of the source of honey and other bee products.
Introduction
The National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) is a Central Sector Scheme launched by the Government of India for the overall promotion and development of scientific beekeeping and the production of quality honey and other beehive products. Implemented through the National Bee Board (NBB), the scheme was announced under the banner of Atmanirbhar Bharat with a total budget outlay of 500 crore for three years (FY 2020–21 to 2022–23). It has since been extended for another three years (FY 2023–24 to 2025–26) with a remaining budget of ₹370 crore from the original allocation.
Beekeeping, an agro-based activity undertaken by farmers and landless labourers in rural areas, forms an integral part of the Integrated Farming System. It plays a crucial role in pollination, thereby enhancing crop yields and farmers’ income while providing honey and other high-value beehive products such as beeswax, bee pollen, propolis, royal jelly, bee venom, etc., all of which serve as important sources of livelihood for rural communities.
Integrated farming (or integrated agriculture) is a commonly and broadly used word to explain a more integrated approach to farming as compared to existing monoculture approaches. It refers to agricultural systems that integrate livestock, fisheries, crop production, horticulture, etc.
India’s diverse agro-climatic conditions offer vast potential for beekeeping, honey production, and export. Recognizing its importance in rural development and agricultural sustainability, the Government of India launched the NBHM as part of the “Sweet Revolution”, an ambitious initiative aimed at promoting apiculture to accelerate the production of quality honey and boost farmers’ income through scientific and organized beekeeping.
A diagram of a beekeeping schemeAI-generated content may be incorrect.
Sub Schemes under NBHM
The NBHM is being implemented through 3 Mini Missions (MMs) - MM-I, MM-II & MM- III:
1. Mini Mission-I: Under this Mission, thrust will be given on production & productivity improvement of various crops through pollination assisted by adoption of scientific beekeeping;
2. Mini Mission-II: This Mission will concentrate on post-harvest management of beekeeping/beehive products including collection, processing, storage, marketing, value addition, etc. with a thrust to develop requisite infrastructural facilities for these activities; and
3. Mini Mission-III: This Mission will concentrate on research & technology generation for different regions/states/agro-climatic and socio-economic conditions.
Objectives of NBHM
The main objectives of NBHM are:
1. Promoting holistic growth of beekeeping industry for income & employment generation, providing livelihood support to farm and non-farm households and to enhance agriculture/ horticulture production;
2. Developing additional infrastructural facilities for developing quality nucleus stock of honeybees, multiplication of stock by bee breeders and post-harvest and marketing infrastructures, including honey processing plants, storages/cold storages, collection, branding, marketing centre, etc.;
3. Setting up of state-of-the-art Quality Control Labs for testing of honey & other beehive products at regional levels and Mini/Satellite Labs at district levels in main honey producing districts/states;
4. To develop blockchain/ traceability system for traceability of source of honey & other beehive products and using IT tools in beekeeping, including online registration, etc.;
5. To develop and facilitate Honey Corridors in potential areas;
6. To promote agri-entrepreneurs & agri-startups for their involvement in beekeeping/honey production;
7. To promote trade-agreements between beekeepers & traders/honey processors/exporters, etc.;
8. To promote, develop and disseminate latest technologies and skill development in beekeeping industry for production of honey & other high value beehive products;
9. Empowerment of women through beekeeping;
10. To maximize, economic, ecological and social benefits by diversification through beekeeping by production of higher quantity and good quality of honey and other high value beehive products for domestic and export market; and
11. To strengthen beekeepers by developing institutional framework through collective approach like formation of Self-Help Groups/Farmer Producer Organizations/Beekeepers Cooperatives/Federations, etc.
Progress and Achievements of NBHM
In Marketing Year 2024 (January to December), India produced approx. 1.4 lakh metric tonnes (MT) of natural honey. Further, the government has made several efforts to ensure the progress of NBHM:
1. 6 world class Honey Testing Labs, 47 Mini Honey Testing Labs, 6 Disease Diagnostic Labs, 8 Custom Hiring centres, 26 Honey Processing Units, 12 Beekeeping Equipment's Unit, 18 Collection-Branding & Marketing Units, 10 Packaging and Cold storage have been sanctioned under NBHM till March 2025.
2. 424 hectares of land has been covered as Technology Demonstration on Beekeeping and 288 hectares as Plantations of Bee friendly Flora under the sanctioned projects of NBHM. Also, 167 activities have been sanctioned for empowerment of women by bringing SHGs under NBHM in various states.
3. A National Centre of Excellence in Beekeeping has been sanctioned at IIT, Roorkee.
4. As per the demand of beekeeping sector Agricultural & Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) imposed Minimum Export Price (MEP) of US $ 2,000 (Rs. 1.67 lakh) per metric ton (PMT), i.e., Rs. 167.10 per Kg for honey. The announced MEP was imposed till December 31, 2024.
5. The Madhukranti portal has been launched for online registration and traceability of source of honey and other bee products. About 14,859 Beekeepers, 269 Beekeeping and Honey Societies, 150 Firms and 206 Companies have been registered with NBB on Madhukranti portal, as of October 14, 2025.
6. Under NBHM, formation of 10,000 FPOs, 100 FPOs of Beekeepers/Honey Producers are allotted to TRIFED (14), NAFED (60) and NDDB (26) for implementation of activities under NBHM. Out of total 100 FPOs allotted to NBB, 97 FPOs of Beekeepers/ Honey Producers have been registered/formed till March 2025.
7. As of March 2025, a total of 298 registered producers has been benefitted by the provisions of NBHM.
Export of Natural Honey from India
India exports a variety of natural honey like Rapeseed/Mustard Honey, Eucalyptus Honey, Lychee Honey, Sunflower Honey, etc. Major Indian states producing honey are: Uttar Pradesh (17%), West Bengal (16%), Punjab (14%), Bihar (12%) and Rajasthan (9%).
India exported around 1.07 lakh metric tonnes (MT) of natural honey worth USD 177.52 million in FY 2023-24. This is a commendable rise in exports since FY 2020-21 when India exported 59,999 MT of natural honey worth USD 96.77 million.
Major export destinations included U.S.A, UAE, Saudi Arabia, Qatar and Libya.
As per the July 2025 Monthly Dashboard for Honey, prepared jointly by the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) and Crisil, globally, India is the second largest exporter of honey, after China, as of marketing year 2024, up from the 9th rank in 2020.
National Bee Board (NBB)
National Bee Board was registered as a society under Societies Registration Act XXI of 1860, on July 19, 2000, and was reconstituted under the Chairmanship of Secretary (A&C) in June, 2006. The main objective of NBB is overall development, promotion of scientific beekeeping in the country to increase the productivity of crops through pollination and increase the honey production for increasing the income of the beekeepers/farmers. NBB has been designated/recognized as Nodal Agency for overall development/promotion of scientific beekeeping in the country. The scheme NBHM is being implemented by NBB.
Nation-Wide Implementation Structure
Level
Key Institutions / Committees
Main Functions
National Level
Mission / PMU (Project Management Unit)
Overall coordination, monitoring, and management of NBHM
General Council / National Level Steering Committee (GC/NLSC)
Apex body giving policy direction, review, and guidance
Project Approval & Monitoring Committee (PA&MC)
Approval and monitoring of projects under NBHM
Executive Committee (EC)
Examination and approval of project proposals received in NBB
Project Appraisal Committee (PAC)
Appraisal and recommendation of project proposals
National Level Nodal Agency
Central implementing and coordinating agency
State Level
State Level Steering Committee (SLSC)
Approval, implementation, and monitoring of state-level activities
District Level Committee (DLC)
District-level approval, monitoring, and coordination
Implementing Agencies
State Departments, NDDB, NAFED, ICAR, KVIC, TRIFED, SRLM/NRLM, MSME bodies, and NBB member institutions
Field-level implementation, training, infrastructure creation, and R&D
Success Stories of Beekeeping from Rural India
In Nongthymmai village of Meghalaya, beekeeping has long been a traditional practice, believed to bring health and vitality to households. Once a hobby, it has now become a key source of income for many families. Shri Stevenson Shadap, who began beekeeping out of passion, transformed it into a profitable venture after receiving training through the Umsning Enterprise Facilitation Centre (EFC). By expanding his bee colonies and improving production and packaging, he now earns between 1 to 2 lakhs annually from honey sales in Nongpoh and Shillong markets, with demand exceeding supply. The community, inspired by his success, is forming a beekeepers’ society to enhance collective honey production, packaging, marketing, and develop value-added products. Shri Shadap remains optimistic that the Meghalaya’s Apiculture Mission will help them reach larger markets and sustain this generational livelihood.
In Kupwara district of Jammu and Kashmir, beekeeping has emerged as a major income diversification initiative through both administrative support and individual enterprise. The government has promoted the rearing of Apis mellifera bees by providing 2,000 colonies to new beekeepers at a 40% subsidy and establishing a ₹25 lakh Honey Processing and Bottling Plant at Gulgam with a daily capacity of 2 quintals, branding the produce as “Kupwara Honey” for wider markets. Local youth like Zakir Hussain Bhat, who began with five colonies, now manage over 200 colonies producing 200 quintals of honey annually and employing others. Supported by training from the government and infrastructure, over 500 farmers now produce 480 quintals of organic honey annually, generating 3 crore in turnover. Plans for GI tagging of “Kupwara Organic Honey are underway to further enhance market access and prices.
Conclusion
The National Beekeeping & Honey Mission (NBHM) represents a pivotal, multi-faceted initiative by the Government of India, driving the ambitious "Sweet Revolution” by promoting scientific beekeeping through funding and a structured implementation plan using the three Mini Missions. NBHM is successfully transitioning beekeeping from a traditional practice to a robust, technology-driven industry.
References
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
Annual Report (2024-25): https://www.agriwelfare.gov.in/Documents/HomeWhatsNew/AR_Eng_2024_25.pdf
https://sansad.in/getFile/annex/267/AU2415_c1unCP.pdf?source=pqars
https://nbb.gov.in/Archive/Guidelines.pdf
https://madhukranti.in/NBB/
Ministry of Commerce and Industry
https://apeda.gov.in/sites/default/files/2025-08/MIC_July_Monthly_dashboard_Honey_260825.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1787763
https://apeda.gov.in/NaturalHoney
NABARD
https://www.nabard.org/auth/writereaddata/careernotices/0810180025ADS%20Alappuzha%20edited.pdf
Niti Aayog
https://www.niti.gov.in/honeyed-shot-arm-aatmanirbhar-bharat
Meghalaya Government
https://megipr.gov.in/docs/Success%20Stories_2.pdf
Jammu and Kashmir Government
https://kupwara.nic.in/achievements/success-story-apiculture-sector/
Click here for pdf file